Konuyu ilgiyle takip ediyorum. Koşuya ilk başladığım gün koşuya özel satın alınmış hiçbir ekipmanım yoktu. Zaten o zamanlar kolumda olan Amazfit Verge model saat ile antrenmanı kaydetmiştim. Ayakkabı olarak da tipini beğendiğim Salomon Speedcross 3ün çakması olan Speeddragon adında 70 liraya aldığım bir ayakkabıyı kullanmıştım. Bu ayakkabıyı da zamanında sadece tipini beğendiğim için almıştım, koşmaya dair bir niyetim yoktu. Dolabımdan eski bir tişört giyip koşup gelmiştim. Koşmaya başlayalı bir seneyi geçti. Amazfit saatimi dokunmatiği kitlenmiyor diye sattım, çünkü özellikle kışın antrenmanlarda uzun kollu kıyafetlerim ekrana dokunup antrenmanı yarıda kesip kaydediyordu, bir antrenmanı 2-3 antrenmanmış gibi parça parça kaydetmem gerektiği gün sinirlenip sattım saati. Sonrasında Huawei Watch GT2 aldım. Aslında Huawei Band 6 da yeterli olabilirdi ama tuş kilidi olup olmadığını bilmiyordum ve erkeğin sayılı aksesuarlarından biri saatidir diye düşünerek telefonla konuşma özelliğinin de benim için önemli olduğundan GT2yi aldım. Unutmadan arada başka bir Amazfit saat almıştım ve bozuk çıkmıştı. Onun servis işleri ile uğraşırken ülkemizde asker saati olarak bilinen Casio F-91W ile antrenmanlarımı yapmıştım. Süre odaklı antrenmanlar yapıyorum diye herhangi bir problem yaşamamıştım. Bahsettiğim çakma ayakkabı speeddragonu da 100km ye yakın kullandım sanırım. Hala ara ara yağmur günlerdeki antrenmanlarımda kullanıyorum. Dechatlonun en ucuz koşu ayakkabısını satın aldım. Kalenji Run 100, bu ayakkabıyı da yaklaşık 500 kilometredir kullanıyorum sanırım. İstanbul yarı maratonunda 10K kategorisinde ve geçen Pazar yapılan maratonda 15K kategorisinde bu ayakkabı ile koştum. Bu sefer yarı maratonda 21K koşacağım için Kalenjinin bir üst modelini alasım var ama ne kadar ihtiyacım var gerçekten emin değilim. Hala katıldığım iki yarışta verdiklerinden başka koşu tişörtüm yok, aslında koşarken onları da pek giymiyorum. Dolaptan eski bulduğum tişörtlerden birisiyle çıkıp koşup geliyorum. Çok soğuklada ise askeri parka kullanıyorum. Aslında en önemli ekipmanım güneş gözlüğüm diyebilirim çünkü koşarken gözlerim sulanıyor. Sanırım ekipman konusunda yeterince minimalist davranabiliyorum.
Akıllı oyuncaklar saçmalık değil, hatta bizi motive de ettiğini bile düşünüyorum ama gördüğüm kadarıyla çoğu kişi için bağımlılık seviyesinde. Maraton fuarında basış testi için Asics standına uğramıştım. Giymem için verdikleri ayakkabının yastıklaması benim kalenji ile kıyaslanamayacak derecede güçlüydü kabul ediyorum. Ama ben spor yaparken kendimle yarışıyor, kendimi geliştirmek için yapıyorum. Bu kadar güçlü bir yastıklamaya ihtiyacım olup olmadığı tartışılabilir bir soru bence. Yatırımı ayakkabıya yapmaktansa vucudumun adapte olmasını bekleyerek yatırımı kendime, bedenime yapmayı doğru buluyorum. Ki yukarıda çıplak ayakla koşu örneği bile konuşulmuş. Neden kaslarımın eklemlerimin zamanla güçlenerek yapabileceği işi ayakkabıya yükleyeyim? Bunu ekipmanların gereksiz olduğunu savunmak için değil, minimumda tutmak gerektiğini düşündüğüm için söylüyorum.
Sağlıcakla kalın,
Saygılarımla.