Plantar Fasya ESWT tedavisi

6 aydır benimle olan bir sorundu ve ben de bu tedaviye başladım. Sizin var mı?

3 Beğeni

Bilmiyorum kim yaşadı ya da yaşamadı ama, inatçı olabilyor :slight_smile: Ayak alt ve kalf kaslarını esnetip, ayak altını da güçlendirmek gerekiyor. Buz bende pek işe yaramıyor mesela, sizin durum nasıl? Ben hafta 50k koşabiliyorum. Ama daha hızlı koşulara başlamadım, acının orada beni beklediğini düşünüyorum :slight_smile:

Merhaba, bununla ilgili bir video yapacağım. Yalnız bu ağrı kişiden kişiye değişen geniş bir karaktere sahip.

Selamlar,
Yaklaşık 2 aydır plantar faciit ile uğraşıyorum. Doktor 1 hafta ultrasound uygulamasından sonuç alamayınca ESWT uygulamasına geçti ve artık koşabileceğimi söyledi (bu konuda biraz kafam karıştı açıkçası. sakatken antremana devam etmek düşündürdü)

ESWT nin kronik olan durumu akuta çevirerek vücudun dikkatini oraya çekip, vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmasından faylanarak sonuç alabileceğimizi söyledi. Uygulamayı 5 hafta boyunca haftada 1, 3000 atım olacak şekilde yapacağını söyledi. Şuana kadar 2. seansı yaptık. Dediği gibi koşuya da geri döndüm ama işin bu noktasından emin değilim doğru mu yaptım? Uzun zamandır düzenli antreman yapamadığım için koşarken inanılmaz yoruluyorum ve dizden aşağı bütün kaslarda ağrı hissediyorum.

Bu rahatsızlığı yaşayan ESWT ile sonuç alan var mıdır acaba?

Öncelikle hepimize geçmiş olsun… Plantar fasya başlangıcı yaşayana kadar orada öylesine can yakabilecek bir doku olduğunu bilmiyordum. Ayak altı bölgesinin sinir ağları açısından vücuttaki en yoğun bölgelerden biri olması, acının bu denli yüksek olmasının nedeni olabilir. Ayrıca bu sakatlıkta -yanılmıyorsam- bir kastan bahsetmiyoruz. Kaslar, görece daha çok kan damarı (ve sinir bağlantısı???) içerdiği için görece daha kısa sürede iyileşebiliyor. Tendon, bağ vb. diğer dokular kaslar gibi olmadığı için biraz daha yavaş iyileşebiliyor sanırım. Bu yüzden bu sakatlığın iyileşmesi biraz vakit alabiliyor…

Benim sakatlık sürecimde ağrı oluşunca şiddetli (yüksek nabızlı) antremanları bıraktım. Düşük şiddetli bisiklet antremanlarına ve esnetme hareketlerine ağırlık verdim. Beslenme, uyku vs. zaten sürekli dikkat etmeye çalıştığım şeyler… Dolayısıyla sanırım bu sakatlıktan ucuz kurtuldum…

Bisiklet antremanlarında pedal çevirirken (özellikle pedalı aşağı doğru bastırırken) toplam yükün|gerilimin az bir bölümü de ilgili dokuya biniyor sanırım. Zaten ilgili doku, yüksek yükleri|gerilimleri kaldırabilecek kadar (örneğin aşil tendonu, kalf|kuadriseps kasları kadar) büyük de değil. Bu yüzden düşük|orta şiddetli (yüksek/orta kadanslı???) bisiklet antremanları ilgili dokunun dayanıklılık&güç kazanmasına yardımcı olabilir. Ayrıca ilgili dokuyu hem gerecek (bileği, ayak parmağını yukarı kaldıracak şekilde bükmek), hem de sıkıştıracak (bileği, ayak parmağını aşağı indirecek şekilde bükmek) esnetme hareketleri yapmak da değerlendirilebilir. Bir de ağrı -dolayısıyla da ödem- söz konusu olduğu için, aklıma hemen zerdeçal geliyor nedense… :slight_smile: Son olarak; konu hakkında profesyonel bilgim olmadığını, kendi kafamdan atıp tuttuğumu, kendim çalıp kendim oynadığımı :slight_smile: belirtmek isterim… Lütfen konunun uzmanlarına başvurmaktan çekinmeyiniz…

Herkese iyi antremanlar…