Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun "Yürüyelim mi? Koşalım mı?" yazısı üzerine

Müftüoğlunun bilimsel doğrular üzerinden gitmek yerine kendi kabullerini bilimsel doğru olarak yutturmak eğiliminde olduğunu gördüm. Kendisinin yaşamının hiç bir aşamasında bir sporla ilgilendiğini düşünmüyorum. Bu adamı izleyen +30 kiloluk karpuz gibi göbeği taşıyanlar sonra bize ahkam kesiyor.

3 Beğeni

Paradoksa gider.120kg olan biri (ben) bence bu adamı dinleyip önce yürümeli.Asıl çelişki 70kg olan birinin sağlık durumunda sıkıntı yoksa onun koşmayın diyeni dinlemesi :grinning:

1 Beğeni

Hocam gecen sene ki bir mesajda kilonuz 118 kg (sanırım nisan) simdi 120 ?

1 Beğeni

Bir iki kg almışım.
118kg’a da 5-7 kg alarak gelmiştim.
Normal şartlar altında haziran temmuz 110kg.(kış ve karanlık).

1 Beğeni

Fazla kavramını harika açıklamışsınız Eliniz sağlık size fazla olan bana fazla değildir gibi Sizle hemfikiriz X Bir kişi için 20 K çok değildir ama
Y kişi Kondisyon,sağlık ve etken sorunlar sebebiyle 5 K fazladır burada çokluk azlık hazırlığa bağlı

2 Beğeni

Burada ornek verilen 3 isim de asiri uc ornekler. Insan denen tur o kadar buyuk bir cesitlilik gosteriyor ki, bu isimlere insan demek bile bazen kolay degil. Bu isimlerden yola cikarak bu tartismada hakli cikmak imkansiz.

Her seyin fazlasi zarar onermesini kabul edebilirim ama “fazla” kavrami bir kisi icin bile cok akiskan bir kavram. Yani 3 yil once bana fazla gorunen sey ait oldugum canli turunun adaptasyon kabiliyetinden oturu artik hic fazla gelmiyor.

Dolayisiyla soylenmesi gereken hazir olmayan bir vucut icin kosmanin fazlasi zarar. Yani ust limiti 30 km olan bir bireyin bugun 100 km yarisina katilmasi ona zarar verebilir ama bir iki yil duzenli calisarak artik onu da kolayca yapabilir hale gelebilir. Daha fazlasi icin disiplinli calismanin fazlasi zarar degil, hazirliksiz fazlasina kalkismak zarar.

11 Beğeni

@spinodal @fatihboyaci aslında beni desteklediniz.
Şöyle ki;
Siz belli bir uygun yol takip edilirse insanlar yavaş yavaş gelişerek “fazla spor yapan insan” haline gelebilir diyorsunuz.
Yani dolayısıyla hem fazla spor yapan hem sağlıklı yaşayan insanların var olabileceğini kabul ediyorsunuz.

Ama bu ünvanlı şarlatanlar “fazla spor zararlı” diyor. Herhangi bir istisna belirtmiyor. Bunların mantığında hangi yolu takip edersen et, fazla spor yapan birisi olduğunda zarar görmeye başlıyorsun. Şu yolu takip etmezsen veya şöyle yapmazsan zarar görürsün demiyorlar.

2012’de iki kat merdiven çıkınca nefesi şişen birisiydim. 500mt koşamazdım. 2015’de 100 mil yarışı koşup bitirdim. 3 yıllık gelişim süreciyle çok spor yapan ve ama yinede sağlıklı birisi haline geldim.

Bu şarlatanların mantığına göre 10 sene önce ölmem gerekirdi. Çünkü 10 senedir fazla spor yapıyorum.

Sorokin var. Bu uç bir örnek. Ama onun %90’ı kadar koşan sporcularda var, %80’i kadar koşan sporcularda %70, %60, %50 hatta %40’ı kadar koşan sporcular var. Sorokin’in %40’ını yapanlar bile fazla spor yapan grubuna girer bence. Yani bu açıdan baktığımızda dünya aylık 400km üzerine çıkan yüzbinlerce koşucu çıkar ve bunlar gayet sağlıklı insanlar. Yani hem fazla spor yapan ama yine de sağlıklı yaşayan insanlar.

Yani usulüne uygun hacim artırırsak hepimiz fazla spor yapan sağlıklı bireyler olabiliriz ama bu muhteremlere göre ölürüz. Onların sattığı katkı maddelerini satın alırsak belki bi ihtimal yaşarız

4 Beğeni

‘’ Fazlası zararlı yada ne kadarı fazlayı ‘’ gerçekten bilenleri yada veriler ile açıklayanları uluslararası ciddiyete sahip eğitim kurumlarına davet ediliyorlar yada Nobel’e aday gösteriliyor. Altaylı ile chit-chat yapmaya değil .

2 Beğeni

Neyi seviyorsanız onu yapın, çok kabaca özet yaptım :wink: Zayıflama açısından bakmış ama genel olarak yok o zararlı bu yararlı demiyor.

2 Beğeni

15 20 dk’lık kısa filmmiş.
Sadece bu tanıtımdan bile gelecekte, “koşmayın” diyenler gelecekte hakim oluyor :slight_smile:

1 Beğeni

00:55 bakiye kelimesi telaffuzu

4 Beğeni