Katılmıyorum sonuç tablosu dediğinin çiple alakası yok yazılımsal bir şey aynı database ile daha iyi sonuç tablosu yapılabilir. O çipin kullanılışını başından yanlış öğrettiler çipin üreticisi plastik kelepçeyle ayakkabıya tutturun diyor spor istanbul ilk kullanılmaya başladığında plastik kelepçe kullanmayın bağcıklarını kullanın dedi sonra bundan vazgeçip kitin içine plastik kelepçe eklese de yanlış kullanım kemikleşti devam ediyor plastik kelepçe ile kullanınca finishte yankeski ile pıt diye ayakkabıdan ayrılıyor.
O zaman iyi bir sonuç tablosu kullansınlar. Etap Timing, Plus Timer, Argeus Timing… bunların sonuç tablosu gibi her yarışan kişinin tıklandığı zaman ayrı sonuç sayfası olmalı. Bu kadar zor mu doğru dürüst bir sonuç sistemine geçmek? İkincisi; ayakkabı çipleri evet plastik kelepçe ile de kullanılabiliyor da finishte yan keskiyi nerden bulucaz çıkarmak için, hadi diyelim ki finish’e yan keski koydular 25 bin kişi yan keskiyle plastik kelepçeyi kesmeyle mi uğraşacak Finish’te.
Plastik kelepçeyle kullanıyorum finishte görevli arkadaşlarda yankeski oluyor bir saniye de kesip topluyorlar binlerce kişi zamanla geliyor yığılma olmaz herkes plastik kelepçe kullansa dahi görevliler yetişir. İlk başta kullanımı yanlış öğrettiler.
1 saniye, 1 saniyedir diye, kendince, elinden ayağından geldiğince, son ana kadar temponu korumaya çalışarak 190 bpm’in uzerinde finishe girersin. Ne plastik kelepçe, ne bağcık, ne de numaraya entegre chip aklında değil. Suymuş, muzmuş, bisküviymis istemezsin. Tek isteğin bir kenarda 15-20 saniye nabzının düşmesini, nefesinin dinmesini beklemek. Ama yok biri madalya takmaya çalışır… Hadi onda boynunu eğip madalyayi taktırıp geçersin, ama başka biri gelir chipinizi alayım der. Biraz sonra vereyim, bana bi yarım dakika müsaade et dersin, yok laf anlamaz. Israr eder.
Sonuç mu? Koşanın halinden koşan anlar deyip, organizatorleri ve kritik ekip üyelerini koşan kişilerden seçmek gerektiği ortaya çıkar. Ondan sonra, hangi chip sistemi kullanılırsa kullanılsın, o sisteme uygun bir çözüm bulunur.
Renay Bey de kendisi defalarca İstanbul Maratonu’nu koşmuş birisi. Koşanın halinden anlaması gerek değil mi?
Spor Istanbul’un en buyuk sorunu herseyin super oldugunu dusunmesi sanirim. Ne ilkel chip sistemi, ne parkur, ne canli ve gunun sonundaki sonuc sistemi degismiyor. Isın garibi kotuye gidiyor ama kabul de etmiyorlar. Elbet buyuk bi organizasyon ama Atina gibi organizasyonlara bakinca cok da buyuk olmadigi da asikar. Bakalim nerede radikal bir degisiklik gormeye baslayacagiz…
‘Kosanin halinden koşan anlar’ dedim ama Renay Onur bu ifadenin gerek şart olup, yeter şart olamayabileceğini gösterdi sanırım.
Maraton konusunda getirdiği katılım kriterlerini gerekli/gereksiz şeklinde tartismistik. Çeşitli gerekçeler sunulmuştu. O tartışmada herkesin haklılık payı taşıdığını düşünüyorum.
Renay Onur, bu katılım kriterlerini yarı maratona da koydu. Üstelik maratondaki cezbedici veya handikap oluşturan köprü gibi bir sorun da yok. Daha da üstelik, Yarı maraton kontenjanı bugüne kadar hiç dolmamisken, başka bir yarı maratona veya 10K koşusuna katılma şartı getirmesini hala anlayamıyorum. Maratona kriter koyma konusunda, katılmadığım bir ‘kibir’ yaklaşımı vardı. Ama yarı maratona bu şartlarda kriter konması konusunda ben de ‘kibir’ düşüncesine yakınım.
Bu büyük ifadesini okuyunca hatırladım. Geçenlerde Aykut hocam veya Mert hocam, İM katılımcı sayılarinin artış grafiğini paylaşmıştı. O grafikte, terörizm ilişkili 2015-2016 yılları ile pandemi ilişkili 2020 yillaridaki gerileme haricinde hep bir ilerleme olduğu görülüyordu. O grafiği, 2019 öncesi ve sonrası her iki yönetimin de aynı olduğunu, artışın yönetimlerin başarısından değil, doğal olduğunun, nüfus artışının ve daha da önemlisi koşuya ilginin artmasının sonucu olarak gorebiliriz.
İşinize yaradığına çok sevindim. Nazik mesajınız için ben teşekkür ederim. Daha iyi sonuçlara!
Zaten ortada bir basari olmadigini surdan da anlayabiliriz. Valencia 1 hafta olmadan kayitlari doldurdu. Atina maratonu Mayis ayi olmadan kayitlari 30bin katilimci ile tamamladi. Istanbul Ekim ayinda hala kayit aliyordu…
@spinodal hocam biraz geç gördüm ama 3465 için de bakabilir misiniz? Koştuğum ilk maratonumdu, heyecanlıydım ve çok da iyi hazırlanamadım, yıl içinde 4 tane yarı maraton koştum sadece, bir de 8-10k antrenmanlarım oldu, bu grafiği görmek isterim zahmet vermeyeceksem ![]()
Buradan kendiniz bakabiliyorsunuz. Herkese acik bir site yapmistim.
https://espindl.observablehq.cloud/maraton-istanbul/pacing
@spinodal Böyle bir tablo hocam, 30K’dan sonra patlamışım diye yorumladım ![]()
Hatta yari yoldan sonra baslamis galiba… Ya hazir degilmissiniz ya da biraz daha yavas bir ilk yari olmaliymis…
2025 için açılmış başlık göremedim, buraya yazayım dedim. Ankara’dan hızlı trenle gelmeyi düşünüyorum. İstanbul’u pek bilmiyorum. Konaklama için hangi bölgeler avantajlı olur?
Avrupa yakasından eminönü ve kabataştan Beylerbeyine ücretsiz vapur ve anadolu yakası için Üsküdardan ring seferi var bu üç nokta özellikle Üsküdar merkezi ulaşım için gayet avantajlı. Cumartesi gelip pazar günü dönecekler için bir Kanyon avm’ye uğramaları gerekecek kit dağıtımı orada yapılacak. Hızlı trenden sonra marmaray Yenikapı oradan m2 tramvayına binip leventte inmemiz gerek. 47. İstanbul maratonu açılıp oraya taşınsak iyi olur. https://maraton.istanbul/maraton-42k-kosusu/
ben de öyle sanıyordum bu sene değiştirmişler. 25 ekim’de kanyon’da başlıyormuş kit dağıtımı. baya uzatmışlar da dağıtım süresini
Selamlar,
Konaklama ile ilgili benim de kafamda bir soru var. Acaba yarışın start ya da finish hangi noktasına yakın bir konum seçmek daha mantıklı. Ben finish e yakın bir otelde konaklamayı tercih edeceğim gibi duruyor. Sadece sabah yarış alanına varmak kolay olur mu onu bilemedim.
Finishten Sirkeci Marmaray istasyonuna giderseniz oradan Üsküdar’a geçmek çok kolay. Üsküdardan sonrası herkes için aynı. Belediye otobüsü artı biraz yürüyüş.
Kalacağınız nokta Eminönüne daha yakın olursa oradan 6:40’den 20 dk arayla beylerbeyine ücretsiz vapur olacakmış tercih edilebilir.
Kalacağım yer sultanehmet tarafında olur diye tahmin ediyorum. Sabah tramvay ile eminönü oradan vapur vağurdan in yürü planım bu . Tabi kör cahil bir plan da olabilir