Polarla koşamazsın. Uzun kollu herhangi bir sporcu içliği, üstüne tshirt, onun üstüne de rüzgar ve su geçirmez bir yağmurluk, bere ve belki boyun bölgesi için bir buff yeterli olacaktır. Mesele sürekli hareket halinde olmak. Hareket ettiğin sürece sıkıntı yaşamazsın
Bu arada soguga elbet kendinizi hazirlayin ama oranin insani olarak yazayim. Bekelemedik bir sicak da olabilir. Eski takvim ile 15 Agustos ile Agustos ayi girer ve ondan sonrasi sicaktir. Bazen Eylul sonuna hatta Ekim’e kadar bu sicaklar uzayabilir. Tabi guz mevsimi cok inisli cikislidir. O iklimde hava aciksa kollari, kafayi, enseyi ve kulaklari koruyacak bir ekipmaniniz da olsun yaninizda… Sicagi hemen yakar ve sonrasi biraz uzucu olabiliyor. Sabah erken saatlerde mutlaka soguk olacaktir, aksam da saat 5 gibi gunesin gitmesi ile hava sertlesir. Bu da benden bir bilgi olsun.
Böyle bir senaryoda (soğuk + yağışli fırtına + elektrikli hava) termal alüminyum battaniye kullanımını iki kere düşünmek gerekiyor. Alüminyum, bakır kadar olmasa da iyi bir iletkendir. Bu da havadaki statik elektrik yükünü çekme potansiyelini artırır. Açık alanda kullanımı çok büyük risk içerir. Hipotermi ile yıldırım çarpması ikileminde kalınca, her ikisinin de tedbirleri önem kazanıyor.
Elde tutulan metal batonlar da yıldırım riskini artırır. Elektrikli bir havada, açık alanda bir yere sığınılmış ise, batonları 4-5 metre öteye metal ucu toprağa saplayacak şekilde dik konumlandırmak, batonu risk olmaktan çıkartacağı gibi, bir paratoner kadar olmasa da, alternatif deşarj yolu oluşturacağı için faydalı hale de getirebilir.
Yağmur ve yıldırım varsa, yere vücut veya ıslak kıyafet/ayakkabı temasından kaçınmak gerekir. Termal battaniyeyi kullanmaya karar vermisseniz, battaniyenin yere temasına izin vermeyin. Aslında vücudunuza da temas ettirmeyin demek istiyorum ama o koşullarda ve koşu kıyafetiyle biraz zor. Bana göre ayakları yerden elektriksel olarak izole eden bir ekipmanin, yüksek irtifa koşularında zorunlu/tavsiye edilen malzemeler içinde yer alması gerekir.
Yukarılarda, sıcak ve/veya güneş yanığı, soğuk hava, yağış ve elektrikli hava… bu beş etkiye aynı günde bir kaç saat içinde maruz kalinabilecegini unutmamak gerek.
26-28 Eylül’de o rotada ülkemizin taş sevdalısı koşucuları her türlü sürprize hazırlıklı olmalı bence . Tarih epey geç bence oralarda koşmak için, bir de herkesin gaza gelip 100k lik versiyonuna kaydolduğunu düşününce yarış günü forumun en gözde başlığı olur burası
ben de o gaza gelenlerden biriyim ama antrenmanlarımın yetmeyeceğini gördüm ve 5900 irtifaya henüz hazır değilim. o yüzden kaydımı iptal ettim. sigortalı kaydı yapmama rağmen 3 aydır ödemem iade edilmedi. sürekli zırt pırt evrak istiyorlar.
Sigortalı kaydı yaptıran kişi, en basitinden keyfim o gün koşmak istemiyor, IBAN numaram bu der resmi adrese, iletişim bilgileri de organizasyonda var ve 3-5 güne iade olur (düz mantık ve normali böyle olmalı dedirtmekte).
Maalesef öyle değil. Şurada kuralları var. Keyfe göre iptal edilemiyor, ama yine de belge ayarlayıp zorunlu bir şekilde iptal ediyormuş gibi keyfe göre iptal edilebilir. Tüm genel sigortalara olduğu gibi bu sigortanın da amacı “öngörülemeyen sebepler” nedenli yarışa katılamama. Ben belli bir ücret vereyim de sebepsiz iptal hakkım olsun denirse sigorta yerine “iade hakkı” gibi bir terim kullanılırdı, bazı yarışlarda da var galiba.
Ben kayıt olurken Haziran ayına kadar iptallerde tamamen iade deniyordu. Ben Nisanda iptal başvurusu yaptım. Antrenmasızlık ve menisküs zorlaması diye. İlgili sağlık raporunu da ekledim. Ama Fransızca kendi formlarını gönderdiler bunu hastane doldursun imzalasın kaşelesin diyorlar. Kolay kolay hiç bir hastaneye o formu doldurtup imzalatamam açıkçası.
İade ve sigorta detaylarıyla alakalı kayıtların açıldığı ilk zamanlarda hiçbir kanaldan dönüş alamadığım için vazgeçtiğim bir yarıştı. Buradaki gelişmeleri çok merak ediyorum hocam.
Sakatlığım nedeni ile UTMB kaydımı iptal etmiştim. UTMB direk aradan çekildi. Senin muhatabın sigorta şirketi, onlarla konuş dedi. O fransız sigorta şirketi de bin dereden su getirmemi istedi geri ödeme için. Aylar sürmüştü paramı geri alabilmem.
sanırım ben de aynı yoldan geçeceğim. şu an ölü taklidi. üstelik sonucunuz 15 iş günü içinde kesinle sonuca ulaştırılacaktır deniliyordu. UTMB ye güvenip artık kati suretle sigorta yapmam. @yamcothegreat bunu çok iyi düşünmüşsünüz tebrik ederim. biz düşünemedik. aksine şirket yabancı olunca Türkiyeden daha sağlam ve daha hızlı çözülür sandık.
ağrılarım nedeniyle iptal edebildiğim tüm 2025 kayıtlarımı iptal edip ameliyat olma fikrim var. bu organizasyonlar arasında UTMB’de bulunuyor.
ben bunlardan para falan alınmaz diye iptal sigortası yapmamıştım, kayıt ücretinin yanmasını galiba sineye çekeceğim ama uçak ve konaklama için de rezervasyon yapmıştım umarım oraları çözebilirim.
Ben iptal sigortası ile kaydoldum ve sonrasında menisküsü tekrar yırttım ameliyat oldum. İptal sigortası var diye çok rahattım. 7 ay geçmesine rağmen iade gelmedi.
İade için yönlendirdiği site Fransızca. Hem İngilizce , hem fransızca kaç defa yazdım. Ama bir cevap yok. İnanılmaz gözümden düştü organizasyon. UTMB diye güvenmemek lazımmış. Hala bekliyorum.
Herkes aynı dertten şikayetçi. Benim 3 ay oldu belgelere rağmen ödeme yok. Türkiyede hukukun çalışmadığını da öğrenmişler sanırım. Yoksa bu kadar rahat davranamazlar. Kendi ülkelerinde burunlarından getirirler. Yabancı bir arkadaş ile görüştüm; daha önce kayıt yapıp iptal etmiş Avusturyada. 15 iş günü içinde iadesi yapılmış. Sadece vazgeçmiş antrenman yapamadığı için. Bizim gibi sağlık raporu da yok üstelik. Gel de delirme…
Arkadaşım Tarık’la birlikte her ikimizde sigortalı olarak kayıt olmuştuk. O iptal etti. 63 € para yatırıldı iade olarak. İade süreci çok uzun sürdü. Kayıt parasını sigortalı olmasına rağmen yarısını kesip yatırmışlar. Çok saçma.
Yarış Türkiye’de değil mi?
Sigorta şirketi ister yabancı ister yerli olsun, yarış organizatörü taf onayı almış. Ülkemizin kural yasal mevzuatı dışı da olamaz.
Direk tüketici hakem heyetine başvurun iade ile ilgili süre dolmuşsa, iade eksikse.
Elbette, Kaçkar Ultra’ya kayıt olmuştuk birlikte. Eksikmi, değilmi bilmiyoruz. Nasıl öğrenebiliriz, bilginiz va mı? Bu kadar ödeme yapılıyor olabilir mi?
Evet abi o günü çok iyi hatırlıyorum….
“Aman Allah’ım ne yarıştı “ demeden edemiyor insan , çok şükür ki kimseye bir şey olmadan yarış tamamlandı… fakat atladığınız bir şey var sanırım , parkurda işaretler yoğun kar yağışından dolayı tam anlamıyla kaybolmuştu , yani işaretler yok değildi vardı ama resmen yok oldu maalesef….
- gelelim bugünkü konumuza ;
Neredeyse aynı tarihte yapılacak olan kaçkar Utmb’yi çok hafife alan koşucu arkadaşlarımız var….ben haziranda bile koşulan kaçkar ultra’ya eksiksiz ekipmanla gitmeme rağmen her zaman gözümü dört açıp koşmuşumdur…
Hangi organizasyon yaparsa yapsın kaçkar daima kırmızı alarmda koşulması gerekir….
Sanıyorum ki bunu yarışa katılacakların %60-70’i farkında değil…
Saygılar
Siz bunu dediğinize göre hukuki yollara başvurmuş olmasınız, Yoksa hukuğa başvurmadan hukuğun çalışmadığını söylemek doğru olmaz. Hukuk çalışmıyorsa, bunun birinci sebebi hak sahiplerinin hakkını aramalarındaki ihmallerdir.
dostum kendince laf çarpmaya çalışmışsın ama çok gereksiz olmuş. mevcut yaşanan gündemi bile görüp hukuk varmış gibi ifadelerinin çok da dikkate alınacak gibi değil. hukukun işlediği ülkede belediye başkanları henüz iddianame bile yazılamadan hapse atılmaz, dolar 40 tl olmaz, gençler bir kahveye 200 Tl ödemez, bir spor ayakkabısı maaş kadar olmaz, katiller, gaspçılar, hırsızlar ve onlarca dosyası olanlar sokaklarda gezemez. ülkenin gençleri yurtdışına gitmezdi. daha saymamı ister misin ???
‘‘Hukuk çalışmıyorsa, bunun birinci sebebi hak sahiplerinin hakkını aramalarındaki ihmallerdir.’’ cümleniz epey komik olmuş:) hak ve hukuk arayanların başına neler geldiğini de hiç bir yer de görmemişsindir sanırım. Hırsızın da hiç suçu yok sanırım.
Hukuk sistemi düzgün çalışan ve insanların ceza sisteminden korktuğu, yasalara riayet edilen bir ülkede; basit bir sigorta meselesi için hukuk yollarına gerek kalmaz. umarım açıklayabilmişimdir.