Haftada Kaç Gün Antrenman Yapıyorsunuz?

Arkadaşlar ben 35 yaşındayım. 3 yıldır bisiklet sürüyorum. Koşuya başlayalı yaklaşık 2 ay oldu. Malum iş güç çoluk çocuk derken belirli bir koşu planına uymak zor oluyor. Bu süreç zarfında 10km’den birden 15km’ye çıktım ve sağ dizimde ağrı meydana gelmişti. 2 hafta ara verdim. Tekrar koşmaya başladım. Normalde 1 gün koşup 1 gün dinleniyorum. Bazen 2 gün dinlemiyorum. Boş bulduğum zamana göre değişiyor. Koştuğum mesafede şuan max 15K. 1 gün koşup 2 gün yada 3 gün dinlenmek gerilemeye yol açar mı? Zaten bisiklet de sürdüğüm için bütün boş zamanlarımı koşuya veremiyorum. Maksat farklı kas grupları çalışsın. Sağlık için koşalım. Ufak tefek 10K-15K yarışlarına katılayım.

@Seydaunlu ;

@spinodal 'in bu yorumunu ve yorumdaki bağlantıda bahsedilenleri okursanız cevap kafanızda canlanır.

@SedatKurtulus’un antrenman türleri hakkındaki yazısıyla da antrenman türleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

İntervallerin yeni başlayanlara tavsiye edilmediğini @eyavas 'dan okumuştum.

2 Beğeni

Merhaba,
43 yaşındayım. 5 ay önce başladım koşmaya. Şubat ayında toplamda 150km koştum. Her gün genelde 5 yada 6km koşuyorum.
Ufak bir sakatlıktan dolayı aralık ayında bir hafta ara vermiştim. Sonraki ilk koşumda nabız sayısı öncekilere göre artmıştı ancak üç beş koşudan sonra tekrar eski haline döndü.

3 Beğeni

Dünkü kar yağışında yaptığım yürüyüşten Şuanlık ayda ortalama 60 km ile başlamayı düşünmekteyim Sağlıcakla…

2 Beğeni

Bu karlı hava ve buzlu zeminde farklı kas guruplarını da çalıştırmış olursunuz İyi bir antreman olmuş

2 Beğeni

Karlı havada bile koşmaya çalışan insanım ben :rofl:. Her gün koşuyorum. 8 yıldır bu böyle. Herkese iyi koşular.

3 Beğeni

Haftada 5 gün bazen 6 gün koştuğum oldu.
Hacim ve hıza çok katkıları oldu diğer taraftan dinlenme zamanı azaldığı için kırılganlık ve sakatlık riski arttı.

Israrla bir programı takip etmektense kendime uygun olanı seçmeye çalışıyorum.
Haftanın son günü uzun koşmak bana uymuyor haftanın yorgunluğu ile yapamıyorum.Interval yada yokuştan önce en az 10 km koşarak ısınıyorum çünkü kalbim ve nabzım hazır hâle geliyor.

Uzun ve rahat koşacaksam en fazla 3.5 saat koşuyorum haftanın ilk günü tercihim.

Interval yada yokuş çalışacaksam ısınmak için en az 10 km koşarım bazen 20 km olabiliyor sonra 150 metre yokuş yada 200 metre düzlük tekrarları yaparım.

Vakit bulursam bazı günler yarı maraton mesafesi ve hızında koşmaya çalışırım.

Haftada 3 gün koşu
(haftanın ilk günü) uzun mesafe
Bir gün interval yada yokuş
bir gün de yarı maraton mesafesi

Diğer günlerde üst vücut, bacak,core ve mobilite egzersizlerini takip ederim. Haftada 2 gün squat ve deadlift 2 günde üst vücut ağırlık çalışmaları takip ediyorum. gündüz üst vücut akşam squat yada gündüz mobilite akşama koşu olabiliyor.

Günün ilk egzersizi foam roller ile bütün vücuda masaj sonra vakit kalırsa direnç bantları ile core

Vakit olursa egzersizleri gün içine yaymak ve yorulma noktasından önce bırakmak güçlenmemi sağlıyor. Tükenene kadar interval yada ağırlık çalışmak sadece “ego lifting” yada “ego running” modunda takılı kalmak oluyor ki sürdürülebilir değil.

3 Beğeni

Bu mod çok tehlikeli. Bir söz vardı “ne zaman iyi şoför oldum dersen o zaman kaza yaparsın” evet aynen o durumu bana anımsattı. Ayda 1-2 gün dinlenirdim. Dinlediğim gün de 2 saat tempolu yürüyüş yapardım. Aylık hacmime baktım 630 km olmuş. Bazı günler çift antrenman bazı günler 3 antrenman yaparak günü maraton mesafesinde kapatmaya odaklanmıştım. Şimdi ise 300lere düşürdüm.
Peki nasıl böyle oldu? Koşmaya doyamıyordum. Koştukça koşasım geliyordu. Sür antrenman limitimi test ediyordum. Jele, toza verdiğim paradan çok fizyoterapiste ödeme yapmaya başlayınca haftada 4-5 gün ayda 300 civarı hacim benim gibi kısa vadede hedef yarışı olmayanlar için ideal olabilir.

3 Beğeni

2.5 aydır koşmuyorum. Artık özledim traili özellikle. Bu kadar tembellik yeter :grinning_face:

1 Beğeni

Fitness, ağırlık, powerlifting, bodybuilding sporlarında ego kavramı oturmuş durumda. Koşu da yada çoğunluğun koşu kültüründe ego running keşfedilmedi yada kabul görmedi.
Sanırım kişisel bir sınır yada tanımlama da olabilir.

2 Beğeni

Haftada 2-3 gün 10k, 1 gün de 22k koşmaya çalışıyorum. Açıkçası ilgilendiğim ve düzenli zaman ayırdığım başka sporlar da var. Genel olarak haftada en az 6 gün spor yapmış oluyorum.

1 Beğeni