Saatlerin Deniz Suyuna Dayanıklılığı

Herkese merhaba,
Birkaç sene önce bir arkadaşımın yüzerken kullandığı Garmin saati su aldı. Garmin yüzerken düğmeye basılmış olabileceğini iddia etti ve saati garanti kapsamına almadı. Saatin modelini ve olayın sonrasını hatırlamıyorum. Daha doğrusu takip etmedim o dönem.
Benim merak ettiğim şey şu, acaba havuzda veya denizde yukarıdaki örnekte anlattığım gibi sorun yaşayan oldu mu?
Şu an Antalya 'da yaşıyorum ve deniz çok tuzlu.Garmin 255 Music saatim var, önceki saatimi ve bunu denizde kullanmaktan çekiniyorum açıkçası.
Acaba tuzlu deniz suyunun uzun vadede saate bir zararı olur mu veya şöyle diyeyim risk ne kadar :slight_smile: ya da tuzlu deniz suyunun etkisini bertaraf etmek için alınabilecek bir önlem var mıdır? Son olarak endişe etmek yersiz mi sizce?
Not: Konu doğru bölümde mi bilemiyorum, değilse taşınabilir.

3 Beğeni

Çok teknik detayi bilmiyorum ama bunlar zaten triathlon saati olarak geçiyor ve triathlonun içinde açık denizde yüzme de var :slight_smile: Yani yüzerken düğmeye basılmıştır denmesi ilginç geldi.

Ha şunu da belirteyim bende de Garmin Forerunner 945 var. Banyoda duşta yıkanırken veya evimizdeki havuzda yüzerken tatli suda çıkarmıyorum ama risk olmamasi açısından tuzlu suda takmam gibi.

Çünkü adinda “Forerunner” geçen model sadece koşu içindir diye düşünüp banyo dışında suda takmam ama atıyorum arkadaşınızın saat modeli Garmin Fenix gibi açıkça belirtilen Multispor ve triathlon saati geçip bu hata olmuşsa ilginç olmuş.

4 Beğeni

Daha önce forerunner 245 kullandım, şuan 945 kullanıyorum. İkisinide denizde kullandım. Hiçbir sorun yaşamadım. 245 kullandığım dönemde suyun içerisindeyken düğmesine basıp basmadığımı hatırlamıyorum ama yüzme sırasında elimi dışarı çıkartıp aktiviteyi durdurup başlattım hiçbir sorun olmadı.

3 Beğeni

Güzel bir konuya değinmişsiniz. Yukarıda @JP_Jackson ın da dediği gibi triathlon ya da su sporları için üretilen bir saate firmanın yüzerken düğmeye basılmış olabilir demesi abesle iştigal etmek. Açık açık kardeşim uğraşmak istemiyoruz, yeni saat al desinler. Gerçi bu tutumu Garmin Türkiye mi (yoksa distribütörü mü) yoksa Garmin Global mi sergiliyor öğrenmek lazım. Memlekette bazı firmalar kraldan çok kralcı oldukları için yurt içinde çözülemeyen problemlerin globale eriştiğinizde, hatta zaman zaman globalle iletişime geçeceginizi ima ettiğiniz anda bile çözülüyor olabilmesi ayrı bir konu. Neyse konumuza dönecek olursak özetle:

Aslında su sporlarını da kapsayan bu modellerde herhangi bir bahane üretememeleri gerekir. Vurdun kırdın hasar verdin ondan su aldı, düğmeye bastın su aldı, tuzlu su contayı eritti su aldı, o gün saatin canı sıkkınmış su aldı diye sayılmaya başlanırsa bahane bitmez. Sonuncu hariç her biri zaman içinde mümkün olan senaryolar olsa da, firmalar isterlerse çeşitli koşullar altında tam su geçirmezlik garantisi verebilir. Ama bildiğim kadarıyla realite böyle işlemiyor. Açıkçası su geçirmeme özelliğini biraz şansa kullanıyoruz. Kutusundan yeni çıkarttığınız cihaz ilk havuz/deniz antrenmanınızda ya da ilk duş almanızda su geçirse özellikle Türkiye’de kime ne anlatabilirsiniz bilmiyorum. Konu hakkında tecrübeli arkadaşlar bilgilendirirse sevinirim. Bir cihazın GERÇEK SU GEÇİRMEZLİK GARANTİSİ varsa, açıkçası bu durum benim için tercih etmek adına artı bir puandır. Böyle bir atılımı yapacak firma da su sporları ile uğraşan kitle için çok popüler olur sanırım.

4 Beğeni

@Hasilyus Aslında konuyu açma amacım kullanıcıların bu konudaki deneyimlerini öğrenmek. İlk mesajda bahsettiğim garanti konusu bir örnek idi. Mesela Garmin Türkiye daha önce ölü piksel oluşan saatimi anında değiştirmişti. Kutusunda yeni saat göndermişlerdi.
Benim merak ettiğim şey ise şu, deniz suyunun veya tuzunun diyelim, orta uzun vadede pas vs gibi bir zararı olur mu?
Şöyle ki, Antalya 'nın denizi çok tuzlu, gopro cihazımı bile ne kadar yıkarsam yıkayım, kıyısında köşesinde tuzlar kalıyor. Silirek çıkarabiliyorum ancak.
Daha önce sup board alırken, satıcı bizim denizlerin suyu tuzlu olduğundan buradaki garantinin 1 sene, yurtdışında ise 2 sene olduğunu söylemişti. Boardların tuzdan etkilendiğini anlatmıştı. Antalya 'da lokal bir satıcı idi. Daha sonra zaten yurt dışından daha ucuza satın aldım.
Şöyle toparlarsam merak ettiğim şey, garanti konusunda ziyade, saati tuzlu suda kullanmak ne kadar riskli? Orta uzun vadede sorun yaşayanlar oldu mu?
Teşekkürler.

4 Beğeni

Merhabalar, daha önce 920xt ike aynı sorunu yaşamıştım. Garmin servisteki görevlinin açıklaması şöyleydi; saat suya girdiğinde içine su almıyor ancak su altındayken düğmelerden birine basıldığında düğmenin altı ve su geçirmez conta arasında su kalıyormuş. Bu su hava ısındığında buharlaşıyor ve o aşamada saatin içinde neme ve uzun vadede korozyona sebep oluyor. Ben o dönemde ücretiyle tamir ettirdim ve sonrasında daha üst modeller kullansam da bu konuya dikkat ettim.

3 Beğeni

Merhaba. Bundan önce, fenix 6 pro modeli bir saat kullanıyordum. 2 buçuk yıl hiç kolumdan çıkarmadım. Yaz aylarında 80-90 gün denize girerim hiç bir sorun yaşamamıştım. Forerunner ile farklı modeller olsada, iki model de triatlon saati olarak su geçirmezlik için benzer yöntem ve malzemeleri kullanıyorlardır diye tahmin ediyorum.

2 Beğeni

Cihaz tuzlu su ile muhatap olmasa bile contalarda uzun süre sonunda deformasyon olacaktır. Tecrübeli arkadaşlar daha net bir şekilde açıkalayabilirler ama tuz işin içine girdiğinde deformasyon hızlanacaktır. Bu bakımdan tuzlu suda kullanım sonrası duru su ile temizlemek gerekir. Tecrübeli arkadaşların yorumlarını ben de merak ediyorum.

1 Beğeni

Tuzlu suda da kullanabilirsiniz, ancak suyun altında tuşlara basmamanız öneriliyor, özellikle yabancı forumlarda.
Sudan çıkınca saatinizi musluk suyu altında tuzu gitsin diye iyice kurulayınız.
Geçen yaz Epix 2 model saatimi denizde, havuzda bu şekilde kullandım, bir sorun olmadı.

1 Beğeni

ben bu durumu sacmalik olarak tanimlamak ile basliyorum.

2 adet huawei saat kullandim. 7/24 kolumdadir. karada, dusta, denizde, havuzda saat cikarmam. water resist ozelligi olan bir cihazi neden cikarayim. ilk huawei saatim hic su gecirmedi. ikincisi gecirdi ve garanti kapsaminda onarildi. sonra bir daha havuzda denizde sus gecirmedi. ne yaptilar bilmiyorum ama huawei saatlerde munferitte olsa bu sikayet var.

her ne olursa olsiun 300 spor dalini destekledigini iddaa eden, acik deniz ve havuz icin ayri ayri modu olan bir saatin denizde ve havuzda su gecirmemesini beklemek kadar normal birsey olamaz. tam aksi bu modlari olmasina ragmen su gecirmesi sacmalik (bende ki hata gibi)

gelelim garmine, butun saatleri su gecirmez ama bazi saatler triatlon saati. yani multi sport ozelligi saatin reklamindaki ana konu, bas bas bagirarak lanse ediliyor. triatlon genelde deniz ile baslayan bir spor. denizde veya havuzda butona basilmaz ne demek? ben o sporu yaparken hic tusa basmayacak miyim? tusa basmam gerektiginde su ustune mi cikacagim, saati kurulayacak miyim?

postun basinda yazdigim gibi sacmalik…

bunu iddia etmeseler, acik deniz veya su icinde modlari ozellik olarak sunmasalar tamam ama bu saatlerin en buyuk ozelliklerinden biri bu. insanlar buna guvenerek aliyor. sonra su altinda butona basma bla bla bla…

conta vs konusuna gelecek olarak. endustride calisiyorum ve uzun sureli kullanim testleri genelde kullanicinin yillarca kullanmasina gore tasarlanir. durability. yani bir cihazin max kullanim omru ne tajmin ediliyorsa o sure test edilir. bu sure bir saat icin hadi 10 sene diyelim. 10 senede buton basma sayisini, bu sayida surede contasinin asinmasini, sicak soguk degisimini, darbeyi, kuvveti, nemi vs test edersin. dersin ki bu saat 10 sene dayanir ama 10 senenin sonu kontrol disi. arkadasin saati kac senelikmis ki butona basmis bozulmus. veya benjm 2 aylik saatim denizde 20 dakika yuzmeye dayanamadi. bunlarin hepsi hikaye

bunlara ragmen benim kullanim seklimi de ekleyeyim. hic cikarmam. denizde suda bozulursa da o saat saatlerin krali olsa kullanmam. benim operasyonuma hizmet edecek saati tercih ederim. dunyadaki en iyi spor saati su geciriyorsa da yorumum ayni olur. uzerine cekicle vurmadigim surece veya 100 metreye dalmadigim surece saat ile gunluk herseyi yapamadiktan sonra onca parayi neye veriyorum ki ben?

6 Beğeni

Bu saatlerde suyun altında tuşa basmama uzun zamandır haberdar olduğum bir konu. Kullanım kitapçığında da yazıyor. Bulursam eklerim bir ara. Su altında basınçla alakalı teknik bir açıklaması vardı sanırım. Baytekin’le alakalı bir durum değil yani, globalde de aynı.
Yeri gelmişken Baytekin geçen ay start tuşunda problem olan garantisiz fenix 7x’i ücretsiz tamir etti. Kendilerine teşekkür ederim buradan.

4 Beğeni

Selam,

Birebir aynı durumu yaşadım ben Fenix3 saatim ile. Havuz idmanlarında sürekli suyun içinde basardım tuşlara, start/stop ve lap almak için. Sonrasında start tuşu problem çıkarmaya başladı. Saat kendi kendine aktivite başlatıp duruyordu :slight_smile: Ama iki kere bastım bozuldu değil. 2,3 sene sonunda problem çıkarmaya başladı. Baytekin bana da aynı yorumu yaptı. Sonrasında globalde de durumun aynı olduğunu öğrendim. Baytekin start butonunu iyi niyet göstergesi olarak değiştirmiş problem çözülmüştü.

Sonaki saatlerimde hiç suyun içinde tuşlara basmadım. Gerek de yok zaten. Havuzda idman yaparken başlangıçta start bitişte stop ediyorum. Kolum suyun dışında tabii. Garminlerde otomatik olarak lap algılama özelliği var artık. Yüzmeye başlayınca lap başlıyor, durunca da duruyor. İdman sırasında başka bir tuşa basmaya gerek kalmıyor. Denizde zaten hiç ihtiyaç yok. Suya atlamadan start, sudan çıkınca da stop :slight_smile: Bu saatlerin hiç biri dalış saati değil. Dalış saatlerinde istediğiniz gibi basabilirsiniz tuşlara

3 Beğeni

Garmin Forerunner 945 kullanıcısıyım. Yanılmıyorsam 2019 Haziran’da almıştım. Suyun altında tuşlara basılmaması gerektiği konusu daha önce de konuşuldu forumda diye hatırlıyorum. Aktif şekilde denizde yüzerken Forerunner 945’i hep kullandım ama durdurma-başlatma gibi düğmelere basacağım durumlarda her zaman bileğimi sudan çıkarıp basıyorum. Yine ıslak olsa da en azından sualtı basıncından etkilenmemesini istiyorum. Her çıktığımda mutlaka tatlı su ile duruluyorum. Adında Forerunner geçse de Garmin sitelerinde Forerunner 945 ve yukarısı triatlon saati olarak geçiyor.
Not: En aktif kullanımım Marmara ve Kuzey Ege olup, tuz oranı Akdeniz’e göre çok çok az.

3 Beğeni

sanirim saatlerin cogunun kullanim kitaplarinda, su altinda tusa basilmamasi yonunde uyari var…

3 Beğeni

Bence problemi harika bir şekilde özetlemişsiniz. Benim söylemek istediğim fakat anlatamadığım tam olarak buydu. Ayrıca rica etsem biraz bahsetmişsiniz ama 2. Huawei saatinizin su geçirme sürecini ve garanti kapsamında onarılması sürecini deha detaylı bir şekilde anlatır mısınız? Huawei kullanıcısı olarak merak ettim. Sizi zorladılar mı, yoksa basit bir şekilde onarım yapıldı mı?

Unutmadan ben ilk mesajımda Garmin Türkiye Distribütörü Baytekin’i eleştirmişim gibi duruyor. Bazı arkadaşlar da Baytekin ile olan güzel tecrübelerini yazmışlar ama mesele Baytekin falan değil. Mesele madem start/stop butonu sıkıntılı, o zaman suda kullanabilirsin dediğin saatte o start/stop butonunun kullanılmaması.

1 Beğeni

Ben de Garmin Fenix 7x Solar var, kullanıcı dokümanında böyle bir not bulamadım. Su altında düğmeye basılmayacağını da burada öğrendim. İlginç bir bilgi ve de garanti dışı kalacaksa da bunun dokunmanda olması gerekir. Bundan sonra dikkat edeceğim.

1 Beğeni

“Su altında düğmelere basmaktan kaçının.” yazmakta :sob: Kılavuzda yazdığı sürece kullanocı bakım kısmında okumalı, basmamaya özen göstermeli.(Fenix 7 kılavuzunda yazan bu.Fenix 7x’de yazar mı,bakmak gerek)

https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/GUID-C001C335-A8EC-4A41-AB0E-BAC434259F92/TR-TR/GUID-756F63A5-750B-488D-809A-644D889E047A.html

Konu dışı olacak ama aferim Garmin’e, AB sar değerlerini de yazmış.

fēnix 7S Standard Edition: 0,32 W/kg gövde, 0,32 W/kg uzuv; fēnix 7S Pro Edition: 0,11 W/kg gövde, 0,12 W/kg uzuv; fēnix 7 Standard Edition: 0,30 W/kg gövde, 0,30 W/kg uzuv; fēnix 7 Pro Edition: 0,22 W/kg gövde, 0,26 W/kg uzuv; fēnix 7X Standard Edition: 0,75 W/kg gövde, 0,27 W/kg uzuv; fēnix 7X Pro Edition: <0,10 W/kg gövde, 0,29 W/kg uzuv

2 Beğeni

Hepsinde aynı manual var

3 Beğeni

Bunu görmüştüm ama bakım sırasında olduğu için açıkçası kayda değer bulmadım. Ama haklısınız, kapsam içinde olup ben yanlış değerlendirmişim.

1 Beğeni

bende 735xt vardi, 955 kullaniyorum bir suredir…onlarda da yaziyordu bu bilgi…ki dalgic saatlerinde (rolex submariner mesela) de ayar tuslarina su icinde dokunmayin derler mekanik olarak suyun kasanin icine gecmesini 100% engelleyebilecek bir durum soz konusu olamayacagi icin…

3 Beğeni