Merhaba koşu severler
Koşu performansını arttırmak ve sakatlanma riskini azaltmak için ısınma ve esnetme rutinleri büyük önem taşır. İşte koşudan önce ve sonra uygulayabileceğiniz etkili dril ve esnetme rutinleri hakkında bazı ip uçları:
Buraya 4 yıllık her gün yaptığım antrenman öncesi rutinimi yazacağım 4 yıl çoğu kişi için az gelebilir ama yeni başlayan kişilere faydalı olacağını düşünüyorum tabikide en önemlisi deneyimli iyi bir antrenör ile yapmak onların dediğini uygularsanız daha iyi ama benim de ilk başladığım zamanlar yapmadığım bu çok önemli esnetmeleri yeni başlayanların bilmediği deneyimsiz kişilere yardım etmek amaçlı yazıyorum yanlışlarımı yanıt olarak aşağıya yazarsanız sevinirim her kez birbirinin deneyiminden faydalanmış olur .
Koşudan Önce: Dril-Esnetme
Dinamik Esneme Hareketleri:
-Bacak sallama: Düz bir yüzeye tutunarak bacaklarınızı öne ve arkaya sallayın. Her iki bacak için 10-15 tekrar yeterli.
-Hafif koşu veya yürüyüş: Koşudan önce 5-10 dakika boyunca hafif tempolu bir yürüyüş veya jogging yaparak vücut sıcaklığını arttırın.
-Kalça ve kasık açma:
Kalça dairesi: Kalçalarınızı saat yönüne ve tersine çevirerek daireler çizin. Her yöne 5-6 tekrar yapın.
Kasık esnetme: Ayaklarınızı genişçe açın ve dizlerinizi hafifçe bükerek aşağıya doğru inin. Bu pozisyonda 20-30 saniye kalın.
Isınma koşusu sonrası 3-4 dakika esnetmeler yapın bu esnetmeler sizi drillere ve antrenmana iyi hazırlayacağını düşünüyorum.
Kısa esnetmeler den sonra drilleri yapmaya özellikle önem gösterin sizi sakatlıktan kurtaracak kısa drilleri yapmayı ihmal etmeyin.
Bu drilleri daha iyi bir şekilde ve görerek öğrenmek istiyorsanız instagram da mgatletizmsk hesabına bakmanızı öneririm.
ısınma sonrasın da yüksek diz çekme ile başlayın 20 m aralarda biraz dinlenerek 2 tekrar ikinci hareket geriye diz çekme ,
-öne geriye makas hareketi ,
-uzun adımlarla öne doğru lunge yaparak ilerleyin bu hareket quadriceps ve kalça kaslarınızı esnetir
-A-Skip ve B-Skip hareketleri koşu tekniğini ve formunu geliştirmek amacıyla yapılan dinamik bir ısınma egzersizidir.
Kesinlikle buraya yazmayı unuttuğum driller vardır ama siz koşucuların yanıt olarak yazmasını umuyorum.
Koşu sonrası statik esneme:
-
İleri Hamle: Bir bacağınızı öne doğru adım atın ve dizinizi bükerek arka kaslarınızı esnetin.
-
Duvarda Baldır Esnetme: Ellerinizi bir duvara dayayarak bir bacağınızı geriye uzatın ve baldır kaslarınızı esnetin.
-
Quadriceps Esnetme : Ayağınızın üst kısmını tutarak topuğunuzu kalçanıza doğru çekin, ön bacak kaslarınızı esnetin.
Koşu tekniklerinizi geliştirmek ve esneme hareketlerini rutininizin bir parçası haline getirmek , uzun vadede daha sağlıklı ve keyifli bir koşu deneyimi yaşamanıza yardımcı olacaktır. Herkese sağlıklı ve mutlu koşular!
Siz de kendi deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın!
Bu konunun altına esnetme hareketlerinizi yazarsanız diğer koşucu arkadaşlar ve benim için de yeni esnetme hareketleri öğrenmemizi sağlaya bilirsiniz.