Yeni başladım Yardım+Yorum+Tavsiyeye ihtiyacım var

Koşmaya başlayalı 1 hafta oldu.Bugun gündüz 3km yi 6’30’’ ile koştum ortalama nabzım 170.Yaşım 14 tavsiyelerinizi bekliyorum.Şimdiden sağolun.

11 Beğeni
  1. harikasin
  2. kosma (boyle kosacaksan kosma):blush:
  3. oku. aklina takilan hersey icin bu forumdaki herseyi oku.
  4. plan yap. ne icin kosmak istiyorsan ona gore bir stratejin olsun. zevk icin ise zevk icin plan yap, plansiz is yapma
  5. dusuk nabiz ile kosuyu arastir

ve unutma. buradaki insanlarin %99’u senin yasinda bu ise baslamis olmayi dilerdi. yani cok sanslisin ve yazdigim gibi harikasin

devam

7 Beğeni

Yorumlarin icin sagol.Aslinda cok ozel olmsada bir planim vardı, 1hafta 6 gün 3km koştuktan sonra sonraki hafta %30 artırarak yine 6 gün kosmaktı.Başka önerebileceğiniz plan onerin varsa yazarsan sevinirim.Tekrar sagolun.

%30 artisi neye hore yapiyorsun mesela? kendi kafana gore yapiyorsan bur planin yok demektir. bahsettigim de iste tam olarak bu.

once ne kosmak istiyorsun? ornek 5 km mi 10 km mi, yari veya tam marathon mu? bunu belirlemen lazim. hedefini belirledikten sonra google yazsan ornek 10 k kosu antrenmani diye sana bi4cok antrenman plani cikacaktir. telefonlarda uygulamalarda var. haftada kac gun antrenman yapman gerektigi nasil hazirlanman gerektigi hakkinda bunlar sana yardimci olur ama yasin, kilon, nerede nasil antrenman yaptigin, ayakkabin, saglik durumun, beslenmen vs vs herseyin buna etkisi var bunlari ogrenmeden kosu hacmini birden arttirmamani tavsiye ederim.

amacin kosu hacmini hizini vs arttirmak olmasin. ben olsam ilk amacim bol bol okuyup izleyip ogrenmek olur…okuyup ogrenene kadar da 3-5 km yavas yavas kosmaya devam et. ogrendikce ogrendiklerini uygulayarak devam et…

oku lutfen…

2 Beğeni

@SekerliPencere Hoşgeldin. Koşu sporuna ilgi duymuş olmana çok sevindim. Bu spor sayesinde sağlıklı alışkanlıklar kazanıp, iyi bir çevre edinebilirsin… Başlamış olman ihtiyacın olan en önemli adımdı. Bir sonraki adımının daha sağlam ve daha etkili olmasını istiyorsan; yaşadığın yerdeki Gençlik ve Spor Bakanlığı Tesislerine gitmelisin. Seninle ilgilenebilecek bir antrenör bulup, YAPIŞMALISIN! İstediğin her dalda ücretsiz kurslar var. Genelde spor merkezlerinin duyuru panosunda sorumlu antrenör ve kurs zamanları hakkında bir şeyler yazılıdır. Şayet bulamazsan oradaki danışma masasına gidip durumu izah et… Seninle ilgilenecek bir antrenörü belki kolaylıkla bulamayabilirsin ama biraz sabırla ve çabayla kesinlikle bulacağına inanıyorum. Her tesiste birden fazla antrenör vardır. Biri olmazsa öbürü olur. “Bir antrenör şart mı?” diye soracak olursan cevabım; “Evet!” Gelişme çağındasın ve bizlerden kat ve kat daha fazla kazanım elde edebilirsin. Koşu sporunun dikkat edilmesi gereken birçok değişkeni vardır, bunları zaman içinde bir profesyonelden öğrenmeni tavsiye ederim. Sana en kıymetli zamanlarını en iyi şekilde geçirmen hususunda faydalı olur. Kesinlikle pişman olmazsın. Bundan 40 yıl sonra bile bugün attığın bu adımın faydasını görmeye devam edersin… Şimdiden kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

7 Beğeni

Tavsiyeleriniz ve yorumlarınız için sağolun.Tavsiyelerizi yerine getirmeye çalıcağım. :blush:

@SedatKurtulus @sryz Kendime şöyle bir program hazırladım sizce güzelmi.

@SekerliPencere intervaller fazla.
İkincisi ben de böyle bir plan çıkarırdım, bu yüzden kötü olma ihtimali fazla :slightly_smiling_face: Yani 5 hafta sonra 8km koşuya geliyorsun ama o 5.haftada 3-5 km koşman sorun olmaz, illaki sürekli düzenli artış şart değil mesafede.
1., 2., 3. haftayı vs koşarken temkinli gözüksen de hep artış. Bu artışlara belki 2-3 haftada bir kısa artışlar eklenebilir.Acelen yok.Haftada 3-4 gün 3 km ekim sonuna kadar koşsan terminatör olacağının garantisini vermem ama plandan daha temkinli, uzun soluklu olacağını umarım.

Kaba bir çeviri ile şu iş bile başlı başına çalışma:
"Strateji #1: Baş pozisyonu tarafsız olmalıdır. Yukarıya, yan yana veya ayaklara bakmayın. İleriye bakın ve yüzü rahat tutun.

Strateji #2: Omuzlar gevşetilmeli, ancak öne doğru kamburlaştırılmamalıdır. Omuz hareketini minimumda tutmaya çalışın

Strateji # 3: Sırt ve mideyi kontrol edin. Sırt hafifçe öne eğilmeli ve mide içeri çekilmelidir, ancak çekirdek mümkün olduğunca gevşetilmelidir.

Strateji #4: Kolları konumlandırın ve ellerinizi gevşetin. Dirsekler, kollar vücuda yakın olacak şekilde dik açıyla bükülmelidir. Ellerinizi gevşetin, gevşek bir bardak oluşturun. Kollar bu pozisyondan çok fazla sallanmamalı veya hareket etmemelidir.

Strateji #5: Ayakların üzerine doğru şekilde inin. Ayaklar aşırı sıkışmayı önlemek için kalçaların altındaki yere çarpmalı ve dizler kalça seviyesinin üzerine çıkmamalıdır. Önce topukla yere vurmaktan kaçının. Bunun yerine ayağın orta tabanına veya topuna inmeye çalışın."

Bu nedenle planın esnek olsun, sadece koşmaktan ibaret olmasın. (Bizim çocuğa da anlatamıyorum, kafasına göre koşuyor, bacağım ağrıdı diyor.Sanki ben söz anlıyorum da, gayet güzelce sakatlanıyorum)

@SedatKurtulus’u dinle, işi antrenörlük olan bakanlık görevlileri, belki okulundaki beden eğitimi öğretmenin okul açılınca çok daha faydalı olacaktır.

Sağlıklı sporlar :raising_hand_man:

3 Beğeni

@SekerliPencere seni tebrik ediyorum, bu yaşta kendine bir yaşam stili kazandırıyorsun, buradan alacaklarının okul hayatına, sosyal çevrene çok olumlu katkıları olacak, kısa kestirmeden gideyim dersen (yukarıdaki program gibi) çok çabuk demoralize olacaksın, ancak bölgendeki ilçe spor müdürlüğüne danışırsan muhakkak bir yol bulacaksın, doğru adımlar bunlar, @SedatKurtulus yazdıklarını bir daha gözden geçir lütfen :pray: sizin yaş grubunu çalıştıran, kendi ilçemde antrenörr arkadaşlar var, en başta bir çok oyunlar, drillsler ve istasyonlarla geçiyor, bu kadar yönlendirici görüşleri okuduktan sonra doğruyu yapacağına eminim. Kolay gelsin, Saygı ve Sevgilerimle

2 Beğeni

Buradaki cogumuzun uktesi senin yasinda kosuyu farketmis olabilmektir. Bu senin adina buyuk sans, ama haftada 6 gun kosayim, pace odakli olayim diye bunu kendine eziyete cevirmemelisin.

Profesyonel destek alabilme sansin varsa mutlaka almalisin. Yaz mevsimi yaz spor okullari ile buna cok uygun. Ama yoksa da kendini bi programa baglamak yerine haftada 6 gun degil, 1 gun ara vererek kosmani ve kosarken saate degil rahat hissiyatla kosmani oneririm. Merak etme hizli kosacagin zamanlar da gelecektir. Ve emin ol cabuk ilerleyeceksin.

Umarim profesyonel destek bulabilirsin, bu seni tum hedeflerine daha cabuk ulastiracak belki hatta kosuda kisa veya orta mesafelerde daha iyi oldugunu gormeni bile saglayacaktir. Bunun sonunda burada yasin itibari ile bir kariyer bile edinme sansin olacaktir.

2 Beğeni