Toparlanma Süresi

Genellikle haftada 2-3 gün koşuyorum forumda bazı antrenman paylaşan arkadaşlara denk geldim 4-5 gün koşanlar var. Merak ettiğim bir konu var toparlanma süresine dikkat ediyor musunuz yoksa önemsemeden koşuya devam mı ediyorsunuz ? Çünkü benim 2. Bölge koşularımda bile toparlanma süresini 20-24 saat arası veriyor. 3. Bölgede 30-35 saatlere çıkıyor. 4.-5. bölgelerde koşsam siz düşünün artık :slightly_smiling_face:Yani bu sürelere dikkat edersem haftada 4-5 gün antrenman mümkün gözükmüyor. Kondisyon kazandıkça toparlanma Süresi ciddi anlamda toparlanıyor mu yoksa 4-5 gün koşanlar toparlanmaya çok dikkat etmeden mi koşuyor ?

4 Beğeni

Kişisel olarak bahsedersek dikkat ediyorum, 30 dk 6 km ortalama 136 nabız olan koşuya Huawei health uygulaması 15 saat dinlenme vermiş. Algoritmalar neden bazı insanlarda düşük bazılarında yüksek çıkardığı konusunda fikir yürütürsek sonraki koşularda gösterilen performans etkili olabilir ve bu algoritmalar bazı kişilerde yanlış sonuçlar veriyor olabilir.

2 Beğeni

Nabız verileri yüzde yüz doğru ölçülemediği içün her sonuç hatalı çıkıyor. Toparlanma süresi, VO2 Max antrenman verimliliği akıllı saatler o kadarda akıllı değil

2 Beğeni

VO2max değeri yani kardiyovasküler dayanıklılık arttıkça toparlanma süresi kısalır. Bunu kendi VO2max değerlerimizdeki dalgalanmalarda yıllar içerisinde tecrübe ederiz. Mesela elit atletlerin VO2max değerleri ve antrenman hacimleri düşünüldüğünde bizim koşularımız onların yanında sembolik kalır ve onlar bu şekilde yıllarını geçirirler. Antrenman sonrası ilk 30-60 dk içinde doğru beslenme de hızlı toparlanmada bize katkı sağlar. Sağlıklı koşular…

3 Beğeni

Rakamlara çok takılmamak lazım diye düşünüyorum,
Foam roller ve Soğuk su duşları benim formülüm…

4 Beğeni

Ben bir gün koşu bir gün vücut geliştirme yapıyorum vg’dan sonra bcaa aldığım için kaslar hemen toparlanıyor ertesi gün koşuya hazır oluyorum. Koşulardan sonra bcaa’ya pek ihtiyaç duymuyorum. Pazar günleri off.

2 Beğeni

Bu toparlanma süresini etkileyen faktörlerden biride gündelik yaşam. Masa başı yada yorucu bir işte çalışmıyorsan haftanın 6 günü koşabilirsin. Benim gibi işçi biriysen enfazla 4 gün ve bazen beni 4 gün bile zorluyor.

7 Beğeni

Yorumlardan genel olarak anladığım çok rakamlara takılmadan daha çok kendi vücudunuzu dinleyerek antrenmanları düzenliyorsunuz.

3 Beğeni

vucudu dinlemek, herhangi bir ticari urundeki veriyi dinlemekten her zaman daha iyidir…fakat araliktan beri kullandigim 955’in verdigi training readiness, idmana olan hazirlik verisi gercek hissiyatimla bayagi iyi ortusuyor…50-65 civari bir skorla, zone1 idmanlari cikiyor da, uzun idmanlarda yipranmis hissediyorum…o seviyelerdeki bir skorla tempo falan koscaksam gercekten de kosu sirasinda caba sarf etmem gerekiyor…recovery time’in uzun oldugunu gordugumde ise idman erteleme gibi bir aliskanligim yok, fakat ona gore gunu daha rahat gecirmeye cabaliyorum elimden geldigince…

3 Beğeni

guzel bir baslik olmus, uzun bir aradan sonra bende tecrubelerim ile ekleme yapmak isterim…

huawei saat kullaniyorum. ilk basladigim zamanlarda recovery zamani bazen 24 saatleri asiyordu. muhtemelen kisisel bilgilerinizi mevcut antrenman ile birlestirip bir sure belirliyor. buna benzer seyleri arkadaslar yazmis zaten.

acikcasi kendimi iyi hissetigim zamanlarda bu recovery surelerini hice sayip antrenmanlar yaptim. sanal manal program bana dinlen dedi dinlemedim. sonuc overtraining oldum. ne oldugumu bile okuyup ogrenerek sonradan ogrendim. saat, uygulama, program veya her neyse bence bu tarz seyleri dikkat almak gerek.

tabiki bundan daha onemlisi insanin kendini dinlemesi. vucudunuz veya duygulariniz size dur diyorsa durmalisiniz. durmadigim zamanlarda cok degil birkac gun icinde bir yerden patliyorsunuz. ruh, beden, bagisiklik vs. butun ciddi sporculardan sunu duyarsiniz, gelisim antrenmanda degil dinlenmede saglanir. dinlenme ve uyku cok onemli oldugunu vurgularlar. hatta butun kazanimin saglikli ve 8 saat civari uyku ile saglandigini, benzer tavsiyeleri bircok roportajda dinledim…

huawei ye geri donelim, kosu hacmim antrenman oranim arttikca toparlanma suresini azaltmaya basladi uygulama. eskiden 5 km antrenman sonrasi 24 saat dinlenme tavsiye eden uygulama simdi 10 km kostugumda bile cok daha kisa sureler veriyor. yapay mapay yuzbin belki milyon insanin verileri ile az cok dogru bir veri vermeye calisiyor. bence bu uygulamalari dikkat almakta fayda var. acikcasi bana bu tip konularda kocluk yapmasina izin veriyorum.

ben ne yapiyorum? once uygulamanin tavsiyesine bakiyorum. gerektiginde uygulamayi birkac saat ile manuple de ediyorum. ama asil karari vucuduma birakiyorum. uygulama bana ok dese bile vucut istemiyorsa yapmiyorum.

eee planimda programimda bugun antrenman var na yapacagiz? yapma.yarin yap.ben zevk alarak yapmayacaksam neden bisey yapiyorum.bu anlayisim, hava soguk bugun kosmayayim islanirim ile karistirilmasin. bu tamamen isteksizlik ve mazaret. benim aktarnaya calistigim ise, beni yarin daha iyi yapacagina inanmadigim birseyi yapmamak…

6 Beğeni

Tamamen vücudun verdiği hissiyat ile hareket ediyorum.

3 Beğeni

Merhaba,

Garmin kullanıyorum ve tam da sizin yaptığınız gibi yapıyorum.

  1. Uykuda bile saati takıyorum ve verilerine güveniyorum.
  2. Antrenman günü kendimi iyi hissediyorsam ekstra antrenmanda yapıyorum.
  3. Dinlenme ve performans verilerine uyuyorum ve gelişimimi mutlaka hissediyorum.
5 Beğeni

Toparlanma süresi konusunda söylediklerinize katılıyorum fakat cihazınızın tüm verileri (nabız süre, pace) bunları doğru yada doğruya yakın ölçmesi gerekir. Özellikle Nabzı yanlış ölçüyorsa ki daha önceki konularda koldan ölçülen nabzını çok sağlıklı olmadığı konuşulmuştu. Doğal olarak da toparlanma süresini doğrudan etkiler. Tavsiyem Ana etken olarak vucut hissiyatı yardımcı olarak da cihazlar kullanılabilir.

2 Beğeni

Sabah 5.00 da başlıyorum koşuya 6•30 falan bitiyor .sonra eve gelip kahvaltı hazırlıyorum ve ev ahalisini uyandırıyorum .Bu arada duş alıp giyiniyorum.Saat 8.00 da evden çıkıp kızımı okula bırakıyorum sonrada veryansın mesai .Ben bütün Ege bölgesindeki hastaneler hizmet veren bir firma için çalışıyorum yani günde en az 30 ziyaret yapmak gerekli bu da en az 15.000 aldım demek ki bunun içinde kat kat merdiven çıkmakta var .Ayrıca bu işleri yapar iken ellerimde yaklaşık 10 ile 15 kilo arasında pacemaker(kalp pili )ölçüm cihazların taşıyorum ki kontrol yapabileyim diye .bu arada yaşım 53 unutmadan yazayım onu.Mesai bitikten sonra eve geliyorum ve daha yemek var falan filan .Sonrada haftada 5 gün koşuyorum .Demem oki antrenmandan sonra eve gelip yatabiliyorsan yahut masa başı işte çalışıyorsan şükret .yani yüzde yüz haklısın

16 Beğeni

Taktire şayan bir enerji. Tebrik ederim.

2 Beğeni

harikasiniz, gercekten :clap:

2 Beğeni

Hepimiz öyleyiz .bu kadar işin gücün ortasında yılmadan koşuyoruz

2 Beğeni

365 gün koşu meydan okuması yapan, stravadan takip ettiğim bir triatlet, beslenme ve uyku düzeninin de önemli olduğunu bir soruda bildirmişti.
4-5 gün koşanlar geçmişten antrenman, altyapı oluşturma durumları vardır, aksi durumda sakatlık kaçınılmaz.(ayda 2-3 kez koşan biri olarak toparlanamıyorum :upside_down_face: )

4 Beğeni

Düzenli uyku çok önemli toparlanma için.uyku düzenin bozuksa vay haline

5 Beğeni