47.İstanbul Maratonu, 2 Kasım 2025 Pazar

Soru soruyor gibi görünüp ibb’yi suçluyoruz?

Beyefendi burası taraftar sayfası değildir.

Rica ederim üzerinize vazife alınmayın.

Olabilir. 220 - yaş formülüne kas ve yağ oranı,ciğer kapasitesi,hidrasyon,ortam sıcaklığı etc. gibi verilerini eklemek yada förmülü terk etmek gerekiyor (sanırım)

Yarış süresince yorgun hissetmedim. Bitkinlik olmadı ve nefesim kesilmedi.Kramp ve ayaklarda kesilme olmadı. Finish sonrası 6 - 6.30 pace Ile 10 km daha devam edebilirdim.

Start kalabalığından sıyrılma ve Sürekli zikzak yaparak Diğer koşucuları geçme çabası nedeniyle gerginlik yaşadım sanırım.

Bir kaç gün sonra aynı mesafeyi daha düşük hızda başlayıp koşacağım.

3 Beğeni

İyi hafıza. Kitabın orijinali zebralarda yapılan araştırma ile ilgili ama ceylan da mantıklı :slight_smile:.

https://kosugazetesi.com/2014/12/zebralar-neden-ulsere-yakalanmazlar/

5 Beğeni

Ben almıyorum ama siz üstünüze vazife aldınız sanırım.

Ben “Bununla ilgili sosyal medyada yorumları gördüm. Nerdeyse herkes istisnasız soru soruyor gibi görünüp İbb’yi suçluyor“ yazdım. Arkada mehteran çalan paylaşımlar. Popülizmin dibinin dibi.

Ben bu konunun muhatabının ibb olmadığını söyledim. Hala da aynı fikirdeyim. O listede problem yaratan iki kadın koşucu var: Mariia Kolpakova ve Natalia Kahraman. Konunun muhatabı bence iç işleri bakanlığı. Yazın cimere bu kişilerin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı var mı diye konu çözüme kavuşur. T.C. vatandaşlıkları yoksa o zaman organizasyon ve İbb hatalıdır.

Ama herkes kolay olanı yapıp vurun abalıya misali İbb’ye çakıyor.

Siz gene üzerinize vazife almayın, ben ortaya yazıyorum.

12 Beğeni

Bakanlığa yazacak olan ibb’dir. Ben haklı olarak organizasyona yazmak ve sitem etmek durumundayım. İbb de çıkar madem öyle aslan gibi açıklama yapar bu kadar basit.

1 Beğeni

O aslanlar gibi açıklama yapan ibb,gençlik spor bakanlığı,sponsor olan Sportive şirketi 15.5k yarışını birinci bitiren Abdullah Tuğluk’un niye ikinci sayıldığını da bir açıklasın

Bilmeyenler için özet geçeyim,Abdullah yarışı 1 nci bitiriyor,ama diyorlar ki çipe göre sen erken başlamışsın yarışa.Kamera görüntüleriyle de Abdullah’ın hem erken çıkmadığı ,hemde yarışı birinci bitirdiği kanıtlarıyla belli.Kendi sistemlerinde bir hata var,hatta yarışı ikinci bitiren İranlı sporcu bile Abdullah’ın birinci olduğunu söylüyor.Ama geri adım yok,sen ikincisin diyorlar.Sonra araya ne tehditler giriyor ikinciliği kabul et diye.Ben bu kadar yazayım gerisini siz anlayın

5 Beğeni

Tayebi start time 17sn tuğluk 3 sn finishler ise tayebi 48:05 tuğluk 48:04 start time çıkarıp bir sıralama yapıyorlar(mat time) tuğluk ikinci işte krizde burada çıkıyor. Sıralamanın gun time göre yapılması savunuşuyor. İbb’nin yayınladığı yada tff’nin yayınladığı bu durumda ne yapılması gerektiğine dair esaslara bakmak lazım. Ayrıca bu yarışta tuğluk’a e kapısından numara vermişlerdi.

3 Beğeni

Burdaki sorun ne yazık ki bu 2 kadın koşucu ile ilgili değil.Sosyal medyadaki linç kampanyasını başlatan koşucu, hedef alınan takımdan ihraç edildiğinden dolayı, doğru olmayan bir üslupla saldırıyor. Yani bir nevi intikam alma dürtüsü mevcut. 2 gündür bilinçli olarak birçok hesaptan organize şekilde suçlamalar yayınlanıyor. Kural yanlışsa düzeltilir, doğrusu yayınlanır kimin hakkı ise zaten ödül ona verilir. Dediğim gibi burada maalesef art niyet var.

8 Beğeni

Milli musabakalarda devsirme atletlerden cokca istifade edilen bir ulkede amator maraton kosuculari arasindaki Turkiyeli tasnifi uzerinden bu denli tartisma donmesi bence garip

3 Beğeni

@Bashocan @yavz0r Yapılan yorumların iyi niyetli olmadığı çok açık. Murat Kaya sosyal medyada açıklama yapmış yukarıda adı geçen koşucular için. Kendisinin antrenörlüklerini yaptığı koşucularmış. Merak eden açıklamaya bakabilir.

4 Beğeni

Bu dediğin IronMan yarışlarında, yaş gruplarında sürekli yaşanıyor. Yaş gruplarında arka dalgadan başlayıp ön dalgadakileri geçen atlet çok oluyor. Yaş grubunda 1. oldum diyorsun bir bakıyorsun 2dk sonra 2.liğe düşmüşsün. İlk dalgada başlayan elitleri de geçip birinci olan bir yaş grubu atleti olmuş mudur bilmiyorum. Teoride mümkün tabiiki.

Gun Time’ın geçerli olması için genel klansmanda birinci olma ihtimali yüksek olan atletleri en öne alıp başlatmak gerekiyor. 10,20,30 -artık gerçek sayı kaçsa- atleti en ön 2,3 sıraya dizip başlatırsan o zaman gun time geçerlidir diyebilirsin. İstanbul Maratonu için bu uygulama geçerli.

Fakat 15K yarışında böyle bir durum yok. Elit başlangıcı diye bir şey yok. Bahsi geçen koşucu arkadaş Abdullah’ın yarış öncesi sosyal medyada yaptığı “geçen senenin birincisiyim ama E kapısından başlıyorum” serzenişlerinden de bu anlaşılıyor. Kimse “gelin en önden başlayın” dememiş. Bu uygulama eleştirilebilir. Ama burada da kimseye bir ayrıcalık yapılmamış. @bikeg de kurumsal kayıt yaptığı için E kapısına atanmış Abdullah da, benim diğer arkadaşlarım da. Yarış öncesi anonslarda da sürekli “her katılımcı kendi kapısından yarışa başlamak zorundadır” diye anons yapıldı. Fakat yarış sonuçlarına baktığımızda Abdullah’ın bu uyarılara uymayıp yarışa en önden başladığını görüyoruz. Kendisi start verildikten 3sn sonra mat’dan geçmiş, birinci ilan edilen diğer arkadaş ise 17sn sonra geçmiş. Birinci ilan edilmesi de gayet adil.

Ben burada bir problem görmüyorum. “Hayır ilan edilen süreler yanlış, süreler hatalı” deniyorsa ona diyecek bir lafım yok. Herkesin süresi yanlıştır o zaman.

Not: Benim ilan edilen resmi maraton sürem ile Garmin saatimde ölçtüğüm süre birebir aynı.

9 Beğeni

Abdullah 3. saniyede, Tayebi ise 17. saniyede halıdan geçmiş. Tayebi’nin kapısına bakmadım ama numarasına göre C veya D’de olmalı. O kalabalıkta 13 saniyede halıdan geçemeyeceğine göre kendisi de önlerden başlamış olmalı. Buradaki en büyük sorun zaten koşuculara göre numaraların doğru verilmemesi. Buna rağmen Gun time (yarış başlama zamanı) uygulanmalıydı. Mat time (halı geçiş zamanı) uygulaması yarışma ruhuna tamamen aykırı. Yarışanlar birbirlerini görerek anlık strateji ile koşuyorlar, son anlarda atak yapıyor, atağa karşı atak alıyorlar vs, yarışmak bu şekilde olur. Bu durum Dünya Atletik Yarışma Kuralları’nın 19.24 numaralı kuralında aşağıdaki gibi yazıyor:

“The order in which athletes finish shall be determined by the sequence in which any part of their bodies (i.e. torso, not head, neck, arms, legs, hands or feet) reaches the vertical plane of the nearer edge of the finish line.”

Yani Türkçesi: “Sporcuların bitiş sırası, vücutlarının herhangi bir bölümünün (baş, boyun, kollar, bacaklar, eller veya ayaklar hariç olmak üzere gövde) bitiş çizgisinin en yakın kenarının dikey düzlemine ulaştığı sıraya göre belirlenecektir.”

İBB bu kuralı değil de kafasına göre bir kural uyguluyorsa (ki dilerse tabii ki uygular, kim karışabilir ki?), bu durum 15,5K yarışının “Halk Koşusu”ndan hallice olduğunu gösterir.

4 Beğeni

Dünün taze konusu da kim Türk, kim değil? :upside_down_face: 98 ve 99 kimlik numarası ile maratona kayıt yapanlar… ve bu sporcuların başarılı olup Türk klasman ödülüne çıkanları… bana doğru gelmedi bu sporcuları ve antrenörünü sosyal medyada linç etmek, yakışmadı, çok üzüldüm…

Bu arada bana göre en iyi organizasyon için 47. Sini beklemek gerekmiş dedim. E kapısını yine görünce baştan bir şey düzelmemiş diye başlasam da şahane bir İstanbul 15k deneyimi yaşattı bana. STK cheer zone’ları çok güzellerdi. Hatta eğitim bursu projeleri olan STK’ların bursiyer gençleri de cheer zone’a taşınmıştı, ben şahsen çok duygulandım bursiyer biri ile çak yapıp selam vermekten… :innocent: her şey nasıl olduysa çok dakik başladı, ben de tam zamanında start aldım, köprüde yığılma yaşamadan güzel güzel keyifli koştum… darısı 48.nin başına da. :nazar_amulet:

6 Beğeni

Genel teamul genel klasmanda ipi kim goguslediyse o birincidir. Ama tabii yarisa ozgu kurallar farkli olabilir. Genel klasmanda iddialiysan en onde yer almalisin, bunun bir yolunu bulmalisin, bulamadiysan sonucu kabullenmelisin - ki zaten sanirim Iranli kosucunun “birinci odur” demesi de buradan kaynaklaniyor.

8 Beğeni

Bence bütün hikaye olaya bakış açısı ile ilgili gibi. STKlar, bağış kampanyaları cheer zonelar bunlar işin eğlenceli yanları. Performans beklentiniz yoksa çok güzel vakit geçirebilirsiniz. Çünkü hem jog atarak güle güle koşarsınız hem de sinir stres olmazsınız :slight_smile: 15K etabında koşmaya çalışırken ne yazık ki yavaş maraton koşanların kollarına takıldım hep. Çünkü fotoğraf çektirmek için devamlı kollarını açarak 5 şerit işgal ediyorlardı. Su noktaları ise trail yarışındaki gibi durup dinlendikleri yerler olmuştu :slight_smile: Hem su alamadık hem de tempomuz hep bozuldu bu kısımlarda. Parkurlar ayrı olmadıkça ya da farklı günlerde koşulmadıkça bu manraza değişmeyecek tabi. O yüzden İstanbul maratonunu eğlence olarak görüyorum. Yani PB ler için başka yarışlara konsantre olmak daha mantıklı.

8 Beğeni

Niyetin iyisi de kötüsü de çok matah değil aslına bakarsanız. Çünkü niyet dediğimiz, olgunun, analitik bakış açısının önüne bir set gibi çekilebilen ve duygu sömürüsüne açık davranışlar bütününü temsil eder.

Bir Alman forumunda olduğumuzu ve Almanların söz gelimi Berlin maratonunda ‘Almanya genel klasmanını’ domine etmiş Ahmet, Mehmet, Ayşe isimli ‘vatandaş’lara yönelik protestosuna tanık olduğumuzu düşünelim. Empati duygumuz gelişebilir. (Bu arada başka ülkelerde ülkenin yereline has sıralamalar tertip ediliyor mu acaba?)

Veyahut reddit’te, “I am not racist but…” diye birilerinin ‘fikir’ belirttiğini farz edelim. Bu tarz konuları farklı ortam, dil ve çevrelerde tahayyül edince içinde yaşadığımız simülasyondaki çarpıklıklar daha net görünür hale gelebiliyor.

Ayrıca genel klasmanda gun time’ı baz almayan yarış da ne bileyim… Müsabıklar için korkunmuş.

3 Beğeni

O Hamidiye su bardakları ne feci, alüminyum kapakları ıslak el ve tırnağın yoksa da açmak sorun, illa durman gerekiyor. Sorun tamamen bu. PB için yurtdışına. :slight_smile:

9 Beğeni

Photier den fotoğraflarıma bakıyorum etrafımda B C D göğüs numaraları var.Hepside genç ve güzel insanlar fotoğraf karelerinde en yaşlı ve endamı az olan benim.Sanirim kapılar tipe göre veriliyor.

Edit ; siyah tişört E19 ile başlayan bip

11 Beğeni

Elit -ya da adına ne derseniz- atletlerin en önde hep birlikte start almalarının sağlanmadığı bir ortamda Gun Time kesinlikle adaletsiz bir uygulama. Bence Mat Time bu şartlarda yarışma ve atletizm ruhuna çok daha uygun

Bu da bence tehlikeli bir söylem. O bahsedilen yollar benim hakkımı yemek olabilir mesela. Yukarıda yazdım, “hedefim var” diyerek kimsenin benim tepeme çıkmaya da hakkı yok. Bizim maratonumuz örneğin bir Berlin Maratonu gibi değil. Tıkır tıkır işleyen, herkesin kural nizam dahilinde kendi start dalgasına dahil olduğu bir yarış değil maalesef. Pazar günü de start öncesi giriş kapılarında bildiğin vahşi batı kuralları vardı. Öyle bir ortamda önden başlamak için bulacağın her yol başkasının hakkını gasp etmek olacaktır.

Yarışmadan önce farklı mecralar aracılığı ile organizasyona ulaşıp bir şekilde önden başlamaya ikna etmek için tabiiki uğraşmalı, çaba gösterilmeli. Sen de onu kastettin sanırım.

3 Beğeni

Gun Time, Mat Time, yaş grupları tasnifleri vs derken bence esas problem gene unutuldu. 15K koşanların hiç biri aslında gerçek performanslarında değerlendirilemiyor bu yarışta. İlk 10’un -belki 20’nin- tamamı maratoncuların arasına girip slalom yapmak zorunda kalıyor. Hatta bunlardan biri bana bildiğin omuz attı geçerken :laughing: Muhtemelen arkadan “yol verin” diye bağırmıştır ama ben duyamadım.

15K özelinde bence en büyük problem bu. Buna çözüm bulunması gerekir öncelikle. 15K elitlerini önden belirleyip hemen maraton elitlerinin arkasına dizip start almaları sağlanabilir. O zaman Gun Time / Mat Time bakmadan ipi göğüsleyen birinci olur. Çok da güzel olur Kimsenin hakkı da yenmez. Bunu yapmak ne kadar zor olabilir???

4 Beğeni