Menisküs dejenerasyonu (belki yırtığı)

Arkadaşlar biraz uzun oldu yazmaya başlayınca. Durumum yoktu okuyamadım diyecekler için özet: 39 yaşında istikrarsız bir koşucuyum. Sağ dizimden sakatlandım. Menisküs dejenerasyonu, belki de yırtık, şeklinde çıktı mr sonucum. İlaçlar ve güçlendirme egzersizleriyle iki haftada biraz toparladım. Bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim, koşuya dönüş için ne kadar süre beklemek uygun olur?

Merhaba,

Ben 3 senedir dönem dönem koşuya başlayıp, bir sebepten ara vermek zorunda kalan, sonra tekrar başlayan, malesef istikrarsız bir koşucuyum. Bu sebepten ayak bileği, kalça gibi yerlerde ağrılı sakatlıklar yaşadım zamanında. Ama bir şekilde esneterek, ayakkabı değişikliğiyle falan onları atlattım.

Yaklaşık 1,5 yıl önce yine uzun bir aradan sonra, bir anlık gazla 100+ km bisiklet sürmeye kalkmış. Sağ dizimle de ilk sorunu o zaman yaşamıştım. Dönüşün son anlarında artık pedala basamaz haldeydim ve sağ dizimde bir sıkıntı yarattığını anlamıştım bu sürüşün. Ortopedi doktoruna gidip mr çektirdiğimde çok ciddi bir şey olmadığını, güçlendirmem gerektiğini falan söyledi.

Biraz ara verdikten sonra koşuya başladım ve özellikle sert zeminlerde koşunun başlarında dizimde gariplik hissetsem de, bir problem olmadan koştum. Isınma, soğuma ve koşu sonrası esnemeyi ihmal etmedim.

Pandemi süresince malum hiç spor yapamadım. Evde pek düzenli olmasa da esneme yaptım ara sıra. Ve haziran başı gibi de önce yürümeye sonra da koşuya tekrar başladım. 5-6 km’lik kısa sahil koşularıyla başladım. Her şey yine iyi gidiyordu ki bulunduğum şehirdeki bir kent ormanında da koşmaya karar verdim. Hem daha az kişi olacaktı koştuğum alanda, hem de yokuş çıkıp inerek güçleneceğimi düşündüm. Arazide tepe koşusu yaparken nabzım çok yükselse de, yavaş yavaş ve keyifli bir şekilde 2-3 defa koştum ormanda. Ta ki iki hafta önce ordaki strava segmentinde kendimi denemeye karar verene kadar. Zaten ilk turdan sonra soluk soluğa kaldığım ve istesem de hızlanamayacağım bir parkur olduğu için düz zeminde biraz yürüyerek ve dinamik esneme hareketleriyle ısındıktan sonra koşuya başladım. İlk turu, belki de hiç yapmamam gerektiği şekilde, hem yokuş aşağı hem de tırmanırken kendime göre çok hızlı koştum. Özellikle inişte dizimde hafif sıkıntılar hissedip çekinsem de, bu koşuyu da bu parkurdaki diğer koşular gibi 5-6 km sonra bıraktım ve problemsiz eve döndüm.

Ertesi gün yine bir problem yoktu. Sabah sahilde kısa bir bisiklet turu yaptım. Ve ertesi gün 2 saatlik bir araba sürüşü sonrası, sinop’a gittik arkadaşlarla. Gideceğimiz plaj bir koydaydı, inişte uzun ve dik merdivenlerden indim. Tam plaja adımımı attığım anda problemli olan sağ dizimin iç tarafında, bıçak saplanma hissiyle ani bir ağrı oldu. Topallayarak da olsa o günü geçirdim. Üzerine bastığımda ağrı devem ediyordu. Kasla ilgili bir problem olmasını umarak 3-4 gün ağrı kesici-bandaj yaptım. Şikayetim geçmeyince de bir fizik tedavi uzmanına giderek muayene oldum. Fiziki muayenede, yani bacağı bükerek yaptığı, hiçbir ağrım olmadı. Sadece bastığım zaman ağrıyordu. Mr sonucunda doktor 2 ya da 3. Seviye menisküs dejenerasyonu olduğunu, yırtık için kesin bir şey söyleyemeyeceğini söyledi. Nitekim mr raporuna da öyle yazmışlar. Bir anti enflamatuar ilaç verdi, glucosamine kullanmamımı söyledi ve güçlendirme egzersizlerini ihmal etmememi söyleyerek beni gönderdi. Gerek olursa da fizik tedavi verecek.

Şu an 10. Gündeyim. Sabah akşam egzersizleri yapıyorum. Topallamam kalmadı, ağrı da baya azaldı ama hala zaman zaman bana hissettiriyor kendisini ve canım sıkılıyor! Kalıcı bir sakatlığım olsun istemiyorum, yırtık olmadığını umuyorum. Mr sonucumu da yüklüyorum. Burda fizyoterapist arkadaşlar olduğunu da gördüm. Onlar ve bu konuda tecrübeli arkadaşlar ne düşünürler acaba? Ne kadar bir süre ara vermeliyim, 6-8 hafta sonra gibi bir şey söyledi doktor. Tam iyileşmeden sonra mı başlasam bisiklete ve koşuya, yoksa bir ay sonra hafif ağrısa da başlayabilir miyim? Eğer yırtık varsa da bacağı kuvvetlendirmek koşmam için yeterli olur mu? Moral verici şeyler yazmanız ümidiyle🙂

1 Beğeni

Bu sorunla ilgili forumda gayet güzel pahlaşımlar oldu . Onları bir okuyun

Menisküs için takılma,kitlenme ve atlama gibi hisler olmadıgı sürece çok önemsemeye gerek yok.
Ama bizim için belirleyici olan agrı olacaktır.
Mr yazmamışlar ama ben her daim kemik ödemi beklerim.
Total degerlendirmek gerekir. Kalça,core bölgesi, ayak basışına bakmak lazım.
6-8 hafta dogru ama eksik. o süreçte spordan uzak kalırsan eski haline dönüşün ayları bulur. Bu halinle neler yapılabilir, bu haline hangi egzersizler verilebilir degerlendirip karar verip sporun içinde bırakabilen bir fizyoterapist, bir doktor bulmanı sonuna kadar tavsiye ederim.
Saygılarımla

3 Beğeni

Doktor muayene sırasında ödemden bahsetti, ağrıyı yapanın da büyük oranda ödem olduğunu söyledi. Şu an 4. haftanın içerisindeyim. Her gün verilen egzersizleri yapıyorum ve ağrı büyük oranda gitti gibi. Hafta sonu kısa bir bisiklet sürüşü yaptım, yine gariplik hissi dışında dizimdeki ağrı olmadı. Koşu için henüz erken diye düşünüyorum. 2-3 hafta sonra yavaş yavaş başlayabilirim sanırım. Sizin de galiba rebody’de satışını yaptığınız bu tabanlık meselesi de önemli galiba. İstanbul’a geldiğim bir zaman yanınıza uğramak isterim doğrusu bu konuyla ilgili. Bariz olmasa da içe basıyorum koşarken, özellikle iniş çıkışlarda bu sıkıntı yaratıyor dizime gibi geliyor. Bir de son olarak prp ve prolotherapy’nin faydası olur mu menisküsteki tam bir iyileşme için? Teşekkürler.

Ne zaman isterseniz bekleriz. Memnuniyetle!
Meniscüs için PRP ve prolotheraphy her daim iyimser düşünmek oluyor.
İyileşebilir bir zone da ise meniscüs tamiri yapılıyor. Onlarda da sporcular için sonuçlar %100 pozitif degil.
Yaşa, spor branşına ve kişisel isteklere göre bir degerlendirme yapılıp, Genellikle meniscüsün o yırtık parçasını temizleyip almak daha konforlu oluyor.
Saygılar

hocam peki parsiyel manisektomi sonrasında osteoartrit gelişme riski yok mudur?

Elbette vardır. Ama modern tıp bugunü düşünür:)))