Yaşım 18, BMI değerim 27, yağ oranım 26, profesyonel veya amatör bir spor geçmişim yok ve değerlere bakarsanız kiloluyum, neyse ki boyum sayesinde görünüşten pek yemiyorum. (188 cm - 97 kg). Birde daha bu işlerde yeniyim bu yüzden kızmayın :).
Amaçlarım büyük öncelikli 6 ay içinde yani bu yaza kadar kilo vermek ve bir yandan koşuda hız kazanmak ve koşarken yorulmamak (zone 2 koşusu var biliyorum) çünkü zorlansamda koşmak hoşuma gidiyor. Araştırdığıma göre bir çok yerde kilo vermek için hiit kardiyo yapmak daha iyi bir seçenek ama koşu yok. Hiit koşusu diye bir kavram duydum örnek olarak:
5 dakikalık ısınma, yavaş yürüyüş veya koşu.
10 kez 45 saniye hızlı, 45 saniye yavaş tempoda. Hızlı koşu yapıyormuş gibi hissettiren ve kalp atış hızınızı maksimum kalp atış hızınızın %85-95’ine çıkaran bir tempoyu hedefleyin.
5 x 30 saniye hızlı, 30 saniye yavaş. Kalp atış hızınızı maksimum kalp atış hızınızın %90-95’ine çıkaracak ve sprint yapıyormuş gibi hissettirecek bir tempoyu hedefleyin.
Serinlemek için 5 dakikalık bir yürüyüş.
gibi bir program. Tecrübesi olan yaşıtlarım, abilerim veya ablalarımın neyi yapmamın daha mantıklı olacağını söylemesi bana çok yardımcı olacak şimdiden teşekkürler.
Hoşgeldiniz, uzun ve sağlıklı bir spor hayatınız olsun. Forumda yeni başlayanlar için oluşturulmuş bir konu var, orayı inceleyebilirsiniz.
Naçizane tavsiyem yeni başlarken HIIT/interval antrenmanlardan ziyade düşük nabızla antrenman yapmak yönünde olur.
Bunun iki sebebi var, birincisi bir spor geçmişiniz yoksa kaslarınız, dolaşım ve solunum sisteminiz yüksek yoğunluklu antrenmanı tolere edemeyebilir, bu da genelde sakatlığa sebep olur.
İkincisi, bir yandan da kilo vermek istediğinizi belirtmişsiniz. Vücudumuz çok düşük bir nabız aralığında enerji kaynağı olarak yağ kullanabiliyor, nabız yükseldikte yağ yerine glikojen kullanmaya başlıyor. Tabi ki glikojen yakılarak da kilo verilebilir, sonuçta mesele kalori açığı oluşturmak. Ama düşük nabızla çok daha uzun süre verimli antrenman yapabilirsiniz. Bu sebeple ilintili olarak, vücut antrenmandan sonra bir müddet daha enerji üretmeye devam ediyor, bu konuyu EPOC diye araştırabilirsiniz.
Bu sürede egzersiz bitmesine ve enerji ihtiyacı azalmasına rağmen, vücut harcanan enerjiyi yerine koymak için bir müddet daha enerji üretmeye devam ediyor, dolayısıyla yağ yakım işlemi de sürüyor. Düşük yoğunluklu koşularda bu süreç daha uzun ve benim tecrübeme göre daha “sakin” oluyor.
Son olarak, zone2 koşuları ve interval antrenmanları aslında birbirlerini ikame edebilecek antrenmanlar değil. Yani ya o ya o mantığı pek işlemiyor. Uzun mesafelerde süratli koşmak istiyorsanız ikisini birden yapmalı ve hatta araya farklı antrenmanlar da eklemelisiniz.