Teşekkürler, benim kullandığım uygulamada da dönüşten sonra kafa rüzgarı gösteriyordu da emin olmak istedim. Son bölümde rüzgar olacaksa, arkadan olsa daha iyi olurdu doğrusu
İstanbul maratonu diyince Bakırköy’e giderken suratına dönüşte yine suratına suratına esen bir rüzgar aklıma geliyor
Kitesurf yaptığımdan dolayı rüzgarları yaz kış takip ederim. 3 günlük tahminin yanıltıcı olma ihtimali yok. O gün çok sağlam rüzgar esecek ve de dönüşte ne yazık ki kafadan yiyeceğiz. Yarış Cumartesi olsaydı harika bir hava olacaktı. Pazar coşuyor ve Pazartesi yine rüzgar gayet azalıyor. Rüzgar arkadan iterken insan rüzgarı hissetmiyor ve performansı ciddi anlamda pozitif etkiliyor. Pazar günü rüzgar faktörünü düşünmeyen çoğu koşucu dönüşe kadar hedefledikleri pace’lerin üzerinde gidecekler, çünkü nabızları buna izin verecek. Ancak geri döndükleri anda yaptıkları hatayı anlayacaklar.
Sesli düşünüyorum.
Aslında dönüş noktasından sonra doğaya kafa tutmaktansa, ilk yarı rüzgarı avantaj olarak da kullanabiliriz. Dediğiniz gibi nabız problemi yaşamadan rüzgar arkamdayken rahat gideceksem bi tık hızlı gitmemde sorun olmaz diye düşünüyorum. 26 sonrası da kazandığım avantajı korumaya çalışırım…
Bu poyraz havayı da soğutuyor cumartesine göre… İşleri karıştırdı, zaten heyecanlıydık daha da heyecan kattı.
Bu konuda başka arkadaşların da tecrübesini duymak isterim ama bu taktik bende çalışmıyor. Yani rüzgarı arkaya alıp hedef pace’den yüksek gidince nabız da o oranda yükseliyor. Bu sefer rüzgar kafadan esince daha çok zorluyor. Yani rüzgara karşı enerjiyi korumak gerekiyor. Benim tecrübem bu yönde.
Bu iki ifade biraz birbirleri ile çelişiyor… Ancak, rüzgarın iticiliği ile sağlanan extra pace ile gaza gelip daha da hizlaninca her iki durum da gerçekleşebilir. Biz gaza gelmeden hedeflediğimiz pacein üzerine rüzgarın da sağladığı katkı ile kostugumuzu varsayarsak, dönüş sonrası kaybın ne kadar olacağı biraz kişisel sonuçlar içerir bence. Bunda vücut tipinin yaratacağı direnç dahi belirleyici olacaktır. Patika koşanlar, yol koşanlardan daha az etkileneceklerdir.
En önemli nokta da, rüzgara karşı koşarken, hiç hesapta yokken bir duvar etkisi oluşabilir.
Konuyu biraz daha genişletelim. %7 egimli yolda önce aşağı doğru 5 km, sonra yukarı doğru 5km koşacağız. Aşağı koşarken, 10km düz yolda koştuğumuz pace ile mi kosmalayiz?
Aslında aynı şeyi kastettim. Rüzgar arkadan eserken farkına varılmıyor ve koşan kişi normal performansının üstüne çıkabiliyor. Yani söylediğiniz gibi gaza geliyor. Söylemeye çalıştığım şey ise gaza gelmemek.
Gaza gelenler dediğiniz gibi hatalarını anlayacaktir.
Not: gönderimi editleyerek bir soru ekledim
Yaris baslamadan once usumeyi engellemek icin Rusyada yapilan bir uygulama var, bilen biliyordur, yine de eklemek isterim. Battal boy cop poseti, cuval gibi acik tarafindan giyip bitis tarafindan (posetin kor, kapali tarafi) kollariniz cikacak sekilde yaparsaniz cok faydasi oluyor. Start verildiginde de cop posedini yirtarak rota uzerinde her hangi bir cop kutusuna atabilirsiniz. Isterseniz Hulk gibi bagirarak da yirtabilirsiniz, motivasyon olur
Selamlar herkese, 15K koşacağım, ilk defa kayıt oldum. Parkur nasıl acaba? çok yokuş olacak mı bir de üstte gidiş için rüzgarın arkadan eseceği paylaşılmış bu da 15k koşucuları için ciddi avantaj diye düşünüyorum neticede biz tek gidiş yapacağız.
42 km için beyaz numaralar, 15 km için mavi numaralar veriliyor. Bugün kitleri aldım.
Katılacak olan herkese şimdiden başarılar dilerim.
15kda sadece köprüyü geçtikten sonra bir yokuş var.Sonrası Barbaros’da güzel bir iniş ve deniz seviyesi.
İyi koşular…
Tuhaf bi şekilde kapılara dikkat ediliyor, 1 saat önceden dedeler dayılar doldurmamış start alanını.
Rüzgârın etkisi hakkında…
Tanıdığım 3 kişi ilk 30km’yi 4:20 - 4:30 pace ile geçerken
Son 12km’yi 4:55 - 5:05 pace ile geçmişler.
Elit olmayan atletlerde 30. km’den sonra tempoda düşüş normal olsa da 30-35 saniye biraz fazla. Dönusten sonra rüzgarın olumsuz etkisi olmus görünüyor. Yalnız dönene kadar da olumlu etkisi daha fazla da olmuş olabilir. 3 arkadaşımdan biri beklediğinden çok daha iyi bir süre yaptı.
İlk yarıyı iki saatin biraz altı ikinci yarıyı da iki buçuk saatin biraz altında toplamda dört buçuk saatin biraz altında bitirmiş oldum. @kubilayt dayılar yok da ittire ittire en öne geçmeye kalkan uyanıklara da bir çözüm gerek. @spinodal maraton incelemesini yaparsa inceleyebilir. 42k güzergahında daha fazla tuvalet gerek. Köprü üzerinde herkes hızlı olduğu istatistipe yansımayabilir ama sert bir rüzgar vardı. 26k’ya ittiren rüzgar dönüşle beraber karşıdan gelip işleri zorlaştırdı hızlı koşucuları daha fazla etkilediğini düşünüyorum. 30k dan sonra hızlı yürü koş moduna geçtiğim pek etkilenmedim. Gönüllüler gayet azimliydi hepsine teşekkürler.
Sonuçları incelerseniz bir ölçüm skandalının yaşandığını ölçüm yapan elemanların işlerini savsakladığını görebilirsiniz. Sizin işiniz ölçüm yapan sisteminin doğru çalıştığını yarış boyunca gözlemlemek sorun çıkarsa müdahale etmek sistemi kurup oradan uzamak değil.
Edit: olmayan kontrol noktası verileri şimdi eklenmiş.
Köprü çıkışındaki dik yokuştan sonraki inişte (yaklaşık olarak 6-7km civarı) önümdeki Rus atletin ayakkabısı kaydığı ve düşmemek için yaptığı son hamlede bana çarpması sonucu bileğimi kırma derecesine yakın bir düzeyde burktum. Yarışı bırakmayı çokca düşünüp bir şekilde bitirebildim. Yaklaşık 30 km boyunca davul gibi bilekle koşmak düşündüğümden daha acı verici oldu ama bu da bir deneyim sonuçta ancak uzun lafın kısası bu ayakkabı markalarının taban işini çözmeleri gerekiyor bence. Önümdeki atlet galiba zoom fly 5 gibi gayet iyi bir ayakkabı giymesine rağmen inişte buz pateni gibi olan tabanlar yüzünden hem kendi yarışını hem de benim yarışımı ve bileğimi mahvetti. Bir ton para verilen ayakkabıların bu tarz basit ama yarış mahveden sorunlar çıkarması hem gülünç hem de acı verici.
Geçmiş olsun .Daha kötü bitebilirdi
@sametakpinar gecmis olsun.
Sabah havayi gorunce zorlu olacagini tahmin etmistim. Kopruye start a gidene kadar epey ruzgara maruz kaldik. Start oncesi 3 kez tuvalet, starta 10 dk kalana kadar da soyunmadim. Atlet, kisa tayt tir tir titredim. Startla kopruye hucum ettik, kuzeyden gelen ruzgar savuruyordu resmen. Bu kisimlar, kopru inisi gorece hizli paceler gormusum. Atakoy donusune kadar vucut isisi yukseldiginden sorun olmadi. 26 da ek bir tuvalet molasi verdim, iyi ki vermisim 30k itibariyle kafa ruzgari bizi resmen bitirdi. Donuste grupla gidenler avantajli oldu. Ilk kisimda 4.05 civari ortalamalar, 20 25 sn geriledi tabi. Genel tabloya bakarsak guzel bir yavaslama tablosu olmus diyebilirim. Bunlara ragmen 2.57 ile bitirdim bu arada.
15k inadi ne kadar sacma suradan gormek mumkun. Elitlerin gecisi ve sonrasinda maratoncularin gecisi 15k dalgalari ile cakisiyor. Allah askina su garabet bitsin artik… Iki ayri parkur veya 15k sonra baslasin. Boyle sacma uygulama olur mu?
Geçmiş olsun, kaç gün veya haftanızı alacak koşuya geri dönüş ? Tahminiz var mı ?