Menisküs Grade 1 Dejenerasyon

Arkadaşlar merhaba son 9 aydır düzenli parkur içinde koşmaktaydım fakat 1 aydır koronadan dolayı koşu bandına başladım. Sağ dizimde acı hissedince ve gittikçe şiddetlenince doktora başvurdum mr çekildi. medikal ve lateral menisküs anteriyor ve posteriyor gösteriyor hornlarında grade 1 dejenerasyon gözlemlendi denildi raporda fakat 3 haftadır diz egzersizlerini yapmama rağmen acı devam ediyor bu aşamada hangi tedavileri uygulamalıyım,zamanla geçer mi yoksa kök hücre tedavisi ya da ilaç alımı ile desteklemeli miyim?

3 Beğeni

Merhaba. Size yardimci olmak isterim. 3 yil once bana da 2.derece yirtilma teshisi konuldu ve ne krem ne de ilac faydali oldu. 1,5 ay antrenman yapamadim, hatta yuruyemedim. Hastaneye gidip PRP( Platelet Rich Plasma) yaptirmanizi oneririm. Bende cok ise yaradi. Kesin cozum mu bilemiyorum. 200-400 tl arasinda bir fiyati var. Inanin 2 gune sagligima kavustum. YouTube’dan arastirabilirsiniz. Acinizi hissedebiliyorum su an. Cok gecmis olsun.

3 Beğeni

Öneriniz için çok teşekkürler, fakat konservatif tedavi olumlu bir gelişme gösterme ihtimaline karşılık birkaç ay daha güçlendirme egzersizlerine odaklanabilirim.Bu arada yürüyebiliyorum fakat dizimin iç kısmında yük bindiren aktiviteler sırasında bir yanma hissi var,iltihap diye düşündük fakat kan değerlerinde herhangi bir sorun çıkmadı. Istanbul’da önerebileceğiniz bir spor hekimi var mıdır acaba ,bir de prp tedavisini kaç seans gerçekleştirdiniz?

1 Beğeni

Aşağıdaki başlıkta İstanbul’dan hekim tavsiyelerini bulabilirsiniz. Ben koşu kaynaklı sıkıntılarımda kendisi de koşucu olduğu için halden çok iyi anlayan Dr. Sezgin Sarban Bey’e gidiyorum, çok memnunum.

3 Beğeni

çok teşekkürler öneriniz için. umarım en kısa zamanda koşuya dönebilirim.

2 Beğeni

Geçmiş olsun. Spor geçmişinizi bilmiyorum. Ama benim dönem dönem kısa uzun aralar versemde spor geçmişimin olduğu aklınızda olsun. Hekim değilim. Uzman değilim. Bu da aklınız da olsun. Hekim ismi tavsiye etmem edemem de. Sadece kendi yaşadığımı yazıyorum. Tavsiye niteliği taşımaz. 5-7 yıl gibi bir süre spor arasından sonra tekrar başlamıştım. Her iki dizimde de sıkıntı yaşamıştım. Normal ortopedist yerel kas gevşetici krem ve ağrı kesiciler ile göndermişti. MR sonuçlarını tam hatırlamıyorum. Derecesi olan bir şeyler yazıyordu sizinki gibi. YEREL kas gevşetici ve ağrı kesicileri 1-2 ay kullandım. Nafile. Sizin gibi bir spor hekimi buldum. Yaklaşık 10 yıl önce yarım saat gibi bir muayene için 300 TL ödedim. Randevuyu zaten araya birini koyup anca aldım. Muayeneyi elle yaptı. Film için çok boyutlu film iyi olurdu dedi ama zorlamadı. Diğer ORTOPEDİST hekimin (onlar da sözde sporcularla ilişkili)ilaçlarını kes at bir şeyin yok dedi gönderdi. Koşabilirsin bisiklete binebilirsin dedi. Kilom vardı. Stresli bir zamanımdı. Beslenmem sıkıntılıydı. Sizin gibi tartan pistte koşuyordum. Beslenmemi alkali/asidik yaklaşımı diyeyim ile düzene soktum. Kilom da düzene girdi. Ağrılarım gitti. O zamandır koşuyorum. Koşu yaptığım zemini karma yapmaya çalışıyorum. Ayakkabı, yere basış biçimi önemli. Hekim sorunu ilaçla çözer. Operasyonluk sıkıntınız olduğunu kanısına varmadım ben. 112’yi aramamışsınız sonuçta. :slight_smile: Tekrar geçmiş olsun.

Evet normalde menisküs grade 1 dejenerasyonunun bu kadar sorun olmaması gerekirdi fakat dinlenirken bile dizimde yanma hissi var. Acaba orada inflamasyon söz konusu olabilir mi,tekrar bir doktor kontrolünden geçeceğim. Önerileriniz için teşekkürler.

2 Beğeni

2-3 sene önce polatlı yarı maratona katılmıştım. Ondan önceside iznik ultra idi Tamamı asfalt yarışı isi polatlıda ki . Koşu bitirdikten sonra özEllikle merdiiven inerken dizlermde ağrı oluştu. Nerdeyse dizimi atamayacak kadar berbattı. Bir daha koşamayacağımı düşünenerek devlet hastanesinde Ortapedi dr gittim. Mr önerdi. Mr sonucuna bakarak , operatör ortapedisten randevu almamı menüsküslernde sıkıntı olduğunu, kesinlikle zıplama hoplama koşma yasak dedi. Eyvah dedim bitti bizim koşu macerası…1 be 2 grade dejenerasyon görünüyordu. Ameliyt dr ile bir hafta sonra görüştm mr bakmadı bile . Sen yürüyebiliyorsun niye göndersiler dediğimde, ayağımda columbia vardı , bu ayakkabımile koşşsaydın bişi olmazdı dedi. Meniskusun ezilmiş koşmaya devam iy ayakkabı tabanlıkları ile diyerek uğrladı. İki farklı dr iki görüş, tabii ki birde spor hekimine gideyim diyerek Gata nın yolunu tuttum. Spor hekimi beni ve sonuçlarımı görerek, dizlernde ki kasları güçlendirmemi ve bunlarla ilgili lastik ve ağırlık çalışmamı önerdi. Koşma ile ilgili sıkıntın olmaz dedi. Üç farklı görüşten sonra çalışmalara dikkat ettim ve
1- uygun ayakkabı ile koşmayı
2- güçlendirme egsersizi yapmayı
3- asfalt gibi sertt zemin koşusu yapmamayı
Şiddetle önerir sağlıklar dilerim (not: olaylardan sonra 3-4 ultra bitirdim)

4 Beğeni

önerileriniz için çok teşekkürler. peki ne kadar süre sonra bu güçlendirme egzersizlerinin faydasını gördünüz?

1 Beğeni

Oturduğunuz yerde bile hafif ağırlık bağlayarak Ve düzenli olarak yapmak şartıyla 2-3 ayda toparlanabiliyorsunız. Bu süre zarfında menüsküse yük bindirmeyecek , sert zeminde koşmayacak, tabanlık darbe emici özelliği olacak ve bisikllete binilebikecwk şekilde bir çalışma toparlanmayı hızlandırıyor. Bazı arkadaşlar sguad diye bir egsersiz önerdiler. Ama o daha profosyonel . Spor hekiminin dediği gibi zaten senin yaşlarda meniskus dejenere olmuştur. Eğer bu dejenerasyon 20-30 lu yaşlarda olsa idi ozaman ciddi programlar ve önlemler alınabilir dedi. (Bu arada yaş 46 ). Tekrar geçmiş olsun

4 Beğeni

Bazı arkadaşlar koşularda oluşan bu tür ağrılar için ağrı kesici kullanmakta ancak bu ağrıyı baskıladığı için deformasyonu artırmakta . Koşarken vücud dinamikleri doğru tepkiler veriyor. Bazen vucudu dinlemek gerekiyor. Yani hırs yapıp yarışma bitircez limitleri aşcaz diye canım dizlerden vaeya başka yerlerden olmayalım

3 Beğeni

peki siz bu dejenerasyondan sonra dizde yanma hissini otururken dahi hissediyor musunuz? Çünkü benim olayım öncelikle sağ dizim sol alt tarafında tendon kalınlaşmasıyla başladı yani asıl sorun dizde değildi fakat birkaç gün sonra dizimde de yanma hissi ortaya çıktı.Sizce bu dejenerasyonun çevre dokuları tahrip edip de iltihap oluşturma olasılığı var mıdır? Çünkü dizimde özellikle geceleri sanki içerisi zonkluyor ve dışarıdan herhangi bir anormal görüntü söz konusu olmasa bile iç tarafında yanma hissi mevcut. Bu inflamasyonu siz de yaşadınız mı?

1 Beğeni

Benim sıkıntım menisküs dejenerasyonu idi. Yanlarda ki yanma zamanla geçmişti. İncelen menüskusün yeri önemli galiba. Üzerine yük bindikçe iki kemik dokusu daha çok tetikleniyor yanmalar oluşuyır olmalı bu sürtünmeden dolayı . Dr tespiti önmli tabiiki

2 Beğeni

Grade 1 hemen hepimizde vardır.
Koşu bandı kaynaklı bir agrı bu. Koşu bandı koşu zeminine göre sert kalıyor.Hiç bir sporcuya tavsiye etmiyoruz.
Egzersizle güçlenmeye bak. İlaç ya da igneler genelde semptomatik.
Diş çürükse agrı kesici almak gibi:)
Kanal tedavisi kesin çözüm. Egzersiz kesin çözüm:)

4 Beğeni

şu anki durumda yanma diz kapağımın hemen altında. şu sıralar egzersiz olarak Quadriceps ve diz güçlendirmeye odaklanıyorum. Fizik tedavi pazartesi için ultrason istedi.( İltihap olup olmadığını anlamak için) Antibiyotikler en azından oradaki inflamasyonu geçirmek için çözüm olabilir mi diye tekrar yeni bir fizyoterapiste göründük ama kan değerlerinde herhangi bir sorun çıkmamasına rağmen sanki o noktada pıhtı atıyormuş gibi garip bir his var.

1 Beğeni

6 ay boyunca yokuş yukarı koşular,intervaller yapmama rağmen dizimde herhangi bir sorun çıkmadı fakat koşu bandından sonra böyle bir sorunla karşılaştım maalesef. Bir fizyoterapist olarak ne kadar süre egzersizden sonra fayda görebilirim? Koşuya tekrar başlamam halinde bu dejenerasyon daha ileri seviyeye taşınır mı?

1 Beğeni

Gözünüz korkmasın, motivasyonunuz düşmesin ama egzersizden fayda görmek için 6-8 hafta beklemek gerekir.
Şimdi sizi görmeden buradan sadece olasılıklar üzerinden konuşuyorum.
Menisküslerin koşu ile aşınmasını beklemeyiz. Dizde rotasyonel hareketler olması durumunda daha ileriye taşınabilir.
Futbol,basketbol gibi branşlar yaparsanız, o zaman korkabiliriz.

1 Beğeni

çok teşekkürler bu arada eğer sizi rahatsız etmiyorsam bir soru daha sormak isterim. Dizimin sol alt tarafındaki tendon ( Patellar tendon değil) kalınlaşması için herhangi bir öneriniz olabilir mi? Ortopedi doktoruna gittik , 10 gün dinlen geçer dedi 20. gündeyim orayı bastırdığımda çok açık biçimde tendonu ve ağrıyı hissedebiliyorum. Bisiklet sürmek veya yaklaşık 1 saat yürümek gibi egzersizler bildiğiniz gibi tekrarlayıcı tendon hareketleri içeriyor. Bunları hafif bir şekilde sürdürmem makul mudur? Eksantrik egzersizler faydalı olur mu? Maalesef tedavisi hakkında o kadar kararsızım ki bana yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

1 Beğeni

O bölgede aktivite sırasında agrı oluyor mu? dokununca agrıyabilir. Dinlenerek agrı geçebilir ama buna sebebiyet veren biyomekani degişmedigi için spora dönünce agrı geri gelir.
Quadircepse streching yapcagız.
Hamstringe eccentiric egzersiz(nordic degil ama)
Ve muhakkak buz yapacagız. Basit bir agrı kesici parasetamol kullanmanı öneririm. (voltaren NSAİİ grup kullanma)

2 Beğeni

tam olarak bilimsel adını bilmiyorum fakat daha çok inflamasyon yani yanma hissi var. Mesela ayakta bir ağrı oluşur ama bu o türden değil özellikle dinlendiğimde orada sanki zonklama ya da içinde bir şey atıyormuş gibi his geliyormuş aynı pıhtı atar hissi gibi. ilk hafta buz uygulaması yaptım şu an 5. haftaya yaklaşıyorum ama herhangi bir gelişme göremiyorum. Açıkçası ameliyatlık bir durum söz konusu mudur diye çok korkuyorum, grade 1 küçük bir dejenerasyon ama bu kadar yanma hissi vermesi normal değil…

1 Beğeni