Bugune kadar en rahat kostugum istanbul maratonu yenikapi startli iki kez kopruyu gectigimiz yaristi. Geri kalan tum yarislarda starta kafada onlarca soru ile gittim. Zaten son 2 senedir Istanbul maratonunu bu sebeple takvimden cikardim. Kopru starti buyuk sorun, drop bag olayi sorun, en kotusu de yenikapi sonrasi yalnizlik. Hani antrenmanda mahsunuz ama Yenikapi-Bakirkoy arasi daha bi mahsunuz gibi geliyor bana… Umarim yarisa prestij katma adina rotada rotuslar gelir.
Bu arada o yaris ozellikle amator kosanlarin en fazla pb yaptigina sahit oldugum yarislardandi. Herkes barbaros yokusuna o kadar bilenmisti ki, bi sekilde hazirligin hakki da verilmisti cogu kisi tarafindan. Bence kabul edilebilir parkur budur. Plase maraton kosanlarin Besiktas’tan Bebek yonune donup yine Sultanahmet’te bitecek ikinci bir rota olabilir.
“Yarışa sadece köprüde selfie çekilmek için katılanlar olmuyor” demek gerçekten çok uzak olur. 2 yıl önceki 15 km yarışında selfie çekenlere omuz ata ata köprüyü geçebildim. Bence 15 km yarışının startı farklı olmalı ve köprü kulanılmamalı zaten. Kapı kontolleri yapılsa belki katılım şartlarıan gerek olmaz ama bu forumda olduğunu bildiğim bazı insanlar dahi D kapısından girmeleri gerekirken " Yabalışlık olmuş, ben B kapısından çıkmalıyım" diye görevlilere çemkiriyorlardı. Mevcut uygulama güzel değil ama bence katılım kriterleri böyle bir şehirde gerçekten hedef yarış koşmak isteyenleri korumak için daha da katı olmalı.
Yenikapı’dan başlayan rota güzel ancak uygulanabilir değil. Pandemi döneminde araç trafiği fazla olmadığı için yapılabildi. Şimdi yapılsa koşucuların köprüye ulaşıp geçmesi vs. çok uzun sürer ve normale göre köprü daha fazla kapalı kalır. Sonuçta İstanbul sadece koşuculardan oluşmuyor, köprünün uzun süre kapalı olmasına itiraz edecek birçok İstanbullu olacak.
Metrobüs diğer köprülerden geçmiyor ama. Metrobüs İstanbul toplu ulaşımının en önemli sistemi şu anda. Pazar günü işlerine gidenler hâlihazırda mağdur oluyorlar ve şikâyetlerini birçok yerde görüyorum. Metrobüsü kullanamayan insan diğer sistemler ile işine gitmek için birkaç saat daha erken evden çıkmak zorunda. Tamam biz koşuyoruz ama diğer insanların hakkı ne olacak? Metrobüsün olduğu köprünün uzun süre trafiğe kapalı kalmasını pek olası bulmuyorum, aynı parkurun tekrar yapılacağını da hiç sanmıyorum.
parkur tartismasina baska bir perspektif getireyim…
oturup TV’den istanbul maratonunu izler misiniz ? arkadasiniz, akrabaniz, ogrenciniz vs. kosmuyorsa…
benim takvimde “izlemek icin” takip ettigim iki tane yaris var, Londra ve Paris…Berlin ve Amsterdam’i da genis ozet seklinde izliyorum…peki Istanbul ? 5 dakikami bile ayirmam…asfalt yollari, kibrit kutusu gibi ozensiz serpistirilmis beton binalari gormek icin neden TV karsisinda zamanimdan vereyim…
bence organizasyon, parkur konusuna bir de bu acidan bakmali…
AI’ a istanbul maratonu köprü üstü mangal yazınca bir kaç görüntü üretti, umarım inanmayanlara yardımcı olur…
2014 yılında Maraton için Berlin’e gittiğimde taksiye bindim. Taksici tabiiki Türk. laf lafı açtı konu maratona geldi. Bu arada Berlin’de aynı hafta sonu hem paten maratonu hem de normal yol maratonu koşuluyor. Nerdeyse şehir merkezindeki tüm yollar cumartesi paten, pazar günü ise maraton için kapatılıyor. Taksici’ye siz de iş yapamayacaksınız, kızıyor musunuz diye sordum. Adam yok tam tersine maraton hafta sonu benim tatil zamanımdır, senelerdir ona göre planlarım, ben çok memnunum dedi ![]()
Dediğim gibi nerdeyse tüm şehir merkezi kapanıyor. Biz 5,6 saat köprüyü kapatamayız diyoruz. Yenikapı’dan start verilirse köprü bir tarafı gidiş/geliş yaparak kontrollü bir şekilde trafiğe açık tutulabilir. Tabii bunu şimdi yapsan dünya kadar şikayet gelecek. Fakat 45 sene önce yapmaya başlasaydın şimdiye şehir halkının büyük çoğunluğu alışmış ve muhtemelen de benimsemişti İstanbul Maratonunu.
Maraton koşmaya giden birisi daha köprünün ortasında yani yarışın başında 13-14 pace ile yürüyenleri nasıl görebilmiş ben oradan çıkamadım ![]()
15K ve Halk koşusu çok kalabalık diyip maratona kaydolan tayfa vardı önceki senelerde.
İstanbul maraton 42k parkurunu Garmin saate atmak için GPX rotasını nasıl bulabilirim?
Bu Garmin’de PacePro yarış stratejisi oluşturacağım.
Parkurun tam yükselti haritasıyla beraber GPX konumu Garmin’e atinca %100 uyumlu yarış stratejisi yaratıyor.
İşe yaradı yardımcı olan arkadaşlara cok teşekkürler.
Spor Istanbul’ un gonderdigi mesajla sakatligim nedeniyle maratona katilamayacak olmamin uzuntusu katlandi. Ayrıca en büyük maratonumuza katilacak kadin kosucu sayisinin bu kadar az olmasina inanamadim.
Geçen yıl Türkiyeden 1713 bitiren kişiden 188’i kadın.https://event.spor.istanbul/eventresults.aspx
(Ctrl find->>female f1 f2 f3 f4 f5 f6 f7 f8).
Kadın erkek diye ayrım yapmamışlar filtre kısmında)
Kayıt ücretini ödeme karşılığıyla yurdışından gelecek bir arkadaşım için göğüs numarasını devredecek biri var mıdır?
arkadaşlar çip’i ayakkabıya bağlamak dışında başka alternatif var mı? şortun cebine falan koysak olur mu?
İyi günler dilerim.
Küçük plastik kelepçeler çıkıyor artık, pek kelepçe olunca sorun yaratmıyor. Finishte ellerinde küçük yan keskilerle hemen çipleri kesiyorlar.
Şort falan kesinlikle olmaz istanbulkart gibi düşünün zemine bastığınızda zeminden ayağınızdaki çip okunuyor plastik kelepçe olur. Zaten çipin üreticisi plastik kelepçe öneriyor ibb spor aş plastik kelepçe önermiyordu(işgüzarlık) finish teki elemanlar içinde kolaylık oluyor yankeskiyle pıt diye kesip çipi geri alıyorlar.
Bilmedigimden soruyorum, Istanbul Maratonunda gogus numarasina entegre cip olmuyor mu? Iki hafta once benimle beraber 30bin kisinin katildigi Moskova Maratonunda ve dun katildigim St.Petersburg Arena Maraton’da gogus numarasinin arkasindaydi cipler. Yari maratonda finish dahil 7 noktadan gecerken yerdeki pedlerin uzerinden gecerken surenizi okuyordu, goguste cip tasimak cok kolay benim icin. Bir kere Murmansk’ta OneRun etkinliginde ayak bilegimize cirt-cirtli cip baglamislardi, o da rahatsiz etmemisti.
İstanbul maratonunda ayağınıza bağlanan küçük bir kart oluyor kontrol noktalarından geçerken çip okunuyor, koşu numarası üstünde çip olup bu çipin okunduğu yarışlarda ülkemizde var ama İstanbul maratonu ve ibb’nin organize koşularda yıllardır ülkemizde ayağa bağlanan çip okunduğu sistem kullanılıyor.
Yarıştan sonra çipler toplanıyor başka yarışlarda kullanılıyor.