Koşmanın dışında bu tür etkinliklerde görev almak ayrı bir heyecan ve keyifli bir iş. Özellikle KN’larında görev almak farklı bir duygu. Gelen her koşucuyla ilgilenebilmek, onları desteklemek ve kendilerini iyi hissederek oradan ayrıldıklarını görmek orada görev alan herkesi mutlu ediyor. Yeniden ayaklarına ve yüreğine sağlık @Harunturk
Efes Ultra Maratonu 120k - 2024
Bu güzelim parkuru koşmak isteyenlere umarım yardımcı olur.
2023 yılında 61K parkurunu (ben 63 koştum) koştuktan sonra 2024 yılında 120k parkurunu koşmayı -aslında haberim olmasa da- çoktan karar vermiştim . Yol arkadaşlarım da bu konuda ilk başta koşmak istediler …sonra onlar vaz geçti ama desteklerini esirgemediler sağ olsunlar. Öncelikle bunları neden yazdım çünkü 120 k koşmak için sizinle yağmur – çamur- yaz kış koşacak dostlarınızın olması çok iyi bir şey.
Benim antrenmanlarım 80/20 kuralına göre (haftalık 80 hacim 20 yoğunluk) olarak aylık 320-340kmlerde (haftalık 80-120k arası) olarak yaptım . Haftada 5 gün koştum (maksimum 42k) ama cumartesi 15k- pazara 35k ve yukarısı şeklinde…Bir gün de güç antrenmanı yaptım.
Zor olan antrenman kısmını bitirip sağ salim sağlıkla ( 1 tendinit, 1 bel kayması 4 bel fıtığı, 1 ITBS saymazsak) yarış gününe ulaştım. Yol arkadaşlarımdan Ercüment ile birlikte kalacaktık o 61k parkurunu koşacaktı. Pazartesi Salı Çarşamba protein ağırlıklı Perşembe’den itibaren karbonhidrat yüklemeye başladım… yarış için 1 Tepsi ıspanaklı- peynirli el açkısı börek yaptırdım. Cuma günü sabah 2 adet tost yedim öğlen 2 porsiyon kadar ıspanaklı börek, ara öğün muz bisküvi akşam 1 porsiyon börek ve yağsız makarna ve 1 şişe ALKOLSÜZ bira içtim.
Yarış günü 2 saat 15dk önce uyandım kahvaltıda Ispanaklı börek 1,5 porsiyon ve ekmek yedim. 1 adet wup endu+race içtim . 2 kez tuvalete çıktım.
Ve yarışa başladık… Hedefim 15 ile 17 saat arasında bitirmekti. Yarışa çok da hızlı olmayarak 5,35 tempo ile başlamaya karar verdim Ercüment ile Şirince’ye kadar aynı yolu koşacağımızdan birbirimize pacerlık yaptık.
Beslene stratejisini şu şekilde yaptım:
-45 dakikada bir wup jel (80k dan sonra kafeinli)
-2 saatte bir tuz hapı
-1 litrelik su torbasında 4 adet wup carb+3 ilk 70k için Belevi cp’den sonra 1 litre daha . Bunu 70 ve 50k bölümlerde tabiri caizse emzikledim.
-Hurma-fıstık ezmesi tuz karışımı toplar 1,5 saatte bir yedim
-Richmond cp hariç her cp’de bişeyler attım ağzıma ama şirince ve Belevi ve barutçu cp’de çorba ,beyaz ,ekmek ,limon ve kaşar peyniri yedim
-Belevi cp’de (70. Km) “on the go recovery “ 350ml su ile karıştırıp diktim bitirdim.
Yani ağzım hiç boş durmadı.
Meryem ana yokuşundan önce Ercument ile ayrıldık daha sonra kendisi bana bir Crewin (destek ekibi) ne kadar önemli bir şey olduğunu hissettirecek ve beni yeniden hayata döndürecek küçük dokunuşlar yapacaktı (85k kale iniş ve 100k barutçu )
Yarışın Benim açımdan dönüm noktası 70k Belevi’de 13dk kaldıktan kaldım (üstümü de değiştirdim) oradan ayrılıp 1.2 km koştuktan sonra Kafa Fenerimi cp’de unuttuğumu fark ettim 1,2k geri döndüm bu arada 2 kişi beni geçti. Toplamda git gel feneri al 22 dk kaybettim. Daha sonraki 50km boyunca beni geçen o iki kişiyi yakalayamadım…sağolsunlar…
Keçi kalesi başlangıcından sonra ilk 2 kilometreyi 40 dakikada geçtim bunu bekliyordum fakat inişinin bu kadar kötü olacağını beklemiyordum. Ayaklarıma özellikle her iki baş parmağıma 5-6 kez büyük taşlar çarptı. Ayaklarım burada ciddi hasar aldı.Ama kale inişten hemen sonra sanırım beslenme sürecini iyi yönettiğimden üzerime bir güç geldi ve 5:10 5:15 pacelere kadar düşmeyi başardım. Destek ekip arkadaşların yardımı ve sevenlerin dualarıyla devam ettim. 100k ‘yı 11 saat 42 dk da geçmiştim ve henüz hava kararmamıştı. Zeytinköy’ü geçtiğimde saatime baktım 14 saat gördüm ve ne kadar iyi koştuğumu düşündüm fakat sonradan farkettim ki aslında 13 saat olmuş inanamadım durdum bidaha baktım .ve önümde sadece 14km vardı. Ben de bacaklarımla konuştum onlara söz verdim her bir km’de durup 10 saniye yürüdüm. Selçuk’a vardığımda artık acıyı net iliklerime kadar hissediyordum. 17 saat hedef koyduğum yarışı saat 21:20’de 2km fazla koşarak 7,04 pace ile 14 saat 19 dakikada genelde 12. Yaş grubunda 4. Olarak (beni geçen arkadaş ile aramda 9 dakika var) hedefimin ötesinde tamamladım…Şükürler olsun
Organizasyona ve gönüllülere nazik yaklaşımları ve aşk ile bu işi yapmalarından dolayı minnettarım…
Seneye görüşmek üzere koşuyla.
TÜMAY* 25.03.2024 Manisa
Tebrikler Tümay harika bir yazı olmuş. Adeta seninle birlikte koştuk. Ayaklarına sağlık
Ayrıca @Tumay çok güzel bilgilerde vermiş. Kendi adıma teşekkür ediyorum.
2025 yılında 4-6 Nisan’da yapılacakmış, katılacak olanlara şimdiden başarılar diliyorum
Ramazan dolayısı ile olsa gerek. Nisan başı papatyalar solar mı acaba? Efes’in alameti farikası