@Hasilyus çok güzel bir konu başlatmışsınız, bütün yorumları ilgi ile okudum çünkü ayni soru bende de vardı. ama yanlış anlamazsanız ufak bir eleştiri ile başlayacağım, neredeyse bütün yorumlara cevap vermeye çalışmışsınız. Bu cevap verme, dışarıdan tezinizi savunma gibi anlaşılıyor. Naçizane görüşümdür…
çok güzel yorumlar yapılmış ama biri benim için çok netti @nex55 in değerlendirmesi. @dragon 'un da yorumu, aslında yaşadıkları ile durumu net açıklıyor…
bu benim forumdaki ilk yorumum ve umarım bu yorumum benim gibi bu işe yeni başlayanlar için faydalı olur.
1,5 yıl önce sağlık sorunları nedeniyle zorunlu yürümeye başladım. Hayati boyunca spor yapmamış biri olarak, haftada 1-2 kez 5-10 km yürüyecektim ve ucuz bir ayakkabı fazlasıyla yeterliydi. Decathlon kalenji siyah modelini aldım (sadece siyah rengi için alacak kadar cahilce bir tercih ile). Daha sonra, hafif ucuz harika bir ayakkabı, bir tane daha alayım yedek dursun diyecek kadar da fanatiği oldum.
6 ay sonra yürümekten sıkılınca, benim zorunlu yürüme isi 100-200 metre hafif koşu sonra yürümeye dönmeye başladı. Sonra daha çok yürüme daha çok koşma. 1 yılın sonunda ayakkabı bez bölüm sağ taraftan ufak patladı. Decathlon garantiden değiştirdi. Ayakkabı yenilenmiş ve ben artık hem bu ayakkabının hem decathlın fanatiği olmuştum.
Koşma oranım arttı 2-3-5 km. haftada 2-3 kez. Kas, eklem ağrıları, sakatlık korkusu. Anlamadığım ağırları googledan araştırıyordum, sakatlıktan çok korkuyordum. Artık 5 km koşu rutin olmuştu ama özellikle 5-6 km sonrası normal kas ağrıları yanısıra eklem diz bilek ağrıları da artıyordu. Bunu kiloma, uygun şekilde basamamaya (kondisyon güç yetersizliği topuk basma) bağlıyordum. kilo vermeye ve basma seklimi yönetmeye çalışıyordum…
Bu arada 5-6 ay önce, spor yapıyorum lan iyi bişey almalıyım hevesiyle asics alt-orta seviye bir ayakkabısını almıştım. Ama sonra birkaç ay koşamayınca, hem kış yıpratmayayım diye, hem kendimi çokta bu işi layığıyla yapan biri olarak görmediğim için ama asıl fazlasıyla mennun olduğum bir ayakkabım zaten olduğu için asics kutusuyla duruyordu.
Bu bahar 10 K yarış hazırlıklarına başladım. Koşu hacmim, haftalık koşu antrenmanım artmıştı. Kas eklem ağrıları da artıyordu ama bu ağrıların hepsini antrenman ve gelişim kaynaklı değerlendiriyordum. Yarışa 1 ay kala yarışta kullanmak için asicleri denemeye karar verdim. İyi kötü 10 K bir organizasyonda koşacaktım ve dayanıklılık antrenmanlarının birinde denedim…
Denediğim gün hissettiğim şu oldu; çıplak el ile asfaltı tokatlamak ne ise ben aylardır onu yapıyormuşum. bam bam bam yeri tokatlaya tokalaya koşuyormuşum…büyük hayal kırıklığı yaşadım… asiclere geçinde bütün ağrılarım bittiği gibi daha uzun koşmaya başladım. ağrılar beni neredeyse koşudan soğutuyordu ama yeniden fazlasıyla zevk alarak devam ediyorum. burada konu asics değil, reklam olarak anlaşılmasın, kalenjinin bana uygun olmaması ve darbeli, şiddeti yüksek, ağrılı bir koşu sunması…
Üzgünüm ama bu tür malzemelerin hayranı, minimalist düşüncede, marka reklam hayranlığına karşı biri olarak, bu konuda da maalesef kalitenin karşılığı yine kaliteli ürün ve dolayısıyla para. Decahtlon harika bir oluşum, herşeyin “al bi dene” dediği ürünü var ve bu durumu fazlasıyla kullanıyorum, bu harika. Tabi ki 3000-400 liraya da koşu ayakkabısı var ve muhtemelen piyasa rakiplerinden de çok geride de değildir. Ama bu giriş seviyesi ürünlerin kişiye, performansa, zamana bağlı olarak uygun olabileceği, pahalı malzeme şart değil anlamına gelmiyor.
Sonuç olarak bu işi 3-5 gün deneyeyim diyorsanız alt segment çözümler ile deneyebilirsiniz. 3 gün sonra devam etmeyeceğiniz bir işe 150 dolarlık bir ayakkabı ile başlamak ekonomik olmayabilir. Ama ihtiyacınız değiştiği an hemen değişikliğe gidin. İhtiyacınız koşu hacminiz, temponuz, zemininiz, mevsiminiz, sağlığınız, antrenman ağrınız vs. herşey olabilir. Bunun için @nex55 yorumu bana durumu net tanımlıyor, “ihtiyaç değiştiğinde talep değişmeli”. 110 kilo bir adama yeri hissedeceği bir ayakkabı tavsiye etmek, hatta koşu tavsiye etmek doğru mudur? Veya haftada 5 km koşan biri ile haftada 200 km koşan biri aynı ayakkabıyı kullansa da olur mu?
Ufak bir ekleme; tavsiye, öneri ile hiçbir ayakkabıyı almayın. Bütün tecrübe ve tavsiyeleri not alın, varsa imkanınız gidin deneyin, daha da imkanınız varsa alın deneyin. Bu olayı yaşadıktan sonra dünyanın en iyi ayakkabısı olduğu iddia edilse de, 1000 -2000 dolar olsa da “içine ayağımı sokmadığım hiçbir ayakkabıyı satın almam”.
Çok uzun oldu farkındayım ama son bir not ekleyeyim; 1 haftadır bu forumdaki her başlığı okumaya çalışıyorum. Başlıklardaki ayakkabı marka model tavsiyelerini not aldım. AVM’ler de bulabildiğim hepsini denemeye çalıştım, belki 10-15 model denemişimdir. 1000-2000 arası ekonomik bir model almak amacındaydım ama alamayacak olsam da pegasus 39 da denedim, asics nimbusta (harika ayakkabılar). Ancak forumda bu skalada karşınıza çıkanların içinde de, netten araştırdığımda da hiç ön plana çıkmamış kocaman şekilsiz Adidas Galaxy 6m benim içinde en rahat ettiğim ayakkabı oldu ve 1000 lira altına aldım. Ama yazıda dikkat çekmek istediğim gibi, “BENİM için”. Yani sizin için olmayabilir. Onun için deneyin…
yeni başlayan veya bu işleri benim gibi yeni kavramaya çalışanlara, fazlasıyla cahil bir acemi olarak yaşadıklarımı uzun uzun naçizane yazmaya çalıştım. umarım yanlış anlaşılmam, umarım okuyanlar için faydalı olur