35 yaşından sonra bu spora başlamak

Herkese merhaba,
Cok istediğim ama kararsiz kaldigim icin bu konuyu acmak istedim. Parca parca bilgiler olsa da forumda, tek konu olmasi daha net olacak benim icin.

35 yaşında bir erkeğim, hiçbir spor tecrübem yok. Sırf kosuya baklamak icin 110dan 94 kiloya düştüm ama yeterli mi bilmiyorum.
Bel fıtığım ve buna bagli kronik agrım var bu da buna engel mi merak ediyorum.

Amacım uzun mesafe koşularına katilabilmek ılerleyen dönemlerde.

Sol ayakta dışa basarak yurume alışkanlığın var, bu nedenle koşarken dalga gectikleri icin benimle, gençken baslamadan bitmişti bu hevesim. Düzelir diye umuyorum.
Sanirim su an 100 metre deseniz koşamam dalağım siser. Kilo nedeniyle tahris olayı da oluyor.

Merak ettiklerimi siralamam gerekirse

Couch to 5k run programı ise yarar mi
Yukarıda belirttiğim problemlerim engel olur mu
Ekonomik olarak almam gereken ayakkkabı, telefon tutucu, sort vs nelerdir tum önerilere açığım.
Hava çok soğuk, bu soguklarda baslamak ne kadar mantıklı?
Bir de kendimi gelistirmek icin haftada kac gün kac saat ayırmam gerekiyor hicbir bilgim yok.

Şimdiden tesekkurler herkese.

6 Beğeni

Soğukta koşmak için çok ekipman (buff, rüzgarlık, tayt veya eşofman, eldiven gibi) gerekir. Bu sabah saat 5:30 civarı hissedilen -5 gibi bir sıcaklıkta konforlu bir koşu yaptım yeterli ekipman ile (eldivenlerin altında bir kat da latex eldiven vardı, çok gerek yoktu ama vardı). Şimdilik hedefin 5km kadar ise çok sıkıntı olmaz herhalde, ben de 1.85 boy 92-93 kg olarak ayda 150-200km koşuyorum (haytaımda sıfır spor olamamkla beraber 2019 yılı sonunda 42 yaşındayken düzenli diyebileceğim sporu hayatıma soktum) (beslenme disiplinini de oturtamadım henüz :see_no_evil:). Ağırlıklı Zone 2 antrenman yapıyorum (konuşabilecek pace gibi), bel sakatlığın ileri düzeyde değildir umarım, ayrıca koşunun yanında core bölgesini kuvvetlendirmek için çapraz antrenmanlar da yapabilirsiniz belki (ben 4 yıldan beri freeletics diye bir aplikasyon kullanıyorum, hatta bu aplikasyon sayesinde tanıştığım insanlar sayesinde koşuya başladım, 2.5 sene kadar evvel).
Bir yerden başlamak lazım sonuç olarak, ama beslenme de önemli sadece koşularak kilo verilmiyor maalesef, en iyi örneklerden biri benim sanırım :sweat_smile:.

Devamlılık da önemli, söz gelimi bulunduğum ildeki masterler atletizm kulübündeki pek çok ağabey ve arkadaşım hafta 5-6 gün yaparken, psikolojik olarak kendimi çok yormamak adına haftada 4 gün bir şeyler yapıp kalan 3 günde sadece adım sayısı hedefi tutturmak gibi bir rutinim var iş seyahati vs olmadığı sürece.

İyi ve sağlıklı sporlar :pray:

3 Beğeni

Ben 33 yaşında koşmaya başladım. Tüm deneyimim bu blogda, şuradan başlayabilirsiniz.

14 Beğeni

Ben de 35 yaştan sonra spora başladım.
İlk koşum çok soğuk bir kış günüydü.
Bütün olumsuzluklar üst üste gelmişti, kaç gündür niyet edip bir nedenden çıkamamıştım. Müzik ayarladım kulaklık bağlanmadı, Nike uygulamasından koçlu antrenman açtım onu dinleyemedim. Yağmur yağdı, burnum aktı derken inat ettim o koşuyu tamamladım. Çok mutlu hissettim. Sonrasında belli zamanlarda ara verdiysem de genel olarak koşmaya devam ettim.
Ben yaptıysam siz de yaparsınız, herkes yapar. Yeter ki sağlık olsun, sakatlanmayın, gerisi gelir.
Ekipman konusunda şunu söyleyebilirim, başka sporlarla da uğraştığımdan dolayı biraz tecrübe edindim.
Genel kabul görmüş premium markaların ürünleri her ne kadar pahalı olsa da sizi daha rahat ettirir, hakkını verir, ne yapması gerekiyorsa onu yapar. Konforlu bir şekilde sporunuzu yaparsınız. Verdiğiniz para (bence) boşuna değildir.
Giriş seviyesi ürünlerle de hatta hiç alakası olmayan pijama ile de koşulur mu, koşulur. Ama konforsuz zevksiz olur (bence).
Bütçeniz neye el veriyorsa onu tercih edebilirsiniz.
Biraz da deneme yanılma işidir, soğuk ve ter algısı, konfor algısı çok kişisel bir durum olduğu için birine uyan ötekine uymaz.

2 Beğeni

Herkese cevapları için teşekkür ederim. Ekipman konusunda bilgim sıfır bu nedenle hem yaz hem kış için ne almam lazım onu da bilmiyorum. yani bütçeme uygun kısmı ok, ama almam gereken nedir? :slight_smile:

ayakkabı tamam ama özel şortlar kemerler vs. de oluyormus yaz kış farklı vs.

1 Beğeni

Blog Yazılarınız Bana Çok Şey Kattı. Sizin ve @SedatKurtulus un yazıları hem motivasyon hemde bilinç kazandırdı. Minnettarım

3 Beğeni

Hiçbir şey almanıza gerek yok. Evde ne varsa giyip koşmaya çıkabilirsiniz. Ayakkabı için bile geçerli bu. Yoksa çok ucuz herhangi bir spor ayakkabısı ile başlayabilirsiniz. Özel şortum hiç olmadı. Kemerden ne kastediyorsunuz bilmiyorum ama çok uzun koşunca yanınızda bir şeyler taşımak içindir muhtemelen, zaten siz başlangıçta o kadar uzun koşmayacaksınız. İlk 3-6 ay hiçbir şeye ihtiyacınız olmaz.

12 Beğeni

Sogukta kosmayla sanirim bir kac kelime Ben de ilave edebilirim.
Disaridaki Hava kac derece ise eger kosacaksaniz uzerine +10 derece ekleyip kosacaginiz kiyafetleri sec demisti kosu grubundaki arkadaslarim. Ornek verecek olursak disarida Hava sicakligi 0 derece ise +10 dereceymis gibi giyinip rahatlikla kosabilirsiniz. Dun - 25 derecede 22k kostum hafif tempo, ilk Kat ince termo iclik, ikinci Kat longslive (uzun kollu bildigimiz sentetik), ucuncu Kat ince polarli uzun kollu ve dorduncu Kat ruzgar gecirmez membranli monttu. Kosarken ikinci katmanin fazla oldugunu hissettim, uc Katta giyebilirmisim.
Bir de asiri soguklarda bogazi ve basinizi korumaniz onemli, dun iki Buff birisi bogazdan kafanin yarisina, digerini ise komple kafaya birinci Buff Un uzerine taktim. Sonuc olarak usumedim hatta terledim.
Unutmadan, kosmak icin soguk Hava yoktur, dogru secilmemis ekipman vardir. Evinizde elinizde ne varsa ilk zamanlar icin gayet yeterli olacaktir.
Fazla giyeceginiz her katman sizi asiri terletmeye, o da nabizin yukselmesine sebep olacaktir. Zamanla dogru ekipman secmeyi ogrenirsiniz zaten.
Ayrica Ben kosmaya basladigimda 45 yasindaydim, hic bir sey icin gec degil.

8 Beğeni

Ben 34 yaşında başladım, 17 yıl sigara içtim. İlk 500 metre koştuğumda benimle dalga geçiyorlardı ama ben aldırmadım içimdeki coşkuya sarıldım. Şimdi antrenman olsun diye 30km koşabiliyorum.

Ana motivasyonunuzu “yapabiliyorum” çerçevesinde kurgulayabilirsiniz. “Meslektaşlarım 5km yürüyemezken ben x km koşabiliyorum çok şanslıyım” gibi.

Kendi koşu stilime ben bile gülüyorum bazen Kemal Sunal gibi oluyorum, yolda güldükleri de oluyor ama aldırmıyorum çünkü *mutluyum.

Camille Herron’un koşusu da komik ama inanılmaz bir koşucu. O yüzden aldırmayın akışına bırakın.

Masraf yapmayın, koşuya başladığınızdaki ihtiyaçlarla 2 ay veya 1 yıl sonraki ihtiyaçlarınız tamamen değişecek.

Aşırılıktan kaçın ve bir mühendis düşüncesiyle koşunuzu ilerletin.

“Kendinizi geliştirmek” çok ucu açık. Kısa vadeli bir amaç belirleyin, örneğin 5km aralıksız koşmak gibi ve ona kanalize olun. Gerisi gelecek.

Hoş geldiniz.

14 Beğeni

Çok tecrübeli arkadaşlar harika cevaplar vermiş. Hatta kendimi geç başladım sanıyordum ama verilen cevapları görünce 30 yaşında başlayarak aslında neredeyse en erken başlayanlardan biri olduğumu fark ettim. Ekipman ve soğukta koşma ile alakalı gerekenler zaten söylenmiş Ben de antrenman programı konusunda fikrimi söyleyeyim. Bence Couch to 5k programı güzel, ben de o programla başlamıştım. YouTube’da Genç ve Fit’in koşu serisi var. Başlangıç için o videolara da bakılabilir. Bir de bel fıtığı ve diğer ağrılarınız göz önüne alındığında sadece koşmaktansa direnç/ağırlık antrenmanlarına da vakit ayırmakta fayda var. Koşu güzel bir spor olmasıyla birlikte iyi de bir meditasyon biçimi bence. Şimdiden iyi eğlenceler!

6 Beğeni

Dostum hoş geldiniz. Ben 50 de başladım 35 nedir ki?

9 Beğeni

Geç olsun ama güç olmasın. Ben de geriye bakınca 27 yaşında koşuya başladığımı gördüm. Şuan 36 yaşındayım. Ama pandemi ve sonrası düzenli koşamadım. Üzerine sakatlık ve ameliyat girdi. Hala geri dönmeye çabalıyorum. Seçme şansım olsa daha geç ama hiç bırakmayacak şekilde başlamayı tercih ederdim.

6 Beğeni

Ben de 48 Yaşında başladım. Şu an 51 yaşındayım. Hatta 45 iken 180 cm boyum, 140 kg da ağırlığım vardı.

22 Beğeni

Sizi yürekten tebrik ediyorum :100::100:

3 Beğeni

kral, ayakta alkisliyorum, tebrikler

umarim bir yerde yolumuz denk duser

3 Beğeni

Teşekkür ediyorum. Görüşmek üzere…

2 Beğeni

Teşekkür ediyorum. Umarım görüşürüz.

2 Beğeni

Değerli bilgiler için cok teşekkürler. Ancak kısmen aklımdaki soruları gideremedim.

Koşu ile birlikte bel fıtığı vs. problem olmayacağını düşünüyorum çok zorlamadıgım sürece.

Koşu şortum var özel, yıllar önce almıştım. Tişört olarak ne önerirsiniz? Çok terleyen bir insanım.

Bir de kapalı ortamda tişört ile gezen birisiyim kışın ama dışarısı buz gibi; mont ile mi koşayım çözemedim :slight_smile:

bir de şöyle bir calısma düzeni nasıl olur; Couch to 5k run programını uygulayarak

Perşembe - Cumartesi - pazar 3 gün çalışsam, pazartesiden perşembeye boş geçmesi alışma süremi uzatır mı? ya da boş bırakıp 3 gün ardı ardına koşu yapılması.

1 Beğeni

Bel fıtığınızla alakalı doktora danışmanız gerekiyor, bu forumun genel davranışı doktor tavsiyesi önüne geçmemektir.

Şort-tshirt kıyafet çok göreceli, fazla masraf yapmadan ilerleyen dönemlerde teknik malzemelere geçin, başlangıç için decathlon kullanabilirsiniz.

4 Beğeni

Bel fıtığı kişiden kişiye fizyolojiye göre çok değişken bir hastalık.Kimisine tamamen dinlenme iyi gelirken kimisine (benim gibi) hareket etmek çok iyi geliyor.Önce @tugrulpeker 'in bahsettiği gibi doktor kontrolü çok önemli.Bel fıtığı bir kere yakalanılan ve ömür boyu onunla yaşamanız gereken bir hastalık.Ne zaman geçti zannedip gerekli önlemleri almazsanız pusuda bekleyen bir rahatsızlık.Mesela 1gün boyunca evden çıkmayıp hareketsiz geçirdiğim bir günün ertesinde belim hafiften ağrı sinyalleri vermeye başlıyor.

Benim en fayda gördüğüm şeyler yaptığım kuvvet idmanları ve ayak-bel bölgesini soğuktan korumak.

5 Beğeni