Tebrik ederim.
Evet arkadaşlar hepinize merhaba.
Efes Ultra 42 km Ultra Maratonunu sağlıklı bir şekilde 04:27:02’lik dereceyle tamamladım.
Aynı zamanda benim için çok güzel bir hafta sonu oldu. Hadi bunları bir yana bırakalım. Maratona geçelim.
Saat 05:30 yataktan kalkıyorum. Geceden her şeyim hazır. Bir dilim ekmek, bir muz ve birazda bal ile hafif bir kahvaltı yapıp 4°lik buz gibi bir havada maratonun başlangıç alanına gidiyorum. Katıldığım 42 km’lik Efes Ultra Maraton 61 km ve 120 km ile aynı saatte, 07:00’da başlayacak. Alan kıpır kıpır. O buz gibi havada atletle koşanların olacağını görünce bende üzerimde sadece RunZone5 tişörtü kalacak şekilde üzerimdeki her şeyi sırt çantama koyuyorum. Bu arada RunZone5 İstanbul, Büyükçekmecede Benimle birlikte 5 arkadaşımın 2023 Ekim ayında kurduğu bir koşu grubu. Çıkartıyorum ama hava daha tam aydınlanmamış ve soğuk havayı hissediyorum. Katılımcılardan başlangıç alanına gelmeleri için çağrı yapılıyor.
Evet artık başlangıca doğru saymaya başlıyoruz.
5, 4, 3, 2, 1 Maraton başlasın.
İnanılmaz bir başlangıç. Yol yarışları olsun, ultra koşuları olsun yarış başlangıçlarının yeri bende hep çok farklı bir noktadadır. Heyecanım en tepede oluyor.
Yarışın ilk anlarında @nkoner bey ile kısa bir sohbetimiz oluyor. Takip edebilr miyim? Biraz arkasıdan gidiyorum ama yok olmuyor, kendisini gözden kaybediyorum. Anlaşılan daha çok ekmek yemek lazımmış.
Efes Antik Harabelerinin içerisinden geçmek tarifsiz bir duygu. Bu toprakların üzerinde ne kadar büyük medeniyetlerin kurulup yok olduğunu düşünmeden geçemiyorsunuz. İlk CP noktası Selçuk Plajında. Sahilde 1 kilometre koşarak CP noktasına varıyoruz. Dalgaların sesi, esen o hafif meltem, o güzelim manzara eşliğinde CP noktasını geçtikten sonra Ultra benim için gerçek anlamda başlıyor.
Meryem Ana CP noktasına yaklaşmak için geçtiğimiz patikaları anlatmak istiyorum. Etrafınız ağaçlarla kaplanmış, her taraf yemyeşil, toprak henüz kurumamış ve yağan yağmurun kokusu bana terapi gibi geliyor. Dağlar,dağlar artık beni kendine çekiyor. Artık Selçuk ayaklarımızın altında neredeyse. Tepeden adeta bir kartal misali seyre dalıyoruz o güzel manzarayı.
Meryem Ana CP noktası gerçekten çok dik ama neyse ki kısa. 2 adet cips alıp yola devam ediyorum. Devam da o nasıl bir iniş. Dizlerimi patlatacak adeta. %8 ile %10 arasında değişen bir eğimle düz patikaya varmaya çalışıyorum. Hızlandığım anda durmak için diz kapaklarım adeta isyan ediyor. Düz patikaya varıyorum. Evet dizlerim hala sağlam, sapasağlam, devam edebilirim. Son CP noktası pas geçiyor ve devam ediyorum. Az kaldı son bir iniş ve bitiş çizgisini görüyorum.
Sevgili @Harunturk yoldaş asil sen olmasan ben zaten en basta kaybolmustum :)) o yürü koşlarımız o cp’lerin nerede olduğuna dair sabırsız sohbetlerimiz sayesinde ne güzel bitti. ikimiz de birbirimiz için önemliydik kesin.
tekrardan tesekkurler her sey icin. baska yarislarda gorusmek dilegiyle…istanbul’a selamla…
Öncelikle sizi tebrik ediyorum. Parkur çok güzeldi ve de tam güneş doğarken başlamak da ayrı bir görsel şölendi. Umarım bir daha ki yarışta denk geliriz ve birlikte koşarak sohbet ederiz.
Efes Ultra 42K parkuru En uzun mesafem oldu. Normalde 27K ya katılacaktım fakat @nkoner geçen yılki 42K vlogunu izlerken “neden olmasın” dedim ve 42K ya kayıt oldum. Dünde 61K vlogunu izledim
En uzun mesafem olacağı için bitirme odaklı koştum. Uludağ 30K da koştuğum için Meryem Ana cp çıkışı beni korkutmadı bunun gibi bir eğimi 3km boyunca çıkmıştım (Bir buçuk saat sürmüştü )
İlk Short Trail Koşumu 04:24:00 derece ile (-7dk da ihtiyaç molası ) bitirmek hiç aklımda yoktu. 5 saat ve üzeri olur diye düşünüyordum bu yüzden hem çok mutluydum hemde biraz burukluk vardı çünkü son 300m yi 4 pace ile koştum demek ki daha gücüm varmış diye düşündüm.
Yarışta kendimce tek olumsuz taraf ayakkabılar oldu. Bu parkuru Asics Kayano 29 ile koştum ve 20. km den sonra ayak altlarım acıya acıya koştum. Trail ayakkabım yoktu. Anladım ki yol koşu ayakkabısı ile bu işler olmuyor. Bunuda tecrübe olarak cebime koydum.
Koşan Herkese Geçmiş Olsun Gelirseniz İznik Ultra 25K da Görüşmek Üzere
Herkese güzel sözleri için çok teşekkürler,
Özellikle ultra koşanlara hem sevgim hem saygım var, kendimde belli mesafeler koşmaya çabaladığım için değerini iyi bildiğim gülen bir yüzle destek olmaya çalışıyorum elimden geldiğimce. Sizlere katkım oluyorsa ne mutlu.
Efes 120K çok içimde kaldı bu sene, hayırlısı
Tebrik ediyorum. Gelecek yıl 27 K ve 12 K koşmayı planlıyorum. Onları da vlog yapayım. Süreniz gerçekten çok iyi, parkurda bence çok güzel. Seneye 61 K parkurunu da koşarsınız umarım.
Sakın beni gaza getirme @ominal .
Olur. Neden olmasın.
Ben bu sene 120k parkurunu Nike React Miler 3 yol ayakkabısı ile koştum.
Hiçbir sıkıntı yaşamadım.
Yeterli yastıklaması olan bir yol ayakkabısı ile ayak altı acısı olmadan her patikada koşarsınız.
“her patika” fazla iddialı olmadı mı
Frig, Efes filan tamamda Uludağ, Sapanca, Likya gibi parkurlarda denemeyiniz derim.
Elbet geleceksin abi oralara, elbet :))
Likya’da hiç koşmadım ama Uludağ ve Sapanca’da yol ayakkabısı ile koştum.
Yere daha çok tutunma ihtiyacı duyduğum parkurlarda patika ayakkabısı tercih ediyorum.
Ama bence her türlü kuru parkur yol ayakkabısı ile koşular ve hatta daha konforlu koşulur.
Ve hatta şunu söyleyebilirim ki; Asics Kayano ile ayak altı acısı çeken bir koşucu yarış odaklı yani az yastıklamalı bir patika ayakkabısı ile yine aynı acıyı çekerdi.
Yol ve patika ayakkabılarını altlarını görecek şekilde yan yana koyunuz.
Göreceksiniz patika ayakkabılarının hep daha iyi zemin tutuşu için şekillendiriliyorlar.
Onun haricinde yastıklama görevi gören kısmı aynı malzeme
-
Efes bu sene Europa Trail Cup dahil olduğu için deli bir kalabalık vardı. Geçen sene ile bu sene arasında gozle görülür şekilde katılımcı sayisi baya fazlaydi.
-
@kartalmaster Ümit süpersin hatta gurursun. Bence 60’dan 120’ye çıkmışken Runfire Salt Lake Run’da 160 mili de bir düşün bence eğer Kapadokya yapmayacaksan
Sizin KoşuyORDU gene mor mor parlıyordu her yerde. Ayaklarina ve emegine saglik tekrardan. Fotolari bekliyoruz:))
- Uzun parkurlarda elbet sorun olabilir ama kisa parkurda 12k’sa ben bu sene Nike Vaporfly Next 2 ile koştum. 700km ye dayanan ve zaten antrenmanda giydiğim ayakkabi olduğu için canim acımadı. Çamurlara basmayip sulardan gecmezseniz kisa parkurda hele o taşlı yollarda baya sağlam performans gösterdi.
Patikada yol ayakkabısı kullanmayın denmesinin en büyük nedeni yere saglam basması. Çünkü her patikada düşen kayan cok oluyor. Mesela.bir Salomon Speedcross’un tabanina birde Alphafly’in tabanina bakin aradaki tırtıklı farkını ve trail ayakkabi mantığını anlarsınız ama kisa mesafede yol ayakkabısı iş görür.
Son olarak katilan herkesin ayagina ve emegine sağlık.
Bence trail ayakkabısı (maximal olmayanlar) özellikle inişlerde ve çok taşlı yollarda fark ettiriyor. Örneğin vomero ile Aladağlar Emlerden aşağıya inerken sırt üstü düşme ihtimali bir hayli artıyor. Fakat bu örnekler çok az. Onun dışında katılıyorum, vomero ile her yarış koşulur
Güvenliğin dışında yolu iyi tutma hissiyatı iniş hızını da çok etkiliyor. Örneğin her zaman teknik iniş yaptığım parkura bazen tutuşu oldukça iyi olan puma velocity nitro 2 ile gidiyorum. Fakat yolu ne kadar iyi tutsa da dişleri olmayan bir yol ayakkabısı kendisi. Trail ayakkabısıyla gittiğim zamanlara göre iniş sürem gözle görülebilir bir şekilde fazla oluyor. Bunun içinde güvenmemeye bağlı bir psikolojik etken de var, fakat ayakkabının payı yok diyemeyiz.
sag olasin kaptan. kosuyORDU ve Likyalilar guzel insanlarin beraberligi. Adimadim ve diger tum kosu dostlari ortak paydadayiz. iyi ki varsiniz.
Abi Şunu Söyleyeyim daha doğrusu örnek olarak belirteyim. Kayano 42K da tek bir noktada dahi kayma yapmadı ne inişte nede çıkışta, ne ıslak zeminde ne taşlarda. Hatta O öeşhur Dik inişte çok şüphe etmiştim kayarmıyım diye inanın hiç zorluk yaşamadım. Dedim kendi kendime “Oğlum Hiç Trail Ayakkabısına Para Verme Bu seni rahat götürür” ama 25-28K dan sonra Acı çekmeye başladım. Bu da @ismaileren abinin bahsetmek istediği şey olabilir, kayano 29 yeni değil kaç Km lik bilmiyorum ama yastıklaması yok denecek kadar azdı. Bundan dolayı sorun yaşamış olabilirim.
Mesela Nisan da İznikte 25K parkurunda da Bu Kayanoyu Kullanacağım Güvenli Hissediyorum artık bu ayakkabıyı, tabiiki kısa mesafelerde
Umuyorum herkesin sağlıkla geçmiştir. Ben geçen yıl 12K parkurunda yer almıştım. Bu yıl ise 120K parkurunda yer aldım ve inanılmaz keyif aldım. 14 saat 40 dakika gibi bir sürede tamamladım. Katılan her sporcuyu tebrik ederim, ayaklarınıza sağlık.
Bakalım ne zaman olacak?
Tebrikler çok samimi ve aydınlatıcı bir yazı olmuş. Ben de en fazla 67 k koştum ve gözüm Efes 120 de. Hazırlık için nasıl bir plan uyguladınız.
Maalesef 120K parkurunun son km lerinde, Selçuk girisinde shortcut durumu oldu. Ben emin oldugum bir kosucu ismini organizasyona bildirdim, henuz bir yanıt ya da aksiyon yok.
Bir de parkurda asfalt ve parke taşı zeminin toplama oranı bence biraz yuksek.