Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler

Olmazsa olmazlar:

  1. Sabırlı olmalısınız. Hiçbir şey için acele etmeyin. Hıza veya mesafeye odaklanmayın.
  2. Tutarlı ve devamlı olmalısınız. Antrenmanların sürekliliği her şeyden daha önemlidir.
  3. Daha önce hiç koşmadıysanız antrenmanların tamamında koşmayın, ilk zamanlarda antrenmanların içinde yürüme molaları verin.
  4. Ağırdan alın. Her gün koşmayın. Bir gün dolu bir gün boş ilerlemek en sağlıklısı. Gerekiyorsa başlarda arada iki gün de dinlenebilirsiniz.
  5. Koşmaya başlamadan önce kesinlikle doktor kontrolünden geçmelisiniz.
  6. Profesyoneller de dahil olmak üzere herkes, koşularının büyük bir bölümünde çok yavaş koşmaktadır. Özellikle aerobik gelişim için buna ihtiyacımız var.

Malzeme ihtiyacı:

  1. Başlamak için özel hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Bir şort bir tişört ve herhangi bir spor ayakkabısı ile başlayabilirsiniz. İlerledikçe ihtiyaçlarınızı yavaş yavaş karşılarsınız.
  2. Başlangıçta GPS veya nabız ihtiyacınız yok. O yüzden normal saatinizle kaç dakika koştuğunuzu tutun yeter. Tur alabiliyorsanız koşma ve yürüme sürelerini ayrı ayrı tutup değişimi izleyebilirsiniz.
  3. Muhakkak GPS kaydı olsun diyorsanız telefonlarda bedava uygulamalar var (Örnek: Strava). Onlarla kaydedebilir ve Strava’ya yükleyebilirsiniz.
  4. Nabız ölçmek istediğiniz bilekten ölçüme güvenmeyin. Onlar durağanken iyi ölçerler ancak koşarken, hareket halinde hatalı ölçme olasılıkları fazladır. Saat markalarının ne dediğine kulak asmayın. Doğru veriyi göğüsten ölçen cihazlardan alabilirsiniz.

Hangi ayakkabı?

  1. Herkesin ayağı, bacağı, adım atış şekli ve basışı farklıdır. O nedenle kimse kimseye ayakkabı öneremez. Önerileri değerlendiriyorsanız ayağını, bacağını, adım atış şeklini ve basışını detayıyla anlatan birinin önerilerinden yola çıkabilirsiniz.
  2. Ne yazık ki ayakkabınızı kendiniz deneyip yanılarak bulacaksınız. O yüzden hemen en pahalı ayakkabılardan başlamayın denemeye. Zaten başlangıçta o kadar kaliteli ve pahalı ayakkabılara ihtiyacınız olmayacak.

Neler yapmalıyım?

  1. Daha eski koşucular ile tanışıp mutlaka deneyimlerinden faydalanmalısın.
  2. Beslenmene dikkat etmelisin.
  3. Her koşudan önce ısınma hareketleriyle vücudunu koşuya hazırlamalısın. Isınmaya ayıracağın her dakika, koşuda olumlu fizyolojik katkılarla geri dönecektir.
  4. Kuvvet antrenmanlarına da vakit ayırmalısın. Bu, seni sakatlıklara karşı daha dayanıklı hale getirecektir.
  5. Uyku ve dinlenmenin de antrenmanın bir parçası olduğunu unutmamalısın.

Neler yapmamalıyım?

  1. İyice araştırmadan, detaylı olarak öğrenmeden hiçbir supplementi (besin takviyesi veya ilaç - jel, bca vb.) kullanmamalısın.
  2. Koşu öncesi yada sırasında ağrı, tahriş, ayaklarda su toplama, sakatlık varsa bu durumların düzelmesini beklemelisin. Unutma aceleye yer yok.
  3. Kendi değerlerini (nabız, hız, süre vb) başkalarınınki ile karşılaştırmamalı, gelişmeni kendi içinde takip etmelisin.

Koşmak dizlerime zarar verir mi?

Dizlerinize kosu zarar vermez, ayakkabi da zarar vermez, aslinda zemin de zarar vermez. Dizlerinize siz ve kararlariniz zarar verir.

Bir anda kosmaya baslayip, her gun hem de sert zeminde kosmak zarar verir. Agri hissettiginde geri adim atmamak uzerine gitmek zarar verir.

Koşuya başlarken herkes ayakkabı ve kıyafet sorar, bir adım sonrası da antrenman planı. Ama ilk sorulması gereken neye dikkat etmeliyim ve neyden kaçınmalıyım olmalı. Yoksa pantolon ve gömlekle ve yumuşak bir normal ayakkabı ile de koşmaya başlayabilirsiniz.

  • Ayakkabıdan önce sabır,
  • Şort ve çantadan once devamlılık
  • Saatten ve antrenman planından önce kendini dinleme, anlama ve kendine karşı dürüst olma.

Hazır planlar/programlar:

Faydalanılabilecek kaynaklar:

35 Beğeni

Bu başlık wiki şeklinde açılmıştır. Güven seviyesi 2 ve üzeri olanlar düzenleyebilirler. Ancak unutmayın herkes düzenleyebileceğinden, yazdıklarınız başkaları tarafından değiştirilebilir veya silinebilir. Topluluğun birlikte üreteceği bir kaynak olarak görün lütfen. İki veya daha fazla kişi anlaşmazlık yaşarsa konunun altında, yanıtlarda tartışabiliriz.

9 Beğeni

Beslenmelerine dikkat etsinler .Birde daha eski koşucularla iletişim halinde olsunlar muhakkak deneyimlerinden yararlansınlar .Bilmedikleri maddeleri (jel,bca ve bu nevi içerikleri ) sormadan kullanmasınlar .

3 Beğeni

Bunlari yukari ekleyebilirsin @gencer51. O yuzden wiki.
Altinda “Duzenle” dugmesi olmasi gerekiyor, gorunyor mu?

4 Beğeni

Evet düzenlenebilir durumda… Elinize sağlık. Zamanla gelişecek bir kaynak olacağını düşünüyorum. Teşekkürler.

2 Beğeni

Evet düzenlenebilirmiş şimdi gördüm elinize sağlık

2 Beğeni

Merhabalar yaşım 14 eskiden yarışmalara katılmak için koşu yapıyordum. 10 yaşlarımda sonra bıraktım ve şimdi yeniden başlamaya karar verdim ama bir sorunum var çok hamladım bu 4 yılda 3-4 kilometreyi yavaş tempoda tamamlayamıyorum azıcık koşmaya çalışsam 2 km orta tempo koşsam nabzım 200 e çıkıyor tavsiye verebilecek var mı ?
şimdilik parkurda 1 tur yavaş tempo koşup 1 tur yürüyorum ve 3 set çok zor yapıyorum . nasıl bir program yapmalıyım?

4 Beğeni

Öncelikle aramıza hoş geldin! Bence başlangıç olarak Couch to 5K’e bakılabilir. Forumu biraz kurcalarsanız yeni başlayanlar başlığı altında bu programı bulabilirsiniz.

3 Beğeni

Selam Barış, umarım en sağlıklı şekilde hedefine ulaşırsın.

Kendi başlangıç tecrübeme göre bir tavsiyem var;

İlk zamanlarda yavaş tempo koşuda zone 2’ de kalamadığım için zone 2 için kondisyon bisikletini kullandım. Zaman içerisinde bisikletin yerine koşuyu koydum.

2 Beğeni

Benim şahsi görüşüm Önce insanın kendini ruhani,fiziki olarak tanıması Neleri yapabileceğinden çok neleri yapamayacağını bilmesi gerektiği düşüncesindeyim Performans odaklı çalışmaktan,Pace/Mesafe odaklı çalışmaktansa Fiziki/Psikolojik odaklı sağlıklı bir başlangıçla ilerlemesi,kendisini geliştirmesi Gelişimine paralel hedeflerin de geliştirilmesi kanısındayım Sağlıcakla

5 Beğeni

@spinodal son zamanlarda çokca yeni başlayan mesajı gelmeye başladı belki bu başlık forumun girişine sabitlenirse bir çok soruya cevap olabilir.

Başlık daha sonra bir standart “handbook” a çevirilebilir.

5 Beğeni

Deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. İki ay oldu başlayalı, yeni başlayan olarak nefsime ne kadar ağır gelse de,

  • Ayakkabıdan önce sabır,
  • Şort ve çantadan once devamlılık
  • Saatten ve antrenman planından önce kendini dinleme, anlama ve kendine karşı dürüst olma

yolunda gitmeye çalışıyorum. umarım ilerleyen zamanlarda “bu iş oluyor gibi” dediğim zamanlara kavuşurum :slight_smile:

4 Beğeni

koşmaya başlama yaşı, vücut ağırlığı, spor geçmişi, kasların ve bağların durumu gibi birçok nedenden dolayı;
spora başlangıçta ‘‘önce bir koşmaya başlayalım istim arkadan gelsin’’ düşüncesi vahim bir hata olabilir.
ileri yaşlar, kilolu olmak, sert zemin, yanlış antrenman, ısınma, açma germe hataları, en önemlisi yanlış ayakkabı gibi nedenlerle, bırakın koşmayı, yürümenize bile engel olabilecek sakatlıklar yaşayabilirsiniz.

başlangıçtan çok kısa bir süre sonra;
ısınma, açma germe, beden kitle endeksi ayarlama ( kilo verme ) ayakkabı seçimi, driller, cross training gibi konulara eğilmek gerekir.

aksi taktirde 6 ay gibi kısa bir sürede geri dönüşü olmayan sakatlıklar yaşayıp, önceden öğrenip tedbir almanız gereken konuları acı tecrübelerle öğrenebilirsiniz.

3 Beğeni

Merhaba yaşım 33, 178 boyundayım ve 94 kiloyum. Dışardan görünüş açısından çok kilolu değilim ama genel olarak boy kilo endeksine baktığımız zaman minimum 13 kilo vermem gerekiyor. Ama sorun şu ki asıl sıkıntı göbeğimin olması. Kilo olarak çok sıkıntı yaşamıyorum ama şu göbeğimin olması beni çok rahatsız ediyor. Yani demek istediğim göbeğim olmasa kalıplı durucam ve yine sorun etmeyeceğim. Bu durumda ne yapmam gerekiyor. Tempolu hafif koşular mı yoksa hızlı koşular mı yapmam gerekiyor. Tecrübeli olan arkadaşlardan tavsiye alırsam çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Sezgin Bey, ben de geçen yıl bu zamanlarda 10 kilo fazlaya sahiptim ve göbeğim vardı. Koşuya başlamadan önce kilomu azaltmanın iyi olacağını düşünüyordum.

1 yıldır haftada 1-2 kez yaptığım yoga seanslarını arttırıp haftada toplamda 2 saat düzeyine çıkardım başlangıç olarak. Bu hareketlenme göbeğimde küçülmeyi getirdi. Yogayı arttırdığım dönemde kalori takibine başladım. Bu adım bana üzerine düşünmeden atıştırmalık şeklinde ne kadar çok kalori aldığım farkındalığını getirdi. Her gün kalori açığı oluşturmak için daha dikkatli olurken 1 saatlik yürüyüş de ekledim rutinime. Bu şekilde 5-6 kilo verip göbeğimi küçültüp sonrasında daha efektif bir şekilde koşu sürecine başlayabildim.

Sedanter yaşamdan çıkışı bileşik kap mekanizması gibi ele almak gerekiyor bence. Kilo verilmeli, hareket alışkanlığı kazanılmalı, günlük rutin ve öncelikler değiştirilmeli, beslenme yeniden düzenlenmeli… Bunların hepsini aynı anda yapmaya kalkışmak sonucun başarıya dönüşmesini engelleyebiliyor. Adım adım nasıl ilerleyeceğinizi planlayarak hareket etmeniz istediğiniz değişimi yaratma ihtimalini arttıracaktır.

Size önerim kalori açığı oluşturmak, yürüyüşle başlamak, devamında yürü+koş akışına doğru bir gidişat planlamak, daha sonraları çapraz antrenmana dönüştürebileceğiniz bir kardiyo spor rutini belirlemek ve core bölgenizi güçlendirmeye çalışmak yönünde.

2 Beğeni