Sürekli düşen vo2 max değeri

Merhaba,
2020 yılı sonundan beri kendimce koşmaya başladım. Aslında koşunun ne olduğunu çok da bilmeden yapılan bir işti bu. Sonra koşu foruma rastladım ve koşunun aslında benim tahmin ettiğim şeyden çok başka bir şey olduğunu anladım.

2021 yılında bir garmin saat aldım. Ve koşularımda bu saati kullandım. İlk defa bu saatle vo2 max diye bir değerle tanıştım. Saat tarafından ölçülen Vo2 Max değerinin 38’den başlayarak, çok daha düzenli antrenman yaptığım dönemde 49’a kadar yükseldiğini gördüm. Bazı nedenlerle yaz başından beri düzenli şekilde kılamadım. Yine de haftada 2 bazen 3 gün koştum.

Geçen ay ortasından beri düzenli koşmaya başladım. Hedefim çok daha uzun mesafeler koşabilmek.

Saatin antrenman sırasında bir performans değeri var. Bu da yanılmıyorsam vo2 max değerinin tespitinde kullanılıyor. Son bir ayda yaptığım istisnasız tüm antrenmanlarda, rahat koşularda, intervallerde, hız denediğim koşularda performansım hep eksilerde kaldı ve vo2 max değerim hızla 49’dan 45’e düştü. Anlayamadığım şey, yavaş da koşsam, hızlı da koşsam hep düştü performansım. Koşular arasında dinlenecek zaman mutlaka koydum. 41 yaşındayım, 178 boyundayım ve şu an 79 kiloyum. Ortala kilom hep bu civarda oldu.

Sizce düzenli şekilde koşmamakla mı ilgili bu düşüş? Yoksa zamanla yeninden toparlanabilir mi? Beni aydınlatırsanız çok memnun olurum.

2 Beğeni

Ciddi olarak Vo2Max değerlerinizi merak ediyorsanız bunu profesyonel yapan yerlerde yapmak en iyisi.
Saatler belli algoritmalara göre bunu hesaplayarak tahminde bulunuyor ama kullanılan algoritma ve algoritmanın ne istediğine bağlı olarak farklar gösterebiliyor.
Bir de yazılım sürümlerindeki güncellemeler de sonuçları etkileyebiliyor. Son kullandığım Fenix 7X alfasında mesela, basit koşulara bile overreaching diyordu, zorlama bu kadar diyordu. :smiley:
Bir de eskisi kadar yoğun antrenmanlar yapmayıp önceleri kadar hızlı koşmuyorsanız algoritmaların bir miktar düşüş yapması çok da bir şey değil.

2 Beğeni

Bilekten/Optik nabiz mi kullaniyorsunuz? Oyleyse saatin soyledigi hicbir veriye guvenemezsiniz.

6 Beğeni

Cevaplar için çok teşekkür ederim. Koşularda nabız bandı kullanıyorum.

Merhaba, benim vomax değerim demir eksikliğinde çok düşüyor ve takviye alınca hemen toparlanıyor. Her sabah aç olarak alıyorum ve hemen üçüncü günde etkili olmaya başlıyor.

Aile hekiminizden bakılmasını isteyebilirsiniz ve buna göre takviye alabilirsiniz.

1 Beğeni

Teşekkür ediyorum cevabınız ve tavsiyeniz için. Kışa girerken kan testi yaptırmak gerek.

1 Beğeni

Garmin HRM Run kullanıyorum demek istedim.

1 Beğeni

Gerçek vo2max labaratuar da ölçülür. Saatin ölçtüğü değer nabız, hız, boy ve kiloya göre saatin tahmini oluşturduğu bir değer. Nabız verisi gerçeklerden uzak olabiliyor bu da hesaplanan değeri gerçeklerden uzaklaştırır.

3 Beğeni

Anlattığınız durumu her yıl bu zamanlarda ben de yaşıyorum. Ekim ayının ortalarında sezonu kapattım ve antrenman programımı sıfırladım. Her şeye yeni baştan başlamış gibi olağan programımı en başından uygulamaya yeni baştan başladım. Bu durumda her yıl olduğu gibi Vo2max değerim düştü. Her antrenmanda eksi puanlar alıyorum. Lakin daha önceki yıllardan bildiğim üzere, Ocak ayı itibariyle Vo2max değerim yıl içindeki en yüksek seviyesine ulaşacak ve programı sürdürebilirsem Şubat ayı itibariyle forma girmeye başlayacağım. Sonrasında yapacağım antrenmanlarda Garmin artı puanlar vermeye başlayacak. Mayıs ayı itibarıyla havalar ısınacak ve muhtemelen Temmuz ayına kadar sıfır civarı puanlar almaya başlayacağım. Temmuzdan sonra tekrar eksiler görmeye başlarım muhtemelen. Bu benim için hep böyle olmuştur.

Anlattığınıza göre siz de bir süre antrenmanlarınızı azaltmışsınız ve şu sıralar tekrar düzenli koşmaya başlamışsınız. Bu durumda hikayelerimiz benzeşiyor gibi görünüyor. 16 Haftalık bir program bulun ve pazartesi uygulamaya başlayın. Ocak ayı itibarıyla olumlu sonuçlar almanız muhtemel.

(Bu arada Antalya Maratonu’na pazartesi itibarıyla 16 hafta var. İyi bir hedef olabilir.)

2 Beğeni

Demişler ki (çeviri):
Soğuk hava vücut ısınızı alır, bu nedenle kalbinizin sizi sıcak tutmak için daha fazla çalışması gerekir. Kan damarlarınız daralır, böylece kalbiniz beyninize ve diğer ana organlara kan pompalamaya odaklanabilir.

Fikrim:Serinleyen hava, kış dönemine giriş belki de kalp atım sayısını artırıyor.Tabiiki @SedatKurtulus’un yine kış döneminde ocakta tekrar form artırması bu fikrimi desteklemiyor.(mevsimsel geçiş dönemi, Ocak ayında zaten kışa alışmış oluyoruz belkide).

3 Beğeni

Çok mantıklı. Büyük ihtimalle bağlantılıdır. Hem forma girmeye başlamak hem de hava sıcaklığına adaptasyon eş zamanlı olumlu etkide bulunuyordur. Zira Ocak ayında çok hızlı bir yükseliş gözlemliyorum değerlerimde.

2 Beğeni

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim

2 Beğeni

Bu tam dogru degil. Ben de yanlis anliyordum ve kiziyordum, daha antrenmanin basinda bir deger gostermesine. Ama sonradan ogrendim k: VO2Max tespitinde degil ona gore durumun degerlendirilmesinde kullaniliyor. O deger, o an, yani antrenmanin o aninda, saatin belirledigi VO2Max degerine gore nasil perform etmekte oldugunuzu gosteriyor. Ozellikle antrenmanin basinda uyari seklinde gosteriyor ki o antrenmanda nasil ilerleyeceginize ya da beklentilerinizi ayarlamaniza yardimi olsun. + degerler, nabiz, HRV ve hiziniza bakilirsa iyi durumdasiniz bu antrenmandaiyi perform edeceksiniz demek. - degerler ise, bugun iyi bir gununuzde degilsiniz, yorgun, hasta ya da streslisiniz, performansiniz dusuk olabilir demek. Bir gosterge olarak saate ekleyebilir antrenman boyunca izleyebilirsiniz. Antrenman ilerledikce dusmesi beklenir ama cok duserse cok yoruldunuz, durum iyi degil seklinde yorumlanabilir.

5 Beğeni

Merhaba , erkeklerde demir eksikliği anemisi çok beklenen bir durum değil . Demir takviyesi almak yerine demir eksikliğinin sebeplerini araştırmak için dahiliye doktoruna görünmenizi öneririm.

4 Beğeni

Cevap için çok teşekkür ederim, tarifiniz çok açıklayıcı.

1 Beğeni

Uyarınız için çok teşekkürler. Aslında koşu ve bisiklete başlayana kadar hep yüksek seyrediyordu. Özellikle bir parça uzun bisiklet sürüşlerine başladıktan sonra düşmeye başladı. Doktor bunu özellikle yaz döneminde aşırı terlemeye bağlamıştı.

Bir de tabii kahvaltıyı çayla yapmak, ve diğer öğünde de yemekten sonra çay içmek konuları var. Kahvaltıdan çayı çıkarttım artık.

1 Beğeni

Rica ederim ne demek . Doğurgan yaştaki kadınlarda anemi beklenen olağan bir durum ama erkekler olarak kanayabilecegimiz tek yer varsa hemoroid, onun haricinde terleyerek demir kaybını ilk defa duyuyorum ben . Eksiklik olması için bir yerden kanamanız lazım ; bir de demir diğer suda çözünen vitaminler gibi değil vücutta depolanır ve karaciğeri uzun vadede hırpalar baya.

2 Beğeni

Koşuforumda anemi etiyolojisi tartışacağım hiç aklıma gelmezdi , 1990 dan önce yayınlanmış makalelere göre evet haklısınız egzersiz demir eksikliği anemisi yapıyormuş. Bilgi için teşekkürler.

5 Beğeni

Bildiğim kadarıyla Demir, kaslara oksijen taşıyor egzersiz sırasında kaslarda çok fazla oksijen ihtiyacı oluyor ve haliyle çok fazlada demir tüketiliyor. Beslenmeye dikkat edilmediğinde de ferritin depoları azaltarak sporcuda demir eksikliğine sebep oluyor

1 Beğeni

yoğun antrenman yaptığım dönemlerde idrar tahlili yaptırdığımda, eritrosit (RBC) değerim standart olan 0-4 değerinin üzerinde ve 6-7 civarında çıkıyordu. ( eritrosit denen şey de demir ve hemoglobinden oluşuyor)

doktoruma sorduğumda neler yaptığımı sormuştu, koşuyorum deyince koşanlarda tekrarlı darbeler nedeniyle idrara kan karışabileceğinin, atletlerde bu değerin yüksek olabileceğini söylemişti.

2 Beğeni