Merhabalar arkadaslar basliktan da anlasilacagi uzere benim cok canimi sıkan bir olaydan bahsetmek istiyorum size.3 senedir evim alanyaya da yakin olmasi ve guzel etkinliklerle suslenen bu yarista yari maraton kosuyorum.Bu sene 6 ay once bisiklet yarisinda dusup bilegimi kirdiktan sonra benim icin senenin ilk yarisi oldu o yuzden herhangi bir hedef belirlemeden son durumumu gormek icin katildim yarisa.Artik triatlona da veda ettigim icin sadece kosu var hayatimda son 3-4 aydir normalde haftada 3 gun olan kosu antremanimi 5-6 arasina cikardim haftalik ortalama 70-75 lik bir hacme de ulastirdim yani tekrardan eski formuma kavustum sayilir.Yarista amacim ilk 10 km 5 pace donus sonrasi ise yavas yavas hizlanarak son 3-4 km 4.45 ortalama ile gecen sene yaptigim 1.47 derecemi gecebilirsem cok iyi olur hedefiyle basladim.İlk 10 km hedef tuttu sonraki 5-6 km yine asagi yukari hedef tuttu sayilir kaldi son duzlukte vites arttirip yarisi guclu bitirmeye derken yari maraton kosanlarla 10 k kosanlar (aslinda yuruyenler cunku herkesin elinde bir telefon etrafi cekip yayin yapiyorlar) birlesene kadar.Malesef hepsi yurur ve sohbet eder vaziyette korkunc bir kalabaliga daldik mumkun degil yer yok slalom yapiyoruz resmen cekilin diyorum soldayim diyorum sagdayim diyorum kimsenin umru degil zaten yorgunluk tavan yapmis zar zor son bir guc ile hizlanmaya calisiyorum olmadi malesef pes ettim o kalabalikta sinir olup yavaslamaktan baska carem kalmadi.Gecen sene 10k yi sagdan 21k yi soldan diye ayirmislardi onlar sagda kafasina gore ne isterse yapiyordu bizi hic engellememislerdi bu sene tam bir fiyasko oldu malesef.Bunu nasil dusunemediler insan hayret ediyor nitekim ilk 16 k PB yaptigim yarista gecen seneden 1 dk geride bitirdim.Tamam bu sene benim donus yarisim oldugu icin hedefim tutmasa da tamam diyecegim ama ya hedefi olanlar ya da benim onca emegime yazik degil mi bu kadar guzel icra ettigim yarisi belki de sahane bir derece ile bitirecekken ( kendi adima sahane) niye bu sinir stresi yasattiniz ki bize? Yarisa katilipta ayni sorunu yasayan oldu mu acaba arkadaslar sizlerin de fikirlerini merak ediyorum
Benzer bir konuyu birkaç sene önce bir koşucu arkadaş açmıştı.
Fransa’daki bir patika yarışı için konu açmıştı. Yarışın başlangıcından itibaren bir çok noktada beklemek zorunda kaldığını, yavaş gidenlerin arkadan gelenlere asla yol vermek gibi bir kaygılarının olmadığını ve çok zaman kaybettiğini söylemişti.
Ama burada kimse onu desteklememişti. Hiç kimse PB kaygısı taşıyan bir koşucuya saygı göstermemişti diye hatırlıyorum. Onun yerine “herkes bekliyor, bu iş doğasında bu var, niye acele ediyorsun vb” birçok karşı argümanla konuyu açan kişiye yüklenilmişti. Bizzat admin yargılayıcı bir cevap vermişti. Bu yüzden konuyu açan arkadaş konuyu pek fazla devam ettirememişti ve konu fazla uzun soluklu olmadan aşağılara düşmüştü.
Bu konunun akıbeti de benzer olur diye düşünüyorum. İnsanlar bir yarışta PB yapmak için gayret edenlerin değil, o “yarış”a bol bol selfie yapıp yarışın keyfini çıkarmak için giden turistik koşucuların tarafını tutuyor.
Cok ilginc eger oyle olduysa cunku bu bir yaris siz yarismayacaksaniz sadece eglence amaciyla katildiysaniz en kenardan kimseyi engellemeyecek sekilde ne isterseniz yapabilirsiniz benim icin hic ama hic problem degil ama ben yarismaya geliyorum her yarista kendimin bir adim onunde olmaya calisiyorum sizin beni ve benim gibi bircok kisiyi engellemeye ne hakkiniz var.Burdan şu da anlasilmasin eglenmeye gelenlere de asla karsi degilim herkesin amaci farkli ama beni engellemedigi surece karsi degilim son 3 km kendimize yol acmak icin cirpindik boyle yaris olmaz ki
Yarışmaya gelenlerin sportif saygınlığı ile mavraya gelenlerin saygınlığı bir olur mu ![]()
Siz zaten gecen yildan son noktayi koymussunuz ben yazmasam bile olurmus![]()
Dün bosphorun da fark ettim . Yarışlar sayesinde ermiş olabilirim .
Kayıtsız koşanlara , ayağıma basanlara, yüksek sesli müzik dinleyenlere, CP lerde suyu içmek yerine gargara yapanlara ve boy abdesti alanlara hiç kızmadım.
Hocam vallahi kizilmayacak gibi degildi ya dusunun onunuzde yuruyen yuzlerce insan guya kosu yarisina katilmislar katilimda inanilmaz yogun herkes icin bir pazar aktivitesi mantigi resmen duvara carpmak gibi bir durum gececek yer yok oyle bir insan kalabaligi
Geçen Winterrun da start ile birlikte bölünmüş yolun sahil tarafindan ilk 5 km yi koşup yolun diğer tarafından diğer 5 km yi koştuk.
itiş kakış uzak olsun diye dün yarışa en arkada başladım solcu arkadaşları soldan sağdan geçerken aynı yoldan ters yönde gelen pace aracımı dabakhane aracımı nedir tanımı ile bir ara karşı karşıya kaldım.
Dönüşü diğer yola vermemişler aynı yolun sol şeridine vermişler. Dönen koşucular ile aynı yoldan koştuk hiç bir bölünme uyarısı bariyer vs yok
Kendime dediğim tek cümle " bu ülkede yaşıyorsan böyle şeyler olur " bir kaç dakika sonra kendimi toplayıp devam ettim.
Zaten artik normal olani gectik hayatta kaldigimiza sukreder duruma geldik malesef
Nerede oldu bu ya? Ben boyle bir sey animsamiyorum. Hatta ben kendim de bir sene Antalya’da bu sorunu yasadim ve bir yerlerde yazdim diye animsiyorum. Kastettigin basligi bulup bize hatirlatmak zorundasin artik…
Bu konu çok hassas bir konu. Benzerini Gelibolu da yaşamıştım. İnsanlar haftasonu eğlencesine gelmişlerdi resmen, zaten Kilitbahir kutsal ve turistik bir yer. Yol da çok dar. Fakat bir düşündüm organizasyonu yapan kişiler bu serzenişi önemsemez. Ne kadar insan o kadar para demek. Maalesef bu işin bir çözümü yok. O koşullarda rakiplerin de koşuyor, bu da parkurun bir parçası gibi düşünmek gerek. Grönland da da koşsan bu iş böyle.
He, niş işleri ve dertleri düşünen, rafine ve klas bir organizatör çıkar ve bu işi kafaya takar o zaman çözüm bulunur. Lâkayidiye ile olacak iş değil bu. İyi para bastık bu yarışta diye düşünen ticaretçiler bu işi çözemez.
Yok hocam bu yer darligindan kaynakli bir sey degil 2 gidis 2 gelisli bir yol dusunun gecen sene soldan 10k kosuyordu sagdan 21k bu yol zaten 2-3 km bir sey bu sene ise sol tarafta kosan yok yonlendirilmemis hepimiz sag taraftayiz yani tamamen organizasyon hatasi yoksa yol darligindan olsa sikayet edecek bir durum yok sartlar herkes icin ayni olur
kısa vadede bu duruma bir çözüm bulunabileceğini zannetmiyorum açıkçası:( Ben bir kaç defa yarış başlamadan önce sunucudan rica etmiştim. öncelikle çöp konusu sonra da solu boş bırakmaları gerektiği hakkında. ama maalesef çok az işe yaradı. bazen bu durumlar kavga sebebi bile olabiliyor. saygısızlık yapan kişi bir de ses yükseltince hem tatsız şeyler yaşanıyor hem de yarıştan kopuyor insan. Organizatörlerin çok profesyonel olması şart artık. yarışı düzenlemek için düzenlemeyin lütfen. kurallara uyalım gerekirse uyduralım. yarıştan men etme vb. cezai işlemlere varan çözümler olmalı.
Çağımızın vebası: Mavra. ![]()
Sırf etkileşim uğruna, sporla ve koşu kültürüyle uzaktan yakından alakası olmayan insanlar, etkinliklerde sadece fotoğraf paylaşma niyetiyle parkuru işgal ediyor. Burada yavaş koşmak değil sorun. Yavaş koşmak asla bir sorun olamaz. Sorun tamamen koşu organizasyonuna gelip koşmamak.
Tabii ben kendi penceremden bakarak yazıyorum. O kişiye sorsak; “Halka açık bir organizasyon, paramı yatırdım; istediğim hızda, istediğim gibi ilerlerim. İster koşarım, ister yürürüm.” diyebilir. Haksız mı? Bence değil. Maalesef değil…
Fakat sırf “yapılmış olmak için” düzenlenen ve asıl gayesi finansal geri dönüş olan organizasyonlarda katılımcı sayısı, bilhassa kısa mesafelerde her geçen yıl katlanarak artıyor. Bu kalabalık arttıkça da belli bir süre ve performans hedefiyle oraya gelen gerçek katılımcıların mağduriyet oranı kaçınılmaz olarak yükseliyor.
Kapı uygulaması yok, kural yok; parkura korsan katılımlar ise sürekli artış eğiliminde. İş öyle bir noktaya geldi ki, korsan koşucuların madalya aldığı, kayıt ücretini ödeyen asıl katılımcılara ise madalya kalmadığı türlü türlü rezilliklere şahit oluyoruz.
Şehirlerimizde insanlar en ufak etkinliğe hasret. Özellikle büyükşehirlerde sadece etkinliklerde koşan insanlar var. Daha geçen hafta hayatında hiç koşmamış insanlar Anadolu Ajansı’nın etkinliğinde azımsanmayacak sayıda vardı. Ne denir ki? Herkesin hakkı sonuçta ama etkinliği yaparken organizatörün biraz daha zaman ayırması ile çözülecek şeyler.
Korkarım ki ileride bu günleri de arayacağız.
Çok doğru bir konu olmuş. Uzun süreler hazırlanıp emeklerinin karşılığını almak isteyen koşucular için bu durum sinir bozucu. Ama bence çözüm o kadar da zor değil gibi geliyor.. Bu işlerin nasıl yapıldığını bilmiyorum üst perdeden de konuşmak istemiyorum ama sadece organizatörlerin koşuculara kulak verip yarışın da durumuna göre uygulamalar yapması gerekiyor sanki. @Umuttuna’nın söylediği gibi geçen sene yol ayrımı yapılarak çözülmüş. Kapı uygulamaları yapılarak çözülebilir, yollar bölünerek çözülebilir..
Benzer durum her sene Adana’da yaşanıyor, Yarı Maraton kategorisi 10k kategorisinden 15 dakika geç başlıyor, nasıl bir mantıkla yapılıyor bir fikrim yok. YM koşanlar bir sürü 10k’yı geçmek durumunda kalıyor. Tek avantaj parkurdaki yollar çok dar olmadığı için ve muhtemelen Antalya kadar kalabalık da olmadığı için bir şekilde geçilebiliyor ama soruna davetiye çıkarıyoruz.
Aynı şekilde Konya’da iki kategori de aynı anda başladığı için ben de dahil olmak üzere bir sürü yolu şaşıran ve parkuru eksik tamamlayan koşucular olmuştu.
Kategori uygulaması İstanbul’da yapılıyor Türkiye’de başka yerde yapılıyor mu bilmiyorum onda da neye göre değerlendirme yapıldı kategoriler neye göre belirlendi hiç anlayamamıştım. B kategorisinde olmamıza rağmen yarışın başında çok düşük pace’le ilerlemek durumunda kalmıştık.
Ben bir katılımcı olarak yarışlardan sonra organizasyona mail atarak geri bildirimde bulunmaya çalışıyorum iyi taraflarını da kötü taraflarını da. Ancak bunlar ne derecede dikkate alınıyor ya da gerçekten okunuyor mu emin değilim. O işler öyle senin bildiğin gibi derseniz de itiraz etmem cehaletime verin ama bu durumlar iyi organizasyonla çözülebilir gibi geliyor bana.
Antalya’da 1 kez koştum ve gidiş dönüş kısmında ben de sıkıntılı bir olay yaşadım, bağcığım çözüldü durmak zorunda kaldım ve sağ kenara geçmeye çalışırken bana çarpmasınlar diye arkama bakarken önden gelen yaş almış bir koşucu tarafından azarlandım, çarpacağımdan korktu sanırım, onun endişesini haklı bulmakla birlikte sinirle bağırmasını haksız buldum, ben de çaresiz hissettim. O git gel yola bir çare bulunması gerekiyor.
Ayrıca bu azarlanışım ilk değil, özellikle yaş almış abilerden nadir olmayacak şekilde şunu yap bunu yap gibi yüksek sesli direktifler duymak son derece sinirimi bozuyor, içtiğim suya bile karışanlar oluyor, su içme diyen başka dert bib’ini ne biçim takmışsın diyen bir başka, en son birisine sizin ne haddinize diye bağırmak zorunda kaldım, sessiz kalayım saygılı davranayım diyorum ama ben de dayanamıyorum, bu sinirlilik hali koşudaki keyfimi kaçırıyor. Bu başka başlığın konusu ama olsun söyledim rahatladım.
Malesef kendini bilmezlik,kabalik toplumun genel sorunu hale geldi hic musamaha gostermemek lazim boyle tiplere kirilan kirilsin uzulen uzulsun sorulmadigi surece kimseye tavsiye verilmez genel kuraldir.
@sinanduru Kesinlikle katiliyorum cozmesi cok zor seyler degil bunlar sadece isi bilen birilerinin organize etmesi gerekiyor yani sadece yarisi yaparim burasi zaten turistik yer katilim cok olur parayi alir kenara cekilirimle olmuyor bu isler.Katilimin cok oldugu bu gibi organizasyonlarda pacerlik olabilir dalgali start olabilir kategorilere gore start olabilir yani is cozulur ama cozmek isteyen irade lazim.
Ne kadar kalabalık o kadar sorun mantığıyla; çözümü artık yol yarışlarına fazla katılmamakta buldum. Uzun trail yarışlarında bu dertler olmuyor (soldan yürüme, selfie çekme vs.), keyfiniz de bozulmuyor.
32.inci mesaj ![]()