Selam Arkadaslar,
Bu forumdan kisa bir zaman once haberim oldu, daha onceden kosu ile ilgile kitaplar okuyup yabanci kaynaklari takip etmistim ama Kosuforum’un icerikleri ozellikle de yazarlarin ultra-trail deneyimleri ve bilgilerine hayran oldum. O yuzden bu konuyu acmak istedim. Sorularimin hepsine sitenin cesitli basliklarinda cevaplar bulabilecegime eminim ama maraton sonrasi ilk ultra-trail deneyimleyecek kisiler icin bu baslik guzel bir ozet olabilir diye dusunuyorum.
Yaklasik 5 senedir aktif olarak kosuyorum, yari maraton(PB 01:42) ve maraton (PB 03:45) mesafelerini tercih ediyorum. 20 Haziran 2020’de Zugspitz Ultratrail Maratonuna (Mesafe: 64km / yukseklik kazanimi: 2900Hm) kayit oldum, bu benim ilk trail-maraton deneyimim olacak.
Yasadigim ve ayni zamanda da butun antrenman, yari- ve maraton kosularimi yaptigim sehirdeki en buyuk yukselti araclar icin yapilmis hiz kasisleri olabilir. Herhangi bir engebeli arazide veya dagda ne kosu ne de uzun bir yuruyus deneyimim olmadigi icin acikcasi 2900Hm bana pek birsey ifade etmiyor. Epey deneyimli bir triatloncu ayni zamanda ironman olan bir arkadasima bu kosuya kayit oldugumu soyleince epey guldu, katilim mailini gosterene kadar da inanmadi.
Yani simdilik durumum pek ic acici degil ama cok da sorun etmiyorum. Yaklasik 6 ay zamanim, kosuda start yerim ve otel rezervasyonum var, asagidaki sorularima da cevaplar/oneriler alabilirsem finisi bir sekilde gorebilirim saniyorum.
Aklima takilanlar ve sorularim soyle,
Hedef Zaman:
Bu parkuru kac saatte bitirmeyi hedeflemeliyim? Ya da soyle sorayim, siz tanimadiginiz yeni bir parkurda hedef zamaninizi nasil belirliyorsunuz? Hedef ile gercek surem arasinda +/-40 dakika olmasi ilk kosumda benim icin yeterli.
Antrenman:
Ilk aylarda interval idmalari yapip son iki ay mesafe yapmayi dusunuyorum (haftada uc kosu, birisi uzun kosu), ama uzun kosularimda 40km’den fazla kosmayi da planlamiyorum.
Yukselti icin bazi kaslarimi gelistirmem lazim ama Fitness salonlarina gitmeyi sevmiyorum, disarida yapabilecegim onerebelieceginiz egzersizler var mi? En basitinden merdiven cikip insem yardimci olur mu? Cikip daglarda kos demeyin lutfen maalesef oyle bir imkanim yok. Olmaz derseniz de salona giderim artik.
Malzeme:
Asfaltta kostugum ayakkabilarin yeterli olmayacagini saniyorum, yeni bir ayakkabi almayi planliyorum. Parkurun belirli kisimlarinda kar da olacak, sizce su gecirmeyen Gore-Tex bir model mi tercih etmeliyim? Gore-Tex ayakkabilarla deneyiminiz var mi? Yorumlarda bilekten su aldiktan sonra, ayaklarin kurumasinin epey zaman aldigi yonunde, sizce de oyle mi?
Yaristan sonra kisa bir rapor yazip birkac resim paylasmayi dusunuyor, belki bu parkuru kosmak isteyenler yararlanabilir.