Yeni Başlayanlar İçin Koşu Giyimi ve Koşmak

Merhaba kendimi bildim bileli kiloluyum. 110kgye kadar çıktım ama gittiğim sporla biraz kilo verdim ve şu an 95kgyim. Koşmak bana iyi hissettiriyor ama koşarken 5dknın üzerine çıktığımda tükeniyorum. Bu yüzden sizce nasıl koşmalıyım? Aynı zamanda dışarıda sabah koşmak istiyorum. Sabahları Moda’da sahil kenarında koşmayı düşünüyorum ama uzun süre koşamadığım için üşüyorum. Sizce nasıl bir kıyafet tercihi yapmalıyım (koşu ceketi/ tayt/ eşofman)?

3 Beğeni

kosmak istediginiz yerde cikin yuruyun. rutin hale getirin. hergun veya haftada 3-4 kez yapmaya calisin. sonra tempolu yuruyun, hizli hizli bi yere yetisir gini. bunlari yaparken ne giymeniz gerektigini az cok anlayacaksiniz. ne cok terletecek ne cok usutecek mumkunse teri emip buz gibi olmayacak kalinlikta giyinmeye calisacaksiniz. evden cikarken hafif usutecek ama 15 dakika sonra terletmeyecek giyecekler.

sonra gobek ve yaglar hafif hafif sallanacak :blush: tempoya
yani joging temposuna cikin ve gidebildiginiz kadar gidin, tikandiginizda nefesiniz yetmediginde yurumeye gecin, 1-2 dakika yuruyun sonra yine ayni tempoya cikin. kos yuru kos yuru. bu donguyu azaltmak amaciniz olsun.

bunlari yaparken kendinizi asla nefessiz birakacak tempoya cikarmayin, mumkunse daima sohbet edecek bir sarki mirildanacak nefeste nabizda olun.

boyle boyle bi bakmissiniz kosmaya baslamissiniz. hayirlisi olsun simdiden :blush:

3 Beğeni

Öncelikle hoşgeldiniz.

Siz bakmayın insanların saatlerce koşmasına, hiç koşmamış biri için 5 dakika koşabilmek bile başarıdır. Kontrol ettiğim zaman kanepeden 5k koşuya programında 5 dakika aralıksız koşmak için 3 hafta antrenman yapmak gerektiğini 4. hafta 5 dakika aralıksız koşulduğunu gördüm. Bu programla kolayca 30 dakika aralıksız koşabilecek hale gelirsiniz. İnternette programın farklı şekilde anlatımları/varyasyonları var. Ben şunu kullanmıştım.

Koşu giyiminde temel prensip dışarıdaki havanın 10 derece daha yüksek olduğunu düşünerek giyinmektir. Yani hava 5 dereceyse siz 15 dereceye çıkıyor gibi giyineceksiniz. Yürürken hafiften uşuyor olacaksınız koşarken ısınacağınız için dengeyi bulacaksınız. Siz uzun süre koşamadığım için üşüyorum demişsiniz dolayısıyla benim bu yorumum saçma gelebilir fakat benim bilgim ve uygulamam bu şekilde. Koşarken üşümemek içinde başlangıç ve bitiş noktamı ev olarak ayarlıyorum. Başka türlü yapanlar nasıl yapıyor bilmiyorum ama çanta, yedek ve ekstra kıyafet ayarlamak lazım sanırım. Atletizim pistine gelenlerin böyle yaptığını görmüştüm. Hiç gitmedim ama Kadıköyde yeni başlayanları da kabul eden bolça koşu grubu var onlara da dahil olabilirsiniz.

Bu arada şuraya da göz atmayı unutmayın:

5 Beğeni

Merhaba,
Ben soğuk havalarda kıyafet olarak şu taktiği uyguluyorum:

Üstümü mümkün olduğunca kat kat giyiyorum. Atlet+uzun kollu koşu tişörtü+kısa kollu koşu tişörtü+hafif bir yelek vs… ellere eldiven, boğazıma ağzıma burnuma baf.

Koşuya böyle başlayıp ısındıkça tek tek çıkarıyorum. Genelde atletizm pistinde koştuğum için 3-5 turda bir yedek kulübesine bırakıyorum çıkardıklarımı. En son uzun kollu tişörtle bitiriyorum genelde koşuyu.

Erken çıkardığım katmanlar pek terli olmadığından koşudan sonra da üstümdekileri çıkarıp onları giyiyorum.

Çıkardığınız giysileri bırakabileceğiniz bir yer bulabilirseniz deneyebilirsiniz.

3 Beğeni

Kışın özellikle en alt katmana pamuklu atlet gibi şeyler giymemenizi öneririm. Test edildi onaylandı yatağa düşürür. :slight_smile:

6 Beğeni