Uzun mesafe yarışlarda bazı koşucuların (özellikle elit) çantalarının küçüklüğü

Merhabalar,

Bir konuyu tartısmaya acmak istiyorum. Bazı yarıslarda özellikle uzun mesafe olup ve de bir hayli egim kazanımı icerenlerin zorunlu malzeme listeleri de bir hayli uzun oluyor. Öyle ki 10 litrelik bir cantayı doldurmak gerekebiliyor. Surada CCC (100 km) zorunlu malzeme listesi var Mandatory equipment - UTMB Mont Blanc . Liste icerisinde uzun bacaklı tayt ve su gecirmez uzun bacaklı yagmur pantolonunu ayrı ayrı iceriyor. Sapka veyahut basınıza takacagınız bandana dısında bir de bere tasımak zorunlu. Zorunlu yagmurluk dısında ek olarak 3ncu kat bir kıyafet tasımanız da zorunlu. Yarısın olacagı hava durumuna göre yazlık ve kıslık zorunlu listeden de ekipman tasınması gerekmekte.

Simdi asıl tartısma kısmına gelmek istiyorum. Benim de yarıslarda dikkatimi ceken özellikle elit sporcularin asırı kucuk kimi zaman 2 kucuk yumruk kadar hacmi olan sırt cantaları. Bakınız gecen sene CCC, dakika 4.30 https://www.youtube.com/watch?v=Wgq515f7wSI&ab_channel=HOKAUTMBMont-Blanc ,Jonathan Albon cantası. Sadece ‘basic kit’ denen yani yazlık ve kıslık zorunlu malzemeler dısında olanları tasıyorsa bu cantası icerisinde, nasıl bu kadar ince ve kucuk olabiliyor canta aklıma takıldı. Veyahut elit sporcuların ekibi onları surekli takipte oldugu icin farklı uygulanan kurallar mı var? Bu konuda fikri veya bilgisi olan var mıdır?

Gectigimiz haftasonu katıldıgım bir yurt dısı yarısında da dikkatimi cekti aynı durum. Bazı kosucuların transparan cantalarında ne yagmurluk (alt ve ust), ne bere ne de ekstradan tasınması gereken taytı gördum. Konuyla ilgili organizatörlere de sordum, cevap bekliyorum.

Guvenlik her seyden önemli bir nokta burada. Ama eger istisnai uygulamalar olabiliyorsa herkesin bilmedigi (mesela sizi takip eden bir ekibe malzemelerin bir kısmını bırakma secenegı veya dropbag’e bir kısmını bırakma secenegi gibi) bunu da bilmek fayda saglayabilir.

8 Beğeni

Merhaba, bahsettiğiniz konu hepimizin bildiği gibi suistimale çok açık. Bu durum geçmişte özellikle ülkemizde de birçok farklı ultrada gündeme (şikayetler, cezalar vb.) geldi ve gelmeye devam ediyor. Olayın güvenlik boyutunu önemsemeyen birçok koşucu zaman cezası veya diskalifiye olacaklarını bile bile birkaç yüz gram hafif koşabilmek adına bunu yapmaya devam edecektir. Bence konunun asıl boyutu vicdani (‘Elbet organizasyonun bir bildiği var, yarışa ait kuralları önceden açıklamış, ben bunu bilerek koşacağım ve benim buna kurallara uymam gerekiyor’ mantığı). Sizin bahsettiğiniz konuya ilişkin olarak, uzun ve mecburi malzemesi fazla olan yarışları koştukça ve tecrübeniz arttıkça çantanıza çok daha rahat sığabilecek duruma geliyorsunuz. CCC özelinde bahsettiğiniz gibi, UTMB’nin tüm parkurları için mecburi malzeme listesi oldukça kabarık. Yarışta diğer tüm koşucular gibi elitlerin de malzemeleri kontrol edilebiliyor. Zaten üst sıraları hedefleyen hiçbir elitin mecburi malzemelerden birini veya birkaçını taşımayıp zaman cezası/diskalifiye riskini alacağını düşünmüyorum. Şunu söyleyebilirim ki, sponsoru olan veya maddi gücü elveren her koşucu en teknik ve/veya küçük malzemeyi edinebiliyor. Bahsi geçen mecburi tekstil malzemelerinin her birinin son derece kaliteli (ve pahalı) yarım yumruk büyüklüğünü geçmeyen boyutlarda olan modelleri var. Koştukları çantaların da çok fazla cebi/gözü bulunuyor. Çıplak gözle göremediğimiz yerlerde bile birçok malzemeleri olduğunu söyleyebilirim (tayt cebi, buff içi, şort iç cepleri vb.) Ayrıca 2.mecburi kafa lambasının olabilecek en küçük modelini taşıyor. Yanına en ufak/hafif cep telefonunu alıyor. Dolayısıyla bu kadar malzemeyi görece küçük çantalarda taşıyabiliyorlar. Ayrıca destek ekiplerinin bulunduğu kontrol noktalarında da neredeyse her tür malzemeye erişimleri olduğu için genelde üstlerinde fazladan malzeme de olmuyor. Öte yandan çok günlü yarışlarda ( MARATHON DES SABLES gibi) kendi üzerinde taşımak zorunda olduğu malzemeleri (özellikle yemek), diğer koşuculara (takım arkadaşı, çadır arkadaşı vb.) taşıtan koşuculaın hikayeleri de bilinmekte.

16 Beğeni

Tesekkurler Cenk hocam!

3 Beğeni

Yazdıklarınıza kesinlikle katılıyorum. Bu yıl Efes Ultra 42 km’de ve İda Ultra 36 km’de koştum. Resmen bel çantası ile yarışanları gördüm. Ben sırtımda kilolarca yük taşırken bir çok kadın ve erkek bel çantası ile yarışıyordu. Hiçbir CP noktasında (Ne Efes Ultra, Ne İda Ultra) kontrol olmadı. Ben bunu kendimce şu 2 nedene bağlıyorum.
1- Riske atıyorlar ve elenmeyi göze alıyorlar.
2 - Uzun süredir ultra koşan kadın ve erkeklere iltimas geçiliyor. Neden? Çünkü parkuru biliyorlar.
Ben acaba CP noktalarında kontrol olur, elenirmiyim düşüncesi ile her şeyi yanıma alırken kadınlı, erkekli bel çantası ile yardırıyorlar.
Benimde gerçekten çok merak ettiğim bir soru.

6 Beğeni

42k civarı bir yarışın zorunlu malzemeleri bel çantasına fazlasıyla yetiyor bu arada. Tüm yarışlara full malzeme katılırım, hatta bazen organizasyonun istediklerinden fazlasını da eklerim( Bir tek Gebze Ultra’da organizasyon kontrol etmeyeceğini önceden duyurduğu için 27k parkurunda bu kuralın dışına çıkmıştım). Fakat 60k civarı yarışlarda ancak yelek giymeyi tercih ediyorum. Bir yağmurluk, bir ilkyardım seti, battaniye, 40-50k için yeterli jel ve toz, su, plastik bardak, cep telefonu, uzun kollu üst. Bunların hepsi çok rahat bu iş için yapılmış kemerlerin içerisine sığabiliyor. Burada biraz kullanılan malzeme ve kemeri güzel kullanabilmek fark ettiriyor sanırım. Kemerde neyi ne zaman kullanacağımı güzel planlayınca, düşen eden de bir şey olmuyor.(kullandıklarımın çöpleri de dahil)

9 Beğeni

00:35:38 ‘te baton taşıma çantalarının ağırlıklarını karşılaştırıyorlar. Ben de kendi çantamın ağırlığını sorgulamaya başladım.

7 Beğeni

Merhaba Kayhan hocam! Cevabiniz icin tesekkurler. Hem yarisi hem de sagligi riske atmak bu durum aslinda.
Organizatörlere durumu bildirmis miydiniz?
Youtube’da UTMB tecrubesini izledigim yabanci bir kosucu her seyi eksiksiz olmasina ragmen her malzeme kontrolunun onu ne kadar gerdigini, ya bir sey eksik olur da beni yarisa almazlar veyahut diskalifiye olursam dusuncesi yasadigindan bahsediyordu.

4 Beğeni

Bel çantasına zorunlu malzemeler sığıyor. Sığmadığı ön yargınız sonucu çeşitli düşüncelere gark olmuşsunuz.

1 Beğeni

Bel çantası denilen şey standart ve hacmi alacakları belli birşey olsa, tamam (Alması da gayet mümkündür) @Kahomen’ın gördüğüne belki standart telefon jel anahtarlık zor sığar, @yavz0r’un zorunlu malzeme sığar dediği bel çantasına zorunlu malzemeler sığıyordur.

Her şey küçüldü, 80 gram pantolon diyor videoda.
Bu da mini tüp.

Kontrol edilmemesi.Kontrol edilmesi gerekmese de taşımanın gerekliliği.

Bir de bazı malzemeleri öyle katlayıp düzenli sığdırmak ayrı meziyet, malzeme sayısı çok görülse de @SENA’nın bahsettiği görüntü dışında çok şey alan ama o kadar kilolarca ağırlığa ulaşmayan hazırlıklar var.

5 Beğeni

benim bel cantam yok omuz cantasi kullansam da ayni konforda olur mu saygideger hocalarim?

En önemli zorunlu malzeme olan “en az 1 litrelik su kabı” bel çantasına nasıl sığabiliyor? Geri kalanları ve yağmurluk nasıl sığıyor? Yurtiçi yarışlarda da “bazı” Elit sporcularda neden göremiyoruz?

2 Beğeni

Bir tanesini boş taşıyor olabilirler.

2 Beğeni

Sığmıyor :slight_smile:

Ona şöyle bir "kılıf uyduruyorlar: 500ml’lik suluğu dolduruyor ve bel çantasına koyuyor. Diğer 500ml’lik suluğu ise doldurmayıp iyice büzüştürüp bel çantasının bir köşesine sıkıştırıyor. Sorsan 1lt’lik suluk taşıyorum diyor. Hani derler ya “yalan söylesen başın ağrımaz” öyle bir garip durum

7 Beğeni

Yarışa göre istenilenleri bel çantasında taşıyabilirsiniz. Bu benim fotoğrafım.

Taşıdıklarım:
Lisans + Kimlik Belgesi + Cep Telefonu ön cepte
Bel Çantası
2 X 500ml Flask ( biri elimde diğeri ön cepte)
Acil Durum Battaniyesi (1.40 x 2.00 ) Arkada
Elastik Bandaj (100 cm x 6 cm) Arkada
Düdük ön sol yan cepte
Yağmurluk (10.000 Schmerber) Arkada
Buff bileğimde
Bardak (15cl) ön sağ yan cepte
Kafa Feneri (Pilleri takılı + 2 adet yedek pil) ön sol yan cepte
Jeller boş bulduğum her yerde

14 Beğeni

Ayrıca 10000 schmember özellikli bir yağmurluk ciddi yer kaplıyor, bunun yerine az yer kaplayan ve hafif rüzgarlıkları yağmurluk niyetine taşıyanlar da az değil, bu da var mı var denilerek atlanılan bir konu, sonuçta dağın şakası olmaz diyerek iyisini taşımak isteyen taşıyor ama bu da kişilerin tercihlerine bırakılmamalı,

Yağmurluk demişken de, organizasyonlar polar vereceklerine yağmurluk verseler bence daha makbul olur:)

3 Beğeni

Merbaha,

Aslında @turancenk güzel açıklamış. O elitlerin hepsi zorunlu malzemeleri taşıyorlar. Fakat olabilecek en hafif, dolayısı ile en pahalı, malzemeleri taşıyorlar. Fakat buradan kesinlikle ben de parasını verir en hafif malzemele ile koşarım çıkarımına ulaşmayın. Bizim gibi fani insanlar elitlerin malzemeleri ile o dağ koşularını yapamayız. Çünkü bizler onlara göre çok ama çok yavaşız. Elitler en hafif malzeme ile en zorlu fırtınadan çıkabilirler. Çünkü çok hızlılar, çok hızlı hareket ediyorlar. Fakat bizler çok daha yavaş hareket ettiğimiz için daha kalın, daha koruyucu, dolayısı ile daha ağır malzemeler taşımak zorundayız.

9 Beğeni

Çantanız gerçekten güzel, 360° her alanı değerlendirilmiş, pratiklik açısından orta mesafeleri karşılar nitelikte, verdiğiniz örnek için teşekkürler :pray:t3:
Bazen yarışlarda görmek istemediğimiz, can sıkıcı boş bel çantalı koşucular nedeniyle yazmak durumunda kalıyoruz

3 Beğeni

Sığıyor yahu, hepsi sığıyor, her bel çantalı dolandırıcı değil. Önyargılar, her zaman iyi değildir. Kullananlar sığıyor diyor. Kulanmayanlar bir türlü inanmıyor. Halbuki test etmesi de çok kolay(daha kalın yapmurluk kullanacaktım, İstanbul’un adımları dolayısıyla kirli, onun yerine bir ekstra kalın uzun kolu üst ve bir adet terlik ekledim. Umarım ikna edici olmuştur):

22 Beğeni

Ben ikna oldum :slight_smile: Daha ne olsun? Koşarken de dengeyi ayarlarsan, tadından yenmez. Ben çok hızlı olmadığım için, çantama ne varsa dolduruyorum.

6 Beğeni

Terlikten sonra ikna oldum hocam :smiley:

4 Beğeni