Topuğunuzun iyi olmasına sevindim Gelişimli sağlıcaklı sporlar
Teşekkürler @yoldabirivar , koşudan 3 saat sonra buz koymak aklıma geldi, topuk iyileşmedi ama ayakkabı ve temponun çok düşük olması koşu anında sorun çıkartmadı.Sonrasında strava sakatlanacaksın,haftalarca yattın şimdi mi aklına geldi dedi.
arkadaslarda uyarmis ama bence 10 km 182 ortalama nabiz cok riskli. ve temponuzda 6.40 olmasina ragmen.
anladigim kadariyla siz bildiginiz yoldan gitmek isteyen birisiniz. buna kimse engel olamaz. ama yine de nabzini dusurmeniz uygun olabilir.
edit : gecmise dayali samimiyete istinaden farkli bir yorum ile bitirmistim ancak gecmisi bilmeden okundugunda alayci ve demotive edici oldugu yorumlari geldi. bu nedenle yorumu degistirdim. verdigim rahatsizlik ve gonderi kalabalikigi icin ozur dilerim.
Diğer koşularda buradan gördüğüm 20 gündür yaklaşık 155-157-163-182 bpm.Son değer diğer değerler gibi doğruluğu bilinmez ama sapması çok fazla.Grip, uykusuzluk vs de etkileyebilir.Hep 180bpm üzeri değil.
Ne kadar motivasyon kırıcı bir söz.
gecmiste ve simdi yazilanlari okuduktan sonra degerlendirseniz?
Nabız olayına önceden bende takılırdım ama sonradan yavaş yavaş vücudumu dinleyerek devam etmeye başladım. Aylık ortalama 90 km. civarı koşuyorum haftada 2-3 günde evde şınav, mekik, barfiks, squat vb çalışıyorum çoğu kişiye göre düşük kalabilir ama amacım sağlıklı yaşam olduğundan şuan için yeterli olduğunu düşünüyorum. Yavaş yavaş artacak inşallah. 173cm boy 72 kg ve yağ oranım tahminen 15 lerdedir. 5km yi 25 dk da aşırı zorlanmadan koşabiliyorum hedef olsa 24lere düşürebilirim. 15 km koşuyu yine çok zorlanmadan yapabiliyorum ki onda da 20 ye kadar çıkabileceğimi hissediyorum. Kondisyon olarak da amatör futbol oynadığım için iyi durumda olduğumu düşünüyorum fakat hafif tempolu yürüyüşte bile nabzın 140 larda oluyor. Başka sebeplerle 2-3 sefer doktora gittiğimde kalple ilgili birçok teste girdim ve çok şükür hiçbir şey çıkmadı. Yani sayılardan ziyade vücudunuzu dinleyerek koşmak daha faydalı olabilir. İlla 140 nabız olayına takılmamak lazım. En azından ben kendim için öyle yapıyorum.
Sizi etiketledim fakat nabza yorum yapan bütün arkadaşlara cevap maksatlı yazıyorum.
Benzeri bir grafikle 10K yarış koştum, başka koşularımda da benzer sonuçlarım oldu. Fakat söylemek istediğim şu ki sonuçlar yanlış. Dolayısıyla arkadaş kuvvetle muhtemel tehlikeli bir durum içerisinde değil. Tıpçı arkadaşlar daha detaylı anlatırlar fakat ben şöyle özetleyeyim. Ben veya @Mtherunner 180+ ortalama nabızda 1 saatten uzun süre koşabiliyorsak (ki ben 3 saatten uzun koşabiliyorum) kardiyovasküler birer mutant olduğumuzu ilan edebiliriz. Çünkü böyle bir nabızda 10-20 dakikadan fazla koşmak teknik olarak mümkün değil.
Neyse fazla uzattım. Optik nabız ölçümü güvenilir bir yöntem değil. Mert bey’in konu ile alakalı birkaç makalesi vardı hatta yakın zamanda güzel de bir video çekti. Tavsiye ederim.
öncelikle bu 140 145 sayısı tam olarak nereden geliyor? Antrenman yapılacak nabız kişiden kişiye çok değişiklik gösterebilen bir unsur en basitinden yaşa göre çok değişebiliyor. 60 yaşındaki bir koşucu için bu sayı yüksekken 15 yaş için düşük bir antrenman nabızı oluyor. Bu yüzden 140 diyip ahkam kesmek zaten teknik olarak yanlış.
Bu eleştirimin teknik kısmı. Bundan daha önemlisi son cümle. Bu forumda hepimiz bir amaç çevresinde (koşu) buluşmuş insanlarız ve bu konuda da insanlar antrenmanlarını paylaşıyor. Son cümle haricinde attığınız yorum bana kalırsa yanlış ama tartışılır bir yerdeyken son cümlenizle iş farklı bir noktaya gidiyor.
Spor hekimi veya koşu biliminin piri olsanız bile bir insana nabzını düşüremiyorsan git dart oyna demenin hiç bir gerekçesi olamaz hele ki böyle bir forumda. Biz aynı çerçevede buluşmuş insanlarız yani şu cümleyi yazarken hiç mi düşünmediniz yazmalı mıyım diye resmen hakarete yakın bir söz. Hepimiz bir noktada yeni başlamıştık veya nabzımız istediğimizden yüksekti. İnsanlara böyle bir şey demeye hakkınız yok. Bir de utanmadan gülücük koymuşsunuz sonuna dalga geçer gibi, yazdığınız şeyin ne kadar kırıcı ne kadar yanlış olduğundan haberiniz yok herhalde
Biri “günlük dart günlükleri” başlığı açarsa ben de oraya dahil olmayı planlıyorum.
Kelimesine dokunmadan dart konusunun çıktığı noktayı işaret ediyim.
Aşağılama, kabaca birşey bence yok.
Orjinal postta 150’nin üstüne koşarken her türlü çıkıyorum çıkmamam için koşmamam/hareketsiz olmam (dart oynamam) lazım demiş. Diğer arkadaş ise 140 ın altında koşman lazım eğer bunu başaramıyorsan gidip dart oynayabilirsin demiş. Dart konusu buradan çıkmış anlıyorum ama dart oynayabilirsin yerine ilk posttaki koşmamak / hareketsiz kalmayı koysak bile bana kalırsa bu çok motivasyon kırıcı ve gereksiz bir şey. 140’ın altında kalmayı başaramıyorsan koşmamanız daha iyi olabilir demek esprili veya esprisiz hiç bir türlü hoş değil ve heves kırıcı bir şey bence.
hocam siz de ne gecmisi ne yazilanlari okuyup direk ortadan girmissiniz.
arkadasin kendisiyle ilgili yorumu nedeniyle bu zekilde yorum yaptim. ve daha gda gecmisinde bizim bu forumda birden fazla yazismamiz oldu, bu samimiyete istinaeden yazdim.
diger taraftan arkadasin yasini kilosunu falan da konustuk. evet zone 2 nabiz tavsiyemide arkadasin degerlerine gore soyledim. tabi zone 2 icin bir hesaplama turu yok, max ve dinlenik nabza gorede hesap yapilabilir ama uc asagi bes yukari buralarda cikacaktir nabzi.
bi baslikta uzun zamandir aktifim, cok tavsiye aldim ve naçizane vermeye calistim. hicbirinde saygisizlik yapmamaya calistim. yani bu kadar basit samimiyetleri okuyup dinleme zahmwrine girmeden yorumlamaniz uzucu…
yine devam etmissiniz. size ne? okumadan yorum yapmaya devam ediyorsunuz. siz kac hafta once ne yazistik arkadas ile ne motivasyon verdik biliyor musunuz?
veya bu baslikta siz kac kisiye yorum veya motivasuon verdiniz? kime destek olmaya calistiniz mesela?
cok basit bir konuyu nereye cekiyorsunuz. yorumum yanlis ise arkadasin bickav aylik postlarini okuyun, ogrenin, buyrun siz dogru yorum verin. sryz tamaman yanlis buyrun dogrusu budur deyin…
ben dışarıdan bir gözle yani birkaç hafta önce konuşulan yazışmaları görmeyen bir gözle yorumluyorum. Yine de başka insanların bu samimiyetin farkında olmayıp tavsiye adına bunu gördükleri zaman olumsuz etkilenebileceklerini düşünüyorum, bu yüzden şakanın dilini yine de çok olumlu bulmuyorum. Ama tabii arkadaşla özel bir samimiyetiniz varsa bana laf düşmez, o samimiyetin farkında değildim kusura bakmayın.
anlayisiniz icin tesekkur ederim.
gecmisi bilmeden yorum yapma hakkiniz tabiki var ve boyle bakinca, sizin gibi gecmisi bilmeden degerlendirenler sonuna kadar hakli.
boyle dusunup, alayci oldugunu gorup yorum yaptiginiz ve forum kulturunu koruma cabaniz icin ben tesekkur ederim. bu bakis acinizla bana da ornek oldunuz diyebilirim. siz kusura bakmayin. tesekkurler.
yorumumu silsem veya degistirsem daha uygun olacak
ne demek hocam benim de ilk yorumlarım biraz sert kaçmış olabilir tekrardan özür dilerim kırdıysam belli ki iyi niyetli birisiniz
Ben bu nabız değerleriyle ilgili yorumları okuyunca herkesin ortalama nabız değerlerini baz alarak yorum yaptığını düşünüyordum, yanılıyorum gibi hissediyorum bazen. 140-150 nabzın üstüne çıkmamayı öneren arkadaşlar tüm antrenman boyunca mı bu değerlerin üstüne çıkmamaktan bahsediyor yoksa onlar ortalamadan bahsederken itiraz eden arkadaşlar mı ortalama nabızdan bahsedildiğini düşünmeden böylesi yorumlar yapıyor anlayamamaktayım
Benim genel anlayışıma göre; örneğin zone 2 antrenmandan anladığım (koşu için ve kendi kalp değerlerime göre konuşuyorum) 140-150 ritm aralığında çok hafif tempolu bi koşu. Şu an mesela koş-yürü şeklinde takılıyorum, koşarken nabzım 180’lere kadar yükselse de genelde ortalama 150-155 civarıyla kapatıyorum. E şimdi bu zone 2 antrenman değil daha çok interval gibi oluyor benim için.
Ayrıca söylemeden geçmek istemedim; öyle hissediyorum ki ortalama 170’in üzerinde nabızlı bi koşu yapmaya kalksam muhtemelen 3-4. kilometrelerden sonra beygir gibi çatlardım. Yolun bu kadar da başında olunmaz yav
Zone tayinleri, sadece her yerde yazan klasik hesaplara göre yapılsa, biz yaşlılar yurumekten başka spor yapamazdik.
62 Yaşımdayım, dinlenik nabzım 42, max nabzım (birkaç değer üstü olabilir), koşarken gördüğüm 169, bunun %65 max.ı ile koşmaya kalksam, 110 nabızla koşmam lazım.
Bununla koşmanın neredeyse imkansız olduğunu görebiliyoruz.
30 dakikalık deneme koşusunun son 20 dakika ortalamasını 157 nabızla koşup bunu laktik asit seviyem diye yorumlayınca işler çok daha mantıklı hale geliyor.
Buna göre ben 140 max ile zone 2 içinde kalıyorum.
20 yaşında 200-210 max nabzı gören ( bu değerleri gören gençler olabiliyor)bir gencin 190 laktat seviyesini görmesi ve biraz zorlamayla 180 nabzı 1 saat sürdürebilmesi olanaklıdır.