Türkiye İş Bankası 46. İstanbul Maratonu, 3 Kasım 2024 Pazar

Bazı iddialar vardır.
Birisi derki “ben gördüm”.
Diğeri de “göremezsin” der.

“Gördüm” diyen yaşadığını beyan etmiştir. “Göremezsin” diyen tahminini/öngörüsünü beyan etmiştir. Tanıklık, varsayımdan daha değerlidir.

İstanbul maratonu gelişse ne olacak? Eski adı üstünde Avrasya. Köprü en önemli tema. İşte bu en önemli tema zaten, İstanbul maratonunun önündeki en büyük engel. @okmali dediği gibi büyüse nasıl organize edilecek. Edilemez. Start orada olduğu sürece, maraton organizasyonunun gelişimine en büyük engel olarak duracak.

Maraton koşulan günün akşamı haberler ne diyor. "İstanbul maratonuna ve halk koşusuna 100.000 bin kişi katıldı. Geçtik işte dünyadaki tüm maratonları. O halk koşusu, gerekli görülüyor, halkın da katılması için köprü geçişi gerekli görülüyor. Burada Halk koşusu küçümsenmiyor, maraton ile aynı gün ve aynı saatlerde organize edilmesi eleştiriliyor. Organizasyonlar bugüne kadar, büyük bir maraton düzenlemek için samimi davranmadılar. Kullanılan en büyük tema, köprü geçişi, “maraton adına” zaten sorunun en büyük kaynağı. İlla da kıtalararası olacaksa, startın köprüden uzaklaştırılması daha iyi olacaktır bence. Kendi adıma köprüyü geçeceksem, starttan hemen sonra değil de, otuzuncu kilometreden sonra geçmeyi tercih ederim. Motive edici olması adına. Ama start nerede olacak. Diyelim ki Maltepe Sahil Park. Bu sefer de maratona ekstra yükseklik kazanımı eklemiş olacağız. Daha yüksek yerlerde başlatılsa, parkur teması çekici olmayacak. Organizasyonun köprü konusunu ciddi olarak ele alması gerekiyor. Eski isim neydi? Avrasya maratonu. Sonra ne oldu, isimde şehir ön plana çıkarılmalı dendi ve İstanbul Maratonu oldu. Istanbul engebeli bir şehir. İki ana seçenek var. Ya yükseklik kazanımları olan ama şehrin tarihi dokusunu ve boğazı/halici ön plana çıkaracak bir rota oluşmali ya da şimdi ki gibi bir köprü startı uğruna, finişi hariç geri kalan kısmı ruhsuz, aynı zamanda da bu sorunun kaynağı olan bu rota kullanılmalı. Köprü, ve olacaksa geçiş mesafesi düşünülmeli.

Burada hepimiz fikrimizi söylüyoruz. Herkesin haklılık payı vardır. Uygulanan yöntemlerden hepimizin yaşadığı mağduriyetler de vardır. Ama alınacak tedbirler için ilk ele alınması gereken konu @ggg dediği, süre hedefi olan, emek harcayan kişilerin, emeklerine saygı göstermek, alınacak tedbirlerden en az onların etkilenmesini sağlamak. Hedefi olan insanları, organizasyonunuza çekebilirseniz ve onların, günün sonunda parkurunuzdan mutlu ayrılmalarını sağlarsanız zaten o organizasyon iyi yolda ve gelişime açık olacak demektir.

@ismaileren bu mülakat kısmını üstüme alındım biraz :blush:. Ben soruna sistematik çözüm değil de kişisel olarak senin adina bir çözüm bulunabilir diye düşündüm ki kendi adıma da bir e-mail gönderin Spor İstanbul’a. Şu da var, bizim de sorumluluğumuz var. Kayıtlar bugün açılmadı. Bildiğim kadarı ile 1 ocaktan beri açık ve geçen sene de aynı kriterler varmış. Yani bu organizasyona ve gelişimine bu kadar önem veriyorsak bence bu kriterleri daha önce öğrenip, tedbirimizi almaliydik diye düşünüyorum. En azından ben kendi özeleştirimi bu şekilde yapayım.

6 Beğeni

Pandemi zamanı parkuru komple değiştirdiler maske, mesafe, temizlik adına. 15K ve Maraton koşuldu. Halk yürüyüşü yapılmadı. Start Yenikapı miting/etkinlik alanından verildi. Devasa alan. Yayıl yayılabildiğin kadar. Ne dropbag kaosu ne de start kaosu yaşandı. Tıkır tıkır saat gibi işledi organizasyon. Oradan başlat maratonu 40bin kişiyi sorunsuz koşturursun. Köprüyü de geçtik. Hem de iki kere. Net bir şekilde benim koştuğum en rahat, en sorunsuz ve en keyifli İstanbul Maratonu idi o sene.

Ama ne oldu? En başta kerameti kendilerinden menkul “elit” atletlerimiz çemkirdi. Yok efendim parkur neden değişti, yok efendim bu kadar yükselti olur muymuş, yok efendim bu parkurda kimse PB yapamazmış. Yapmayın kardeşim. Dünyada kaç tane maraton size PB yapacak dümdüz parkur vaat ediyor? Berlin, Barselona, başka? Bir bakın Boston Maratonu yükselti haritasına. İstanbul da PB yapılacak maraton olmayıversin.

Nihayetinde o parkurdan tekrar kaosa geri dönüldü. Bu maraton aynı yerde başladığı sürece bir gram ileri gitmeyecek ve yukarda bahsedilen problemlerin türlü türlü türevleri yaşanmaya devam edecek.

Boşuna kandırmayın kendinizi.

6 Beğeni

:blush:

PB dersek ruhsuz bir parkur çıkar İstanbul’da. Ama tabi start tepede olup, görece alçak finişi içlerine sindiriyorlarsa, Selanik Maratonuna katilsin elitlerimiz. Full iniş. Ya da bir ara Uludağ dağ yolunda iniş parkuruyla yapılmıştı bir maraton. Millet kendi PB’inden yarım saat daha iyi yapmıştı.

İstanbulda hem tema, hem en kısa süre, bu iki parametreyi dengelemek çok zor, 7 tepeli Şehirde. Sahil belki Sarıyer, Karaköy, Haliç çevresi,. Saraçhane, sahil bakirkoy, vs vs. En iyi tema/süre bu olur gibi.

4 Beğeni

bu çekim halk koşusunu gösteriyor. Maratonda böyle görüntüler yok. Gerçek maratonu koşanlar teyze amca görmüyorlar. Halk koşusuna kayıt olduysanız koşma amacınız zaten olamaz…

1 Beğeni

Bugune kadar en rahat kostugum istanbul maratonu yenikapi startli iki kez kopruyu gectigimiz yaristi. Geri kalan tum yarislarda starta kafada onlarca soru ile gittim. Zaten son 2 senedir Istanbul maratonunu bu sebeple takvimden cikardim. Kopru starti buyuk sorun, drop bag olayi sorun, en kotusu de yenikapi sonrasi yalnizlik. Hani antrenmanda mahsunuz ama Yenikapi-Bakirkoy arasi daha bi mahsunuz gibi geliyor bana… Umarim yarisa prestij katma adina rotada rotuslar gelir.

2 Beğeni

Bu arada o yaris ozellikle amator kosanlarin en fazla pb yaptigina sahit oldugum yarislardandi. Herkes barbaros yokusuna o kadar bilenmisti ki, bi sekilde hazirligin hakki da verilmisti cogu kisi tarafindan. Bence kabul edilebilir parkur budur. Plase maraton kosanlarin Besiktas’tan Bebek yonune donup yine Sultanahmet’te bitecek ikinci bir rota olabilir.

4 Beğeni

“Yarışa sadece köprüde selfie çekilmek için katılanlar olmuyor” demek gerçekten çok uzak olur. 2 yıl önceki 15 km yarışında selfie çekenlere omuz ata ata köprüyü geçebildim. Bence 15 km yarışının startı farklı olmalı ve köprü kulanılmamalı zaten. Kapı kontolleri yapılsa belki katılım şartlarıan gerek olmaz ama bu forumda olduğunu bildiğim bazı insanlar dahi D kapısından girmeleri gerekirken " Yabalışlık olmuş, ben B kapısından çıkmalıyım" diye görevlilere çemkiriyorlardı. Mevcut uygulama güzel değil ama bence katılım kriterleri böyle bir şehirde gerçekten hedef yarış koşmak isteyenleri korumak için daha da katı olmalı.

1 Beğeni

Yenikapı’dan başlayan rota güzel ancak uygulanabilir değil. Pandemi döneminde araç trafiği fazla olmadığı için yapılabildi. Şimdi yapılsa koşucuların köprüye ulaşıp geçmesi vs. çok uzun sürer ve normale göre köprü daha fazla kapalı kalır. Sonuçta İstanbul sadece koşuculardan oluşmuyor, köprünün uzun süre kapalı olmasına itiraz edecek birçok İstanbullu olacak.

4 Beğeni

Ne kadar güzel. Elitlerin aksine, ekseriyet bu sonucu aldıysa köprü startından vazgeçmek için bir sebebimiz daha var demektir.

Organizasyonlar, maalesef ortalama bir koşucu, hatta yeni başlayanları cezbetmek yerine, elitleri ve sponsorlu kosuculari gözetiyorlar reklamlari için. Madem reklam dedim, en kötü reklam, müşterinin -bizim konumuzda koşucunun- çevresine olumsuz fikir beyan etmesidir. En iyi reklam da bunun tersidir. Diğer reklamlar tek seferlik etkili olur. Sonrasında ise, ürün marka her ne ise, deneyimlendikten sonra layığını bulur.

Bu köprü startı hakkında da farklı birşeyler demek istiyorum.

Birincisi, Start verilene kadar köprü 1-2 saat boyunca gözönünde. Köprü o an kanıksanıyor. Zaten nerdeyse uzerinde -cok yakın- başlıyor koşu. Geçiş anında heyecanı fazla olmuyor. Ama köprü yarışın herhangi bir anında geçilse, koşarken görüp, yaklaşıp, üzerinden geçmek daha fazla tat katar bence.

İkincisi, o çok korkulan rezonans sorunu. Start ne kadar yakın, yoğunluk o kadar fazla, yük ve darbe de o kadar fazla. Start ne kadar uzak, yoğunluk o kadar az, yük ve darbe de o kadar az.

3 Beğeni

Yalnız, tek bir kopru yok. 3 köprü, 1 deniz altı geçiş, 1? arabalı vapur hattı, aracsizlar için Marmaray vs vs

Google İstanbul maratonu yazınca ne çıkıyor. “Hangi yollar trafiğe kapali”

İstanbul’un en büyük spor organizasyonu, bir tane köprüyü tüm gün kapatsalar ne olur. Gelecek sene kapalı köprü Kanıksanir, o gün yola çıkacak olanlar ona göre güzergah belirler ya da hiç çıkmaz, ya da en güzeli gelir koşar. Yani o gün biz koşuyoruz, ‘bizim yüzümüzden köprü kapalı kalıyor’ ama trafiğe çıkanlar da atomu parçalamak için veya bir kutsalı yerine getirmek için çıkmıyorlar. Çoğunluğu keyfine çıkıyor ‘pazar’ günü. Çıkma gereği hissedenler de diğer alternatif yolları/ulaşım metodlarını kullanabilirler.

2 Beğeni

Metrobüs diğer köprülerden geçmiyor ama. Metrobüs İstanbul toplu ulaşımının en önemli sistemi şu anda. Pazar günü işlerine gidenler hâlihazırda mağdur oluyorlar ve şikâyetlerini birçok yerde görüyorum. Metrobüsü kullanamayan insan diğer sistemler ile işine gitmek için birkaç saat daha erken evden çıkmak zorunda. Tamam biz koşuyoruz ama diğer insanların hakkı ne olacak? Metrobüsün olduğu köprünün uzun süre trafiğe kapalı kalmasını pek olası bulmuyorum, aynı parkurun tekrar yapılacağını da hiç sanmıyorum.

2 Beğeni

Şikayetlerin çoğunluğu metrobüs kullananlardan degil, özel aracini kullananlardan geliyor bu gibi durumlarda. Metrobüs kullanıcıları için dediklerinize katılırım. Metrobus icin ortadan karşılıklı iki şerit ayrılabilir. Ama bu çözümü düşünürken şimdiki start hengamesi olmayacak, köprü ve yolu sakın olacak. Bu şekilde olabilir diye düşünüyorum.

Bir de şu var. Diyelim köprü 6 saat kapalı kalacak şekilde duzenleme yapılsa, bu 6 saatte organizasyona katılan kişi sayısıyla, köprüyü kullanan araçlardaki kişi sayısı acaba hiç karşılaştırildımi. Belki de araclardaki kişi sayısı daha azdır. Hafta İçi olsa kesin daha fazla derim… ama pazar günü? Yani 40.000 kişi araçla geçecek diye, 60.000 kişinin aktivitesine engel olmak ta doğru değil. Bu doğrultuda bir çalışma yapıldığını da sanmıyorum. Çünkü asfalt direkt motorlu araca aittir diye düşünülüyor.

3 Beğeni

parkur tartismasina baska bir perspektif getireyim…

oturup TV’den istanbul maratonunu izler misiniz ? arkadasiniz, akrabaniz, ogrenciniz vs. kosmuyorsa…

benim takvimde “izlemek icin” takip ettigim iki tane yaris var, Londra ve Paris…Berlin ve Amsterdam’i da genis ozet seklinde izliyorum…peki Istanbul ? 5 dakikami bile ayirmam…asfalt yollari, kibrit kutusu gibi ozensiz serpistirilmis beton binalari gormek icin neden TV karsisinda zamanimdan vereyim…

bence organizasyon, parkur konusuna bir de bu acidan bakmali…

2 Beğeni

AI’ a istanbul maratonu köprü üstü mangal yazınca bir kaç görüntü üretti, umarım inanmayanlara yardımcı olur…

2 Beğeni

Şu noktaya dikkat etmek lazım.

Ve

Buradaki görüntüler tabi gerçek, inkar edilemeyecek olaylar. Yalnız bu görüntüler Maraton ve 15K startlarından çok sonra oluşuyor. Bunlar halk koşusu/yürüyüşü esnasında olan, 42K ve 15K koşanların köprüyü çoktan geçtikten sonra olan olaylar. Fatih’in videosunda koşanlar, yine 8K halk koşucuları.

Burada asıl tartışılan konu, halk koşusuna katılanlar arasında, Maraton ve/veya 15K ya olan sızmalar.

Ve en önemlisi de

Halk koşusunda neler olduğu benim için önemli değil, selfie çekilebilir, halay çekilebilir, insanlar eglenebilir. Eglensinler de zaten.

Sorun… Maratonda ne olduğu, halk koşusu için kayıt bulamayanlarin maratondan kayıt yapmasi veya halk koşusuna kayıt yapmışsa da maratoncular arasına sızması.

3 Beğeni

2014 yılında Maraton için Berlin’e gittiğimde taksiye bindim. Taksici tabiiki Türk. laf lafı açtı konu maratona geldi. Bu arada Berlin’de aynı hafta sonu hem paten maratonu hem de normal yol maratonu koşuluyor. Nerdeyse şehir merkezindeki tüm yollar cumartesi paten, pazar günü ise maraton için kapatılıyor. Taksici’ye siz de iş yapamayacaksınız, kızıyor musunuz diye sordum. Adam yok tam tersine maraton hafta sonu benim tatil zamanımdır, senelerdir ona göre planlarım, ben çok memnunum dedi :slight_smile:

Dediğim gibi nerdeyse tüm şehir merkezi kapanıyor. Biz 5,6 saat köprüyü kapatamayız diyoruz. Yenikapı’dan start verilirse köprü bir tarafı gidiş/geliş yaparak kontrollü bir şekilde trafiğe açık tutulabilir. Tabii bunu şimdi yapsan dünya kadar şikayet gelecek. Fakat 45 sene önce yapmaya başlasaydın şimdiye şehir halkının büyük çoğunluğu alışmış ve muhtemelen de benimsemişti İstanbul Maratonunu.

4 Beğeni