35 yaşından sonra bu spora başlamak

Disarisi cok soguk derken ne kadar soguk? Yukarida yazdigim cevapta - 25 te neler giydigimi yazdim, sizde disaridaki Hava socakligina +10 derece ilave ederek kiyafetinizi secin dedim, yani disarida - 5 derece ise siz kiyafetinizi +5 gibi secin. Cok kalin giyinirseniz cok terlersiniz, vucudunuz soguyamaz ve nabziniz cok yukselir. Tam tersi durumda ise usutur hasta olursunuz.

4 Beğeni

öncelike saat 05:40 civarı Konya’da -5 derece hissedilen -5 derecede (6km/saat rüzgar vardı, çok yoktu yani) aşağıdaki kombinasyon benzer bir kombinasyon ile koşuya çıktım ve ısı olarak olarak konforlu idim.

baş için normalde baf kullanırım ama Eksi dereceleri gördüğümde askerlikte yüz felci de geçireyadığım için şöy bir şey kulllanıyorum:

eldiven olarak da benimki zamanında aliexpressten alınmış önereceğimden bir tık aklın bir eldivendi ama kar eldiveni değil sonuçta, ancaltına 1 kat da latex tamirci eldiveni tadında bir şey de giyiyorum, eldivene level atlatıyor

bu sabah biraz daha kalın gibi ama rüzgarı daha çok geçiren bir şey de kullandım ama alltaki 2 kat üzerine yetecektir diye düşünüyorum

termal üst içlik olarak bunu kullanıyorum
https://www.decathlon.com.tr/p/yetiskin-uzun-kollu-termal-i̇clik-beyaz-yetiskinkeepdry-500/_/R-p-331777?mc=8641687&c=SİYAH

tişört içliğin üzerine bir katman olduğu için kış için kalitesi çok farkerder mi bilmiyorum, şuarada 2 örnek var

alt için
kısa tayt

üzerine uzun tayt buna benzer bir şeyim de var ama daha ucuz ve incesi de var koşarken bacak kolay üşümez, ki çok terlerim diyorsun kanın fazla olabilir

çorap olarak bunları kullanıyorum antrenmanlarıma yetiyor, yarış için kompres çorabım mevcut

ayakkabıya gelince ıslak yerde koşmuyorsan yazlık ayakkabı bile yeterli olur bence kış diye goretex bakmaya gerek yok, bir antrenman ayakkabısını yaz kış kullanıyorum şehir içinde, ama trail ve yarış için ayrı ayakkabılarım var.

bu arada @spinodal 'in yukarıda yorumu var, biliyorsun; ilk bir kaç ay bu kadar yatırım yapmaya gerek var mı bilemiyorum, ancak benim yukarıda belirttiğim kombinasyon benim soğuk havalar için yeterli kombinim, umarım istediğin bilgiyi verebilmişimdir.

iyi antrenmanlar!

4 Beğeni

bu arada koşu şortu önerisi yapmayı unutmuşum, var dediğin için, koşu şortlarım yanında, taytın üzerine bir şey giymiş olmak için kullandığım aşağıdaki model de mevcut:

2 Beğeni

Tek tek not ettim herşeyi; senede 2 ay falan spor salonunda kardiyo yapıyorum o zaman bel agrım geciyor problem olacagını sanmıyorum.

Sanırım su an yapmam gereken en önemli şey düzgün bir spor ayakkabısı almak.

değerli bilgiler için tek tek teşekkürler herkese.

Subat ortası sonrası soguklar biraz kırıldıgında başlangıcı yapacagım. Su an sabah 6.30 da evden cıkıp aksam 7.30 da geliyorum. Soguktan kıpırdıyasım gelmiyor :slight_smile:

3 Beğeni

Zihniyet önemlidir ! kendinize inanın yeter, ertelemeyin gerisi gelir, okuya okuya, deneye deneye öğrenirsiniz.

5 Beğeni

Isin en onemli kisimlarindan biri ertelememek ve sureklilik tum sporlarda. Vucut gelistirmede de kosuda da bunu yasadim, eger antrenman yapmamiz gerekiyorsa hicbir sey bahane olamaz. Bende evden 7.00 cikiyorum, aksam 20.15 te geliyorum, haftanin 6 gunu calisiyorum, disarida 7 ay kar var, Hava - 30 - 35 leri goruyor cogu zaman, yasim 49 ona ragmen Kosmamak icin bahanem olmuyor, antrenmanim varsa sogukta olsa cikiyorum kosmaya. Ben yarisa katilmak icin hazirlanmiyorum, amacim sporumu yapip saglikli kalmak.
Size de tavsiyem ertelemeyin, sureklilik, aliskanlik yapin antrenmanlari her spor dalinda.

13 Beğeni

Şöyle bir şey oluyor sanırım, cevap veren, yardım etmek isteyen arkadaşların belli bir tecrübesi var ve kendi süreçlerinde deneme yanılma, tecrübeli kişilerin söylemleri, okudukları-gördükleri ile cevaplarının içi dolu oluyor, yeni başlayanların bunu sizin gibi anlamasını beklemek çok mantıklı değil, herkes kendi yolculuğunda kavramların içini dolduruyor, örneğin

buradaki meditasyonu yaşayanlar ne demek istendiğini biliyor, ayrı bi kafa yaşadığımızı, kendimize kendimizi ispat ettiğimizi vs çok uzattım, aynı hassasiyeti beklemek mantıklı değil ki aynı hatayı ben de yaptım " bu kadar laftan sonra ne demek havalar düzelsin başlarım" herkes bu söze takıldı ama koşuyu kendi hayatına yerleştirebilirse bu arkadaş seneye bizim kurduğumuz cümleleri bir yeni başlayana söyleyecek ve bu döngü devam edecek :slight_smile:

8 Beğeni

Düzgün spor ayakkabısında da başlangıç olarak 60-80 USD bandını çok geçmeye gerek yok, hatta düzgün markaların biraz daha ucuzuna bakabilirsiniz, çok büyük bir koşu hacminiz olamayacaktır başlangıçta. Mesela benim şu an antrenman yaptığım ayakkabı Adidas eq 21 ve 1200km ye ulaştı, 1500den önce emekli etmeyi düşünmüyorum. Tekrar sporla kalın :pray:

1 Beğeni

Koşuya geç başlamak deyince aklıma benim durumum geliyor ve bazen pişmanlık düzeyim atmosferden taşıyor.

Yapacak bir şey yok. Geçmişi değiştiremem. Elimde kalan zamanı iyi kullanmaya çalışıyorum.

56 yaşındayken, evin çevresinde ilk 400 metreyi tamamladığımda, ki yaklaşık 3 haftadır deniyordum, obezlik nedeniyle başaramıyordum, üstümde marka eşofman ve rengi uygun diye aldığım, artık hangi spor dalına ait olduğunu bile hatırlamadığım ayakkabılar vardı. Ama uzun süre yetti.

3 ay sonra ilk 10 km yi koştuğumda Tchibo’dan koşu ayakkabısı aldım. 1 ay sonra o ayakkabının anca ev içinde terlik olarak kullanabileceğimi farkettim. Yine de yüzlerce kilometre koşmamı sağlamıştı.

İlk gerçek koşu ayakkabımı, koşuya başlamamın 6. ayında katıldığım Gelibolu yarı maratonu için aldım. Kalın ve artık bol gelmeye başlayan şortumun cebi ise kuru üzümle doluydu. Tişörtüm etkinliğin dağıttığı tişörttü, çünkü hala elimde daha iyisi yoktu.

İlk taytı ve profesyonel ayakkabıyı 57 yaşındayken, koşmaya başlamamın birinci yılında, ilk maratonumda Antalya’da giydim. Bu aşamaya kadar ciddi bir malzeme gereği olmadı.

Malzeme gereği ve sorunu (ihtiyacı farketmek, araştırmak, bulmak, satın alabilmek, kullanmayı öğrenmek, bakımını yapmak ve evde uygun şekilde depolamak) asıl bu aşamadan sonra başladığım dayanıklılık sporlarında ortaya çıktı. 2018’de ilk 100 km ve ilk Ironman 140.6 tamamlandı.

Zamanla başka ironman’ler bitirdim. 2 kez 100 mil koşusu yaptım. Mesafeler uzadıkça, daha özel giysi, ayakkabı, gıda ve yardımcı malzemeler (baton, kafa lambası, sırt çantası gibi) gerekti.

Şimdi 64 yaşındayım. UltraBalaton koşusuna kaydoldum, mümkün olursa 211 km koşmaya çalışacağım. İlk kez ultra yol koşusu ayakkabı gereği duyuyorum. Arazide defalarca ultra koşmama rağmen asfaltta 42’yi geçmemiştim. Sonuçta gereksinimler kendini hatırlatıyor zamanı gelince…

Gerçekten bir şeylere geç kaldım mı emin değilim. Yine de keşke sizin yaşınızda olsaydım. Aldığım keyif değişmezdi muhtemelen ama, belki daha uzun süre bu mutluluğu yaşayabilirdim. Kim ne derse desin yaş ciddi bir faktör ve hemen her ay bir yaşıt arkadaşımı toprağa veriyorum.

Asgari ücretli çalışanlarımızın ağzından sigara düşmüyor. Keyif alıyorsa kendi tercihleri, karışılmaz.

Ancak bilin ki koşu sporunun masrafı bu kadar bile tutmaz.

Sıcağı, soğuğu, yağmuru, karı, rüzgarı hiç dert etmeyin. Elinizde ne varsa kullanın, yoksa pazardan en ucuzundan alın. Zamanla, gerçekten koşudan keyif alıyorsanız, eksikler kendini belirtir ve giderilir.

Bir gösterişli üniformaya aşık olup asker olanlar vardır, bir de vatana aşık olanlar.

Süslü malzemelere sahip olmaktan keyif alanlardan gerçek koşucu zor çıkar. Koşmanın kendisinden keyif alıyor musunuz, onu değerlendirin.

John Bingham’ın dediği gibi,

“Mucize olan koşuyu bitirmek değil. Asıl mucize, başlarken gösterilen cesaret”

25 Beğeni

Merhaba, yazınızı yeni gördüm. Bence koşuya başlamanın yaşı yok, olmamalı. Böyle bir karar almış olmak, hareketli bir yaşam biçimine geçiş yapmak bile sizi toplumun seçkin daha sağlıklı bir yüzdesine ulaştıracaktır. Ancak başlamadan önce sağlık durumunuzu değerlendirmek çok önemli. Özellikle kronik hastalıklar açısından durumunuz ve risklerinizi bilmek, ilerleyen süreçte karşılaştırmak için ve antremanda ne derece yoğunluklara çıkabileceğinizi de belirleyebilir. Bununla ilgili daha önce bir yorum yazmıştım onu da okuyabilirsiniz :slight_smile:

4 Beğeni

@fatihtosun kuru üzüm deyince aklıma ilk trail yarışında çantaya yüklediğim yarım kilo karışık çerez ve yarım kilo parmesan peyniri geldi :slight_smile: Hiç birimiz bu işi anasının karnında öğrenmedi.E ülkemizde herhangi bir spor eğitimi ve spor kültürü de verilmediğinden hemen hepimiz sizin gibi sonradan spora başladık.Ama başlayıp da pişman olan görmedim.Eğer spora; o yarış bu yarış gözüyle değil de yapılan rutin bir antremandan sonra hissedilen rahatlama ve mutluluk hissi gözüyle bakarsanız bundan sonra geri kalan yaşamınızın hem ruhsal hem fiziksel olarak ne kadar kaliteli olduğunu yaşayarak göreceksiniz.Koşu özelinde de hiç kimseye ve hiç bir şeye bağımlı olmadan yapılabilmesi nedeniyle eşsizdir.

4 Beğeni

Güncel durumu paylaşıyorum :slight_smile:
Asics’in profesyonel bir koşu ayakkabını aldım; çok uzun bir süre bunun yeteceğini söyledi bu işi yapan arkadaşım.

Spor şortum vardı, tişört ve bez bir bel koşu çantası ayarladım.

Şu an için başlamaya hazır durumdayım; bahane olarak gelmesin sadece kendi fikrim; ilk koşuya başlamamı iş çıkışı değil de haftasonu dinlenmiş halde yaparak daha rahat bir başlangıc süreci ile yürütmek istiyorum. Havalar biraz sakinledi, bu hafta sonu ilk deneyimlemi yapacaktım ancak mesaiye cagırdılar şansıma.

Ben de geç olsun güç olmasın düşüncesi ile haftaya cumartesi bu sürece başlayacağım.

Profesyonel koşan, anlaşmalı olarak kurumlarla birlikte koşan ya da solo ama ciddi anlamda koşan arkadaşlarım var. Şirketimin kendi koşu takımı da var. Koşmayı bilmediğim için biraz utangaçlıgım var bu nedenle onların yanına en azından birkaç hafta kendimi geliştirip katılmayı düşünüyorum, gel diyorlar olmaz diyorum o nedenle.

4 Beğeni

Koşu bu kadar ciddiye alınacak bir şey değil.En azından hayati bir mesele değil.Çıkarsın koşarsın.Özellikle sıkıntılı olduğum zaman koşarım ki rahatlayım.Çok şanslıymışsınız; çevrenizde bir sürü aktif koşucu varmış.Hele koşu grubu dediğimiz şeyin içinde her seviyeden koşucu olur ki amacı da budur zaten.Sadece her ’ ben hocayım’ diyene ve profosyonöl ayakkabı satıcılarına fazla inanmayın :slight_smile: İnşallah spora başlar ve sağlıkla uzun yıllar devam ettirirsiniz.

6 Beğeni

Hocam stresliyken koşunuz daha iyi gelir, ertelerseniz önü arkası kesilmez. İşi mekanikleştirmeyin, “önce biraz öğreneyim de sonra katılayım” gibi.

Şimdi amiyane tabirle: “köpek kovalasa dur bi dakka alıştırma yapayım mı diyeceksin kardeş koş işte boşver”

şeklinde sizi motive edebilirim.

Sevgiler. Sinan Canan’ın da dediği gibi: Çok da şeyapmamak lazım

5 Beğeni

Kesinlikle doğru, her şey uygun olacak diye beklememek lazım.

4 Beğeni

Bu konuda şanslı olanlardanım. Öyle bir arkadaş grubuna dahil oldum ki, ultra koşmadan tüm detayları anlatmışlardı bile.

2 Beğeni