Yani ne diyeceğimi bilmiyorum. En başından beri tarih seçimi gerçekten insanların dediği gibi yanlıştı belki de. Belki de web sitesinin ve yarış sayfasının UTMB’ye yakışmayacak şekilde hatalarından bazı anlamlar çıkarmalıydık. Şimdi hepimiz, yarışın kendi koşullarından dert yanıp, nasıl koşacağımızı, mental zorluklarla nasıl başa çıkacağımızı düşünmemiz gerekirken; yarış yerine nasıl ulaşacağız, nasıl konaklayacağız bunların derdindeyiz. Evet ciddi bir kurum yapıyor diye bu işe giriştik ama kimse yarış moduna giremedi. Belki ilk yarış olmasındandı, belki bir afetin gölgesinde olmasındandı ama benim beklentilerim bütün bu süreçlerin çok daha profesyonel yürütülmesiydi. En azından daha az tedirgin edici, güven verici bir üslup seçilebilirdi. Ama insanlara yansıyan şey; organizasyonda da kaos ve panik havası olduğu.
Kurumlardan inanılmaz baskı var, o kadar para verdik yapılacak bu yarışı şeklinde…
Sonuçta UTMB ödemeleri ilgili bakanlıkların yan kuruluşların bütçesinden çıktığını unutmamak lazım.
Şu an bir hat dışında sorun yok gibi. Hava çok güzel Ayder de. Tekrar yağış gelecek tabi.
Değişiklikleri duyuracaklardır yakın zamanda.
100K iptal olmuş. Umarım diğer parkurlar keyifli olur
100k koşucuları için seneye ücretsiz katılım hakkı teklif etmediklerini görünce utmb adına biz utandık.
Kaçkar by utmb yetkililerinde bir bilmezlik bir sorumsuzluk var sorulan sorulara yanıt yok.
Ben 100 k kayıtlıydım 20 veya 50 k koşmak istemiyorum seneye devir hakkı yok indirim yapılacakmış.
Ayder’de mahsur kalanların arasındaydım, geçen haftadan belliydi. Son dakika karar vermek yerine UTMB yetkililerinin geçen hafta söylediklerini uygulasalardı. İnsanlar sorun yaşamazdı. Güzelim organizasyonu rezil ettiler.
Ne dediler ki tam olarak??
yapılan bilgilendirme ile organizasyonun önümüzdeki yıl da yağılacağını anlıyoruz.
fakat yine aynı tarih aralığı seçilirse iklim koşulları kaynaklı benzer problemlerin yaşanma olasılığının yüksek olduğunu öngörmek kahinlik olmayaktır.
e, haziran/temmuz/ağustos aylarında da bölgede turizm nüfusu fazla.
işleri zor.
Ortalık yıkıldı sel oldu: yapıyoruz.
Pztesi: yapıyoruz
Salı: yapıyoruz
Çarşamba: yapıyoruz
Perşembe: yapmıyoruz. Seneye de katılırsanız yüzde 15 indirim veriyoruz.
Kaçkar by UTMB değil de UTMB by Türkiye oldu.
Gelecek seneye indirim vermelerinin sebebi yerel organizatör her kayıt ücretinin bir kısmını UTMB tarafına ödedikleri için devir edemediler, yani kendilerinden çıkacağına kayıt olacaklardan çıksın dediler….
6 gün önce Hava durumundan dolayı değişiklik ve iptal seceneğini değerlendirebilirsiniz.
Meteoroloji tarafından yağacak yağım miktarına kadar belirtilen bir duyuru yapıldı ve durum bildirildi.
Hava durumundan değişikliler UTMB’nin başına ilk defa gelmiyor iptal ediliyor önceden duyurulan kış kitine geçiliyor, parkur kısalıyor uzuyor ancak bunların hepsi kit değişikliği harıç 1 hafta öncesinden yapılıyor.
Ancak UTMB türkiye ekibi ne olacak 100 yerine 50 koşarlar dediği için millet yolda öğreniyor.
Çığ tehlikesini bahane sunuyorlar yağan kardan sonra sıcaklık artışından dolayı çığ olur bilinen bir konu UNUTMAYIN; kar dün gece yağmadı 4 gün önce yağdı.
100k iptal ise;
Dileyen 50k koşar, aradaki farkı koşucuya iade eder.
Dileyene ödediği ücret iade edilir, seneye %15 indirim uygulanır (koşucu tarafı onca plan hazırlık vs nedeniyle)
Dileyene seneye ücretsiz katılım hakkı, tabi tarih uyar yarış yapılırsa.
Buna benzer seçenekler dışında iptal oldu deyip verilmeyen hizmetten tam ücret almak saçmalık.
Sadece gözlemlerimi içerir*
Cumartesi gününden beri bölgedeyiz, pek çok lokal insanla sohbet etme şansı bulduk. Avusor yaylasında üç gün kaldık, ve duyduklarımız bizi umutsuzluğa sürükledi. Yaylacılar yirmi beş yıllık envanterlerini gösterip bu mevsimde hava şartlarının bu tarz bir etkinliğe müsait olmadığını, yarışın en geç eylül başında yapılmasını defaatle önermişler. İşaretlemeler taşlara yapılırken dahi bu taşlar kar altında kalacak, bunun yerine reflektif direklerin kullanılmasının daha iyi olacağı, bu sayede kar kalınlığının da rahatlıkla ölçülebilecegini söylemişler. Bütün uyarılara rağmen yayladaki cp noktalarına son dakikaya kadar yarışı bir şekilde yapacağız yayladan inmeyin denmiştir. Sadece bilmediğim için soruyorum: bu insanlara hiç bir ön ödeme yapmadan, siz geçen koşucu ne yediyse onu not edeceksiniz biz daha sonra ödeyeceğiz mi deniliyor? Ya da içinde yıllarca yarış organizasyonu yapan insanların da olduğu keşif ekipleri yiyip içip ; biz yarış zamanı ödeşiriz diye öylece çıkıp gidiyor mu? Hiç bir araç yolunun olmadığı Dadala yaylasındaki insanlara ve hayvanlarına yardım gitti mi?
Eğer referansınız Ayder yaylasında iki kişilik kahvaltıyı iki bin liraya satan esnaf ise tabi ki 40 yıldır(?) kar yağmamıştır. Çünkü bu ölü sezonda otelleri dolduruldu. Salı günü yayla cplerine uzun parkur iptal edildiği bildirildi; peki neden bu haber koşuculara perşembe günü anons edildi. Çoğu insan iptal ya da iade şansını kaybetti. Bu yarış çoktan koşulmuş ve ödüller sahiplerini bulmuştur. Bize de renkli koşu giysilerimizle figüran olmak kalmıştır.
Ve ne yazık ki gündemden kaçmak için geldiğimiz dağlarda bu vahşi gerçeklerle yüz yüzeydik , belki de bizim için her şey artık politiktir. Yapabileceğimiz tek şey bunun bir parçası olmamaktı, bu sebeple beton rotayı koşmama kararı aldık.
“Global UTMB Yönetimi ile 1 yıl hazırlık, 5 yıllık etkinlik protokolünün imzalanmasıyla Rize dünya takvimine girdi.” diyor açıklamada. Önümüzdeki seneler için insanlarda çok soru işareti oluştu şimdi.
Acemi organizasyon farklıdır. Bir takım beceriksizlikler ve yetersizlikler olur. Konuşulur, tartışılır. İyi niyet varsa bir süre sonra işler düzelir.
Pahalı organizasyon farklıdır. O etkinliğe o parayı vermeyi göze alan ona gider, o parayı vermek istemeyen gitmez. olur biter.
Ama bu her ikisi de değil. Bu doğrudan doğruya para için insanların hayatını hiçe sayan bir kafa yapısı. 100k parkurunun iptal olacağı çok önceden belliyken bunu açıklamak için insanların oraya toplanmasını beklemek alenen dolandırıcılık.
Bu organizasyona seneye hiç birimiz gitmemeliyiz. Hatta hiç kimsenin gitmemesini sağlamak için efor sarf etmeliyiz.
Geçen sene lansmada çekilmiş şu fotoya bakın. Şu sıfatlara bakın. Sıfatlarını sevdiklerimin, hiç birisinin sporla bir alakası yok.
Bir süredir foruma giremiyordum ama alternatif kaynaklardan üzülerek takip ediyorum gelişmeleri. 100K’daki tutum akıl alır gibi değil.
Organizasyonun son savunma mekanizması, AVUSTURYA’dan çığ ekibi getirdik kontrol ettiler zor durumda kaldığımız için iptal ettik.
Cuma gününden çarşamba gününe kadar Ayder’deydim ve iyi ki dönmüşüm. Pazar günü söylediler kar yoğun yukarılara çıkılmaz diye..
Ayder de Jandarma arama kurtarma ekibi var çığ konusunda uzman bu arkadaşların lafına inanmıyorlar Avusturyadan gelen ekibin son dakika lafına inanıyorlar ayıp..
Bu intagram şakşakçı tayfası olduğu sürece yazıp yazıp oturacağız.
Süslü laflar, ortada haksız bir uygulama varken övmeler, muhteşem etkinlik hikayeleri..
Tebrikler ŞAKŞAKÇILAR…
İnstagram sayfasında yorumları okuyayım dedim biraz. Resmen sinirlerim bozuldu, elim ayağım titremeye başladı.
Meğer memleketimizde ne kadar çok yalaka varmış. Halen organizasyona toz kondurmayan bir çok kişi var.
Ülkemizde bir şeylerin gelişmesini, daha iyiye, daha güzele gitmesini istiyorsak ilk önce bu yalakalar ile mücadele etmemiz gerekecek galiba.
Benzeri durumlarda yarışa laf ettirmeyenlere daha yakından bakarsanız organizatörler ile yakın temas halinde olduklarını göreceksiniz.
Yukarıda söylenenlerden sonra instagram sayfasına baktığımda tandıklarımdan birkaçının alkışlarını gördüm. Muhtemelen ücretsiz kayıt oldukları yarışın başlamasını heyecanla bekliyorlarmış.
Bel fıtığı nedeniyle yarış hazırlıklarımı iptal etmiştim, hem yarı Rizeli olarak hem de artık işim gereği İstanbul’dan buraya taşınmış biri olarak yarın sabah sizi desteklemek için orada olacağım katılacak arkadaşlara şimdiden başarılar dilerim, umarım sorunsuz geçer