Merhaba, öncelikle benzer bir başlık varsa özür dilerim. Katıldığım andan beri benzer konularda başlıklarda geziyorum. Ancak herkesin durumu kendine özel olabileceğinden, ben de kendi durumumu anlatarak buradaki tecrübeli arkadaşlardan destek almak istedim.
Ben, 33 yaşında 1,81 boyunda güncel 105 Kg. ağırlığında bir beyaz yakalı olarak gün içerisinde çok fazla hareket etmeyen, sedanter yaşam tarzını son bir yıldır değiştirmeye çalışan bir bireyim. Çok erken yaşlarda spor yapmaya başlamama rağmen, 20’li yaşlarımda ne yazık ki yeme bozukluğu ve gece yaşamıyla 172 kg’a kadar çıktım. Spor yaparken veya yürürken dizlerimde oluşan ağrılar ve prediyabet teşhisim sonrasında ise ani bir kararla geçtiğimiz 2 yılda 67 kg vererek fazla kilolarımdan birçoğundan kurtuldum. Aktif fitness ve yürüyüş yapıyorum. Ancak dizimdeki ağrı nadiren de olsa nüksetebiliyor. Aslında koşuya 15 kg daha verdiğimde başlamayı düşünüyordum. Ama bir yandan da bir an önce başlamak istiyorum. Bu zamana kadar hiç koşu yapmadım. Bu fazla kalan 15 kg mı da verene kadar hiç koşmamalı mıyım? Yoksa hafiften başlayabilir miyim? Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Benzer durumları yaşayan ya da yakınında benzer durumları yaşayanlar var ise destek verebilirseniz çok sevinirim.
O dizler 172 kiloyu kaldırmışsa koşuyu da kaldırır, şu anki kilonuzdan çok daha ağrırken yarı maraton koşuyordum ama diz ağrısı var demişsiniz kaynağını bilemiyorum. Ufak ufak başlayıp ağrı nükseder gibi olduğunda inatlaşmadan geri çekilip bir süre sonra tekrar denemek gerek. Sağlıklı yaşamlar.
Yürü koş yapmanızı ve dizlerinizi kuvvetlendirmenizi tavsiye ederim. Kalp ve kan sayımını da eksik etmeyin, biraz daha kilo verince bir süre fizyoterapist ile sisteminizi koşuya hazır edebilirsiniz. Acele etmeyin. Bu arada tebrik ederim büyük bir iş başarmışsınız.
Bunu şu an yapıyorum aslında haftada 3 defa dizlerimde de ağrı yok. Bazen sporda iken ya da gezilerimde çok yürüdüğümde dizlerim ağrıyabiliyor. Koştuğumda ilerlemesinden korkuyorum. Ama dediğiniz gibi güçlendirmek için için sıklığı arttırabilirim. Acaba dizimi saracak tayt ya da medikal dizlik kullanmam faydalı mı olur yoksa orayı tembelleştirir mi?
Aslında diz ağrım yok. Eskiden vardı ve kilo verdiğimde kayboldu. Ancak koştuğumda dizimi sakatlayabileceğimden ve ağrılarım olabileceğinden çekiniyorum. Ama genel kanı sanırım kendimi dinlemek o yüzden hafif yürü ve koş ile başlayarak önce bir kendimi dinleyeceğim.
Ben şu an 51 yaşındayım. 2018 Yılında 140 kg idim. Yürüyerek ve diyet ile 85 kg’a kadar düştüm. 55 Kg verdim. Koşuyu keşfedince ilk önce komple sağlık kontrolünden geçtim. Değerlerime baktırdım. 6 Ayda bir kontrole devam ediyorum. Sonra da kendime bir tane fitness salonu ve hoca buldum. 120 'ye yakın ders yaptık. Diz, bilek, üst vücut vs çalıştık. Koşu antrenmanları da bunun içerisinde. Yani ilk önce vücudu sağlamlaştırdım. İmkanınız varsa özel fitness hocası ile çalışırsanız ( makul sürede ) daha hızlı yol alırsınız. Ayrıca, koşu öncesi, sırası ve sonrası için de çok fazla yayın okudum, video seyrettim ve uygulamaya çalıştım.
Dizlik ve bileklik gibi materyaller eğer bir sakatlık yoksa gelişimi de etkiliyor diye biliyorum. Burada daha iyi bilgi veren arkadaşlar olacaktır.
Not: Ben yemek yemeyi sevdiğim için tekrar kilo almaktan korkuyorum. Bu nedenle tüm antrenmanlarımı ve yarışlarımı sakatlanmamak üzerine planlıyorum.
Bu arada tebrik ederim. Harika bir iş çıkarmışsınız.
Koşu, günlük rutininizi etkiliyebilir. Öncelikle 82 kg verip 95’e düştüğünüz için tebrikler.(Temennidir 95kg.Bir eşik daha belirleyip ona geldiğinizde adım adım koşuya başlayın).
181cm boy için 85-90kg bence fit.
Birgün koşuya başlayacaksınız; o gün ve sonrası yavaş, yıllarca adım adım ilerleyecek şekilde, sağlık kontrollerinizi eksik etmeden sürdürürsünüz.
Maşallah diyorum O güçlendirme, temel oluşturma illaki yaparsanız çok iyi olur.
İmza:119,x kg (biraz hafiflemem gerekli)
Ben 103 kiloyla (boyum 194cm) bisiklet sürmeye başladım önce, çok zayıf bi performansla tabi. Sonra 95 civarlarına düştüğümde koşmayı da denemek istedim; bisikletteki performansım bi tık artınca gaza geldim daha doğrusu. Çok çok büyük bi hata oldu. Bisiklet sürerken koşarkenki kasların büyük çoğunluğunu kullanmıyormuşuz meğer. O yüzden de çok kısa sürede sağ aşil tendonumu sakatladım. Ben 1 ay yatarak ucuz yırttım ama biraz daha şanssız olsaydım belki de aylarca ayağımı kullanamayacağım seviyede bi sakatlık yaşayabilirdim.
Şimdiki aklım olsa, ya çok özenli ve çok hafif bir program dahilinde çok çok kısa koşularla ya da yüksek tempolu yürüyüşler ve kuvvet antrenmanlarıyla başlardım.
Koşmak çok zevkli, çok basit ve çok ucuz bi spor evet ve bu sebeple de çok cezbedici, ama bedeninizi iyi tanımıyor ve iyi davranmıyorsanız size büyük zarar da verebilir. Zira dopaminler endorfinler adrenalinler o sırada bedeninizde meydana gelen hoş olmayan bazı şeyleri hissetmenizi engelleyebiliyor