Hızlı yükselen nabız için ne yapmak lazım?

Merhaba koşuya 6 ay önce başladım. Yazdan beri düzenli aralıklar ile koşuyorum diyebilirim.

Yaş 30 ve 83kg

Problem şu ki zone 2-3 koşmaya calisiyorum ve koşu boyunca nabzimin zone 3 civarı kalması için 7.5 pacelerde koşmam gerekiyor.

6.30 ile 6k koştuğumda ise yolun yarısında 165bpm leri görüyor nabzim.

Ne yapmam lazım ?

Programım

1 gün 6k 6.30pace (kosu grubu)
1 gün uzun koşu 10k 7.5 pace
1 gün easy run 6k

1 Beğeni

Bu konu biraz karışık. Bu konuda r kardiyoloğa danıştınız mı? Örneğin babam eski futbolcu ve nabzı çok düşüktür. Ben babama zone 2 de koş desem 4 pace lerde gitmesi gerekebilir :grinning:

1 Beğeni
1 Beğeni

Kardiyoloji doktoru görüşü şart bunun yanında 6 ay alışma süresi kısa sayılabilir diğer deyişle doktor OK verdikten sonra sabır ve süreklilik ile devam edin , başarılar .

Evet rahat konuşma hatta şarkı söyleyebilme gibi testleri de koşarken deniyorum. 165-170 nabız ile konuşma ve şarkı söyleme kısmını yapabiliyorum. Bu normal mi ? yoksa yine herkesin nabzı farklı olabilir noktasına mı geliyoruz ?

1 Beğeni

Teşekkürler biraz daha hissiyat üzerinden gitmek lazım dediğiniz gibi sanırım.

1 Beğeni

Merhaba tekrar , bügün efor testi ve sonuçlarını aldım. Herhangi bir durum yok. Anlaşılan kondisyonsuzluktan dolayı nabzım yüksek.

Antrenmana devam.

iyi haber , kendinize zaman tanıyın
kişiye göre değişken bir durum , gerisi sabır ve düzenli koşular

1 Beğeni

Merhaba, ben de yeniyim. Bahsettiğiniz hususları ben de tecrübe ediyorum şu sıralar. Ayda bir hacim yükseltmek yani uzun ve tempolu koşuların süresini yavaşça arttırmak ben de işe yaradı. Belki sizde de yarar. Bol şans, kolaylıklar.

Merhaba. Benimde tam tersi bir durumum var.2 yıl kadar hep düşük nabızlarda koşu taptım. 130 bpm geçmeyen. Yaşım 49 bu arada. Tabi bu nabızda7- 7.30 pacelerxeydim. İlk koşuya başladığımda 160 bpm le yaparken bu paceleri şimdi 125-130 bpm ile yapıyorum. Belki yaşında etkisi olabilir. Ama ne olduysa o iki yıl sonunda oldu. Şimdi nabzımı yükseltemiyorum. Yani bisiklette veya koşuda 140 -145 bpm nabızlara bile çıksam o antrenman beni çok zorluyor. Mesela 155 nabızla koşu çıkarsam belki 5 li pacelere ineceğim ama bu nabızda koşmamın imkanı yok. Kondisyonummu yok. Nedeni nedir sizce?Şimdi yeni yeni bisiklet ve koşuda tekrar ara ara nabzımı yükseltmeye çalışıyorum. Bu konuda ne önerirsiniz inteval vs antrenmanların faydası olur mu

Max nabız yükseltmek değilde amacım,mesela ortalama 155 nabızla 10 km lik bir koşuyu tamamlamak.Her zaman değil tabi bu benim için yüksek bir nabız ama en azından bir yarışta. Ama olmuyor 140 nabız üstünde koşu beni zorluyormesela 10 km de. Tabi bu max nabzı yükseltmekle ilgili mi bilmiyorum,yaşım itibari ile çokta risk almak istemiyorum.Birkaç aydır abartmadan özellikle bisiklette interval,tempo,eşik vs başladım bakalım sonuç nasıl olacak.

en doğru cevabı kardiyoloji verir bunun yaninda bir kaç ay çok kısa bir süre olabilir
yüksek nabizlara çıkıp sonrasında dinlenirken nabız düşüyorsa bu iyidir
düşmuyorsa kötüdür ( en kaba tabirle )
basit bir test , vücut ağırlığı ile en hızlı şekilde aralıksız 50 squat yapın bu sayede max. nabız görebilirsiniz.

2 Beğeni

Ben de saate baktığımda nabız 220-yaş= olması gerekenden yüksekse psikolojik olarak yavaşlıyorum birşey olmasın diye halbuki iyiyim yani. Ne yapmak lazim bu konuyu bilemedim.

Ben hala kendimi zorladığımda 185-190 nabzı görüyorum. Yaşım 46

1 Beğeni

dinlenme sırasında 45 - 55 arası olsa gerek

1 Beğeni

Kesinlikle katılıyorum. Beslenmeyi biraz düzeltince farkediyor. Kardiyolojiye görünmüştüm bir problem yok,nabzımda dinlenmede kısa sürede düzeliyor problem yok.Sanırım problem uzun nir zaman vücuda aynı kalp atış hızında antrenman yaptırıp,zorlamamak. Sanırım
o bölgeye uyum sağladım;zone1-2. Bu nabızlarda saatlerce koşarım herhalde :joy:
Geçen gün 146 nabızla tamamladım 50 dakikalık bir koşuyu;pace6.20 lerdeydi. Sanırım çalıştıkça gelilecek. Tabi daha düşük nabızlarda daha hızlı koşmak güzel olurdu ama buda iyi şimdilik

1 Beğeni

Bildigim kadariyla…

Bunlar dogru. Aslinda kisa yoldan sunu soylemek daha dogru, en dusugu dusurmek en yuksegi ise yukseltmek istiyoruz. En yuksegin dogal nedenlerle dusmesi de olasi, oralari hic zorlamayan hareketli bir bireyde dusmesi de olasi. Benimki ikincisiydi. Cok uzun sureler hep dusuk nabizla dusuk hizlarda uzun uzun kosmak buna neden olabilir. Sizi dusuk hizlarda bir dayaniklilik makinesine cevirebilir ama hizi cok yukseltip korumaya calistiginizda ters teper.

Ozetle

• Düşük dinlenik nabız > Kalp verimli çalışıyor
  • Yüksek maksimum nabız > Vücut yüksek yoğunluklu çalışmalara adapte olabiliyor
    Dolayisiyla
  • Geniş nabız aralığı > Hem dayanıklılık hem de yüksek yoğunluklu performans için ideal

Tabii max nabzin dusmesine neden olabilecek yaslanma ve uzun sure yavas kosma disinda nedenler de var: demir eksikligi, tiroid problemleri, overtraining ve asiri yorgunluk birikimi vb

4 Beğeni