Yeni başlayanlarda göğüs kafesi ağrısı

ilk koşuda 15. dakika civarında başladı sol kafesin en altı, sol omuz, sağ kafesimin altı üstü ağrıyor. ayrıca sol diş ufak sızlıyor boyundaki büyük damarlarda çok ufak ağrı oluyor kulak arkası da aynı şekilde. ilk koşuda bir sette en fazla 5 dakika koşabildim amacım 45 dakikayı tamamlamaktı ama 20. dakikada nefesten çok bu ağrılar zorladığından bıraktım. ikinci idmanda da bir sette en fazla 7 dakika koşabildim ama yine 15. dakikada civarında başlayan ağrı 20 lere doğru bıraktırdı. kalpten mi kaynaklanıyor bu?
ikinci bir sorum daha var 5 6 idman sonra koşuyu bırakacağım maksadım geliştirebildiğim kadar kondisyonu geliştirmek nasıl koşarak en fazla gelişir bu?

1 Beğeni

Yeni başlayanlar için pek çok program var internette. En meşhuru: Couch to 5k

Bu programları takip edebilirsiniz. Bu programların pek çoğu 30 saniye koşu, 1 dakika yürüme gibi egzersizlerle başlıyor. Bu şekilde başlamak sizi rahatlatabilir.

2 Beğeni

bir çok kasınızda yaşayacağınız zorlanmaların, tendinitlerin başlangıcı.
nefes almaktan kaynaklı diyaframın bağlandığı yerler, kolunuzu salladığınız için omzunuz, sinüzitiniz olduğu için dişiniz vs hepsi yeni başlamakla alakalı…

bunların olmaması için kaslarınız, eklemleriniz, kalbiniz, akciğeriniz zorlanmasın diye önce bir altyapı oluşturmalısınız.

bunun için de YAVAŞ koşun. ayak ucunda, yavaş, nefes nefese kalmadan. pıt pıt pıt.
sonra kendiliğinden hızlanacak, acele yok. 2-3 ay sabredin çok yavaş koşmaya. kendinizi hırpalamayın…

4 Beğeni

kalpten mi kaynaklanıyor bu?

Gerçekten böyle bir şüphenin en küçüğü bile varken yazışarak kimsenin size bir yönlendirme yapmasını beklemeniz doğru değil aslında.

Aslında şüpheye de gerek yok,
Hem kalp hem rutin kontrolleri sezon başında gerekirse sezon ortasında tekrar yaptırmak çok önemli.

Bir örnek vereyim : Geçen hafta ilk 100k ımı koşarken yarışın ortalarından sonra kalpte-nabızda farklı şeyler hissetmeye başladım, yorgunluk-uykusuzlukla beraber farklı paranoyalar geliştirip tedirgin olabilecekken daha 2 ay önce yaptırdığım geniş kalp muayenesi aklıma gelince rahatladım ve yarışıma kafamda soru olmadan devam ettim.

Bahsettiğiniz şeyler çok basit kas ağrıları olup postürle bile düzelebilecek bir şey de olabilir çok ciddi bir sağlık sorunu da ,

ikinci soruyu hiç anlamadım, kondisyon geliştirmek için 5-6 idman yapıp bırakıyorsanız neden koşuyu tercih ettiniz ve ne için kondisyon geliştiriyorsunuz merak ettim açıkçası.

Sağlıkla :anger:

5 Beğeni

hocam boksa yeniden başlayacağım ilk idmanlar çok zorluyor tüm gün evde oturuyorum koşarak bir tık kondisyon kazanamazsam muhhtemelen bayılırım. koşu seçimim de en çok onun kondisyon geliştirdiğine inanmamdan. siz de sağlıcakla kalın

3 Beğeni

Sağlıkla ilgili yukarıdaki tavsiyeleri göz ardı etmemeli.
Belki koşuya çok hızlı, yüksek tempo ile başlıyorsun. Önce rahat koşu ile, çevrendekiler ile konuşabilecek kolaylıkta koşuyu ne kadar yapabiliyorsun.Belki interval ile başladın.

Sağlıcakla kalın, şu video’da burada dursun:

4 Beğeni

evet ve tekrar evet; koşuya yeni başlayanlar vücut formu, kadans, basış şekli, doğru nefes alma egsersizleri, boynun aşağıda olmaması, kolların salınımı, burundan nefes alma vs çok etkilidir. Yeni başlayanlara, küçük yaş gruplarında da önce olmazsa olmazlarımız DRILLS lerdir…Google, youtube BASIC DRILLS for running yazın yüzlerce kaynak çıkacaktır, Running Drills for Proper Running Form

  1. Side-to-Side Skip. …
  2. Carioca, or Grapevine. …
  3. A-Skip. …
  4. B-Skip. …
  5. Butt Kicks. …
  6. High Knees. …
  7. Straight Leg Run. …
  8. Ankling… bunlara ısınma ile birlikte harmanlayın, çok faydasını göreceksiniz :slight_smile:
6 Beğeni

Bir hekim olarak şikayetlerinizin kalp kaynaklı olmadığını MUTLAKA doğrulamanız gerektiğini belirtmek isterim. Eforla gelen, sol tarafı, boynu tutan, dişe yansıyan ağrılar mutlaka tetkik edilmeli… Herhangi bir sorun olmadığı taktirde boks yapsanız bile kardiyopulmoner aerobik dayanıklılık için haftada 2 kez 30-40 dk hafif orta tempo koşu antrenmanı tavsiye ederim.

2 Beğeni

hocam kalp hakkında bilgiliyseniz testler hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? bazı testler her şeyi açıığa çıkartmaz diyorlar

@cagri

https://www.memorial.com.tr/tibbi-birimlerimiz/kardiyoloji

Videolu bazı bilgiler,teknolojik cihazlar, hastalıklar vs kalbe ilişkin birçok konu.(kişisel ekleyeceğim şeyler hatalı olabilir ama ekg dediğiniz gibi yüzeysel ilk anlık bakmayla ilgili gibi)

Başvuracağınız herhangi bir kardiyolog sizin için gereken testleri planlayacaktır ya da sizi yönlendirecektir, sağlıklı günler diliyorum.

1 Beğeni