Ritimblog’da, daha çok bilekten nabız ölçümü diye anılan ama aslında genel adı optik nabız ölçümü olan teknoloji hakkında bildiklerimi toparladım. Siz de bakıp yanlışım veya eksiğim varsa söylerseniz ya da yorumlarınızı ve deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Ellerinize sağlık, güzel bir yazı olmuş yine. Ben de bilekten ölçüm yapan Forerunner 235 kullanıyorum. Bu bilgilerden habersiz olarak saatimden memnun olarak kullansam da yanlış ölçtüğünü efor testinde fark etmiştim. Meraktan check-up sırasında saatimi takıp nabzımı saatten kontrol ettiğimde çok farklı olduklarını görmüştüm. Değerleri ve aradaki farkı tam hatırlamıyorum ama tamamen farklı rakamlardaydı.
Mert kalemine sağlık. Oldukça doyurcu bir inceleme yazısı olmuş.
Harika bir yazı olmuş teşekkür ederim.
Optik nabız teknolojisinin bu kadar olumsuz yanı olmasına şaşırdım açıkçası. Bazı sitelerde bu tarz bilekten optik okuyucu testi yapılırken aynı anda kontrol amaçlı göğüs bandı da kullanıyorlar, biliyorsunuzdur mutlaka. Mesela dc rainmaker… Hatta incelemeye konu bilekten optik okuyucu yanına, göğüs bandına ilaveten bir başka optik okuyucu daha kullanıyor. Sonrasında ise grafiklerini karşılaştırıyor. Ve evet sapmalar olabiliyor fakat genel sonuç, sapmaları göz ardı edecek kadar yakın çıkıyor genelde. En azından benim okuduklarım böyleydi hep. Bu kadar soru işareti taşıyan bir teknoloji olduğunu bilmiyordum.
Ben de Garmin Forerunner 235 kullanıyorum.
Koşuda ve bisiklette aldığım sonuçlar ne kadar doğru ne kadar yanlış test etme şansım olmadığından bilemiyorum fakat iş Crossfit’e gelince kalp atış hızı konusunda tamamen saçmaladığını söyleyebilirim. Kalbimin ağzımdan çıktığı durumlarda 55-65 aralığında gösterdiğini çok bilirim. Durup dinlendikten sonra 150 gösterdiğini de.
Belki araştırma yapan birinin gün gelir işine yarar, Polar OH1 Kol Nabız Sensörünü dünkü ekg boyunca taktım iki veriyi anlık karşılaştırdım, hızın arttığı durumlarda oh1 biraz arkadan geldi ama 5 saniye içinde aynı veriyi yakaladı, birlikte yükselip birlikte alçaldı abartı farklı veriler vermedi. 39 dan 129 da çıktık 60 a indik diye de ekleme yapayım.
Yazının tamamını okudum. Sonda ki “Yoo, benimki süper ölçüyor.” kişisi benim Sürekli belli bir nabız aralığında koşuyorum. Efor testinde maksimum nabız seviyemi görmüştüm. O günden beri o max nabız seviyesinin biraz altında koşuyorum, üzerine çıktığımda çok yoruluyorum, altına düştüğümde ise pace’m ciddi miktar da yükseliyor. Genellikle saate bakarak 180 ile 185 nabız arasında koşmaya çalışıyorum kısaca. Kullandığım saat ise TomTom Runner 2 Cardio
Maksimumun ustune cikabiliyorsaniz o maksimum degildir. Surekli de maksimum seviyesinin biraz altinda kosamazsiniz. Bir yerlerde bir yanlis var.
Benim maksimum nabzım 200. Göğüs nabız bandı ile ölçüm yapıyorum. Geçen hafta 12k’yı 190 ortalama ile koştum. Maksimum nabzım mı yanlış acaba? 38 yaşında birinin nabzı 200’ün üstüne çıkabilir mi? https://www.strava.com/activities/2870511157
Zühtü bey, 19 Eylül koşunuz 4.5 pace 143bpm.Bazı koşularda ki grafikte bazı dalgalanmalar ondan olabilir. Göğüs nabız bandı 2-3 yıllık ise pil değişimi sonuçları stabil yapabilir.Belgrat ormanı da oksijen dolu, onun etkisi de olabilir.Şurada da maksimum kalp atışı ile ilgili bağlantı Maksimum Nabız Meselesi . Sağlıcakla kalınız.
Merhaba, 19 Eylül’deki koşumda koşu saati kullanmıştım ve ilk kullanımım olduğundan doğru takmadığım için düzgün ölçmedi. O koşuda da maksimum performansta koştum, ara ara doğru göstermiş. Şu anda bazen saat bazen de göğüs bandı kullanıyorum, her ikisinde de maksimum performansa yakın koşularımda 10-20k arasında(4:30-4:45 arası) pace ile) 180-190 nabız ile zorlanmadan koşabiliyorum. 150 nabız ancak 6 ve üzeri pace’te oluyor.
Garmin 645 Music kullanıyorum. Bradikardim var, dolayısıyla dinlenme nabzım oldukça düşük. Saatimin de genel olarak düşük gösterdiğini düşünüyordum. Geçen ay, kardiyoloji kontrolünde efor testinde saat ile cihazı karşılaştırdım ve yüksek nabızlarda azalmakla beraber düşük nabızlarda saatin biraz daha geriden geldiğine şahit oldum.
Kontrol amacıyla saatin bilekten ölçme özelliğini kapatıp göğüs bandı ile eşleştirerek koştum. Açıkcası birbirine çok yakın değerler verdiler. Ciddi bir farkla karşılaşmadım. Kafam artık daha rahat
Bir ay kadar once Fenix7 edindim. Bilekten nabiz Fenix5’e gore cok daha iyi. Ozelliksiz duz kosularda kullanilabilir derecede iyi gorunuyordu, ben de kapatmadim, antrenmanlarda acik su anda. Ama kucuk bir interval antrenmaninda gogus bandiyla karsilastirmak icin esimin Fr245’ini de diger bilegime taktik. Garmin gogus bandi ile ona da ayrica kaydettim. Asagidaki gibi bir sonuc cikti. Ilk iki intervalde kabul edilebilir seviyede iyi gitmis ama ucuncu tamamaen sacmalamis. Zaten sonraki antrenmanlarimda, tempo veya intervalse ikinci yarida, uzun sabit bir kosuysa kosunun sonlarina dogru saptigini kendim de gozlemledim. Teknoloji nefis ilerlemis, kabul ediyorum ama bu kadar hassas hesaplamalar icin kullanilamayacak derecede hata yapiyor. Bir de su var, teknoloji %100 isini yapsa bile muhendislerin ya da teknolojinin etkileyemeyecegi baska degiskenler giriyor isin icine: kordonu tam ayarinda sikmak, deri rengi, kolun killilik orani, terleme, kolu sallama frekansi ve siddeti…
Sunlar da soldan saga Wahoo Tickr, Fr245, Fenix 5 ve Fenix 7 optik algilayicilarinin gorunumu. Surekli en iyiyi bulmak icin bu ledlerle ve sensorlerle oyunuyorlar.
Bu konuda Apple Watch sektör lideri (özellikle 6, 7 ve SE), arkasından da Huawei geliyor. Eğer fırsatınız olursa Apple ve Huawei deneyin, Garmin’den daha iyi olduğunu göreceksiniz. Huawei minimum Watch GT 3 olmalı (Trueseen 5.0), Apple ise 6 veya 7.
Etkiliyorda hangi faktör yüzde ne kadar etkilebiliyor yazı bilimsel atıflarla desteklenebilir atıflar eni konu incelenmek için kaynak olur. Optik ölçüm yapan cihazların sensör kalitesi gittikçe artıyor kullanımı çok daha pratik. Cihazların sensör kalitesini test eden konuya bilimsel yaklaşan yayınlar şimdilik fazla yok. Optik ölçüm kalitesinin kişisel faktörlerin etkisiyle değişebilmesi oldukça ilginç. ben kullanıcam test edicem memnun olacağım ama önerdiğim kişide kişisel faktörlerin etkisiyle cihaz tutarsız sonuçlar verecek kabul edilebilir gibi değil.
Deri üzerine ışık göndererek çalıştıkları için kişiden kişiye sonuçların değişmesi aslında kabul edilebilir geliyor bana. Çünkü herkesin vücut yapısı aynı değil. Ten rengi, derinin kalınlığı, dövmeler, kıl yoğunluğu, terleme, damar yapısı gibi sebepler, ışığın kana kayıpsız bir şekilde ulaşmasını engelliyor sanırım. Tabi sürekli deriye ışık tutulması uzun vadede sağlığa zararlı mıdır bir de o var.
“Toplam 81 km’lik on koşudan sonra, ortalama kalp atış hızı okumasındaki fark sadece% 1.36 idi ve iki koşu hariç hepsi için% 1’in altındaydı, bu da göğüs kemerine karşı optik kalp atış hızı sensörü için gördüğüm en iyi sonuçtu.” denilmiş fenix 7 için.
Çok özel bir amaç yoksa (interval, yokuş tepe çıkma antrenmanları vs) benim için büyük markalar olayı çözmüş.
Ultra koşan (bence 10km üzeri her koşu) birinin göğsünde o kemer (strap) terden deforme olması, ağırlaşması, tahrisi, kayması vs düşününce saatten ölçüm daha pratik/ gerçek dünyaya uygun.
(Koşabilsem ben de test yollamak isterim, yollayacak olanları da merakla beklerim).
Iste sorun su, bu kisi icin oyle olmus olabilir. Herkes ve her durum icin olmuyor olmasi guvenilmez kiliyor. Oysa gogus bandi kisiden kisiye minimal farklilik gosterir, hatta belki hic.
Saatin kordonundaki deliklerin arasindaki mesafe kadar fark bile saatin sikiliginin ne kadar dogru oldugunu etkiliyor. Bir delik cok dar yaparken bir delik cok genis yapabilir optik nabiz icin. O derecede degiskenlere hassas.
Merhaba. Ben de huawei watch gt runner kullaniyorum. Bilekten nabiz olcumu ozelligi var. Ilk aldigim zamanlar olcum guvenilirliginden emin değildim. Onceki saatim gogus bandli garrmin forerunner 220 idi. Her iki saati ayni anda takip kostugum zaman hemen hemen ayni degerleri gosterirken, arada bir arti eksi 10 bpm farklar oluyordu. Bir gun eforlu EKG cektirmeye gittigimde huawei saatimi de ayni anda calistirdim. Kosu bandinin ekranindan okudugum nabiz degeri ile saatteki nabiz degeri hep ayniydi. Hic degismedi. O zaman tamam dedim. Huawei bu işi çözmüş.
Koşuda çok fazla fark çıkmaz, nabız bandına yakın ölçümler yapar. Vücut geliştirme tarzında antrenman yaparsanız, o zaman işler değişir. Ortalama nabız verisi yine yakın çıkar ancak grafiklere baktığınızda nabız değişimlerinde geç kaldığını görürsünüz; Apple ve Huawei hariç, onlar neredeyse hep doğru ölçer.
Garmin saatler sadece koşu gibi sabit antrenmanlarda ve genel kullanımda doğru ölçüm yapar. Çok fazla hareket etmeden nabzın yükseldiği durumlarda vasattır; ağırlık çalışmak veya ağır bir nesneyi bir yerden başka bir yere taşımak gibi.
Garmin cihazların foyasını ortaya çıkaracak en basit yöntemi söyleyeyim. Bir kolunuza Apple Watch veya Huawei Watch GT 3; diğer kolunuza da en kral Garmin saati takın. 6-7 adet 19 litrelik damacanayı bir noktadan başka bir noktaya taşıyın. Mümkünse teker teker değil de, tutamaçlar yardımıyla aynı anda 2 adet damacana taşıyın. Nabzınız 140’lara vurduğunda Garmin cihaz 90’larda gösterirken diğer koldaki Apple gerçek nabzı gösterecek.