Sehir maratonlarindan sonraki ilk Ultratrail (Zugspitz Ultratrail) deneyimi

Selam Arkadaslar,

Bu forumdan kisa bir zaman once haberim oldu, daha onceden kosu ile ilgile kitaplar okuyup yabanci kaynaklari takip etmistim ama Kosuforum’un icerikleri ozellikle de yazarlarin ultra-trail deneyimleri ve bilgilerine hayran oldum. O yuzden bu konuyu acmak istedim. Sorularimin hepsine sitenin cesitli basliklarinda cevaplar bulabilecegime eminim ama maraton sonrasi ilk ultra-trail deneyimleyecek kisiler icin bu baslik guzel bir ozet olabilir diye dusunuyorum.

Yaklasik 5 senedir aktif olarak kosuyorum, yari maraton(PB 01:42) ve maraton (PB 03:45) mesafelerini tercih ediyorum. 20 Haziran 2020’de Zugspitz Ultratrail Maratonuna (Mesafe: 64km / yukseklik kazanimi: 2900Hm) kayit oldum, bu benim ilk trail-maraton deneyimim olacak.

Yasadigim ve ayni zamanda da butun antrenman, yari- ve maraton kosularimi yaptigim sehirdeki en buyuk yukselti araclar icin yapilmis hiz kasisleri olabilir. Herhangi bir engebeli arazide veya dagda ne kosu ne de uzun bir yuruyus deneyimim olmadigi icin acikcasi 2900Hm bana pek birsey ifade etmiyor. Epey deneyimli bir triatloncu ayni zamanda ironman olan bir arkadasima bu kosuya kayit oldugumu soyleince epey guldu, katilim mailini gosterene kadar da inanmadi.

Yani simdilik durumum pek ic acici degil ama cok da sorun etmiyorum. Yaklasik 6 ay zamanim, kosuda start yerim ve otel rezervasyonum var, asagidaki sorularima da cevaplar/oneriler alabilirsem finisi bir sekilde gorebilirim saniyorum.

Aklima takilanlar ve sorularim soyle,

Hedef Zaman:
Bu parkuru kac saatte bitirmeyi hedeflemeliyim? Ya da soyle sorayim, siz tanimadiginiz yeni bir parkurda hedef zamaninizi nasil belirliyorsunuz? Hedef ile gercek surem arasinda +/-40 dakika olmasi ilk kosumda benim icin yeterli.

Antrenman:
Ilk aylarda interval idmalari yapip son iki ay mesafe yapmayi dusunuyorum (haftada uc kosu, birisi uzun kosu), ama uzun kosularimda 40km’den fazla kosmayi da planlamiyorum.

Yukselti icin bazi kaslarimi gelistirmem lazim ama Fitness salonlarina gitmeyi sevmiyorum, disarida yapabilecegim onerebelieceginiz egzersizler var mi? En basitinden merdiven cikip insem yardimci olur mu? Cikip daglarda kos demeyin lutfen maalesef oyle bir imkanim yok. Olmaz derseniz de salona giderim artik.

Malzeme:
Asfaltta kostugum ayakkabilarin yeterli olmayacagini saniyorum, yeni bir ayakkabi almayi planliyorum. Parkurun belirli kisimlarinda kar da olacak, sizce su gecirmeyen Gore-Tex bir model mi tercih etmeliyim? Gore-Tex ayakkabilarla deneyiminiz var mi? Yorumlarda bilekten su aldiktan sonra, ayaklarin kurumasinin epey zaman aldigi yonunde, sizce de oyle mi?

Yaristan sonra kisa bir rapor yazip birkac resim paylasmayi dusunuyor, belki bu parkuru kosmak isteyenler yararlanabilir.

4 Beğeni

Fazla tecrübem olmadığı için pek bir şey söyleyebilmem mümkün değil.

Maraton koşuyorsunuz muhtemelen 60k fazla zorlamayabilir diye düşünüyor olabilirsiniz ama orman içinde koşmak daha zor. İrtifa artıyor sürekli düşüyor vesayre bir süre sonra muhtemelen sindirim sistemi fişi çekecektir diye düşünüyorum. Birisi söylemişti forumdan. Maratoncu biri 42km ultra koşamaz. Ultracı birisi 42km maraton koşamaz diye. Zorlu arazi şartları gerçekten olayın boyutunu değiştiriyor. Dağda bayırda çamurda antrenman yapmadıktan sonra çok zorlanacağınızı düşünüyorum. Tabii bunlar kendi düşüncem. Daha usta abilerim bu konuda yorum yapacaklardır zaten

Tr’de hiç trail yarışı deneyimlemeden yurtdışına gitmek? Hayal etmesi bile başlı başına çılgınca :wink:

Yapabilir misiniz, tabii ki.
Cesaretinize bile 10 puan.
Ama keyif almadan koşmak?.. trailda bazen 1k bile geçmek bilmez… baştan nefretle başlayabilir bu maceranız…

Parkur enfes, epey bir video ve kaynak var youtube’da, çok izlediğim için yazarken bile gözümün önünde…

Sorunuzun cevabı için İznik min 55K, Alanya 48K, hatta Tahtalı… kayıt olun kendiniz bizzat yaşayın derim… ama bence en doğrusu Alanya’yı deneyimlemeniz…

Benim asfalt antrenmanım hiç yok, koşu bandında da mutlaka eğim oluyor… trail için, denge, kuvvet çalışmanızı öneririm. Ayrica zorunlu malzemelerinizi hemen satin alin ve mutlaka sirtinizda o malzemelerle antrenman yapin derim.

Gtx ayakkabılarla ilgili bir sohbet olmuştu forum’da. Müdahale ettiğim için hatırlıyorum. Genel bilgi yazdığınız gibi. Ama yurtdışında giderek artan gtx kosu ayakkabı modelleri peki kim için üretiliyor diye düşünüp, geçen yılın o korkunç iznik hava şartları ve zemini için Tnf ultra mt gtx almıştım, epey memnunum. Eski gtx’lerde bu yazdığınız doğruydu, ama yeni modellerde böyle bir şeyi ben en azından hiç hissetmedim… suya, çamura istediğim gibi giriyorum…

Üstad değilim ama 5 yıldır trail koşan biri olarak yazdım… :wink:

Kolaylıklar,

3 Beğeni

Yeni maceranızda başarılar. Ultra yarışlarda beslenme ve elektrolit alımını da göz önünde bulundurmak gerekir.
Aklınıza takılan tüm sorular ile ilgili Aykut Çelikbaş’ın 'Ultra Kitap’ını okumanızı öneririm.

1 Beğeni

Oncelikle vakit ayirip yazan butun arkadaslara cok tesekkur ediyorum, ozelden de cok guzel mesajlar aldim. Degerli deneyimlerinizi ve onerilerinizi paylasmaniz, bu kosu icin cesaretlendirmeleriniz ne kadar guzel. Tavsiyeler ve onerilerin bazilari o kadar basit ama bir o kadar da yarisin sonunu getirebilmeyi saglayacak nitelikte, trail kosularin cok farkli karakteri oldugunu anlayabildim.

Turkiye’de daha once trail kosusu yapmadan Zugspitze’ye kayit olmamin sebebi yurt disinda yasamam. Maalesef Turkiye’de yasarken kosuya ilgi duymamistim. Aslinda hedefim 2-3 sene icin Kapadokya’da 120km kosmak, bu kosuyu da o hedefe dogru bir baslangic olarak dusunmustum ama anladigim kadariyla baslangic icin epey teknik bir parkur secmisim.

Dun ilk kez fazla uzun olmayan, kisa ama sik inis cikislarin oldugu, hafif nemli sert toprak bir zeminde kostum. Cikislardan ziyade inislerde bastigim zeminin duz ve stabil olmamasi biraz tedirginlik yaratti, ayrica duz patikada yerlerdeki koklere de birkac kez takilip tokezledim. Trail kosularinin en zorlayici noktalarindan birisinin saatlerce suren kosunun bastan sona yuksek konsantrasyon gerektirecek olmasi galiba, bir koke takilip dusunce yarisin orada bitebilmesi maalesef mumkun gorunuyor. Yol ve trail kosularinin bu kadar farkli disiplinler oldugunu tahmin etmemistim, neyse ciddiyetle hazirlanmaya devam.

Bu kosunun videolarini izledigimde hemen hemen herkesin batonlari oldugunu gordum. Sizce bu parkurda batonsuz kosmak diye bir sey soz konusu olabilir mi? Batonla kosmak sezgisel bir sey mi, yani elimize aldigimizdan bir kac dakika sonra batonlari rahatlikla kullanabilir miyiz?

1 Beğeni

Baton kullanimi cabuk öğrenilen ama pratik gerektiren bir konu. Bu yarışlar icin hizli katlanıp minicik olan modelleri tercih etmeniz uygun olabilir. Trekking amaclı olanlar biraz daha ağır ve fazla küçülmezler genellikle. Dagcilikta batonsuz adim atmam ama trail yarislarin da kullanamıyorum fakat kullanmanızı tavsiye ederim. Oncesi mutlaka antrenmanlarda pratik yapmak sartiyla.

1 Beğeni

Yurtdışında mısın? O zamaaaan iş başka, bizim hep imrenerek boynu bükük baktığımız trail ve ultra running dergilerini al. Çok yarış oluyor, lokal bir yarışa girip bi denesene?

Baton çok kişisel bir şey, ama onu da denemeden bilemezsin. Ben batonlari kendi elim ayağım gibi hissediyorum, baton oldu mu 4x4’e geçiyorum sanki. Utmb occ parkurunda (uzun çıkış ve sonra uzun inişler var, tabii bunlar hep tekrar ediyor, çık in, in, çık… :slight_smile: ) startta batonlari açtım sonra hiç kapatmadım. Kullanmadigim zaman çok rahat yatayda yanimda taşıyorum… Baton (benim için) candır…

Bakalim seni de trailci yapabilecek miyiz?

1 Beğeni