Orjinal mesajı alıntı olarak eklesen hiç sorun olmayacakmış aslında, olsun derdini anlattın en azından Sonrakinde kitabın ortasından okuyanlarında olacağını hesap edersin artık
Bilmediğimden soruyorum, 180+ nabzı 1 saatten uzun süre sürdürebilmek gerçekten mümkün mü? 180+ nabza direkt olarak zone 5 diyemeyiz (ama zone 1 de diyemeyiz) ve detaylıca referans veremem ama birkaç yerde Zone 5 antrenmanının en fazla 10dk sürdürülebileceğini okumuştum. Rica etsem burayı biraz açar mısınız?
Evet mümkün şuradaki Kipchoge's World Record: Inside The Numbers - COROS Stories Koech grafiklerini incelenirse 1 saat üstünde bir süre 180 civarında seyretmiş. Yakın zamanda sezgin ataç maratondaki verilerini paylaşmıştı sonunda verilerinde bir saatin üstünde 180+ koşu verisi vardı.
Elit atletlerden ve anladığım kadarıyla optik nabız ölçümünden örnekler vermişsiniz. Ben biz fanilerden ve gögüs bandından bahsediyordum. Optik nabız ölçümüne güvenemeyiz zaten. Birkaç mesaj yukarıda konu ile alakalı bir video paylaşmıştım. İlginiz ve cevabınız için çok teşekkür ederim.
Bugün itibariyle İstanbul maratonu için çalışmaya başladım. Çok heyecanlıyım. Geçen seneye göre çok daha iyi bir planım var. Günlerce üzerinde çalıştım, tüm günlerin üzerinden tek tek geçtim. Yarışa 22 hafta kala ilk adımı attım. Bundan sonra her şey 3 Kasım için.
kızım ve yeğenim 25-28 yaşlarında, ortalama 175 nabızla zone 3-4 bölgelerinde çok zorlanmadan 1 saat koşabiliyorlar.
isteseler bunu 180 nabızla da yapabilirler.
en yakınımda bu örnekler var.
biri ıphone ile, diğeri garmin forerunner 245 ile çalışıyor.
zon1 -4 arası rutin antrenmanlarda hata ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyorum.
hata olasılığının düşük olduğunu düşünmem, farklı zamanlarda yapılan bu tür antrenmanlar ve nabız arasında sağlam korelasyon görmemden kaynaklanıyor.
eğer kalibrasyon hatası benzeri bir durum var da bu cihazlar tutarlı bir biçimde hep aynı oranda yüksek gösteriyorsa bu çok garip bir durum olurdu.
bu derece tutarlı ve hatalı yüksek göstermeleri pek mantıklı değil.
ancak çoğunlukla interval ve bazen tempo koşularında hatalı ölçtüklerin ben de gözlemledim.
Ben yakın zamana kadar Huawei Watch GT 2 kullanıcısıydım. Huawei ölçüm noktasında sektör liderlerinden biridir. 176 ortalama nabız ile 5buçuk saatlik etkinliğim var. 33 yaşındayım, yanlış biliyor olabilirim ama dediğim gibi bu teknik olarak imkansız olmalı. Kardiyovasküler olarak güçlü olabilirim fakat böyle bir durum gerçekse, hakikaten herşeyi bırakıp spora yönelmem gerekir sanırım. Çünkü benim için hissedilen zorluk derecesi (RPE) 1 ile 10 arasından en fazla 5ti.
Yukarıda paylaştığım Mert bey’in videosunu izlemenizi öneririm. Bence cevap şu olabilir. Cihaz başlangıçta düzgün çalışıyor ama ter arttıktan sonra optik ölçüm ışığının önüne geçen ter çarpan etkisi yarattığından ölçüm hatalı bir biçimde yüksek göstermeye başlıyor.
Size konu ile alakalı bir video daha göstereyim:
Benzeri durumu Apple Watch kullanan bir arkadaş da yaşadığını söylemişti.
Göğüs bandım var, sevmediğim icin kullanmıyorum .
Bir deneme yapıp sonuçları degerlendirecegim.
Sonuçları buradan da paylaşırsanız sevinirim. Görüşmek ümidiyle.
Gt2 huaweinin övgüler alan sensörlerini kullanmıyor daha eski seri. Doğruluğu daha yüksek bulunan bir saat yada gögüs bandı ile deneyin belki istisnai bir durumunuz vardır. Elite aletlerin paylaşımlarında 180+ üstünde grafikler gördüm optiktir diye çöp olarak değerlendiremeyiz artı eksi 2’dir yoksa ne diye sponsorları buna izin versin. Koşu için gögüs bandı ile üst düzey saatlerin kıyaslamasında çok az fark var. Amazfit kullanıcıları için üzüldüm(umarım faketir) böyle bir hata kabul edilemez bir durum
Kullandığım dönemde GT2 eski seri değildi, haliyle o zamanlarda övgüler alıyordu. Saatimi GT4 ile güncelledim fakat bu aralar koşmuyorum. Daha dün doktor yaşıma göre kan değerlerimin çok iyi olduğunu söyledi. Kardiyovasküler sistemle bağlantılı olarak LDL kolesterolüm 31 çıkmış özellikle buna dikkat çekti ama yine de istisnai bir durumum olduğunu düşünmüyorum. Forumda 180+ nabızla ilgili çeşitli paylaşımlar oldu genellikle geldiğimiz yer optik nabız ölçümüne güvenemeyeceğimiz sonucuydu. Zaten neredeyse bütün modellerin kullanım kılavuzunda akıllı saatlerin medikal cihazlar olmadıkları yazıyor. Ben de uzun süre yok cihazım iyi ölçüyor dedim ama yukarıda paylaştığım Mert beyin son videosundan sonra ikna oldum. Videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Ayrıca sadece Amazfit değil, forumda Apple kullanan bir arkadaş da cihazının havanın nabzını ölçtüğünü söylemişti. Ki bildiğim kadarıyla normalde Apple ölçüm konusunda Huaweiden de daha tutarlı.
Selamlar.
Ben de nabzımın diğer kişilere göre nispeten yüksek olduğunu düşünüyorum. 145-155 nabız aralığında muhabbet ederken zorlanmıyorum.
Bu benim 2021 yılının nisan ayındaki istanbul yarımaratonu 10k yarışım. Kolumda amazfit pace, göğsümde de bant vardı.
Bu da 5 ay sonra ekim ayındaki 5k denemem. O zaman da kolumda coros pace 2 saat ve yine göğsümde bant vardı. İnterval antrenmanlarımda da 200 nabzın üzerine çıkıyordum çoğu zaman.
Buradaki nabız verileri ortalama mı, maksimum mu acaba?
Evet ortalama nabız. İlk fotoda saatimin lap özelliği olmadığı için Strava en iyi süreleri vermiş, onları koydum. İkincisinde ise her kilometrenin ortalama pace ve nabzı var.
Teşekkür ederim. Peki nabız verisi akıllı saatten mi, yoksa gögüs bandından mı alındı acaba?
Rica ederim. İki ölçüm de nabız bandı ile.
Her gün düzenli olarak Sabahları 5-10 dk Mekik,şınav,barfiks,Akşamları da esneme hareketleri ile spror ritüelimde
Haftanın 1 günü sabah ve akşam geniş bir esneme,germe hareketleri ile çalışmış kasları dinlendirme antremanımdan
Herkese gelişimli sporlar Sağlıcakla
Tatil uzun koşuya da tatil veremezdim. Bayram tatili sabahında jogging tadında kısa bir keyif koşusu yaptım. Herkese mutlu bayramlar diliyorum.