Merhabalar;
İlgili rahatsızlığımı aşağıdaki adımları izleyerek çözdüm, aynı rahatsızlığı yaşayanlar için umarım faydalı olur.
1 Öncelikle koşu yapmayı bıraktım, normal hayatta (merdiven çıkar inerken, hızlı yürüyüş vb.) ağrılarım dindi. Bu süreç yaklaşık 2 ay sürdü bende.
2 Sonrasında gerekli filmler çekilerek ağrının tam olarak neden olduğunu öğrendim. (stres kırığı vs yoktu)
3 Tedavi için gerçekten sporcu sorunlarıyla uğraşmış deneyimli bir spor hekimi veya fizyoterapist bulup uygun yolu izlemenizi öneriyorum. (lazer tedavisi, masaj, hacemat, ozon tedavisi vb.) Ben hacemat + masaj tedavisi ile ilerledim. İlk 3 haftada 5-6 kez uygulamaya gittim, yanlış hatırlamıyorsam 2 kere hacemat (ağrı olan bilek yukarısındaki iç bölgelere) diğer uygulamalar tüm vücut masaj şeklinde oldu.
4 Uygulama yaparken ayak yapıma ve güçsüz oluşuma dikkat çeken hocamın tavsiyesi ile özel tabanlık yaptırdım ve koşu ayakkabımı değiştirdim. (New Balance 1260v5)
5 Tibia ve shin bölgem bu şekilde rahatladıktan sonra profesyonel bir kondisyoner ile çalışmaya başladım. Lastik ve vücut ağırlığı ile hedef bölgeleri güçlendirdim. Haftada 3 tüm vücut çalıştık, tüm postur bozuklukları, yüzmeden kaynaklanan tendon - kas gerginliklerim 2. ay da geçti.
6 Hacemat tedavisine başladıktan 45 gün sonra toprak zeminde (ayağın stabilitesini bozmayacak kadar seviyede toprak olmalı, kum - çakıl taşları - trail vs kesinlikle değil) 15dk lık jog lar ile koşmaya başladım. İlk iki haftada sadece 2 gün 15dk, sonrasında hocamın önerisiyle bu süreleri çok yavaş bir şekilde (3-5dk) arttırmaya başladım. Koşulara başladıktan 2 ay sonrasında haftada 3 kez 45-50 dk jog şeklinde toprak pistte sıfır ağrı ile antrenman yapabiliyordum. Çok uzun bir süre (3-4 ay) tartan-asfalt zeminde koşmadım, interval yapmadım, 1 saatten fazla koşmamaya özen gösterdim. Isınmaya - soğumaya çok zaman ayırdım. En önemlisi de bu süreçte kondisyon çalışmalarımı ve haftada 1 masaj uygulamasına hep gittim. Hala da gidiyorum.
SON SÖZ Burada bence önemli olan sorunun neden olduğunu tespit edip ona uygun tedavi yöntemine karar vermek. Bu kararı alırken bütçe - tedaviye ayırılacak zaman - iyileşme süresine dikkat etmek gerekiyor. Hacemat bu denklemde benim durumuma bütçe ve zaman açısından uygundu. Daha fazla bütçe ayırarak çok hızlı iyileşmek için “Ozon Tedavisi” seçilebilir. (benim durumum için konuşuyorum) Diğer tedavi yöntemleri benim durumumda sonuç vermeyecek ya da çok geç etki yaratacak çözümler. (lazer tedavi ile bölgede hasar oluşturup vücudun orayı daha hızlı iyileştirmesini sağlamak veya sadece masaj ile yine aynı şekilde vücudun o bölgedeki kan akış potansiyelini arttırmak vs.) Ama şunu unutmamak gerekiyor bu tedavilerin hiç biri doğru tabanlık + ayakkabı + kondisyon çalışmaları olmadan kesin bir çözüm oluşturmuyor.
Sağlıkla kalın…
İrfan.