Selam @ggg Gökhan, bu tepeler düşüncenizi görünce heyecanlanmıştım. Tabi Anadolu yakası. Avrupa yakasında kayda değer bir tepe yok. Her ne kadar İstanbul yedi tepe, yedisi de eski İstanbul (Avrupa tarafında) olsa da.
4 tepe önerebilirim.
İlki, tabiki Aydos-537mt. Fazla birşey dememe gerek yok, zaten biliniyor.
İkincisi Kayışdağı-437mt. Zirvesi tel örgü ile ikiye bölünmüş durumdaydi, yarısı askeri bölge. Yarısı sivil. Sivil tarafa sadece Ferhatpaşa’dan yangın yolundan çıkış var. Veya 1-2 km kadar doğuda sanayi bölgesi içinden yola girip, belli bir seviyeye kadar orman yolundan gidip sonra tekrar yangın yolu (ortalama %35, yer yer %50 eğim). Ben komple yangın yolunu tercih ediyordum. Zirveden Anadolu/avrupa yakası sahil hattı, Kadıköy, Ataşehir, Ümraniye, Dudullu tarafları etkileyici şehir manzaralı.
Üçüncüsü Alemdağ. Yalnız, Alemdağ asıl zirve (467mt) askeri bölge. Girilemez/çıkılamaz. Alemdağ’da Seyir tepesi (372mt) var. Google Earth’te bu isimle bulunabilir. Bu tepe’den batıda Tüyap verici kulesi, doğuda Derince Çene dağı (hava çok daha nemsiz açıksa Kartepe) Kuzeyde Karadeniz, Güneyde Marmara Denizi (ve yine hava çok daha nemsiz, açıksa Uludağ)'ı görme imkanı var. Marmara ve Karadeniz’in tek noktadan görülebildiği 2 tepe Alemdağ zirve ve Seyir tepesi’dir. Buraya çıkılacaksa, sadece sportif bir etkinlik olmayıp, manzaranın da tadına varılabilmesi için, nemsiz pussuz bir hava tercih edilmeli (İstanbul’da bu konu Ekim ve Nisan aylarında daha müsait oluyor) Seyir tepesine çıkış yangın yolu (%30lar seviyesinde bir eğim) veya %20ler seviyesinde dik bir orman yolu.
Not: Bu tepede mangalcilardan dolayı nadir de olsa askeri personel buraya çıkanlara müdahil olabiliyor. Koşan kişilere müdahale edeceklerini düşünmüyorum.
Dördüncü ise Teferrüç tepe (350mt gibi). Sultanbeyli devlet hastanesinin arka tarafı. Manzarası Sultanbeyi ve kuzeyde Ömerli Barajı. Çok ilginç bir yer değil ama yine de öneririm. Diğerlerine göre çok daha bâkir ve sessiz bir bölge.
Belki beşinci, Şileye giden yol üzerinde sağ tarafta kalan, üzerinde vericilerin olduğu tepe olabilir. Ama oraya hiç koşmadım.
Ben senin Kayışdağı ve Seyirtepesi çıkışlarından keyif alacağını düşünüyorum
Ama bu faaliyeti yapacaksanız (ki İstanbul’da değilim, imkanım olsa mutlaka ben de size katılmak isterdim) Tepelere çıkmışken manzaranın keyfine varmamak olmaz. O yüzden nemsiz ve pussuz bir hava diyorum. Artık planlaması (o havayı önceden görüp zamanlamak) nasıl olur bilmem diyorum ve Ayaklarınıza sağlık diye ekliyorum. İA serisinin devam etmesini dilerim