merhaba.baska bir baglamda soylenen bir soz ama bize de uygun sanirim. tartismalarimiz mutlu olmak icin degil hakli olmak icin.hakli oldugumuzu kanitlamak icin.
hem hem baglacini kullanamiyoruz sanirim. herkese gorece mutlu edecek bir cozum yolundan cok otekinin haksizligina saldirinca keskinlesiyoruz gereksiz yere.daha da onemlisi cozumden iyice uzaklasiyoruz.
kopeklerden korkmamayi cok isterdim. boyle tek basina dag bayir kosanlar var soruyorum ya iste bagiriyorum sunu yapiyorum diyorlar kacma sakin korktugunu belli etme diyorlar. keske olabilse benim icin. kimse korkmasa kopekler saldirsa bile basedebilsek sorun yoktu.ama iste ben tedirginim. uzun kosularda havlama duysam hemen 2.kisileri ariyor gozum bana cesaret versin diye.
neyse. dag bayir degil sokaklarda da var ve coklar. ben cocukken de varlardi ama tek tekti hepsi. oyle takiliyorlardi.
kopek sorunu oldugunu biliyoruz.
mama veren seven destekleyen arkadaslar da evet sorun diyorlar.
çoklar. ve iste neyi ne zaman yapacaklari belli olmuyor. havliyor ya da hiic sallamiyorlar. bu da bizi korkutuyor.
sokakta ya da patikada kopekle karsilasan ve onlardan korkmayip basinin caresine bakan arkadaslar bunu yapamayanlari da anlamali bence. kopek kovucularla falan kosma nedenim kopekleri sevmemek vs degil onlarin beni sevmedigini dusunmem. ya ne zorumuz olabilir herhangi bir hayvanla. ama ayni iste gece yarisi tekinsiz sokaklarda gezemiyor olmamiz insan yuzundense bu da oyle. kimsenin olumsuz deneyimi olmasa sorun yoktu ki zaten.
zoolog bilim insani degilim. isin teknik boyutunu bilenler yazmis. kisirlastirma en guzeli ama uygulanabilir mi?
ama ben birbirimizi anlayalim derdindeyim. ben kopeklerden korkmamayi bana havlayan kosan kopekleri sakinlestimeyi cok isterdim. ama olamiyor. kimse de kopekleri toplayip oldurelim de demiyor. ama kimse de kopekler isirsa da dokunmayin insanlar kuduz olsun olsun de demiyor.
umarim bilimle cozeriz bu sorunu. herkes mutlu olur
ben haklıyım, siz de bunu kabul edeceksiniz noktasında değilim ancak ilk mesajda yazdığım gibi konu öncelikle matematik, bu problemle karşılaşmayacak kimse yok, aksini matematiksel olarak ispatlayamaz, kısırlaştırmanın bu problemi çözeceğini de ispatlayamaz, bu inanma meselesi değil ispat
diğer konu baştan beri koşu olarak yaklaştık ancak vakti olan kist hidatik hastalığını araştırsın, köpek dışkısındaki bakterilerin nasıl bulaştığını solunum yolu ile toprakta ne süre yaşadıklarını
diğer konu çocuk parklarının sahipliği konusu, çocuk parklarının sahibi başı boş köpek mi çocuk mu, lütfen bu parkları gezerken biraz dikkat ile bakın
diğer konu iban konusu, bu nokta çok pis, biraz araştırmanız yeterli sosyal medyada, farklı ses çıkartan insanların darp edilmesine kadar varıyor mevzu,
başı boş köpeğin dışarıda kalması hayvan sevgisi mi bu da ayrı bir konu
hayvanat bahçesinde kangurulardan tutun, doğan ortamındaki ayılar, sincap , kedi, tavşan, kaplumbağa, kendi türü bile tehlike altında,
hayvan düşmanı değilim, buradaki konu başı boşluk, seven sahiplensin, kurtarsın köpeği sokaklardan, aşılarını yaptırsın, köpek besleyenler bilir aşı takvimini, sokaktaki köpeklerin aşı olduğuna inanıyor musunuz? böyle bir bütçe mi var
daha önce de sordum tekrar sorayım 100 k yarışında başı boş köpeklerden korkmuyorum diyen var mı?
35 yıldır Türkiye’de ikamet edip, Türkiye pasaportu olan biri olarak bu sorunun çok fazla insanı mağdur ettiğini söyleyebilirim. Radikal çözümler uygulanması gerekiyor.
Aydos doğa yürüyüşü için her patika ve yolunu kullandığım bir bölge, evet başı boş köpek çok ve sürü halinde geziyorlar. Su deposu diye bir bölge var oradaki karşılıklı iki ayrı köpek grubu var. Sadece o bölgedeki köpekler saldırgan diyebilirim. Çok yakınınıza gelmiyorlar fakat uzaktan bayağı havlayip duruyorlar. Sabah koşu için bir kaç defa denedim, ormanın her köşesinde ki tüm köpekler agresif ve saldırgan oluyor. O saatlerde insana tahammülleri yok gibi en doğal çözümü yürürken elime sopa alıp gezmek oluyor. Fakat sabah koşusu için grupla gitmek daha mantıklı dediğim gibi sabahları extra agresif oluyorlar.
Selamlar,
Birlikte koşu yaptığım @oneway ( Dr. Davut TEKYOL ) 2019 yılında kendi çalıştığı hastanedeki vakalar ile birlikte bazı araştırmaları karşılaştırmış ve sayılarla anlatmış. Okumanızı tavsiye ediyorum.
Sahipsiz kedilerin, sahipsiz köpeklerin iki katı vukuata karışmış olması ilginç olmuş. Üç kez köpek ısırdı ama ben de kedilerden çekinirim…
Kedilere insanlar, özellikle de çocuklar daha rahat yanaşıyor sanırım.
Okuması biraz zor yazı ama yazıdan bu sonuç çıkmıyor toplam kedi yüzde 64,1(sahipsiz kedi 3,6) toplam köpek 35,2(sahipsiz köpek 28,5). Buradan çıkan sonuç sahipli kediler sahibini yada başkasını daha fazla tırmalıyor. Sahipsiz köpeklerse başkalarını daha fazla ısırıyor. Evde bir kedi bir köpeğiniz varsa muhtemelen kediniz sizi tırmaladığı için kuduz aşısı olacaksınız. Dışarıda ise muhtemelen bir köpek sizi ısırdığı için kuduz aşısı olacaksınız.
Ben şöyle yorumladım: toplam temasın 3862 si köpek,7035 i kedi. Bu kedilerin 6563 ü sahipsiz kalan 472 si sahipli ev kedisi.%3.6 ise kuduz aşısı olmuş köpek sayısını ifade ediyor.Yani yine sokak kedileri tacizi sevmiyor sonucu çıkıyor:)) Bir diğer ilginç sonuç da vukuatların çoğunlukla sosyo ekonomik olarak zengin muhitlerde yoğunlaşması.Fakir semtlerde kedilere sıra bile gelmiyor.
Sadece koşu değil, hayatın her alanını etkileyen köpek sorununun en kısa sürede çözülmesi gerekiyor.
Kısırlaştırma denendi ancak sokakta hayvan besleyen bilinçsiz vatandaşlar ve kısırlaştırma sisteminin düzgün işletilmemesi sebebiyle sonuç alınamadı.
İnsanların yaşaması için köpeklerin ölmesi gerekmiyor, bu söze katılıyorum. Mesela benim önerim hepsini ABD’ye yollayalım, Çağrı kardeşle mutlu mutlu yaşasınlar?
Nerede denendi hocam kısırlaştırma?
Elektroşok cihazınızı yanınıza almadan sokağa çıkmayın.
Şok değil de elektro ses sanırım kasdediler.Elektroşok’lar 2 ayaklılar için genelde kullanılıyor.Yine de ölüme neden olabileceği söylendiğinden kullanmaktan uzak durmalı.
https://www.ankara.bel.tr/haberler/kisamerden-sokak-hayvanlari-icin-7-24-mesai-14688
https://www.ankara.bel.tr/projeler/detay/sokak-hayvanlari-kisirlastirma-134
https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Belgeler/MEVZUAT/5199%20Sayılı%20Hayvanları%20Koruma%20Kanunu/7)Sokak%20Hayvanlar%C4%B1n%C4%B1n%20K%C4%B1s%C4%B1rla%C5%9Ft%C4%B1r%C4%B1lmas%C4%B1%20%C4%B0le%20%C4%B0lgili%20%C3%96denek%20Tahsisi%20Hakk%C4%B1nda%20Genelge.pdf
https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Haber/225/Sahipsiz-Hayvanlarin-Kisirlastirilmasi-Seferberligi
Birkaç tane haber. Çoğu gerçeği bile yansıtmıyor. Örneğin Berat Albayrak dolar yükselmeyecek dediğinde o dedi diye kesin olur demiyoruz. Sonuçlara bakıyoruz. Ankara birşeyler yapıyor diyorlar. Bir yılda 22000 hayvan kısırlaştırma diyorlar, bilmediğimden ona bir şey demiyorum. Fakat bildiklerime geleyim: Ümraniye belediyesi, kısırlaştırma yerine Çekmeköy sınırına köpekleri bırakıyor. Aynısı Sancaktepe şile ve Çekmeköy arasında da var. Bugün Cumhuriyet köyünden alemdağa çıkan caddeye bakın. Köpek dolu. Çünkü gri alan hangi ilçenin bakacağı belli olmadığından birbirlerine paslıyorlar. Dolayısıyla küpe müpe yok.
Yani reklam için basıyorlar duyuruları da faaliyet çok farklı. Kısırlaştırma çözüm olmadı değil. Tepkiler büyüyene kadar kimse bu noktaya eğilmedi. Yahu gerekirse seferberlik ilan edip sabah akşam kısırlaştırılsa bu iş bitecek. Aynı zamanı, belki biraz daha azını öldürmek için kullanmak neden. Gaz odalarına atıp toplu katliam yapılacaksa o ayrı. O zaman hızlıca çözüm bulunur. Yalnız ufak bir ricam var: bu durumda ölüm diye bağıranlar bu katliamları canlı izlesinler. Yürek dayanırsa.
Bu konuda ne uyutma olarak ne kısırlaştırma olarak herhangi bir şey yapılacağını zannetmiyorum.
Bu ülkenin en büyük sorunlarından birisi ekonomik çöküş.
Mevcut çöküş ne zaman insanların canını çok yakmaya başlasa büyüklerimiz hep gündemi değiştirme ihtiyacı duydular.
Şimdi de çok güzel bir gündem değişikliği oldu.
Hepimiz bunu konuşuyoruz.
Bir müddet bu böyle gider, sonra yeni bir gündem değiştirme hamlesi yapılır ve bu konu unutulur.
O yüzden bu konuda devletin herhangi bir şey yapacağına inanmıyorum.
Gerek uyutma, gerek kısırlaştırma ciddi masraflı şeyler.
Bunları ayıracak bütçe yok ne merkezi yönetimde ne yerel yönetimlerde.
O yüzden mevcut durum aynen devam edecek.
Bizde artık ya köpeksiz yerleri seçeceğiz koşmak için veya elimizde batonlar ile falan koşacağız.
Böyle geldi böyle gidecek.
Tek çıkar yol köpek itlafı löpür löpür etleri yerken köpekleri onlarda can diye insansılaştırmanın kutsallaştırmanın alemi yok. Sokaklar insanlarındır başıboş köpeklere yer yok. Kısırlaştırma aptalca bir öneri milyonlarca köpeği kısırlaştırmanın imkanı yok.
Sokak hayvanları ihtilafı konusundaki düşüncelerimi yukarıda belirttim zaten. Bu konuda oturup uzun bir cevap yazmakta itlaf savunan arkadaşların yaptığı kadar aptalca olur .İleri derecede dikkat eksikliği ile uğraştığım için de uzun yazılar yazamıyorum zaten Kim neye inanıyorsa ya da hayatına neye göre şekil veriyorsa umarım o şekil verdiği şeyler ya da inancı tarafından fikirleri ve niyetleri doğrultusunda sınanır. Başkaca da bir şey yazmayı düşünmüyorum.
Milyonlarca kopek nasil itlaf edilecek peki? Yani milyonlarcasini kisirlastiramiyoruz ama itlaf edebiliyor muyuz? Bu kadar kopek nasil oldurulecek, kim oldurecek, oluleri ne yapilacak? Adam tutmaniz, araclar saglamaniz, yakalamaniz, ilacla uyutmaniz gerek. 30 kiloluk bir kopek icin ilac masrafi bile kisirlastirma masrafindan fazla. Insanlara silah dagitip gordugunuz yerde vurup oldurun deseniz bile olmaz. O kadar olu hayvani kim toplayip ortadan kaldiracak? Yani tamam hizla kurtulmak istiyor bazi insanlar sorunlardan ama bir cozum ortaya koymadan once biraz dusunulse aslinda onerilenin de o kadar kolay olmadigi gorulebilir.