Sakatlık Sonrası Tekrardan Başlama

Arkadaşlar,merhaba öncelikle yaşadığım tendinit olayı yüzünden son 1,5 aydır koşmuyorum fakat düzeldikten sonra koşuya daha bilinçli devam etmek istiyorum.Fakat sıfırdan başlayıp yürü koş tekniğini kullanarak mı 5k ya çıkmalıyım yoksa belli bir km ile mi başlamalıyım emin değilim.Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz , önerebileceğiniz antrenman programları var mıdır ?

1 Beğeni

Tümden iyileşmeden koşma. Sakatlık oluşan bölgeyi güçlendir ve sakatlık nedenini bilerek ona göre ilerle. Asla acele etme, koşmak için beklenilen (aslında güçlenilen) dönem ayrı bir maraton, ayrı bir disiplin. İleride ağrı varken koşuyu uzatma. Sakatlık geçtiğinde sakatlığa neden olabilecek şeylerden mümkün olduğunca kaçınmak için öneri istersen;
1.2.3.Güçlen, sabret,
4.5.6.Kendin için doğru olan ayakkabı, zemin, uyku,beslenme,antreman yoğunluğunu ayarlamak temkinli şekilde sana kalmış.
7.8.9.Forum sayfasında -iç açıcı olmasada- sakatlık kelimesini aratarak neden sakatlandığımızı, nasıl geri döndüğümüzü, tecrübeleri okuyabilirsin.1.5 ay , 6 ay bazen uzun olmayabilir.
10.Geçmiş olsun, sakatlıktan illaki dönülecek ve sonrasını düşünmen de iyi birşey :+1:
İşte örnek güzel bir derleme:

1 Beğeni

Üstad doğru demiş :roll_eyes: Sağ bacak gastrocnemius kasımda ağrı varken koşuyu sürdürdüm, iyileşmeden koşuya devam ettim, utanmadan asla acele etme demişim birde.
@sabonis işte böyle.Sakatlıkta koşu konusunda bilinç sende vardır dilerim.99.x kg’ları görüp 102-104 kg arasında salınım yapmaktayım.Hafifleyip koşmak çok keyifli.Senin koşu ve hafifleme serüvenin iyi gidiyordur umarım. @dogay siz de yavaş orta mesafe ağrısız mutlu koşun :+1:


Geçmeyen sakatlık yok yada azdır, geçer ama yenisine kolayca davetiye çıkarmak da bendeki gibi bilinçsizlik.

1 Beğeni

Önerileriniz için çok teşekkürler. Ben de koşuda yeni sayılırım aslında ve bu nedenle kimi zaman koşmanın heyecanına kapılıp sınırlarımın üstüne çıktım… Ancak şunu fark ettim ki her bir sakatlık aslında bana bir ders oldu. Tamam acısını çekiyorum ancak koşu alanında daha da çok bilgilendiğimi fark ediyorum. Diz ağrım maalesef halen sürmekte ancak ileriki vadede koşuya yeniden tam anlamıyla döndüğümde bu durumun beni daha bilinçli , deneyimli bir koşucu yapacağını düşünüyorum. Size de sağlıklı ve mutlu koşular diliyorum.

1 Beğeni

Evet, nihayet ben de sakatlandım yine ve 1 ay kesin yatış sonrası yavaş hareket etmek sureti ile doktorların ısrarla ameliyat dedikleri “büyük bir olasılık koşu ve egzersizin verdiği bağışıklık ve güç” sayesinde yine doktorların acısına dayanamazsın dedikleri olaydan kendi kendime iyileştim.
“A positive change in physical activity level over time was associated with higher pain tolerance. Your total activity level might decide how much, as more seems to be better.” Mealen fiziki aktivite yani egzersiz, spor acı eşiğini yükseltiyor ve acılara karşı tahammül sınırını yükseltiyor diyor. Yani spor yapmış olmakla hem acı eşiği yükseliyor ve hemen ameliyata başvurulmuyor hem de bağışıklık sistemi güçlendiğinden iyileşme daha çabuk oluyor.
Bir hafta önce başladığım yavaş ve kısa koşular ardından son 2 günde yine eskisine göre %20-25 yavaşlayan tempo ile, bu arada 4-5 kilo da almışım, 10’ar kilometre koştum.
Daha önce de, 2 yıl önce bel fıtığı nedeniyle sahalardan 2 ay uzak kalmıştım. Buradan edindiğim deneyim ile ancak 1-2 ayda vereceğim kilolarla birlikte eski günlere kavuşmayı umuyorum, bu arada yaşım da ilerliyor , ama olsun.
Konu ile ilgili ayrıntılar için link:
https://www.cengizyardibi.com/yine-ve-yeni-bir-saglik-vakasi-bir-fitik-hikayesi/

2 Beğeni