Rize/Kaçkar by UTMB

Kafamdaki sorular:

1. Kamu bütçesinden utmb’ye ödeme yapıldı mı?

2. Yapıldıysa ne kadar?

3. İlgili kurumlar yabancı bir şirket getirtip onlara para vermek yerine, yıllardır düzenlenen Kaçkar Ultra yarışına maddi manevi destek verseler, bu yarışın organizasyonunu geliştirseler neler olurdu?..

6 Beğeni
  1. madde benim de özellikle merak ettiğim bir soru. Ama cevabı belli. Öte yandan verilen desteklerin bir kısmı:

”Organizasyon, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın himayelerinde yapılıyor, Sayın Bakanımız bu organizasyonu başından beri takip ediyor, yerinde de tespitlerde bulundu. Rize Valiliğimizin de koordinasyonunda yürütülüyor. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın da emekleri var.”

Dilerim kazasız belasız herkesin sağlıkla bitireceği başarılı bir organizasyon olur.

kaynak

1 Beğeni

Kaldı artık 6 saat.. başlıyoruz öyle ya da böyle güzel geçer umarım.

Kit günü ve merchandise hakkında söylenecek çok şey var.. sonra.

3 Beğeni

Şu an sitedeki canlı takip videosunu seyrediyorum.

Geçenlerde koştuğum Belgrad Ultra parkuru dahi daha çok patika havasındaydı.

Yaylanın asfalt ve beton yollarında koşuyorlar sürekli. Birinciyi bisikletli video çeken bir eleman sürekli takip edebiliyor. yani bir bisikletin giremediği bir kısım dahi yok gözüküyor.

Bence rezil oldu bu organizasyon

2 Beğeni

20K - Mestan Turhan

4 Beğeni

50K parkurunda asfalt, beton, parke taş çok vardı. En az 10 km vardır, azı yoktur belki biraz fazladır. Ama ipli geçiş, teknik kısım, bisiklet giremeyecek çok kısım vardı. Uludağ’da Zeyniler-Saitabat arası şelale çıkışı gibi merdivenli-merdivensiz dik çıkışlar vardı. Başlangıçta 3,5 km’lik çok anlamsız bir loop ile starttan iki kez geçtik.

Ayrıntı ve yorumlarımı daha sonra uzunca yazarım.

9 Beğeni

Yalaka,şakşakçı,organizasyondan beklentilerim ve çıkarım olan biri olarak yazacağım birşeyler ama önce dinlenmem lazım,bekleyiniz efendim :joy:

8 Beğeni

Maksimum 2400 e çıkılan ciddi miktarı stabilize yol-asfalt-beton koşulmasına rağmen diğer bölümlerin zorluğu-riski orijinal parkur yapılsa neler yaşanırdı diye düşündürdü sürekli.
Hiç tecrübesi olmayan çok koşucu vardı.
Bizleri 3300 seviyelerine bu havada çıkarsalardı. Bilemiyorum Altan.

Start-finish alanı, afad çalışanları, cp ler alkışı haketti.

Madalya şahane, first edition detayı efsane.

4 Beğeni

Ayder’e, organizasyona ve yarışa dair bazı notlar:

İlk notum: Bu yarışla ilgili bazı şeyleri eleştirenlere “kuyruk acısı” vb. gülünç cevaplar verildiğini gözlemledim. Eleştiri iyi bir şeydir, eleştiri olmadan daha ileri gitmek çok mümkün gözükmüyor. Eleştiriden bu kadar korkmayalım.

Ayder:

Utanç verici bir yapılaşma örneği. İnşa edilen yapıların ve dekorasyonun estetiksizliği bir yana, bölgede bir kimliksizlik hakim. Hemşin ve Karadeniz kültürüne dair mekanlar yerine, gelen turistlerle şekillenen, Arapça tabelalı, tuhaf ve çirkin mekanlar oluşmuş. Bu mekanların kapılarında, sigara izmaritlerini hemen yanlarındaki çöp kutusuna değil de sokağa fırlatan tipler çalışıyor.

Ayder’de kaldırımda yürümek mümkün değil, kaldırıma arabalar park ediyor. Bizzat bakanlığın şantiyesinde inşaat malzemeleri kaldırıma yığılmıştı. Yarış öncesi rezil bir görüntü vardı. Yarışa birkaç saat kala kaldırımdaki pislikleri otelin önüne attılar neyse ki, yine de berbat bir görüntüydü.

Genel durum şöyle: Etrafta mercedesli müteahhitler, işletmeciler geziyor. Ayder’e para gelmiş, medeniyet henüz gelememiş, veya belki de daha önceden var olan medeniyet yok edilmiş.

Manyak bir coğrafyaya sahip olan Ayder, kalitesiz turistin arabayla, otobüsle gelip mıhlama yiyip geri döndüğü anlamsız bir yere dönüşmüş. Halbuki uzun mesafe yürüyüşleri için olağanüstü güzel rotalar var.

Çamlıhemşin-Ayder yolunu genişletmek için Fırtına Deresi’nin yatağını değiştirip, beton dökmüşler, prekast beton duvarlardan dereyi göremediğin yerler var. Dünya güzeli bir coğrafya mahvedilmiş.

Konaklama:

Gecekondudan hallice bir pansiyona, iki kişilik oda için geceliği 60€ ödedik. Tamam, Ayder küçük bir yer, talep yüksekse fiyatların artması anlaşılır bir durum ama bu gecekondu estetiği ve koşulları can sıkıcı.

UTMB:

”Yerli ve milli” laflarıyla etrafta gezen tiplerin, yerel bir yarışa destek olmak yerine yurtdışından dev bir şirket getirtip yerel yarışın yok olmasına neden olmalarını doğru bulmuyorum. UTMB’nin Türkiye’ye doğru koşullar altında gelmesi ülkeye ve yerel sporculara bir katkıdır, ama yerel bir yarışı yutmuş olması gerçekten çok problemli.

Organizasyon:

Yarış kiti diye bir şey yoktu aslında. Boş ve kalitesiz bir çanta ile göğüs numarası/çip ve gps takip cihazı (bu coğrafyayı düşününce çok doğru bir uygulama) verildi. Yarışlarda kit içeriğini gereksiz buluyorum genelde. Ama yarış tshirtleri güzel bir hatıra oluyor. Yarış için hazırlanan kalitesiz baskılı bir tshirt 35€’ya satılıyordu. Yarışı (50k) bitirenlere verilen yeleği nerede kullanabiliriz bilemedik. Reflektörlü şantiye yeleklerinden hallice bir ürün.

Yarış tarihinin geç olması herkesin eleştirdiği bir meseleydi zaten. Nitekim bu tarihi seçmenin sonucunu da görmüş olduk. Yarışlar iptal edilebilir tabii ki ama 100k yarışçılarına gelecek seneye ücretsiz katılım hakkı vermemek… Bu kadar temel bir meseleyi utmb gibi büyük bir markanın çözememiş olması gülünç ve 100k koşucuları için sinir bozucuydu.

Yarış:

50k parkuru değiştirildikten sonra parkura dair “%90’ı beton, coğrafyaya ihanet” gibi eleştiriler oldu. Yarışa da bu yüzden epey moralsiz ve heyecansız başladık. Yarış sonunda bu eleştirilere katılmadığımı söylemek zorundayım. Orijinal halindeki gibi epik bir dağ/yayla rotası değildi evet, ama yine de müthiş tırmanışları, rododendronların arasından geçen orman patikaları, şelale ve dere geçişleri, su basmış arazide taşlı teknik zeminleriyle, 2500 metre altı Kaçkar coğrafyasını iyi temsil eden bir yayla/orman koşusu olduğunu düşünüyorum. İnişte mahveden Galer-Ayder betonu orijinal 50k rotasında da vardı.

Kontrol noktalarındaki yeme-içme alanları ve ekipler çok iyiydi. Rota boyunca çok fazla noktada güvenlik/acil durum/kontrol ekipleri vardı. Bir acil durum yaşamadım ama yaşasam çok hızlı yardım gelir hissiyatını verdi.

-

Utmb ve taşlarla pek ilgilenmiyorum. Bayıldığım bir coğrafya olduğu, müthiş bir rotada koşulacağı ve çok fazla tanıdık katıldığı için lojistik zorluğuna ve Ayder’deki esnaf kazığına rağmen yarışa kaydolmuştum. Vakit ve bütçe bulursam orijinal 50k rotasını koşmak için tekrar gelmek isterim.

22 Beğeni

nokta.

Ayder’in kaderine terk edilmesi, vizyonsuzluk ve bunun bütün ülkeye sirayet etmesi kabul edilemez. Tek tük yerel yöneticilerin hamleleriyle bazı şeyler kurtuluyor. Kimliğini unutup yetkilisinden, vatandaşına kadar varlıklarını peşkeş çekmenin bir açıklamasını insan istiyor ama olmadığını biliyoruz. Menfaat, arzular ve haz için her şeyini vermek mübah.

9 Beğeni

Ödül töreni çok insan üzdü :slight_smile: sadece yaş birincilerini toplu sahneye aldılar. Yaş için kürsü bekleyen baya bir kişi vardı.

2 Beğeni

Herkese merhaba ;

10 yıl boyunca Kaçkar Ultra’da koştum. İyi ya da kötü, her yıl o dağlara gitmeye çalıştım. Kısıtlı imkanlarla yapılan butik bir yarıştı ama bahanesi çok büyüktü: Hem o eşsiz coğrafyayı görmek, hem de Alper abiye destek olmak. Bu iki sebep, benim için Kaçkar Ultra’da koşmaya yetti de arttı bile.

Azda olsa eleştiri kısmına girmek istiyorum :raising_hands:t3:; çünkü herkesin hayata ve spora bakış açısı farklıdır. Ama en azından geçmişe dönüp bakmak gerektiğini düşünüyorum. Yıllarca kısıtlı imkanlarla elinden geleni yapan, herkesin işine koşan, koşmaya çalışan bir insanın yarışı hiç değer görmedi. Bu bence unutulmamalı.

Daha geniş bir perspektiften bakabilirsek belki o zaman gerçeği görme fırsatımız olur. Güzel ülkemde birçok organizasyona katıldım, yarışlarını koştum. Hatta alakam olmasa bile pek çok yarışa destek verdim. Bunun ismen bilinmesine gerek yok; çünkü zaten amaç, doğru işleri kusursuza yakın yapmaya çalışmaktır.

Kaçkar UTMB yarışının açıklandığı günden itibaren elimden geldiğince iyi niyetli her eleştiriyi yaptım. Büyük bir markanın bizim sesimizi duyması elbette kolay değildi, ama belki kulaklarına bir kar suyu kaçar diye alenen yazıp söylediklerimiz oldu.

10 yıl boyunca neredeyse her mevsiminde orada organizasyon yapmış bir sporcunun fikrine danışılmaması, zaten farklı dünyalarda olduğumuzu gösteriyor. Ama hakkını teslim etmeliyim: Organizasyonun benden tam not aldığı kısım, 100 km parkurunun iptal edilmesi oldu. Bu karar, doğru olanı gözetmekti ve bunun için organizasyonu tebrik ediyorum.

Ve yarışa gelince ;

Dün koşan herkesin ayaklarına sağlık. Bir yarışın sonunda kimin kürsüye çıktığı ya da çıkmadığı elbette önemli olabilir ama aslında asıl mesele bu değil. Bu sporun en değerli tarafı, herkesin kendi yolculuğunu sağlıkla tamamlaması ya da gerektiğinde çok zor bir kararı vererek yarıştan çekilmesi ama bunu da yine sağlıkla yapabilmesidir. İşte bugün olan da tam olarak buydu.

Kaçkar Dağları, belki de Türkiye’nin en zorlu ve aynı zamanda en büyüleyici coğrafyalarından biri. Haziran ayında bile bulutların içinde, dumanlı ve soğuk olabiliyor. İşte tam da bu nedenle Kaçkar’da koşarken, diğer dağlarda alışık olduğumuz tahminlerin çoğu geçerliliğini yitiriyor. Burada hava durumunu öngörmek çoğu zaman mümkün değil; Kaçkar kendi doğasıyla, kendi kurallarıyla yaşar. Bunu kabul etmek, bu dağlarda yarışmaya gelen herkesin ilk dersi olmalı.

Bence organizasyonun 100 km parkurunu iptal etme kararı, yarış boyunca verilen en doğru karardı. Çünkü unutmayalım ki hiçbir hedef, hiçbir sonuç listesi, insan sağlığından ve güvenliğinden daha değerli olamaz. Bir parkurun iptal edilmesi belki o an üzücü gelebilir ama aslında çok daha büyük kayıpların önüne geçmiştir. Bu yüzden bu kararı eleştirmek yerine, organizasyonun koşucuların canını her şeyin üstünde tutmasını saygıyla karşılamak gerekir.

Eğer organizasyona başka sebeplerden dolayı bir tepkiniz varsa bu elbette ayrı bir konudur. Ancak yalnızca bu karar üzerinden kızgınlık duymak haksızlık olur. Kaçkar’ı başka dağlarla kıyaslamaya çalışmak da yanıltıcıdır. Çünkü burası benzersizdir, buranın doğası bambaşkadır. Kaçkar’ı gerçekten anlamak için sadece rakamlara, mesafelere, yüksekliklere değil; dağın ruhuna da bakmak gerekir.

Bugün belki bazı hedefler yarım kaldı, belki bazı hayaller ertelendi. Ama unutmayın: hiçbir şey kaybolmadı. Çünkü seneye bu yarış yine yapılacak, Kaçkar yine orada olacak. Asıl önemli olan, sizin de sağlığınızla, gücünüzle, motivasyonunuzla orada olabilmenizdir. Yollar, dağlar, parkurlar her zaman yeniden koşulabilir. Ama kaybedilen sağlık ve güvenlik geri gelmez.

O yüzden bugün sahada olan herkes, aslında kendi zaferini kazandı. Çünkü ya parkuru tamamladı ya da doğru kararı vererek kendini korudu. Ve işte bu yüzden, dün koşan herkesin ayaklarına sağlık :relieved_face::raising_hands:t3:

sürçü lisan ettiysem affola :snow_capped_mountain: :raising_hands:t3:

9 Beğeni

Daha iyi özetlenemez..:raising_hands:t3:

2 Beğeni

Alper Kaçkar Ultra’yı düzenlemeye devam etmek isterse ne olacak? bu sorunun cevabını çok merak ediyorum. Yerel destek, isim hakkı,vb bir çok soru.

4 Beğeni

Yazmayayım yazmayayım diye kendimi çok tuttum da yazmadan edemeyeceğim.

Kaçkar by utmb de koşma demiyorum hobi olarak yine koş ama şunu da bir Allah in kulu dile getirsin be kardeşim ;

Bu dağ bizim ülkemizde, bizim dağımız; eee parkuru işaretleyenler, parkurdaki görevliler , parkurda koşanların hemen hemen hepsi bizim insanımız . Eee peki biz niye utmb ye para ödüyoruz o zaman ?

Kaldı ki aynı yerde 10 yıldır yapılan yerel bir yarış var , sen bir kere bile koşmamışsın uzak demişsin , ulaşım zor yeeaa demişsin. Şimdi noldu da bir anda herkes Kaçkar sevdalısı oldu bu yıl ben anlamadım gitti .

Elin yabancısı geliyor ; halihazırda yarış yapılan parkura çöküp yerel yarışı yutuyor , yerel yarışın alamadığı desteği alıyor, parkuru bize işaretletiyor, parkurda bizi koşturuyor sonra da haracını alıp gidiyor . Biri de çıkıp demiyor ki; bu yarış zaten 10 yıldır var burada, üstelik bizim insanımız düzenliyor , o varken biz niye bunda koşalım ki ?

Biri de çıksın desin ki ulan burada 10 yıldır yarış düzenlemeye calışan, burayı tanıtmaya çalışan adama ayıp ettik. Utmb övmekten sıra gelmedi ki ayıp ettik demeye.

Kapadokya ya çökse utmb; bizim taş sevdalıları göbek atacaklar muhtemelen, ohhh biraz daha taş daha fazla taş…

15 Beğeni

İşte durum aynen böyle ben bu konuyu aylar önce dile getirdiğimde maalesef popülere bakış açısından dolayı bu durum pek kimsenin dikkatini çekmedi , yazdıklarına katılmakla birlikte Utmb kapdokyaya çökmeye çalıştı ama aydın abinin dik duruşu sayesinde bu mümkün olmadı…. Ama MDS Kapadokya’da 2 yıldır etaplı yarış yapıyor , kayıt ücretlerinden dolayı ( tabi bunun üstüne kullanılacak malzemeler de eklenecek ) henüz koşan bir Türk görmedim :woozy_face:

Alper abi yalnız kaldığı için hem kendi vatandaşı tarafından hemde utmb tarafından değer görmedi… hoş Utmb alper abiyi neden tanısın ki ? Adam gibi işine bakıyor…kaşıkla kazıyarak bir şeyler yaptı , o halde bile o bölgeye neredeyse koşuculara birlikte 300’den fazla insan getirdi ama yine bölge halkı tarafından bile dikkat çekmedi…. Ülkede her şey o kadar garip ki garip normal olmaya başladı…

evet Kaçkar uzaktı , artık değil

Tarih uymuyordu , arık uyuyor

• bu arada Alper abi yarışını yine yapar , gitmek isteyen gider…
7 Beğeni

Alper abi Kaçkar ı yapar / yapabilir , bu durum butik yarış olarak devam eder… ha kim gider kim gitmez bilemem… bakarsın Kaçkar yine uzak kalabilir :sweat_smile:

Neyse ….

Bu arada Alper abi Kaçkar ultra maratonu olarak YARIŞ yapıyor, isim benzerliği mümkün değil :raising_hands:t3:

Yerel destek ?

Ben 10 yıldır pek görmedim, Alper abi ve bir avuç insan :sweat_smile::raising_hands:t3:

5 Beğeni

Perşembe uçaktan inince 100k nın iptal olduğunu öğrenip yeni 50k parkuruna kabaca bakınca baya üzüldüm. O gün yukarı kavrun ve avusor yaylasına gittik, gördüğüm bir dağcı grubu mezovitte 1,5-2 m kar var dedi, zaten Kavrundan da belli oluyordu, samistal kavrun arası da çığ inmiş sanırım. Herşeye rağmen Kaçkar aşık olduğum coğrafya, buraya kadar gelmişken 50k yı koşarım dedim. Yukarda organizasyona dair gerekli eleştriler yapılmış, ekleyeceğim bir şey yok ama parkuru beton/asfalt kısımları çıkartırsanız oldukça keyifli, teknik, zor, bolca single trackten geçtiğimiz bir parkur oldu. Yarış sonunda keyif almadım desem yalan olur. Umarım seneye doğru tarihte yapılır ve 100k yı koşarız ve umarım Alper Abi’de yarış düzenler onu da keyifle koşarız.

8 Beğeni

Sn.Alper Dalkılıç Kaçkar’da tekrar bir yarış düzenlemeyeceğini belirttiyse (ben bilmiyorum) byUtmb bölgeye girmesi normal , daha önce Kanada’da Whistler Alpine Meadows → UTWbyUtmb bu şekilde olmuş. Ultra Trail Snowdonia ise Utmb/Ironman tarafından direk satın alınmış. Tarawera(Yeni Zelanda) ve Ultra Trail Avustralya byUtmb markasına dahil edilerek ortak yönetime geçmiş. Her üç farklı durumda da yerel topluluklar bu değişiklikleri olumsuz algılıyor. Bizde eski organizasyon ile görüşme yapıldı mı acaba?

Kaynaklar:

3 Beğeni

20k koşanlar UTMB koştum diyorlar abi :slight_smile:

Edit: diğer başlıkta yazdığını sonra okudum

9 Beğeni