Merhaba,
Daha önce açılan konuları taradım ama soğuk havalarda koşmanın sağlığa olan etkilerine değinildiğini pek göremedim. Genelde giyim ve ekipmanlar açısından tartışılmış mesele.
Malum önümüz kış, hatta Ankara’da şimdiden sabah şafak atarkenki sıcaklıklar 5’lere 4’lere kadar düşüyor. Yazın güneşin yükselmesinden kaçınıp mümkün olduğunca erken kalkıyordum, şimdi gün içine çektim koşularımı ama bir yandan da düzenim bozulduğu için motivasyonum da düştü.
Günler geçtikçe havalar iyice soğuyacak ve beni düşündüren şey, kış soğuğunda koşmanın ne kadar sağlıklı olduğu. Daha önce pek çok yerde soğuk nedeniyle damarların büzüştüğünü ve koşmak gibi yüksek eforlu sporlardan kalp krizlerine vs. neden olma riskinden dolayı kaçınmak gerektiğine dair çok içerik gördüm, okudum.
Bu abartılmış bir konu mu? Değilse limitimiz kaç derece olmalı ya da sağlıklı kabul edilebilecek bir minimum sıcaklık var mıdır? Sizin deneyimleriniz neler? Ya da kış aylarını hiç zorlamadan koşu bandında mı geçirmek gerek (ki koşu bandında koşmayı hiç sevmiyorum)?
bahsettiginiz icerikler kanita mi dayali yoksa malum sosyal medya icerikleri mi? soguk havada kosmak sicak havada kosmak gibidir. belki sicaktan daha da kolaydir. el, kafa, bogaz ve gogsunuzu koruyun ve devam edin…
Senenin 6 aydan fazlasini eksi derecelerde, karda kosuyorum. Kostugum minimum sicaklik bu sene - 35 oldu. Sahsim adina sogukta kosmayi daha cok seviyorum. Ozellikle - 15 20 den sonra havadaki nem dondugu ve ruzgar olmadigi icin soguk hissetmiyorum. Sadece yuzun acikta kalan deri kisimlarini yagli krem veya tape Ile korumak gerekiyor. Bana sorarlarsa - 2 - 5 te ruzgarli ve nemli bir Hava mi yoksa - 25 nemsiz ve ruzgarsiz mi, kesinlikle - 25 derim. Yasadigim ulkedeki tecrubeli kosu takimindan arkadaslarimin dedigi gibi “kotu hava yoktur, yanlis secilmis ekipman vardir” Uygun bir ekipman secilirse soguk (en azindan beni) etkilemiyor.
Bu da bu seneki - 35 antremanin Linki, videoda da duyacaksiniz havadaki nem dondugu icin kar kurumus ve onun sesi geliyor.
Chris hemsworth un limitsiz diye nat geo icin cekilmis kendisinin tecrube ettigi 6 bolumluk 4 te olabilir bir dizi belgeseli var oradaki bolumlerden birinde sogukts yuzmeyi tecrube ediyordu soguk dedigim de norvec soguyudu bu konuda uzman bir sporcunjn esliginde bunu demmnemisti 1 km kadar yuzmustu disarda kar yagarken kis ayinda ve ara ara vucudu soguga maruz birakmanin olumlu yonlerinden bahsediyordu uc bir misal oldu ama bence el kafa ve gogsu (ruzgardan) koruduktan sonra sorun olmaz diye düşünüyorum zaten hasta olmayi evde de basaran canlilariz
Hayır, kaynağı belirsiz sosyal medya paylaşımlarını ciddiye almıyorum. Benim söylediğim daha çok doktor tavsiyeleri ve gözlemleri, mesela şu https://youtu.be/nxuRrfr8Kt4?feature=shared
(Bu gibi fazlasıyla içerik var YouTube’da)
Kalbinde veya damarlarında herhangi bir sorun olmayan kişiler soğuk havalarda ya da ekstrem koşullarda illa kalp krizi geçirir diye bir şeyi kimse söyleyemez heralde ama ben bu genel uyarıları dikkate alma taraftarıyım. Çoğu kalp problemi sezdirmeden gelişir, pıhtı atması gibi olaylar çok aniden, hiçbir pıhtılaşma sorununuz yoksa bile -ki soğukta damarlar da büzüşüyor- yaşanabilir. Aşırı sıcak ve soğuk havaların ya da bambaşka sarsıcı olayların (travma, stres vs. de dahil) kanın pıhtılaşma mekanizmasını harekete geçirdiğini biliyoruz mesela. Damarlarında hiçbir sorun olmayan insanların kalp krizi geçirmelerinde bu gibi faktörler büyük rol oynuyor.
Belki sıcaklıklar açısından güvenli bir aralık vardır diye meraklandım ama anladığım kadarıyla yok öyle bir şey.
Dunyanin insan yasayan en soguk yerlesim yeri olan Oymyakon-Rusya’da her sene maraton yarislari duzenleniyor, bu sene yapilan ile ilgili sene basinda konu acmistim, yaris -52 derecede kosuldu ki o bolge icin sicak bir hava. (-71 goruldugu zaman olmustur)
Linkteki doktor, soğuk havada üşüdüğünüz ortamda kalp krizi riskiniz artıyor diyor. Koşu ile bir bağlantısını kuramadım. Damarlar soğuk havada büzüşüyordur da, koşarken vücut ısımız oldukça yüksek. Kafayı elleri sıcak tutma kısmına katılıyorum. Bugün soğuğu hesaplayamadım. Eldiven yanımda yoktu. Yedek çorabı kullandım
Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkürler.
Öyle çok ciddi koşu deneyimi olan biri değilim, 20’lerin ortasından beri düzenli olmasa da 4-5 km’lerde ara ara koşardım. Bu yıl 10-11 km’lere çıktım. Daha önce kar atıştırırken koştuğum da oldu. Soğuk havalarda koşarken evet üşümüyoruz ama soluduğumuz hava çok soğuk oluyor. Koşarken boğazımın ve ciğerlerimin fazlasıyla soğuduğunu, hatta donarcasına soğuduğunu hatırlıyorum. Bu yıl kış yaklaşırken aklımda bu konuda soru işaretleri oluştu. Düzenli koşmayı bırakmak istemiyorum ama bir yandan da tedirgin oluyorum. Belki de gereksiz bir pimpiriktir.
Zaten burada konuşulanları görünce bazen küçük dilimi neredeyse yutacak oluyorum. 120-150k koşmak ne demek, 20 saat koştuğunu söyleyen birilerini gördüm. Tabii ki bu performanslar karşısında benim gibi fanilerin kaygıları pek naif kalıyor
4-5km’lerden, 10-11km’lere çıktığınızı söylemişsiniz. Zehri çoktan almışsınız… Yakında bi maraton koşayım, sonrasında da ultra bir mesafe deneyimleyeyim derseniz şaşırmayın
Not:Doktorlar derler öyle, güvenli bölgede kalmayı tavsiye ederler çoğunlukla. Ama bu bilinçsiz insanlar için geçerlidir daha çok. Biz işimizi bilinçli yaparsak belirli riskleri almadan da keyif aldığımız şekilde yaşayabiliriz.
Aman hocam oraları hiç zorlamak istemiyorum, istesem yapabilir miyim onu da bilmiyorum :))
benim amacım hareketsiz yaşamıma hareket katmak, maraton falan bana çok uzak.
Konudan bağımsız ben de sizin gibi inanamıyorum. Spartathlondaki mesafeyi bir ay önce öğrendim. Hâlâ bir insanın 246 km durmadan koşabileceğini aklım almıyor.
Merhaba bende Kayseri’de yaşıyorum sabah antrenmanlarında sıcaklar şimdiden -1, -2’lere düştü. Kasım başından Martın sonuna kadar ortalama -10 derecelerde antrenman yapıyoruz. Uzun yıllardır soğukta antrenman yaparım çok ciddi bir faydasını da görmedim zararını da
sıcak havada mı koşmak daha sağlıklıdır yoksa soğuk mu bilemicem ama soğukta koşmak her halükarda daha konforlu zaten, yazın sıcak havada terleyerek koşmaktansa soğukta koşmak daha iyi bence, baş ve boyun bölgelerini sıcak tuttuktan sonra gerisi önemli değil. Ancak kadınlar için belirtmem gerekir ki, regl dönemlerinde çok da iyi bir şey olmayabilir:) bazen soğuk hava o dönemlerde daha kötü etkiliyebiliyor. çok karın ağrım olmaz genelde ama soğukta koşunca eve geldiğim an başlıyordu ağrısı dikkatli olmakta fayda varr
Koşamamak için kötü hava koşulları yoktur. Eksik yada yanlış ekipman vardır. Antrenmanlarınızda hava koşullarını seçebilirsiniz ama katılacağınız bir RFSL de aşırı sıcaktan yada Uludağ ultra trail de olası dondurucu soğuktan kaçamaya bilirsiniz. Her hava koşullarında doğru ekipmanlar ile antrenman yapılması gerektiği kanaatindeyim.
Belki klişe olacak ama, soğuk hava yoktur uygun ekipman vardır. İlaveten belki uç örnek olacak ama Kilian Jornet in antrenman yaptığı hava koşullarını görseniz dışarı cıkmazsınız
Sevgili arkadaşlar,
Yeniden canlanan bu tartışmanın biraz yanlış anlaşıldığını ve yanlış tartışıldığını söylemek istiyorum.
Siz ya da bir başkası -50 derecede de koşabilir, bu sizde ya da başkasında herhangi bir soruna neden olmamış da olabilir. Soğukta koşmak sizi daha rahat da hissettirebilir. Bunların reddetmiyorum. Ama bu tekil örneklerin hiçbiri benim dikkat çektiğim şey hakkında, yani kalp damarlarını büzüştürecek kadar soğuk havalarda (bu kaç dereceyse artık) koşmanın kalp krizi gibi risk faktörlerini arttırıp artırmadığına dair pek bir şey söylemiyor. Tabii siz doğal olarak soğuk havalarda koşan başkalarını ve kendinizi anlatarak (zaten ben de bu konudaki tutumunuzu merak edip sormuştum) aslında soğuğun önemli bir faktör olmadığını söylüyorsunuz ama bunlar konu hakkındaki genel doktor uyarılarının geçersiz olduğunu sanırım kanıtlamıyor.
Benim derdim bir yandan konuyla ilgili varsa bilimsel çalışmalara ve açıklamalara ulaşmaktı.
Sizin deneyimleriniz de şüphesiz önemli ve hepinize tekrar teşekkürler.