Türkiye İş Bankası 46. İstanbul Maratonu, 3 Kasım 2024 Pazar

3519 için de bakabilirseniz memnun olurum.
Hedefim 4:30du ve başardım.Ancak yarış içinde özellikle ilk yarı hissiyatım daha iyisini çıkartırım şeklinde idi.

1 Beğeni

Çok teşekkür ederim.

1 Beğeni

@Kahomen Kayhan bey, ne yapmışsınız böyle?

Daha önce 36.kmden sonraki paceleri paylasmissiniz ama grafikte önceki pacelerle birlikte ve görsel olarak daha iyi anlaşılıyor. Yani 35. Km den sonra, üstelik karşıdan esen rüzgara karşı negatif split ile maraton bitirmek ne demek!

Biraz geriye doğru baktım gönderilere. Eldar arkadaşınızdan ayrıldıktan sonra hizlandiginizi söylemişsiniz. Zaten yavaş başlamıştık diyebilirsiniz ama PB’nize de 26 sn yaklaşmışsınız.

PB yapmayı hedeflediğiniz bir koşuda, naçizane, arkadaşlarınızdan bağımsız, maratondaki pace gruplarıyla hareket etmenizi öneririm.

35.km den sonra negatif split ile maraton bitirmek çok güzel hissettirmiş olmalı. Ayaklarınıza sağlık.

4 Beğeni

Bir de zone 2 koşuları yıl içinde çok yaptığını da ekleyim @Muratakan (gözle görmek yavaş yavaş koşan kişilerdeki ilerlemeyi motive ediyor).

Spor İstanbul bir sonraki yarışa @spinodal’in yaptığı grafiklerden eklese, dileyen sertifikadında dileyen sorgulayacak sayfada görebilse güzel olur.

4 Beğeni

Bu arada ben de pace gruplarıyla ilgili yazmak istiyorum.Performansım itibariyle 4:15 ve 4:30 pace gruplarıyla yakın koştum. 4:30 grubu 38-39km gibi beni geçti.Saatten kontrol ettiğimde daha hızlı olduklarını düşünmüştüm.Gerçekten de 4:30 grubu sanırım 10-15 dk erken bitirdi.

Bu işin raconu nedir tam olarak bilmiyorum ama,bir katılımcı olarak grubun hedefi ne ise tam o sürede bitirilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum.Zira ben son iki-üç kilometrede hedef grubumdan kopunca ufak da olsa bir hayal kırıklığı yaşamıştım.Allahtan durum saat ile kontrolüm altındaydı da beklentimi düşürmeden sağlıkla bitirdim.

Diğer pace gruplarında durum ne oldu bilen var mı?

3 Beğeni

3:15 pace grubunun pacerları Aydos Kartallarından arkadaşlarım Ayhan Kürekçi ve Kemal Karaman.

İkisinin de gun time…3:15:29
Mat time 3:14:47

Ancak bu kadar güzel ayarlanabilirdi.

Verdiğim örnekte 2 pacer var.

Önceki yıllarda benim de katıldığım bir İstanbul maratonunda pacer patlamıştı. Grubu kendi haline bırakmıştı.

Bazen de grupta dayanamayıp kopmalar oluyor. Geriye kalanlar ise, iyi hissedenler, özellikle sonlara doğru hedefin önüne geçip hizlanabiliyor. Karar, kalan tüm grup tarafından alınmışsa, pacer ile uygulanabilir belki. Ama grupta hizlanmayi tercih etmeyenler olursa, pacer, zamanlamasina riayet etmelidir bence de. Tabi yine gruptan ayrılıp hızlanmak isteyeni kimse tutamaz.

3 Beğeni

Mert Abi benim numara da 3749 @spinodal

1 Beğeni

Çok teşekkür ederim. Hata benim oldu çok haklısınız.

3 Beğeni

Giderek yavaslamissiniz, belki ilk 10k’yi 6:05 ile gecseniz daha iyi sonuclanabilirmis. 4:30 alti olabilirmis.

Screenshot 2024-11-12 at 17.31.27

5 Beğeni

Guzel kosmussunuz. sub4 gelmis…

Screenshot 2024-11-12 at 17.32.09

2 Beğeni

4:15 grubu 4:12 de bitirdi

3 Beğeni

Soyle bir sey yaptim. Calisiyor mu veya bedava ne kadar sure hizmet verir bilmiyorum. Ama insanlarin isine yararsa ne mutlu.
Genel kisminda genel veriler ve grafikler
Pacing kisminda da gogus numarasina gore yukaridaki gibi grafikler uretiyor (sadece mat kacirmamis kosucular icin)

https://espindl.observablehq.cloud/maraton-istanbul/

20 Beğeni

Çalışıyor elinize sağlık istatistikleri okumak için yatay tutmak şart. Şunu spor istanbul maratonun kendi sayfasında yayınlasa ne güzel olurdu.

2 Beğeni

Çok teşekkür ederim.

1 Beğeni

Buraya sonuclar sayfasi da ekledim. :slight_smile:
Deli miyim? Bilmem… Bir araci ogreniyorum diyelim… :nerd_face:

16 Beğeni

İstanbul Maratonu 3:15 pacer tablosu. Bu sene 3:15 pacerları arkadaşlarım Ayhan Kürekçi ve Kemal Karaman idi.

Tabloyu Ayhan’dan aldım. Tabloda İstanbul Maratonunu 3:15 sürede bitirme öngörülerek, yükselti grafiğine uygun şekilde pace’ler düzenlenmiş.

Diğer hedef süreler için de orantilama yoluyla fikir verebilir diye paylaştım. Yanlız 4 üstünde bitirenler, 30.kmden sonraki pacelerin, önceki pacelere oranını biraz daha yüksek tutması beklenir.

Tablo 3:15 süre hedefi için parkur yükselti grafiği de dikkate alınarak hazırlanmış. Bu sene etkili olan rüzgar faktörü tabloda yok. Ayhan, koşu sırasında rüzgâra önlem olarak, grupla birlikte, dönüş noktasına (26.km) 2 dakika erken varma kararı almış, dönüşten sonraki kaybı telafi etmeyi planlamış. Sonuç 3:14:47

Pace gruplarında, pacerlar, kendini iyi hissedenlere hizlanmalari için izin verebiliyorlar. Ayhan bu izni 37.km’ye kadar vermediğini, 37’den sonra hızlanmak isteyenleri gönderdiğini söyledi. Sormadım ama, daha erken hizlanmanin (gaza gelmek), kramp, duvar, patlama riski taşıdığını düşündü sanırım.

9 Beğeni

Yarış öncesi rüzgardan konuşurken tam olarak anlatmak istediğim buydu işte…

Mantığım ‘ilk yarı biraz daha yavaş olmalıydın’ diyor.

Duygularım ‘ilk yarı rüzgar arkandayken biraz daha hızlı koşmalıydın, dönüşte bir şekilde hedef tempoyu korurdun’ diyor…

Bir daha koşmadan ve denemeden asla cevabını bulamayacağım sorular :smiling_face:

Tablo paylaşımı için çok çok teşekkürler. Detaylı tempo stratejisi belirlerken faydalı olacaktır. :folded_hands:

4 Beğeni

Rüzgar koşu bisiklet benzeri sportif aktivitelerde en bilinmez faktör. Başlıkta daha önce bu konudaki tecrübemden dolayı rüzgar konusunu ben açmıştım. Çünkü rüzgarı yelken gibi alıyorum ve benim performansımı çok etkiliyor.
Yarış başında nasıl bir strateji ile gitsem çok düşündüm. Rüzgar arkamdayken normalden hızlı mı koşsam yoksa gücümü korusam mı diye bayağı arada kaldım. Galata Köprüsüne kadar hedef pace’imde gittim. Köprüyü geçip rüzgarı arkama aldığımda gayet rahat koşmaya başladım. Hedef pace’im 5.20 idi ama rüzgar gayet sağlam destek veriyordu. Yavaş koşmaya izin vermiyordu diyebilirim. 26. km dönüşe kadar 5 pace ortalama ile gittim. Tabii döndükten sonra dünya değişti. Önüme draft için birini alayım dedim o bile yaramadı. 30km’yi ortalama 5.10 pace ile geçtim. 36’dan sonra rüzgar iyice direncimi kırdı ve çok yavaşladım. Yarışı da 5.33 pace ile bitirdim. Yarış sonrası rüzgarın hızına baktığımda daha önce de söylediğim gibi dönüşte hızı, 5 ila 10km daha artmıştı. Yani arkadan iten rüzgara göre daha da şiddetliydi.
Sözün özü bu rüzgar gerçekten en sevmediğim değişken, ne buna göre antrenman yapma şansın var ne de yarış sırasında ön görebilme şansın.

5 Beğeni

Bu sene 15. kere İstanbul Maratonu’na katıldım, 4. kere 42K’yı koştum. Yarış sonrası gönderilen memnuniyet anketini her sene dolduruyorum bir şey değişmiyor ama birde buradan yazalım istek ve önerilerimizi.

• Şu geri dönüşümlü ayakkabı çipleri ve buna bağlantılı olan ilkel sonuç tablosu artık kaldırılmalı. (Spor İstanbul’un tüm koşu yarışları için geçerli) Diğer tüm yarışlarda kullanılan göğüs numarasına yapışık olarak gelen çip sistemine geçilmeli. Ayakkabı çiplerinin hem sonuç tablosu kötü hem de yarış sonrası ayakkabıdan çıkarmak v.s eziyet oluyor.

• Dağıtılan tişört kalitesi son yıllarda düştü. Eski katılımcılar bilirler, Adidas ve Nike’ın yarışa sponsor olduğu 2016-2021 yılları arası dağıtılan tişörtler profesyonel koşu tişörtüydü, şimdikilerin hem tasarımı iyi değil hem de kalitesi düşük

• Yarışın start noktası iyi değil. O alan dar ve tam bir karmaşa, Toplanma noktası Yenikapı’daki gibi daha geniş bir alanda olmalı, gerekirse 2020’de olduğu gibi parkur değişikliğine gidilmeli.

• Bu sene Sultanahmet Finish’te madalyamıza derece yazdıramadık, kaldırmışlar. Sadece 15K’lar Yenikapı’da derecesini yazdırabildi. Ayrıca Sultanahmet Finish’te koşucuları karşılama işi v.s çok cansız. Bir Maraton’un Finish’i öyle cansız olmamalı.

4 Beğeni
  1. İstanbul Maratonunda elde ettiğim 03:52:43’lük derecem için bir teşekkürde @oberyuz 'e gelsin.
    Boston Maratonu hazırlık programı için çok teşekkür ederim.
2 Beğeni