Yüksek nabız hakkında

Selamlar.

Sürekli koşuyorum ve hep bu nabızlarda 10k - 5k - 20k gibi rakamlarda bile aynı. Şimdi koşudan geldim. Nabız bandı kullanarak strava ile ölçüm yaptım her zaman ki gibi. Nabzımın yüksek oluşu için yardıma ihtiyacım var. Neden böyledir . 100 kilo - 180 boydayım .

3 Beğeni

@sametakkaya pace’i 30-45-60sn azaltmak, bir miktar hafiflemek, yavaş tempoda olan koşuları (rahatsızlığın yoksa) düzenli sürdürmek, koşu öncesi 2 saat öncesinde son yemeği yemek, forumda salgam suyu yazınca çıkan konudaki salgam suyunu denemek ve için rahat değilse (için rahat bile olsa) kalp doktoruna görünmek akla gelenler.(Kalp doktoru konusu, koşan herkes için tetkik iyidir)

Not:koşuya ortalama veya hedef tempon neyese daha yavaşıyla başla.Koşarken seni rahatsız ediyor mu yüksek kalp atışı, nefes nefese kalıyor musun? Yani 165bpm ortalama ile fiziksel olarak belki rahatsızlık hissetmiyorsun?

Salgam suyu değil pancay suyuymuş, daha nice bağlantıyı paylaşmıştım ;

7 Beğeni

daha önce kilo almış vermiş biri olarak, sizde öylesiniz sanırım, rahatlıkla söyleyebilirim ki tamamen kilodan.

ek olarak hızlı başlayınca nabız yükseliyor, o yükselen nabız bir daha düşmüyor kolay kolay.
kilolu olduğum dönemden bir örnek vereyim, bir minibüse yetişmek için 50-100 metre depar attım, minibüste 5-10 dakika nefesim düzelmedi.

koşuya 5:14 le başlamak geri kalan tüm süreçteki nabzı artırmış olabilir.

Yine de siz bi kardiyolojiye baktırın. Sigara kullanan, benzer kilolarda bi arkadaşıma yine yüksek nabız nedeniyle 2-3 günlük sürekli takip cihazı takmışlardı, ritim bozukluğu vs var mı diye, sonuç kilo ve sigaraydı.

1 Beğeni

İlk 1 2 km de sorun yaşamıyorum ama sonra ara ara nefes nefese kalıyorum. Yemek yemeyi çok önce kesiyorum aslında. KOAH rahatsızlığım var sadece .

1 Beğeni

bu kiloda 5.14 pace ile kosmaya calismak. ortalamayi 6.14 ile kosmak. acikcasi bu degerler biraz bilincsiz ve sagliksiz bir antrenman gibi gorunuyor.

gecen sene ortasinda bende nabiz, kilo, yorulma, agri vs bircok bilesenin icinden cikamayip dusuk nabiz antrenmanlarina basladim.

kosu da genelde bir hedef kriter var, hiz. ancak bu dusuk nabiz antrenmanlarinda tek bir kriteriniz var, nabiz. zone 2 bolgenizi belirleyip (benim icin max 140-145) sadece bu nabzin uzerine cikmadan kosmayi deneyin. muhtemelen ilk denemeleriniz 8-9 pacelerde olacak. daha gec yoruldugunuzu, daha konforlu ve soluk soluga kalmadan kostugunuzu goreceksiniz. eger koah nedeniyle bilmedigimiz ekstra negatif bir durum yasamazsaniz.

fatih hoca guzel bir link birakmis zaten. dusuk nabiz icin zone 2 antrenman veya maf, maffetone diye forumda veya google da aratirsaniz bircok kaynaga ulasacaksiniz. bu basliktada geriye giderseniz bircok kez konusulmustur.

6 Beğeni

Kilo Vermelisiniz. Verdikçe Nabzın Düştüğünü Göreceksiniz . Gördükçede Kilo Vermeye Devam Edeceksiniz :blush::+1:

4 Beğeni

Tek başına kilo yeterli bir veri değil, vucut kompozisyonunuzu bilip öyle yorum yapmak gerekir. Örneğin yağ oranınız %20 mi yoksa %10 mu arada 8kg kas farkı var.

Fakat daha öncesinde ölçüm yaptığınız cihazı konuşmamız gerekiyor. Nabız bandı derken bilekten mi, gögüsten mi ya da koldan mı ölçüm yapıyorsunuz.

Herneyse, sizi şöyle alalım:

2 Beğeni

100kg civarı iken %28-30 yağ, 120kg iken %35 yağ oranım var; kısaca yağ kas oranı da gözönünde olması gerekse de normal şartlar altında kiloluyuz @Hasilyus, kas miktarı fazla da olsa, az da olsa her durumda kiloluyuz :smiling_face_with_tear:

3 Beğeni

Vucut gelistirme yaparken tanita Ile yapilan olcumlerde yag oranim %10-12 civarlarindaydi. Boy 174 kilo 92 oldugu icin Vucut kitle indeksi gosteren cihazlar beni obez olarak gosteriyordu fakat Ben six pack Ile damarlar portlemis sekilde geziyordum.
Diyecegim o ki kas orani yuksekse de nabiz yukseliyor otomatik olarak, o kadar kasa oksijen yetmiyor bir sure sonra :slight_smile:

3 Beğeni

Asıl oddaklanmanız gereken sorun kilomuz.Kas oranı ne olursa olshn yakjnda dizlerinizde oluşacak deformasyonlar sonrası merdiven çıkmak bile sizin için imkansız olacak.Sanırım yaşınız 30-40 civarı.Vücut şimdilik taşıyor sizi…Eğer daha fazlaysa yaşınız durum tehlikede.

2 Beğeni

Susayım dedim ama dayanamadım,

50 kg olup büyük kasları olmadan sürekli tempo koşanlar mı büyük kasları yeterli olup yüksek kütleli insanlar mı daha çok zarar veriyor mesala,

Benim içim cevabı,
Bu kriterler tek başına yeterli değil. Bu şekilde yargıları yapmayalım,

Samet Bey i biraz -stalk-ladığımda gördüğüm 40+ yaş, ana branş bisiklet ve gövde yağlılığı.

Nabız değişkenliği bana çok benziyor, paceden çok zamanla da yükseliyor, pek cevabını net verebilen yok.
Evet ben de 100+ yım uzun zamandır, aynı kiloda yağ oranımın %20 altına indiğide oldu %35 i geçtiği dönemde. Genel olarak nabız aralığım patlayıcı kuvvet sporundan gelmemden kaynaklı yüksek, 150-160lı nabızlar benim rahat alanım olabiliyor mesala, tempolu yürüyüşte bile 140lara dayanıyor, evet kontrollerimi yaptırıyorum.
Benim de kişisel tezim kütle-kas için yorgunluk artışı,
Bir şey denerseniz ve sonucunu paylaşırsanız sevinirim,
Yanınıza su alıp fazla olmamak kaydıyla 15 dakikada bir içtiğinizde fayda alacak mısınız, ona göre farklı bir yorumda yapacağım :slight_smile:

4 Beğeni

Demir seviyenize baktırdınız mı?
Benim kalp ritmimi anında etkiliyor,
O nedenle haftada 1-2 kez keçiboynuzu pekmezi + portakal suyu içiyorum, değerler normale iniyor.

4 Beğeni

Abi kilolu olsanız dahi böyle bir tanım yapmak benim haddime değil. Ama haklısınız, ben 3 rakamlı kilolara pek aşina olmadığımdan otomatikman sorulmuş bir soruydu. @Orkun abinin de belirttiği gibi belli bir kilodan sonra yağ da olsa kas da olsa nabız vucudu beslemek için otomatikman yükseliyor. Burada sorulacak soru yağ oranları ciddi farklı olan aynı boy ve kilodaki iki kişinin nabızları yağ/kas farkından dolayı değişkenlik gösterir mi? Açıkcası sorunun cevabını ben de bilmiyorum. Yüksek kilolarda yağ da kas da dezavantaj gibi gözüküyor ama düşük ya da ortalama kilolarda yağsız olanın avantajlı olacağı kanaatindeyim. En azından alt vucut ve çekirdek bölge (core) kasları koşucular için önemli. Hatta üst vucut da önemli olabilir belki.

Bu arada @Orkun abi güncel kilo ve yağ oranınızı paylaşmanız mümkün mü? An itibariyle ciddi antrenmanlar yapıyorsunuz diye biliyorum. Verdiğiniz değerler vucut geliştirme anlamında o kadar iyi ki, herhangi bir destek almadan imkansız gibi. Dolayıısyla şuan hem bu kütleyi koruyup hem de paylaştığınız antrenmanları yapmıyorunuzdur sanırım. Benim yukarıda anlamadığım konuya da siz tecrübelerinizden faydalanarak makul yorum yapabilirsiniz belki.

2 Beğeni

1.5 senedir Vucut gelistirme yapmiyorum, son 10 aydir kosuya agirlik verdim, hizli degilim, zaten amacimda yavas yavas ultra mesafeleri bitirmek. Guncel kilom 82-83 civarlarinda, yag oranim elbette artti. Tanita Ile olcum yapmadim fakat %20 lere yakin oldugunu dusunuyorum. Kas kutlesi olarak 1.5 senede elbette cok geriye gittim, postur duruyor ama eskisi gibi 48-50 santim bicepslerim yok. Yogun is temposu, yabanci ulkede is ve sehir degistirmek gibi bir cok etken var, aksamlari kalan zamanlarimda azar azar da olsa antrenman yapiyorum. Kiyaslama yapmam gerekirse Vucut gelistirme yaparken daha kilolu, daha yas olarak simdikine gore genctim, o donemde haftada 1gun pazar gunleri uzun kosuyordum15-20km kadar, diger gunler Vucut gelistirme yapiyordum. Simdi ise haftalik 50-70 km kosu, ve Kuvvet antrenmanlari oldugu icin hangisinde daha iyi hissediyordum emin degilim, ikisi de farkli spor mecralari, kiyaslama yapamiyorum.

4 Beğeni

Çoğu kişi benzer şeyler yazmış. Kilo baş sorumlusu ister kaslı olun ister yağlı. Ben de benzer boydayım kilom 81. Bu pacelerde Nabız ortalamam 130 civarı olur herhalde.

Ama şunu unutmamak lazım zayıfta olsanız bir genetik durum da olabilir. Bir arkadaşım var uzun ve zayıf olmasına rağmen ve yaşlarımız da benzer (47) onun maks nabzı 200ler civarıdna geziyor. Doktora gitti kalp yapısı normal dedi. Dolayısıyla bunu da göz önüne almak lazım.

Sizin yaşadığınız cardiac drift olabilir. Bu da genelde sıcak havada (veya çok kalın giydiyseniz) vücudun soğuyamamasından kaynaklı olabilir. Yeterince sıvı almanız (başlamadan önce vücut yeterince hidrasyonu sağlanmış olmalı) ve ilaveten belki elektrolitli su kullanmanız gerekebilir.

Hem kilo vererek hem düşük pacelerde daha çok yürü-koş yaparak bu nabızları işte genetiğinizin verdiği ölçüye düşürebilirsiniz başka sağlık problemi yok ise.

2 Beğeni

Bir sorun gözlemleniyorsa onu çözümlemek için bir sürü maddeyi aynı anda yapmak anlamsızca olur. Adım adım ilerlemek gerek. Şu an arkadaşın verdiği bilgilere göre öncelik kilo vermeli gibi duruyor. Diğer çözümlere bakmak “Kiloyu” hep soru işareti olarak bırakır

3 Beğeni

Nabzı etkileyen o kadar çok etken var ki, hava şartları, sıcak, soğuk, hastalık durumlarımız, antrene durumlarımız, bayanlar için menstrual dönemler, base çalışmalarına gereken sabrı gösterip göstermediğiniz, cinsiyet, antreman zihniyetiniz, hep gri alanda mısınız ve kalıtsal gelen ; yukarıda bahsi geçen FastTwitch ve SlowTwitch özelikleriniz (elbette çalışma ile de FT/ST yönünüzü belirleyebilirsiniz) Öte yandan nabzımızı kontrol altına alabileceğimiz çalışmalar, egsersizler de var, burada böyle ilave yapayım.
1- Çok kullandığımız diyaframdan nefes alma, ayakta hissedemiyorsan yere uzan bel bölgende boşluk oluştur, diyaframını hissedeceksin, koşarken de elini üstüne koyup kontrol etmeye çalış
2- Yine çok bilinen bir metot belli bir süre nefes al, aynı süre tut, aynı sürede ver ve yine aynı sürede nefes almadan bekle
3-bol bol pancar ve sarımsak, koşuda bireyselliğe önem veriyorsan :slight_smile: ben hep koşu bandında koşarım
4- Karotid masaj boynumuzdaki şah damarımıza yapılan masaj, youtube da birçok dr gösteriyor ama gerekli uyarılara da uyalım, sert yapmamak lazımmış…Saygılarımla, CB

4 Beğeni

Kırmızı Pancar mı Hocam.

2 Beğeni

Evet, valla çiğ yemek lazım da, rendelersem yiyebiliyorum, bir şeylerle karıştırınca gidebiliyor ya da kırmızı soğan zeytinyağında çok az kavurunca gidiyor (Zuhal topal’ a dönmeden kapatayım konuyu :slight_smile: )

4 Beğeni

Turşusunu yiyorum koku falanda olmuyor turşuda

4 Beğeni