Kadans Sorunsalı

Mesela İstanbul yarı maratonunda garmin yada Huawei kullanıcıları arasında olup 1saat-1 buçuk saat arasında bitirenlerin kadanslarını bir inceleyebilseydik. Acaba kadans zamanla değişiyor mu değişiyorsa kullanıcıların yüzde kaçında değişiyor kaçında mıh gibi yerinde kalıyor. Spor saatlerinin uygulama geliştiricileri datalarını bir gün lütfedip bunları bizimle yada araştırmacılarla paylaşırlarsa öğrenicez o zamana kadar örnekler havada kalıyor. Kadansın mı düşük takma kafana sende büyük adım atarak hızlan demekten başka bir şey gelmiyor.

1 Beğeni

Herkese sağlıklı günler, ben de kadansı bir aralar çok takmıştım. Acaba biz yavaş koştugumuz için mi kadansımız düşük çıkıyor diye düşünüyordum etkisi var tabi ama 4 30 küsür tempoda ısınma yapan nefesleri rahat ileri seviye sporcuları canlı olarak gözlemlediğimde uzun dağ, yokuş koşusu yapan arkadaşım kadansı diğerlerine göre daha yüksek adımları sık. Yokuş çıkmak için bacaklar ekstra tork üretmek için adım aralığını kısaltıyor sayısını artırıyor mantığı çıkıyor ve uzun süre bunu devam ettirdiklerinde 0 eğim düz yolda da alışıldığı icin daha sık adım atıyorlar. Yokuş koşusunu ihmal etmemek gerekiyor anlaşılan.

1 Beğeni

Selam,

4 saatlik düşük nabız koşusu. Düz parkur:

2 saatlik düşük nabız koşusu. Gene düz parkur:

Aydos arazi koşusu. 22K. 800mt + :

Site içinde, yokuşlu parkurda tempo, fartlek, interval ortaya karışık :slight_smile: 52dk:

Farklı farklı koşular. Yürümeler, tempolar dahil. Bir şekilde hepsi 170’e yakınsıyor. Kadans için ekstra hiç bir çalışma yapmıyorum. Koşuya ilk başladığımda 150-160’lardaydı. Zaman içinde kendisi bu değerlere geldi. Yukarı çıkmıyor. Aşağıda pek düşmüyor. Bence çok fazla anlam yüklememek lazım

2 Beğeni

Neden yüksek kadans bizler için önemlidir?
Sadece kadans konusundan çıkarım yapmak doğru bir yaklaşım değil; kadansın yanında, düşünmemiz gereken koşu formunuz, kollarımız, koşu mekaniğimiz de koşu ekonomisi için önemli, doğru koşu mekaniği konuları küçük yaşlarda daha kolay yerleştirilebiliyor, ancak 40+ arkadaşlarda dahi doğru koşu mekaniği, kolların pozisyonu, yere basış ve çekme, neden dizin biraz yukarı hareket etmesi ve elips bir görünüm olması, gerektiği gibi konularda doğru antremanlarla doğru drillerle elbette gelişebiliyor. Ancak koşu formu, mekaniği, kadansı istenen düzeyde olmayan elit atletler de var. Burada amacım keskin, doğru şudur, şöyle yapmalısın, 180 i tutturmalısın demek değil, kadansla birlikte düşünmemiz gerekli konuların da olduğu ve hiçbirinin diğerinin önüne geçemediğini anlatmak. Öte yandan yüksek kadansın yere uyguladığınız çarpma etkisini azalttığı, dolayısıyla diz ve ayaklarda daha az sakatlanma riski yaşanacağını biliyorsunuz. Kadansın düşükse önce yavaşca artır %5-6 gibi, adım uzunluğun belki ilk başlarda kısalacak ama doğru antremanlarla hem kadansını geliştirebileceksin hem de adım uzunluğunda gelişme olacak. Saygılarımla, CB

4 Beğeni

Koşu formuyla ilgili böyle bir videoyla karşılaştım ve uyguladım. Bacak kaslarını daha az kasarak Kadansı da artırdığını farkettim. Faydalı görünüyor eğer vücuda oturtabilirsek.

4 Beğeni