Farkettim de; forumda envaiçeşit sakatlık başlığı/yorumu var. Fakat geri dönüş hikayeleri hem azınlıkta, hem de dağınık durumda… Bu bana biraz karanlık bir durum gibi göründü…
Konu “sakatlık” olunca; en yeni koşuculardan en deneyimlilere kadar herkesin bir kırık kalp hikayesi olabilir…
Özellikle “Sakatlığın oluşma sürecinde neleri (yanlış?) yapmış olabilirim? Tedavi sürecinde neleri (doğru?) yapmaya çalıştım? Bu sakatlıktan ne gibi dersler çıkardım?” vb konular irdelenirse, faydalı bilgiler birikebilir…
Geri dönemedik ki. Ekim’de akşam koşusunda düşüp ayğaımı çatlattım. Hala zorlayınca ağrı oluyor çatlağın olduğu yerde, koşmak için erkense diye riske atmak istemiyorum. Ama çok özlediğim de doğru. Yürüyüşte keyiflenip koşmaya başlayasım geliyor ama diyorum dur, tekrar bu süreci yaşamak istemezsin…
Yeni bir başlık açmak istemedim, en uygun yer de burası göründü. Dilerim yazacaklarım başlığa uygundur.
2019 Eylül-Ekim gibi koşuya başlamıştım. O zamanlar hedefim gündelik hayatta daha rahat bir yaşama, ve spor kültürüne sahip olmak idi. Kendi kendime yürüyüşler ile başlamış, zamanla koşuya geçmiş, iş arkadaşımın desteklemesi ile de yarış hedefler olmuştum. 2020’ye girerken kendimce güzel hedeflerim vardı. Her ay en az 50 km koşacaktım, 4 ya da 5 yarışa katılacak ve yarış deneyimi elde edecektim. Uzun km değil sağlıklı koşu birinci planda olacaktı. Her şey güzel görünüyordu. Ancak ufak bir sakatlık, üstüne de pandemi gelince bütün planlar suya düştü. Bu sürede bir miktar kilo da alınca motivasyonum birdenbire tavandan tabana indi.
Motivasyon olmayınca foruma da pek yazmadım. Instagram paylaşımlarım da durdu. Sonra bugün, yeter artık bu miskinlik, üstümdeki bu ölü toprağını atmam lazım dedim. Koşuya başladığımda şimdikinden daha kötü durumdaydım, dolayısıyla aslında çok fazla şey kaybetmiş sayılmam. Kendimi tekrar motive etmem gerek. Bunu da, buraya yazarak yapabilirim diye düşündüm:
Buraya sözüm olsun, ekstra bir durum olmadıkça (sağlık ve sakatlık gibi), Ağustos ayında 50 km koşacağım. Bu da beni motive etmezse ne eder bilmiyorum
Not: Koşu Forum Ankara koşularına tekrar başlamak da motivasyon açısından 10 numara olacaktır diye düşünüyorum. Yetkililere duyurulur
İstediğim seviyede olmasa da bazı hareketleri yapmaya gayret ediyorum. Özellikle bel ağrısı için önerilen hareketleri, açma germe hareketlerini ihmal etmek istemiyorum. Biraz daha iş konusunda rahatlayınca, cross-fit tarzı bir antrenman programı da uygulamak istiyorum.
Gecenlerde benim de aklima geldi ankara kosulari ne zaman baslar diye herkes su aralar daha cok bireysel yada ufak gruplarla yapiyor biraz daha beklememiz gerekebilir sanirsam
Merhaba. Durumunuza pek hakim değilim bir şey merak ettim. Fotoğrafınızı görebildiğim kadarıyla fiziğiniz gayet güzel. Aylık 50km hedef fiziğinize göre bana biraz az geldi. İş ve sağlık durumunuzu bilmiyorum tabi Daha fazlasını yapabileceğinize inanıyorum.
O fotoyu 75 kg olduğum ve 10K’yı rahat koştuğum zamanlarda çekilmiştim. Hedefim o dönem 80-100K aralığı idi. Sonra sakatlık girdi araya (maalesef halı sahaya gitmiştim), sonra da pandemi olunca 82 kg olan ve 5K koşamayan bir kütleye dönüştüm.
Tekrar eski formuma dönersem bence de 50K az gibi görünüyor ama önce bi 50K’nın hakkını vereyim, daha rahat başarılabilir bir hedefim olsun istedim. Dilerim daha uzun koşabildiğim sürelere hızlıca erişirim
merhaba peki geri dönüş sonrasında nasıl bir program uygulamayı düşündünüz? ben de maalesef diz sakatlığı yaşadım hala da ağrım mevcut ancak tam anlamıyla iyileşme sağladıktan ya da ağrılarım hafifledikten sonra koşmaya yürü koş tekniğiyle mi yoksa süre odaklı mı başlamalıyım emin değilim.
Sakatlık ile ilgili yorum yapabilecek bilgim yok maalesef. Bu konuda en doğrusunu spor hekimleri söyler diye düşünüyorum. Benim kendimle ilgili uyguladığım tek şey, herhangi bir ağrı olursa anında koşuyu bırakmak, üstüne gitmemek.
Program olarak da süre odaklı çalışmayı düşünüyorum. Hedefim belirli km’yi belirli bir hızda koşabilmek. Km arttırmak çok anlamlı değil benim için. Sağlıklı koşabilmek tek hedefim
Koşu üstadı değilim ama koşu hızınızı arttırmak için dayanıklılığınızın yani laktat eşiğinizin artması gerekiyor. Bu da uzun koşular ile mümkün olabilir.
ben de öyle. açıkçası dejeneratif menisküs rahatsızlığımın ardından artık recovery süreçlerine güçlendirme egzersizlerine daha önem vereceğim.Yaptığım en büyük yanlış koşu bandıda 2 hafta boyunca 8-10 km arası aralıksız koşmaktı. Fakat korona sürecinden dolayı kondisyonumu da kaybetmemek için böyle bir hazırlık içerisindeydim.Maalesef ki teri kadar bilinçli değilmişim. Sonuç pahalıya patladı.