Topuk dikeni ile koşmak

Basit bir hafif koşu sırasında sol ayağımın topuğundan başlayıp ayağımın sol dış tarafını serçe parmağa kadar kaplayan şiddetli bir ağrı başladı. Ertesi gün yürüyemez hale geldim. Bir hafta içinde biraz hafifleyince bir spor hekimine göründüm ve maalesef bir anda iki ayağımda da ikişer tane topuk dikeni olduğunu öğrendim.
Doktor 5 seanstan oluşan ultrasonla topuk dikenini kırma tedavisi verdi ve tamamladım ancak faydası olmadı.

Bundan sonra koşamayacak mıyım?
Koşabileceksem nelere dikkat etmem gerek?
Sorunun ayakkabıdan kaynaklanabileceğini okudum. Ayakkabım henüz yeni sayılır. Asics GT 1000.

Forumda bu konuda tecrübesi olanlar bu başlık altında çarelerini paylaşırsa eminim pek çok kişi için faydalı olacaktır.

Geçmiş olsun, umarım en kısa sürede sağlığınıza kavuşursunuz.
Aşağıdaki başlıklarda yazılanları inceleyebilirsiniz:

1 Beğeni

Kemikteki çıkıntı olarak değil de altta nasır varsa çözümünü söyleyeyim…

Bende topuk dikeni yok fakat ayak topu denilen başparmak altında nasır vardı. Topuk dikeninde de çıkıntılı kemiğin sebep olduğu bir nasır oluyor bildiğim kadarıyla. Büyüdükçe de enfeksiyon yapıyor vs ve acı vermeye başlıyor tabii. Ama röntgende topuk altında ya da arkasında sivri bir kemik ucu büyümeniz varsa onu cerrahi olarak traşlatmazsanız zaten sürekli tekrarlar.

Heel-spur

Verrutol denilen ilaç (normalde siğil koparmak için kullanılır) ile 5-6 gün boyunca sürüp sürüp kopardım. Sürüyorsunuz, kuruyup deriye yapışıp deriden bi parça ile birlikte koparıyorsunuz. Acele etmeyin, enfekte olmasın birden derine inip. Minik minik ilerleyin. İlacı sadece nasıra sürün. Sürmeden önce bölge temiz ve nemli olsun. (ilaç prospektüsünde yazar zaten.)
(Eskiden parmağımıza uhu sürüp koparırdık ya hani o mekanizma :slight_smile:

Ayrıca “topuk” vurarak koşuyorsanız stili değiştirip “ön” vurarak koşmaya sıfırdan başlıyormuş gibi temkinli ilerleyerek başlayabilirsiniz. İlk başta ayak ucunda sessizce yürür gibi koşarak başlayabilirsiniz. Topuğunuz yere belli belirsiz yere değecek şekilde.

https://www.youtube.com/watch?v=–YU8YcWeUU

https://www.youtube.com/watch?v=guCQpGF7nrg

1.5 sene boyunca topukla koştuktan sol diz menisküs dejenerasyonu ve sonra da bel fıtığı ameliyatı oldum ve ön koşmaya başladım.
Çok farklı hissettiriyor gerçekten. Yere vurduğunuzda hem ayak bileği ve hem de diziniz daha bükülü olacağından ekstra 2 amortisör ekliyor gibi düşünebilirsiniz.

1 Beğeni

Ev içinde de olsanız terlik, topuk dikenine yönelik özel terliklerden giymenizi öneririm.

5 seanslık müdahalenin faydası olmadığı fiziksel ağrılar mı yoksa görüntüleme sistemleri mi söylemekte.Aynı hekime durumunuzu kesinlikle anlatın; belki birkaç hafta hiç koşmamak gerekir, belki birkaç seans daha tedavi gerekir, bilemeyiz.

Topuk bölgesinde sorunu olan bir arkadaşın iyileşmesi aylar—aylar almıştı, sizin operasyon belki bu süreyi çok kısaltıyordur.Geçmiş olsun.

Akşamki bir konuya bakarken şu linke denk geldim.Dilersen bu hareketleri bir süre yapabilirsiniz yada yapıyorsunuzdur.

topuk dikeni sıkıntısını ben de yaşadım maalesef. yaklaşık 1 yıl sürdü. doktora gittim. önce 4 seans eswt yapıldı ama pek bir işe yaramadı. soğuk soda şişesi yuvarlama ve ayak tabanını esnetme önerdi doktor. bunları aksatmadan yapınca ağrılar azaldı. ayrıca tabanlık yaptırdım. gündelik ayakkabımın içine yerleştirdim. koşuları azalttım. koşu ayakkabımın içine de jel topuk desteği yerleştirdim, öyle kullandım. evde topuk dikeni için özel terlik kullandım. ancak
öğrendim ki her şeyin başı esneme. Esneme çok önemli. Bütün kasların esnetilmesi gerekiyor. Topuk dikeni için hem ayağın altı, hem de bacağın komple arka tarafı esnetilmeli. ayak altında yuvarlamak için çıkıntılı masaj topu aldım. tenis topu büyüklüğünde. evde tv izlerken, koltukta otururken sürekli ayağımın altında yuvarladım.
sabah yataktan kalkmadan hemen önce sırtüstü pozisyondayken, ayak parmaklarımı kendime doğru çekince, ayağa kalkınca acının azaldığını fark ettim. bir de yüzümüz duvara dönük 1 kol mesafesinde durarak, eller omuz hizasında duvarda, bir ayağı arkaya uzatıp, topuk yerden kalkmadan, öndeki dizi kırmaya çalışmak iyi geliyor. tavsiye ederim. bir de ayakta parmak uçları üzerinde yükselip inmek baldırlara iyi geliyor.

4 Beğeni

Uzun bir aradan sonra bu konuya bende biraz detaylı katkıda bulunmak isterim müsadenizle,

Demircan beyin yazdıklarına ilave yapmak istiyorum yazdıklarının hepsi çok doğru ve çok faydası olacaktır.

Buna ilaveten;
Bende topuk dikeni sorunu yaşayan sporcuyum şuan başlangıç seviyesinde ve 3 haftadır demircan beyin bahsettiği bu esnetmeler üzerine çalışıyorum tam olarak geçmedi ancak geçecek az kaldı.

Burada ayrıntı ve kafa karıştırıcı çok durum oluştuğunu bizzat yaşayarak biliyorum.

İlk olarak topuk dikeniniz olsun olmasın ayaklarınız içe doğru kıvrımlı ve ortası boş ise yere temas eden kısım ön taban ve arka topuktur, siz koşarken ön taban basarsanız aşillere, topuk basarsanız da topuğa aşırı yük binecek bu yükün zaman içinde sakatlığa yol açacaktır. Sakatlıklar özellikle 10k ve üzeri mesafelerde 4,30 pace altında koşmaya başladığınız da ortaya çıkmaya başlıyor tabi bu kişiye göre değişecek bir durum olduğu da aşikar! Topuk dikeni ve aşiller gibi sakatlıklara karşı ilk başta ayak analizi yaptırmanızda çok fayda var çünkü ağırlık dağılımı çok önemli eğer ayağınızın şekli yükü dağıtan bir yapıya sahip ise ayakkabılar size yeterli olur, değilse tabanlık yaptırmanız çok önemli arkadaşlar…

tabi sadece bir tabanlıkla iş olup bitmiyor

  1. olarak kendinizi kategorize edin (amaç ve hedefiniz açısından)
    sürekli olarak koşacak tempomu kondüsyonumu geliştireceğim diyorsanız atletizim kulübüne gidin önce koşmayı öğrenin kilonuz varsa verirsiniz koşu stiliniz oluşur sonra rahat rahat adım adım koşar ve performansınız artırırsınız.

  2. olarak sağlık için koşacağım tempo önemli değil ise hızlanmaya gayret etmeyin bol bol streching ve yoga yapın yemeğe dikkat edin bol keyifler,

  3. olarak ben bir iki kilo vereyim arada spor olsun bugün koşarsam bir daha 3 hafta belkide 6 ay sonra koşacaksanız koşmaya uygun bir ayakkabınız olsun yeterli

sağlıklı sporlar dilerim saygı ve sevgilerimle

3 Beğeni

Hala topuk dikeniyle mücadele eden birisi olarak ben de birşeyler eklemek isterim.
Plantar fasciitis başlığına da yazmıştım kendi surecimi, isteyen oradan okumaya başlayıp, sonra buradan devam edebilir.
Kortizonlu iğnenin iki hafta sonrasında ağrılarım neredeyse bitmiş ve koşulara geri dönmüştüm. Arada tempoyu arttirdigimda ise ağrılar geri geliyordu. En son yaptığım tempolu koşu ertesinde (koşu aksamuzeriydi ve ağrım pek olmamıştı) sabah doğa yürüyüşüne gittim. Yürüyüşün ortalarında şiddetli bir ağrı başladı ve herşey hızla başa döndü.
Bu defa bir fizyoterapiste gittim. Bana brufen ve naprosyn verdi. Söylediği şey kesinlikle koşma ve doğa yürüyüşü yapma! Koşuyu anlamıştım ama diğeri ilgimi çekti. Nedenini ise şöyle açıkladı: doğada düz bir zeminde yurunmedigi için fasya’ya dengesiz yük biniyormus ve o da bunu tolere edemiyormus. İki gün sonra ultrason yapılacak ve gerekirse tekrar kortizon yapılacak.
Yani demem o ki; böyle bir derdiniz varsa doğa yürüyüşünden kesinlikle uzak durun!

2 Beğeni