Türkiye İş Bankası 46. İstanbul Maratonu, 3 Kasım 2024 Pazar

schengen bolgesi icersinde, kulturel mirasini cok iyi pazarlayan, hristiyan bir ulkeye seyahat edecek Avrupali kosucu sayisi, islamiyetin her gecen gun daha fazla goz onune sokuldugu, devamli siddet haberlerinin ve batidan uzaklasan bir sosyal politik ortam haberlerinin var oldugu turkiye’ye seyahat edecek Avrupali kosucu sayisinin en az 10x’i olacagi cok asikar…

yerel sporcu sayisina bakmak belki daha dogru bir karsilastirma olur, ki burda mesela rusya eski sovyet kulturunden oturu bayagi avantajli oluyor diye dusunuyorum cunku turkiye’de bu tarz dayaniklilik sporlariyla ilgilenen kisi sayisi 50+ jenerasyonda parmakla gosterilecek kadar dusuk…genc jenerasyonda ilginin daha fazla oldugu bir gercek ve belki 5-10 sene sonra farkli rakamlar gorebiliriz…

bir de tabi ozellikle bati avrupa ulkeleri icin gecerli oldugunu dusundugum bir durum var, cogu kisi yarismaya katilmak icin degil, saglikli olmak icin spor yapiyor…hafta 10+ saat kosu/bisiklet yapip hic yarismaya katilmamis onlarca kisi taniyorum mesela…bunu da goz onune almakta fayda var, her ne kadar buralardaki yaris organizasyonlari cok hizli sekilde full cekse ve onbinlerce kisi yarissa da…

3 Beğeni

Yaklaşık 1.5 yıldır düzenli koşmaya çalışıyorum. Çalışıyorum diyorum çünkü bu sürede bir anda çıkan fazla mesailerle baltalanan çok antrenmanım oldu. Bir şekilde artık maraton koşabilecek seviyeye geldiğimi hissettiğimde de kayıt olup çalışmalarımı bu hedefe odakladım. İki hafta öncesinde geçirdiğim ağır bir farenjit ve belki de ona eşdeğer güçte esen, Bakırköy dönüşü sonrası afiyetle yediğim rüzgarın etkisiyle süresel olarak hedefimin altında kalsam da Gülhane Parkı sonrası kalabalığın içinde koşup finish’i görmenin getirdiği tatmin duygusunu umarım hayatım boyunca unutmam.

Bu tatmin duygusunun yanı sıra bir maraton koşmanın getirdiği bilinçlendirme de yarışın ardından güzel bir aydınlatma yaşattı. Sayısal anlamda koşumu incelediğimde nerelerde eksik kaldığımı, neyin yeterli olmadığını daha net görebiliyorum. Ama insan sadece negatiflere takılmamalı, bu sonucun oluşmasındaki olumlu adımları da anmalı. Hem burada hem de diğer benzer forumlardaki deneyimleri okurken insanların hatalarını okumak güzel bir ders oluyor, buna katılıyorum fakat bunun yanından yapılan emekte irili ufaklı katkısı olan tüm yaptıklarımız da unutulmamalı. Sadece eksik kaldığımız yerlerle aldığımız sonucu yorumlamaktansa o sonuç için yaptığınız fedakarlıkları da unutmamalıyız.

Uzun bir ofis gününün ardından formda kalmak adına gecenin bir yarısı ya da tam tersi güneş doğmadan yaptığınız koşuları, beslenmeniz uğruna menülerde atladığınız lezzetli yemekleri/tatlıları, antrenman planına sadık kalmak uğruna gitmediğiniz buluşmaları… Liste uzar gider hepimizin.

Sözü fazla uzatmadan tüm koşucu arkadaşları tebrik ederim :muscle:t2:

9 Beğeni

Ayni degil ama benzer bir olay New York maratonunda oldu. Bir sosyal medya fenomeni elektrikli bisikletlerle kendini kameramanlara takip ettirdi. Bunu gecen sene de yapmis ve sikayetler olmus. Bu sene de tekrarlaninca 2:56 derecesi iptal edildi, DQ oldu ve bundan sonra NY maratonuna kaydolamayacak sekilde kara listeye eklendi.
Benzer bir ceza bizde de olur mu acaba?
En onde baslayip 1288. sirada bitirmek. Ne olacak canim eglensin birkac kisi diyebilir bazilari ama ya bu eglenceyi 100 kisi isterse?

10 Beğeni

Son 15 yil

Bu sene her 3 alanda da rekor kirilmis gibi

13 Beğeni

İstanbul Maratonu’na katılım grafiği dikkate değer.

2010 yılından 2015’e kadar erkek/kadın sayılarında düzenli artış ile yükselmiş.

2015’te terör saldırıları ile gerilemiş. 2016’da ayni nedenle ve Rusya ile olan diplomatik kriz vb siyasi nedenlerle devam etmiş görünüyor.

2017den sonra, katılım sayıları artarak, normale dönüş başlarken, pandemi etkisini göstererek sekteye uğratmış. Muhtemelen katılım sayıları seneye artarak devam eder.

2022deki yavaşlamadan başka, Grafikte anlam veremediğim tek yıl… 2019

Geçen 2018’e göre biraz gerileme var veya yakın sayıda katılım var. (Bir ihtimal aklıma geliyor ama…) Bu nedensiz duraksamadan daha ilginci de, erkek katılımcı sayısındaki düşüşü, kadın katılımcı sayısındaki artış tolere etmiş.

7 Beğeni

*YARIŞ FUARI
Cumartesi günü gezme şansım oldu. Öncelikle bir fuar gezerken hiç bu kadar eğlenmedim. Ayak tenisi, Crossfit Yarışması, standlardan tadımlıklarla beraber gayet eğlenip yorulduğum bir gündü keyifliydi. Tüm spor markalarının neredeyse orada olması, Spor İstanbul’un konuya oldukça hakim görünmesi güzel gelişmelerdi. Bir güzel gelişme de Maraton koşan kadınlara özel @4yaprakliyonca nın kitabının kadınlarımıza hediye edilmesiydi. Tek üzüldüğüm nokta bu harika projenin standının salonun kör bir noktasında olması. Neyse isteyen buldu ama bunu daha göze çarpar şekilde koymak gerekti bence. İyi ki varsın Yonca :slight_smile:
Bir alkış da Sportive markasına. Yarışın ana sponsoru olmasını koşucuların isimlerini yarış t-shirtlerinin arkasına yazma imkanı tanıyarak taçlandırmış. Aynı anda çalışan 3 görevli, sırada bekleyen koşucuların isimlerini yarış t-shirtlerinin arkasına yazmıştı. Buradaki alkışı tanıdık kontenjanından @ALPER e gönderiyorum :slight_smile:

*YARIŞ GÜNÜ
Sabah köprüye varışlarda geç saatlere kalan kişiler dropbaglerini son anlarda verdiler. Çünkü dropbag araçları hareket etmeye başlamıştı. Koşucularla şoförler arasında ufak çaplı tartışmalar yaşandı.
Öneri: 15 ve 42 k için JOKER DROPPAG ARACI olur ve numarasına bakmaksızın çantaları toplar ve finish noktalarında ona göre organize olunur.

YARIŞ SONRASI
Finishte verilen beslenme çantası iyiydi ve yeterliydi. Ama dropbag çantalarının olduğu çadırı anlatmam imkansız sanırım. Çantalar o kadar birbirine karışmış ki herkes bağıra çağıra kendi çantasını arıyor ve ellerindeki göğüs numaralarını gösterip kendi çantasına ulaşmaya çalışıyordu. Arkadaşım @UltraHobo yaklaşık 1 saate yakın kendi çantasına ulaşmaya çalışmış. Ben biraz şanslıydım. Kendim o çanta havuzuna dalıp kendikimi bulabildim. Şans işte.

Neyse iyisiyle kötüsüyle bir yarış daha bitti. Seneye sanırım kayıtsız koşup kendi eşyalarımı yanımda taşımak üzerine kurgu yapacağım.

15K - 1:09:00 - 4:39 Pace :slight_smile:

Herkese iyi koşular.

2 Beğeni

Bu dropbag isi hep sorun sporistanbul yarislarinda. Ne yazik ki ben kendi cozumumu seffaf canta isi basladi baslayali farkli ve ayrisacak bir canta birakarak cozuyorum. Bu sene ozellikle 15k da cantalarin 1 saat gec gelmesi aciklanabilecek birsey degil.

4 Beğeni

Yarı maraton ve İstanbul’u Koşuyorum organizasyonlarında gayet düzenliydi. Oralar için tecrübeniz nasıldı ? @muyu

1 Beğeni

Son 3 yil once kostugumuz maratonda ben bir sekilde ulastim ama yakin arkadasimin canta kayboldu. Bir tane gonullu ruzgarligi verdiler. O gun gordugum bir detaydi farkli renk cantalarin kolay bulundugu. Genel olarak tum kostugum yarislarda bu yolu izliyorum.

1 Beğeni

start ve finish farkli yerde oldukca dropbag isinde “ulasim engeli” hep problem yaratacaktir…

aksi durumda aslinda biraz insan gucu ile bunu asmak cok kolay olmali, hele katilimci sayisinin bir kac onbin olmayan bu yarista…

dropbag’leri toplarken her mesafe icin ayri harflerle etiket (ve farkli renklerde) olusturulur olusturulu ve her 500(1000 de olabilir katilimci sayisina gore) kisi icin farkli standlarda toplanir…

15K icin A, YM icin B, M icin C diyelim…

15K katilimci 6000, YM 3000, M de 1000 diyelim…dropbagler aldindiktan sonra her 100 rakam icin tasnif yapilir ve ayri etiket eklenir, A1 15K’daki en kucuk 100 gogus numarasi, A12 15K’daki en buyuk 100 gogus numasi icin olcak sekilde…dropbag toplanirken gogus numarasi bilinecegi icin yarismaciya da bu ozel etiket verilir (gogus numarasina yapistirilir, mesela ben YM kosuyorum ve gogus numaralari 10.000-15.000 arasinda olsun, benim de gogus numaram 11.242 olsun, B3 etkileti geliyor bana)…

bitis noktasinda ise dropbagler birbirinden fazla uzak olmayan noktalarda bu son etiketlere gore her 100 kisiye 1 dusecek sekilde tasnif edilip (A1’ler kendi icinde, A2’ler kendi icinde), A1-A2 vb. tasnife gore standlarda dagitilir…boylece yaris bitti, ben B3 oldugumu biliyorum ve B3 standina gitcem direkt ve sadece 500 kisilik bir canta grubu icinde tasnif gerekecegi icin 2-3 kisiyle bu is cok hizli hallolur + daha standa yaklasirken 11.242 numari gorunce gonullu nereye bakacagini (11.000-11.500 araliginda) daha rahat cozebilir…

bunu zaten boyle yapmiyorlarsa hic mi bu isi dusunen yok derim…boyle yapip sorun oluyorsa, baslangic-bitis yeri ulasim sorununu irdelerim ve bitiste yeterince adam mi calistirilmiyor acaba diye dusunuyorum…yeterince eleman varsa, ulasim da sorun degilse calisanlarin egitilmesine egilirim…

en kisa mesafe 15k, 60dk’da tamamlayan olur desek (daha hizlilari zaten elit statusunde oldugundan kendi ekipleri vardir bence diye dusunuyorum, pro olmasa bile), finish’te gecikmemek adina da toplarken dropbag’lerin 80%'i tamamlandiginda (her bir 500 kisi icin) cantalar finish’e gonderilir diye bir uygulama koyarsin (en erken start’a 45dk kala gibi bi cutoff’da konur), daha gec gelenler icin de joker bir dropbag toplamasi yapar, ozel etiketle onu da diger cantalardan ayri bir yerde dagitirsin olur biter…

1 Beğeni

Önceki organizasyonlarda (maraton ve yarı maraton) böyle bir sorun olmamıştı…

Organizasyon gecikme için açıklama yaptı. Araçların geç hareket etmesi sebebiyle sıkıntı yaşandığını ve özürlerini yazdılar.

1 Beğeni

Analiz

24 Beğeni

Kendi pace grafigini gormek isteyen olursa adini ya da gogus numarasini yazsin burada paylasalim… Stratejileri gorelim. :smiley:

10 Beğeni

Açılış benden olsun o hâlde: 1523
Planımdan hızlı başlayıp yavaşça hızım düşmüştü.

5 Beğeni

Muhteşem Kasım indirimleri kapsamında herhalde. Bu hizmet kaçmaz. Zühtü Köroğlu analizini merakla bekliyoruz :smiling_face:

5 Beğeni

Ilki 8 parca, yani 40’a kadar, ikincide 40-finish de var. 5:35 ile baslasaymissin hedef tutacakmis rahatlikla.
Screenshot 2024-11-11 at 11.11.51
Screenshot 2024-11-11 at 11.43.58

6 Beğeni

Moskova Maratonu icin de var mi boyle bir guzellik? :slight_smile:

4 Beğeni

@spinodal Müsaitlik var ise 2844’e de bakabilir misiniz?

3 Beğeni

Videodaki 56 numara Canpolat(çok yüksek bir negatif split yapan). yarışın ilk yarısında bir arkadaşını 3 saat altı hedefine koşturmaya çalışıyor. Sonra olmadığına karar verilince, önde New York maratonu için süre çalışan arkadaşlarına yetişip onlarla koşuyor. Videoda görünce direk odur diye düşünmüştüm. Kontrol ettim. Nokta atışı tahmin olmuş :slight_smile:

7 Beğeni

Guzel kosmussun bence. Donusten sonra ruzgar etkisi var. Sonra da zatren 35+ etkisi, normaldir.
Screenshot 2024-11-11 at 12.13.12

6 Beğeni