Hiç araştırma yapmamıştım henüz ama hiking yapmayı düşünüyordum yarış öncesi. Yarışta geçemeyecek olsam da, daha sakin, tadını çıkartarak yürümek de güzel olacaktır o bölgede. Öneriniz için çok teşekkürler.
Chamonix’nin çiçeği burnunda belediye başkanı UTMB’yle ilgili ilginç bir demeç vermiş L’Equipe gazetesine. Yarışın küçültülmesi, koşucu ve destekçi sayılarının sınırlandırılması, bazı koruma altındaki alanların yarıştan çıkartılması, gece finişlerinin kaldırılması vb talepleri varmış. Kasaba sakinlerinin bu bir hafta boyunca işlerine ulaşmakta, geceleri uyumakta bile zorlandıklarından ve bunun huzursuzluk yarattığından dem vurmuş. 2026 için bir değişiklik yok ama 2027 ve sonrası edisyonlar için karar, bu sene sonbahar aylarında UTMB’ciler ve diğer yetkililerle yapılacak toplantı sonrası verilecekmiş. Yarış muhakkak ki büyük bir ekonomi yaratıyor o bölgede, ama demek ki bir şekilde de yerel halka rahatsızlık veriyor. Bakalım sonuç nereye varacak. Avrupa’da tabii toplantı falan gibi demokratik karar mekanizmaları çalışıyor. Bizde olsa böyle bir belediye başkanı, çözüm belli: yolsuzluk operasyonu.
https://marathonhandbook.com/chamonix-mayor-moves-to-shrink-utmb/
Freetrail’in geçen haftaki yayınında Dylan Bowman ve Tim Tollefson bu konuya değindiler. https://youtu.be/bN-Cd_srXhA?t=2386
Ben de gorunce soyle yazmistim arkadaslara:
Sarkac etkisi… Yarislar buyudu buyudu, once kentler/sehirler/kasabalar sevdi benimsedi, ama cok buyuduler, simdi sarkac geri donecek… Ironman’deki sabotaj ve diger yarislardaki sorunlar hep bunu isaret ediyordu zaten.
UTMB trail koşusunun etik kurallarıyla ilgili bir yazı yayınlamış. Biz uyarılar, önlemler, gerektiğinde cezalarla üzerimize düşeni yapıyoruz mesajı sanırım.
Merhaba, planlanan düzenlemeler sadece UTMB’yi değil genel olarak Tour du Mont Blanc’ı kontrol altına almayı planlıyor görünüyor. Şu anda Mont Blanc tırmanışlarındaki düzenlemelere benzer düzenlemeler getirmeyi planlıyorlarmış.
Saint Gervais’in belediye başkanı Jean-Marc Peillex’in konu ile ilgili kısa bir videosunu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:
Önemli kısımların kabaca çevirisi şu şekilde:
- Mont Blanc Turu, kendi başarısının kurbanı.
- Mont Blanc ve UTMB’nın yarattığı tanıtım, bugün insan sayısının katlanarak artmasına ve hem doğal çevre hem de Mont Blanc Turu’nda çalışan insanlar için tahammül edilemez hale gelmesine neden oluyor.
- Mont Blanc Turu’nu huzur içinde yapabilmemizi sağlamanın zamanı geldi, bu acil bir durum.
- Tıpkı 2020’de Mont Blanc tırmanışını düzenlemek için yaptığımız gibi, güzergah üzerindeki tüm kasabaların belediye başkanlarıyla birlikte, Fransa tarafında gelecek yıl benzer düzenlemelerin geçerli olmasını sağlamak için çalışıyoruz.
- Peki, bu ne anlama geliyor?
- Elbette, günübirlik yürüyüşe çıkanlar bunu yapmaya devam edebilir
- Ancak Mont Blanc Turu’nu yapanların dağ evlerinde veya kurulacak ve aynı konfor ve hijyen standartlarına sahip olacak bivak alanlarında rezervasyon yaptırmaları gerekecek. Bunlar ücrete tabi olacak.
- İnsanların saygı kelimesinin ne anlama geldiğini tekrar anlamaları gereken bir dönemdeyiz.
- Saygı, sadece misafir olduğumuzu ve kendi kurallarımızı, kendi isteklerimizi, kendi kaprislerimizi dayatma hakkımızın olmadığını kabul etmek demektir.
- Mont Blanc Turu’nu yapıyormuş gibi davranan ama sadece yarısını taksiyle yapan insanlar var (eşyalarını taşıtanları kastediyor).
- Bu da düzenlenmeli ve bu uygulamalar geride bırakılmalı ki gelecekte muhteşem Mont Blanc’ı ve doğanın tadını çıkarmak için en iyi koşulları sağlayabilelim.
- Bir dağ rehberi bir bölgeyi bilmiyorsa müşterisine hiçbir faydası olmaz. Bu nedenle bugün tüm şirketlerimizde dağ rehberleri bulunmaktadır (resmi dağ rehberlerini kastediyor).
- Mont Blanc Turu için de rehberlik istemeniz gereken kişiler onlardır.
- Bu kuralların mümkün olduğunca çok insanın gönül rahatlığıyla Mont Blanc Turu’nu yapmasına olanak sağlamasını için size güveniyoruz.
Ardahan valisinin başına gelenler aklıma geliyor.
Başkan’ın tespitlerinde ve getirmek istediği kısıtlamalarda son derece haklı. Dışarıdan bakıldığında bu etkinlikler Chamonix ve çevresi için devasa bir ekonomik gelir gibi görünse da bölgenin ana geçim kaynağı sadece bu yarış haftası değil. Chamonix zaten senenin 12 ayı kesintisiz turist çeken bir merkez: Kışın dünya çapında kayakçılar, bahar ve yaz aylarında ise dağcılar ve doğa yürüyüşçüleri şehri dolduruyor.
Son 5 yıldır UTMB ve farklı etkinlikler vesilesiyle düzenli olarak bölgeye gidip gelen biri olarak, yerel halkın ve Fransızların bu 1 haftalık aşırı kalabalıktan ve yarattığı düzensizlikten son derece rahatsız olduğuna bizzat şahit oluyorum.
Olayın ekonomik boyutundan ziyade ciddi bir altyapı yükü var. Örneğin biz son 4 senedir aynı evde konaklıyoruz ve ev sahibimiz özellikle son 3 yıldır yarış haftalarında şebeke suyuna ve su tüketimine son derece dikkat etmemiz konusunda bizi uyarıyor. Şehirde ve vadi genelinde su ile ilgili sorun yaşayan insan sayısı her geçen yıl artıyor, hatta benim de iki kez başıma geldi. Yerel altyapının bu kadar kısa sürede bu yoğunluğu kaldıramaması bile tek başına organizasyonların kısıtlanması için yeterli bir sebep.
Konu ile ilgili olarak yakın zamanda CIPRA da (Uluslararası Alpleri Koruma Komisyonu) TMB özelinde değil ama daha geniş olarak Alpler odaklı olarak bir podcast yayınlamış. Başlığı “Alpler’deki patika koşusu etkinlikleri: ne kadarı çok fazla?”. Konuşmacı Laura Moro. Aşağıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz:
CIPRA daha önce 2026 Milano - Cortina Kış Olimpiyatları için de eleştirilerde bulunmuştu, negatif etkileri üzerine:
Ben açıkçası biraz farklı düşünüyorum.
Yerel işleticiler (halk diyemiyorum, çünkü mülk veya işletme sahibi olanlar her zaman yerel değil) UTMB ve benzeri dönemlerde oldukça iyi kazanç sağlıyor. UTMB katılımcısı olmayanlar rahatsız olabilir, örn. turist Fransızlar ve diğerleri, çünkü anlamsız pahalı bir dönem ve bu durum normal kalışı engelliyor. Ama işi turizm olanlar, haklı uyarılarda bulunsalar bile, durumdan memnun. Bu Chamonix’nin büyük çoğunluğu diyebiliriz.
Talebin yüksek olduğu yerde limit getirmek fiyat arttırır. UTMB bunun zaten güzen örneği, ispatı burada: UTMB kayıt ücretleri . 2019’da kalmış, 2025 güncel durum: 479 EUR. Neden? Çünkü limit (kura) var. Başka şeylere bağlanabilir ve bağlamak kolay, ki belediye başkanı bunu yapıyor, ama soruna daha çok şu gözle bakmalı: para organizatörlere giderken, yerel idareler ve yerel örgütler (örn. rehberler) bundan ne kadar pay alıyor? Mevcut durumda bu oldukça sınırlı. Bundan rahatsız oldukları zaten bilinen bir durum.
TMB turunu kayıt altına almak, kalış yerlerini zorunlu ve ücretli yapmak, ek olarak rehberlik için dağ rehberlerini adres göstermek aslında artık güç gösterisi vakti geldi demek oluyor. TMB turu için rehbere gerek var mı? Yok. Ama tercih edenler var, ve mevcut durumda rehberlik yapanlar genelde resmi rehber değil. TMB turu için dağ evleri dışında kontrollü kamp yerlerine ihtiyaç var mı? Yok. Çünkü isteyenler belli ve Alpler için genel kurallar dahilinde ücretsiz çadır kurabiliyor. Hatta bazı yerlerde bu çadırlar dağ evlerinin hemen dibinde (Refuge de la Croix du Bonhomme, Refuge des Mottets gibi). Dağ evlerine etkisi dışında net bir etkisi var mı? Gözle görünen yok.
Şahsen, Mont Blanc klasik tırmanış rotasını TMB rotası için referans göstermenin bilinçli ve yanıltıcı bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Benzer şekilde TMB rotasında planlanan kısıtlamaların asıl nedeninin çevre ve yaşam konfortundan çok ekonomik olduğunu düşünüyorum. UTMB için de benzerdir. UTMB organizasyonu şu ana kadar ekonomik taleplere boyun eğmedi (örn. UTMB, CCC ve OCC (2025-2026) kayıt - tgirgin tarafından #125 ), benzer şekilde dağın öbür tarafında yerel idare Tor des Glaciers organizasyonu ile baş edemedi (4K - TDG kapışması). Ironman’ın satın almasından sonra yeterinca vakit geçtiğini düşüyor olsalar gerek, Fransız yerel idareler sahneye gidiyor. Bakalım gelişmeler nasıl olacak? Her şekinde kaybedenler koşuya katılanlardır, onu şimdiden belirtmiş olayım. En azından maddi olarak.
Katılımcı listeleri açıklanmış. Türkiye’den 57 kişi görünüyor, şimdiye kadarki en kalabalık katılım galiba. Geçen sene toplamda 22 kişiydik ![]()
Tam bir cümbüş olacağa benziyor, takip etmesi çok keyifli olacak. Şimdiden herkese bol şans.
Bu sene elit listesi de göz dolduruyor.
Serkan hocam değerli katkıların için çok teşekkürler, sizinle tanışıklığımız 2011-2012 yıllarına dayanmakta ve Kapadokyanın ilk senelerinde Aydın abi ile güzel vakit geçirmişliğimiz vardır. Sevgiler saygılar..
Arkadaşlar bu sene CCC parkurunda olacağım. Organizasyona mail attım bizim parkurda Drop Bag olacakmış . Böyle bir cevap verildi. Geçen senelerde böyle bir imkan olmayınca açıkcası heyecanlandım..
“ Bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz.
Tüm koşucular başlangıç çizgisinde eşya çantası bırakabilir ve çantalarını Champex-Lac’te bulabilirler.
Başka bir konuda yardımcı olabilirsek lütfen bana bildirin.
Saygılarımla,
Niamh O.
Müşteri İlişkileri Sorumlusu
[montblanc@service.utmb.world]
Farklı bilgi olan varsa burada paylaşalım. @bikeg tüm katılanlarla beraber bir buluşma düşünüyordu. Sonucu bekliyorum. Tüm katılacak arkadaşlara şimdiden başarılar diliyorum.
Evet abi CCC’de drop bag var, UTMB’de de bu sene drop bag sayısı ikiye çıktı sanırım. OCC için de bugün yeni bir haber var. Argentiere sonrasındaki bölüm değişmiş bu sefer de. En son kısımda geleneksel UTMB inişi olacak şekilde yenilenmiş rota. GPX dosyası da bu değişiklik sonrası nihayet bugün yayınlandı. Katılacak herkese ben de başarılar, sağlıklı finişler dilerim. Buluşma olursa katılmayı çok isterim.
Geleneksel Utmb finişi olacak bilgisi doğru değil. Doğrusu 11 Haziran’da yukarıda bahsedilen yeni occ parkurudur. Finalde La Fregerie’e çıkıp Chamonix’e inmiyor, vadinin karşısına geçiyor. 60K demişlerdi, ama şimdi parkuru 61K görüyorum. Herkese kolaylıklar, başarılar. Chamonix’de olacaklarla görüşmek dileğiyle.
Listede Fatih Tosun’un olması..Hayat, bir insanın gerçekten sahibi olabileceği tek şey; belki de hiç birzaman sahibi olamadığı şey.
Sadece son birkaç kmlik bölümü kastetmiştim geleneksel diyerek. Flagere çıkarıldıktan sonra duyurulan parkurda Le Lavancher ve Les Bois üzerinden şehre girilip, şehrin içinde biraz daha uzun koşarak finişe gelinecekti. Bugün açıklananda ise La Joux üzerinden, UTMB yayınlarında koşucuların son bölümde küçük bir kafenin yanından geçtikleri, Petit Balcon Sud’a tırmanılıp, CCC ve UTMB’yle aynı yerden Chamonix’ye giriliyor.
Pardon benim için epik olan o çıkış ve iniş idi, onu kast ediyorsun zannettim, şimdi oldu. Parkurun detayına baktım da harbi 61K olmuş. ![]()
![]()
Kısmet değilmiş o epik bölüm, elden ne gelir. Serkan hocanın önerisi üzerine Auguilles Rouges tarafında yürüyebileceğimiz, Blanc ve Cheserys göllerinden geçen, bir rotayı saate attım bakalım. Hava da güzel olursa keyifli bir hiking ve piknik yapabiliriz diye umuyorum.
Geçen sene ara drop bag noktası olmamasının eziyetini bayağı çekmiştik. Tüm jelleri parkur boyunca taşımak, üstünü değiştirdikten sonra terli kıyafetleri, kirli çorapları vb. sırtında finişe kadar götürmek zorunda olmak gibi şeyler bir yana, Champex-Lac’ta üst değişikliği yaptıktan sonra kıyafetleri yeniden sıkıştırmak ve yarışın ikinci bölümü için planlanan jelleri tekrar çantaya yerleştirmek (önceden belirlediğim kullanım sırasına göre ceplere atıyorum) bile o karmaşanın içinde ekstra dikkat ve efor istiyor.
Tekrar katılacak olsaydım, kafa lambaları hariç olmak üzere kıyafet türü zorunlu malzemelerin her bir yedeğini ve parkurun kalan kısımlarında tüketeceğim jelleri yerleştirdiğim giy ve koş tarzında ikinci bir çantayı drop bag’e koymayı ciddi şekilde düşünürdüm.
CP’lerdeki yeni kurallar ve hangi CP’de ne bulunabileceği ilgili şöyle özet bir video yapılmış yarış sitesindeki bilgilerden de faydalanılarak. İlk kez katılacaklar için ve parkur boyunca destekçisi olacaklar için yararlı bilgiler var.