Bazı iddialar vardır.
Birisi derki “ben gördüm”.
Diğeri de “göremezsin” der.
“Gördüm” diyen yaşadığını beyan etmiştir. “Göremezsin” diyen tahminini/öngörüsünü beyan etmiştir. Tanıklık, varsayımdan daha değerlidir.
İstanbul maratonu gelişse ne olacak? Eski adı üstünde Avrasya. Köprü en önemli tema. İşte bu en önemli tema zaten, İstanbul maratonunun önündeki en büyük engel. @okmali dediği gibi büyüse nasıl organize edilecek. Edilemez. Start orada olduğu sürece, maraton organizasyonunun gelişimine en büyük engel olarak duracak.
Maraton koşulan günün akşamı haberler ne diyor. "İstanbul maratonuna ve halk koşusuna 100.000 bin kişi katıldı. Geçtik işte dünyadaki tüm maratonları. O halk koşusu, gerekli görülüyor, halkın da katılması için köprü geçişi gerekli görülüyor. Burada Halk koşusu küçümsenmiyor, maraton ile aynı gün ve aynı saatlerde organize edilmesi eleştiriliyor. Organizasyonlar bugüne kadar, büyük bir maraton düzenlemek için samimi davranmadılar. Kullanılan en büyük tema, köprü geçişi, “maraton adına” zaten sorunun en büyük kaynağı. İlla da kıtalararası olacaksa, startın köprüden uzaklaştırılması daha iyi olacaktır bence. Kendi adıma köprüyü geçeceksem, starttan hemen sonra değil de, otuzuncu kilometreden sonra geçmeyi tercih ederim. Motive edici olması adına. Ama start nerede olacak. Diyelim ki Maltepe Sahil Park. Bu sefer de maratona ekstra yükseklik kazanımı eklemiş olacağız. Daha yüksek yerlerde başlatılsa, parkur teması çekici olmayacak. Organizasyonun köprü konusunu ciddi olarak ele alması gerekiyor. Eski isim neydi? Avrasya maratonu. Sonra ne oldu, isimde şehir ön plana çıkarılmalı dendi ve İstanbul Maratonu oldu. Istanbul engebeli bir şehir. İki ana seçenek var. Ya yükseklik kazanımları olan ama şehrin tarihi dokusunu ve boğazı/halici ön plana çıkaracak bir rota oluşmali ya da şimdi ki gibi bir köprü startı uğruna, finişi hariç geri kalan kısmı ruhsuz, aynı zamanda da bu sorunun kaynağı olan bu rota kullanılmalı. Köprü, ve olacaksa geçiş mesafesi düşünülmeli.
Burada hepimiz fikrimizi söylüyoruz. Herkesin haklılık payı vardır. Uygulanan yöntemlerden hepimizin yaşadığı mağduriyetler de vardır. Ama alınacak tedbirler için ilk ele alınması gereken konu @ggg dediği, süre hedefi olan, emek harcayan kişilerin, emeklerine saygı göstermek, alınacak tedbirlerden en az onların etkilenmesini sağlamak. Hedefi olan insanları, organizasyonunuza çekebilirseniz ve onların, günün sonunda parkurunuzdan mutlu ayrılmalarını sağlarsanız zaten o organizasyon iyi yolda ve gelişime açık olacak demektir.
@ismaileren bu mülakat kısmını üstüme alındım biraz . Ben soruna sistematik çözüm değil de kişisel olarak senin adina bir çözüm bulunabilir diye düşündüm ki kendi adıma da bir e-mail gönderin Spor İstanbul’a. Şu da var, bizim de sorumluluğumuz var. Kayıtlar bugün açılmadı. Bildiğim kadarı ile 1 ocaktan beri açık ve geçen sene de aynı kriterler varmış. Yani bu organizasyona ve gelişimine bu kadar önem veriyorsak bence bu kriterleri daha önce öğrenip, tedbirimizi almaliydik diye düşünüyorum. En azından ben kendi özeleştirimi bu şekilde yapayım.