Uludağ ultra için yarış bölgesindeki bir otelde rezervasyon yaptırmıştım. Mesaj gönderdiler bölgedeki otellere yangın nedeniyle denetim yapılmış ve ruhsat iptalleri olmuş. Rezervasyon iptal edilmiş.
Odayı güncel fiyattan başkasına satmak için iptal bahanesi değildir umarım…
Yarışın sitesindeki konaklama bölümünde yer alan anlaşmalı otellerden birine mi yaptırmıştınız?
Herhalde 2-3 gün oluyor, Uludağ’da 20 otelden 16’sının ruhsatı iptal edildi diye bir haber görmüştüm ama kaynak güvenilir miydi hatırlayamadım. Bir liste vs görmemiştim. Otel direkt “bizim ruhsat iptal oldu” diye mi ulaştı size?
Yarış sitesindeki otelin ruhsat iptal olmuş, doğru. Pek çok otelin o şekilde. Yarış tarihinde tadilat olacakmış, ben görüştüğümde öyle söylediler.
Konformist değilseniz çadır alanı gayet güzel. Kalabalık ve güzel oluyor tavsiye edilir. En kötü ihtimalle Bursa merkezde kalıp yarış sabahı Start alanına gelebilirsiniz.
Ben yaptırdığımda anlaşmalı oteller henüz yayıınlanmamıştı. Start yakını anlaşmalı olmayan bir otele yaptırmıştım.
Çadırda kalmayı severim ama 66 k sonrası otelde kalmak daha iyi olur diye düşündüm. Belki de mecburen çadır konaklaması yapacağız .
Çadır candır, yangın merdiveni de gerekmez
Çekirge’de çok uygun oteller var. Yarış günü Çekirge Meydan’dan ücretsiz servis ile yarış alanına götürüyorlar. Ben geçen sene öyle yapmıştım.
Bölgede kalmak istememin nedeni yüksekliğe adapte olabilmek. 2 yıl önce otelde kalmıştım yarışta rahattım. Geçen sene istanbuldan yarış sabahı gidip koştum ve yarışın ilk 5 k sı resmen süründüm.
Ben geçen yıl merkezdeki anlaşmalı otelde kalmıştım. Ama şöyle bir program izledim. Bir gün önce Uludağ’daki organizasyon alanına gittim. Teleferik katılımcılara ücretsizdi ve manzara güzeldi. Hem kit dağıtımı saatinde bir gün önceden kayıt işlemini yapmış oldum hem de bölgede epey vakit geçirerek biraz ortama ısınmış oldum. Expo alanı ve teleferik istasyonu vakit geçirmek konusunda yeterli olmuştu.
Yarış günü de otelden Çekirge Meydan ücretsiz servis alanına geçtim. Oradan yarış alanına transfer sağlandı.
Not: Servis erken saatte oluyor. Kahvaltı için sorun yaşarsanız Çekirge Meydan’da bir pastane vardı. Hala duruyorsa o saatte simit çıkmıştı. Bilginiz olsun. Benim çok işime yaramıştı.
Saygılar, sağlıklı başarılar
Daha önceki senelerde bir önceki gün kit alımı dışında yarış günü sabah teleferik de ücretsizdi diye hatırlıyorum ve buna teleferiğin operasyon saatinden önce başlayan 100K ve 66K startları da dahildi sanıyorum (yanlışım varsa düzeltin) İlk önce bu olanak ortadan kalktı. Sonraki senelerde çekirge meydandan ücretsiz servis koyulmuş ama servis saatleri de 100K ve 66K start saatini kapsamıyordu. Sırf bu yüzden 2023’te Bursa’ya şahsi aracımızla seyahat etmek ve 2024’te şehir merkezi yerine Uludağ’daki otellerden birinde konaklamak durumunda kalmıştık. Bunlar elbette konforumuzu artıran ama yarışlara katılım maliyetimizi bir hayli yükselten detaylar. Uludağ yarışı organizasyonuyla kesinlikle ülkenin başa oynayan etkinliklerinden biri konumunda ve bu tarz ayrıntıları da düşünerek çözüme kavuşturmaları çok güzel olurdu.
Bu sene için “19 Temmuz Cumartesi sabahı saat 04:00 ve 06:00’da Eker Meydan ve Çekirge Meydan’dan ücretsiz servis sağlanacaktır.” şeklinde bir not var sitelerinde. Güzel haber ama 42K start saati 07:00. Servise 4’te binsen çok erken, 6’da binsen ucu ucuna yetişirsin belki, hadi bakalım.
Hocam ben geçen yıl teleferiği yarıştan bir gün önce gidiş-dönüş kullandım. Yarış günü sabah servisle yarış alanına geçtim. Yarış sonrası dönüşte yine teleferik kullandım. İki gün de sporculara ücretsizdi. Gişede isim soyisim alıyorlardı, bilgisayardan sorgulatıp geçiş kartını ücretsiz veriyorlardı.
Servis saatleri de 08:00 öncesi yarışlar için 04:00 servisi, 08:00 sonrası yarışlar için 06:00 servisi planlanıyor sanırım. Çünkü servisin yarış alanına varması yaklaşık bir saat sürüyor. Hazırlığı, drop bag teslimi, ısınması derken 07:00 yarışı için 06:00 servisi riskli olabilir.
Ben 09:00 yarışı için 06:00 servisini kullanmıştım. Oteller bölgesinde hava serin olabilir gerekçesiyle üzerime ekstra bir şeyler alıp hazırlığımın bir kısmını da yarış öncesine bırakmıştım. Servisten indikten sonra biraz vakit geçirip son hazırlıklarımı yaptım. Drop bag tesliminden sonra da oradaki kafede bir kahve içip biraz atmosfere ısınmış oldum. Zaten yarış zamanı geldi. O ara bir lavaboya gideyim desen uzun bir kuyrukla karşılaşabilirsin. Bu açıdan zaman kritik olabilir.
Not: Dönüş için teleferik düşünürseniz hava durumunu dikkate almanızı öneririm. Geçen yıl yağış başladığı için teleferiği bir süre durdurdular. Açıldığı zaman da bir kalabalık oluştu. Bu yüzden dönüş biraz vakit almıştı.
Bu yılın yarışı için bir ay kadar önce konaklama seçeneklerine bakmaya başladım ve oteller bölgesindeki bir otelin kahvaltı dahil 2 gecelik konaklama seçeneğinin fena olmadığını gördüm. Önceki yıllarda Çekirge bölgesinde de oteller bölgesinde de konaklama yapmıştım. Her iki bölgenin de yarış günü ulaşım imkanları ve fiyatlar açısından artılarını eksilerini göz önüne alınca biraz fiyat farkıyla oteller bölgesinde kalmanın da hala bir seçenek olabileceğini düşünerek acentenin ücretsiz iptal imkanı sağlamasının da etkisiyle odalardan birini acente üzerinden rezerve ettim. Çekirge bölgesine de son kez bakıp birkaç gün içerisinde nihai kararı verecektim.
Ancak aynı gün içinde acente aradı ve müşteri temsilcisi aynen şunları söyledi: “Yaptığınız rezervasyon üzerine otel tarafından arandık. Fiyatları ve bilgileri sisteme yanlış girmişler. Yaz dönemi için konsept değişikliğine gitmişler ve yaz boyunca oda + kahvaltı konseptinde değil, tam pansiyon olarak hizmet vereceklermiş. O yüzden rezervasyonunuzu kabul edemiyorlarmış. Ya iptal etmenizi istiyorlar ya da tam pansiyon fiyatını (ödediğim fiyatın 2 katından fazla) ödemenizi istiyorlar.”
Ya otel yarış dönemi için fiyat şişirme stratejisi içindeydi ya da acente kendi hatasını bir şekilde düzeltmeye çalışıyordu. Durumu az çok anlamış olsam da ilk görüşmede renk vermeyip biraz düşünmek istediğimi söyledim. Hemen acentenin internet sitesini (ve diğer acenteleri de) kontrol ettim ve sadece 18-20 Temmuz tarihleri için oda + kahvaltı seçeneğinin kaldırılarak yerine bu 2 gece için yalnızca tam pansiyon seçeneğinin konulduğunu gördüm.
Ertesi gün acente tarafından tekrar arandığımda bunların hepsini yüzlerine vurdum, o tarihlerde koşu düzenlendiğini, fiyat fırsatçılığı yapıldığını belirttim ve tüketici haklarımı vurgulayarak özetle bana sunulan fiyat ve içerik seçeneklerinin hatalı olmasında benim bir sorumluluğum olmadığını, iptal veya yükseltme işlemi yapmayacağımı, isterlerse kendilerinin veya otelin iptal edeceğini ama böyle olursa da yasal haklarımı kullanacağımı net şekilde belirttim. Çekirge bölgesindeki alternatifimizin daha ağır basmasıyla sadece düşünmek için kenarda kısa bir süre seçenek olarak tutacağım rezervasyon artık bir mücadele alanına dönüşmüştü benim için
Birkaç gün sonra tekrar arandım ve otelle görüştüklerini, rezervasyonumuzun bu haliyle geçerli olduğunu ilettiler. Görüşmeden sonra tekrar tüm acenteler üzerinden fiyatları kontrol ettim ve hepsinde yine 18-20 Temmuz tarihleri için sadece tam pansiyon seçeneğinin aktif olduğunu ama hemen sonrasındaki veya öncesindeki günlerde oda kahvaltı seçeneklerinin de bulunduğunu gördüm. Yani fırsatçı yaklaşımları devam ediyordu.
Rezervasyonumu ilk haliyle koruyarak küçük ama haklı mücadelemi kazanmıştım. Ancak zaten düşük ihtimalli seçenek olarak kenarda duruyor olsa da bu yaklaşım kabul edilemezdi. Ulaşım konusunu göze alarak Çekirge bölgesinde önceki yıllarda kaldığımız daha ekonomik yerde kalmaya karar verdik. Acenteyi arayarak adeta “siz kovmuyorsunuz ben istifa ediyorum” edasıyla bu sefer ben ücretsiz iptal talebinde bulundum Kartımın ekstresi kesilmeden iade işlemi gerçekleşti ve bu defteri kapattık.
Dönelim şimdiye. Oteller bölgesindeki otellerin 16 tanesinin yangın denetimlerini geçememesi nedeniyle kapatıldığına dair burada yazılanları gördükten sonra haberi kontrol ettim: MSN
Otel isimleri yazmıyor haberde. Malum oteli acenteler üzerinden aratarak kontrol ettim. Rezervasyonu yaptığım acentenin de dahil olduğu bir kısım şirket “aradığınız oteli bulamadık” derken, bir kısmında otel hala yer alıyor ancak tüm yaz dönemi tarihleri için “boş odamız kalmadı” ibaresi var. Diğer birkaç acentede ise rezervasyon alımı açık görünüyor ve hala aynı durum devam ediyor. Yani sadece 18-20 Temmuz için tam pansiyon zorunluluğu var.
(Otelin kapatılan oteller arasında olup olmadığına emin olmadığım için isim vermekten özellikle kaçınıyorum. Yarışa gidince yerinde göreceğiz artık.)
Uzun oldu ve mümkün olduğunca yorumsuz anlattım. Ama sporculara ve koşu organizasyonuna bakış açısı bu maalesef. Yaz dönemindeki standart fiyatlarla doluluk sağlayabilecekken fırsatçılık yaparak çok daha fazlasının peşinden gidiyorlar.
Evet hocam bu durum genel bir durum sanırım. Siz örneğinize ek olarak diğer yarışlarda da benzer durum fark ediliyor. Bu konuda Koşularda Konaklama isimli bir konu başlığı da açılmış.
İşin bence ilginç tarafı da oteller bu etkinliklere sponsor oluyor ve tanıtım sağlıyor. Fiyatları daha makul tutmaları bekleniyor. Ama bunun yerine rezervasyon fiyatlarına yakın fiyatlar veriliyor. Ben zaten organizasyona katılım sağlayacağımı belirtmeden bir acente üzerinden rezervasyon yapsam yaklaşık o fiyata geliyor. Bir kredi kartı veya acente kampanyası vs. bir indirim kazansam daha uyguna bile gelebilir.
Bu durum, bir reklam panosuna otelin tanıtımını asıp üstüne para almak gibi bir şey oluyor. Sponsor olmak kavramı bu olmasa gerek
Sponsor organizatöre ve elitlere çalışıyor. Organizatör de elitlere çalışıyor. Diğer sıradan katılımcılar ise hem organizatöre hem de sponsora çalışıyor. Yani tüm finansman bu ayakta.
Bu yüzden organizasyonlara katıldığım dönemler, o organizasyonun sponsorunun bana bir faydası olmadığını, ondan alışveriş yaparsam, benden aldığı -sponsorluk giderlerini de içeren- fazla parayı sponsor olduğu organizasyona ve elitlere vereceğini bildiğim için ortalıkta, her yere sponsor olan markalardan uzak dururdum. Benden alacak elite ve organizatöre verecek, organizatör de beni ‘değersiz veya bir müşteri’ olarak görüp, elitleri kendi reklamı için el üstünde tutacak.
Bana uymayan, kabul etmediğim bir durum.
Tespitiniz doğru hocam bence de. Sıradan katılımcılar besin piramidinin en alt katında kalıyor.
Elitlere para yatırmasına karşı olmanızı anlayamadım. Ludovicin gelmesi yarışın prestijini arttırır, yarışa daha çok kişi katılır. Organizasyon tekerleği döndürdüğü için yarış yıllara uzanır. Bu akışta bir zarar göremiyorum. Yukarıdaki döngü sağlanmasa da niyet bu. Pau Capell in Uludağ ultraya faydası çok açık.
Burada siyasi bağlantılarından dolayı bu imtiyazı kazanmıyor bu adam. Gerçekten iyi koştuğu için yani liyakatiyle alıyor. Bu da bu adamlar için gelir kapısı ve sponsorluklar dan ya da sponsorluksuz fırsatlardan yararlanması çok doğal.
Doğal olmayan ülkemiz esnafının fırsat bulunca vurguna girişmeye çalışması. Bunun işi koşmak olan adamın işini yapmasıyla bir alakası yok bence.
Elitlere bu konudan dolayı kişisel olarak antipatim yok. Bu şekilde anlasilmak istemem, konu bu değil. Hepsi izlenecek, alkışlanacak başarılı insanlar.
Konu sıradan kişinin değer görmemesi ve tüm maliyeti bu sıradan kişilerin üstlenmesi. Şimdi nasıldır bilemiyorum ama 2020 öncesi Tahtalı katılımcıları anlayacaktır beni. Fırsatçılık konusunda ise, şimdi nasıldır bilemiyorum dedim ama Tahtalı organizasyonu bu sene daha iyi fikir verdi.
Yöntem olarak ta düşünürsek elitlere yatırım yapmak yerine tüm katılımcılara değer verildiğini hissettirmek, organizasyonun geleceği için daha fazla fayda sağlar. En azından ben böyle düşünüyorum. Herhangi bir yere elit görmeye gitmedim. Görsem ne olacak, insanı bir startta bir de kürsü de görürüm. Benim kriterim bu değil. Ben bana verilen değere bakıyordum.