Ben anlayamadım.
‘Maraton kosanlarda ortalama yaşam süresinin 55 yaşı geçmediğini’ söyledi.
‘Spor yapanlarda 100 yaşı gecenlerin çok az olduğunu’ söyledi.
Diğer taraftan Fatih Altaylı ‘kosmak için yaratilsaydik 4 ayaklı kalırdık’ dedi… İnsan ve devekuşu gibi iki ayaklılarin çok iyi birer uzun mesafe kosuculari olduklarindan bihaber şekilde.
Yine Fatih Altayli sporcu bir arkadaşının spor yaparken vefat ettiğini söyledi. Ne kadar ilginç bir bilgi. Sporcunun spor yaparken ölmesi! Günde 1 saat spor yapan kişinin (spor nedeni ile veya başka bir nedenle) spor yaparken ölme ihtimali en az 1/24 ile yaklaşık %4 tür zaten. Ben daha iddialı bir şey söyleyeyim. Spor yapmayanların tümü spor yapmıyor iken ölüyor. Bu durumda ne diyelim? Spor yapmamak %100 öldürür mü diyelim.
Madem ‘Koşmak için yaratilsaydık 4 ayaklı kalırdık’ şeklinde, olaya felsefi yaklaşılıyor ben de şunu soruyorum? Çok koşmak veya Uzun mesafe koşmak insan sağlığına zararlı ise, (ister evrim diyelim ister yaradılış) insanın şu anki yapısı uzun koşmaya müsait olur muydu?
Yaradılış yönünde düşünürsek, Yaratan, 'ben sana bu uzun koşma yeterliliğini veriyorum. Sen bu yetenek ile tüm kara hayvanlarinin tamamına yakınını (belki birkaç tür hariç) 50km üstü mesafelerde geçebilirsin ama sen bunu kullanma, bu sana zararlı mı diyor. Cennetteki yasaklı meyve gibi.
Evrimsel yönde düşünecek olursak, uzun koşmak zararlı olsaydı bu yönde evrilebilir miydik?! Evrilemezdik. Ama uzun koşmayı illa da tukaka ilan edeceksek… ‘biz eskiden çok daha iyi, çok daha uzun koşuyorduk. Ama bu bize zararlı olduğu için köreldik, ancak yine de hala iyiyiz’ mi diyelim.
Diğer konular…
Öncelikle, tüm insan popülasyonu içinde spor yapanların sayısı kaç ki, 100 yaşını geçen sporcu sayısından bir beklentimiz olsun. Spor yapmayıp 100 yaşını aşan insan sayısının, spor yapıp 100 yaşını aşan insan sayısından daha fazla olması çok normal. Çünkü spor yapmayanların sayısı çok daha fazla. Spor yapanların yüzde kaçı 100 yaşını aşıyor ve yapmayanlarin yüzde kaçı aşıyor şeklinde bir değerlendirme gerekiyor.
Spor yapanların veya Maraton koşanların ortalama yaşam süresinin 55 yil olduğunu söyleyebilecek istatistiki bir çalışma yapılıp, sonuçlar yayınlanmış mı? Amaçlarına ulasmak için Kelvin Kiptum’un ölümünü de istatistiğe katmislar mıdır diye düşünmeden edemiyorum!