Maksimum Nabız Meselesi

Oysa o an çok iyi biliyorum ki o nabizda en az 1 km daha kosabilirdim demişsiniz. Belki maks. nabzınıza ulaşamadığınız için olabilir. İlk koşmaya başladığımda koşumu durdurduktan sonra telefonun nabız ölçeri ile ölçerdim nabzımı ve 185 civarı olurdu, bu da teorik maks. hesaplamalarının üstünde idi. Sonrasında bileklik ve nabız bandı kullanınca aslında o değerin koşumu durdurduktan sonra okunduğu için 5 - 10 bpm daha düşük olduğunu gördüm. Yani 190 - 195 nabız görebiliyordum. Maks. nabzımı 195 olarak kabul ediyordum. Yaklaşık bir yıl sonra yakındaki bir dağa çıkarken kestirme yol kullanayım dedim. Üstüne basıp geçtiğim taşlar yuvarlanmaya başlayınca koşmadığım halde heyecan ve panikten 201 bpm nabız gördüm o an. Yine bir süre sonra, kışın soğuklar başlayınca koşu antrenmanlarını kesmiş bir halde, üstüde kalın bir montla koşmaya başlayınca 203 bpm gördüm ve kısa sürede buraya geldi nabzım. Çünkü antrenmansızdım ve çok sıcaklı montun içi. Maks. nabzımı uzun süre 203 bpm olarak kabul ettim. Yaklaşık 2.5 yıl sonra da, bu yaz yakında olduğu için katıldığım Çavuşköy koşusunda sıcak havadan dolayı yüksek bir nabızla başladım koşmaya, çünkü gece serinliğinde koşarım daha çok. Nabız sürekli 195’i geçtiğinden 195 altına indirmek için yavaşladım ve yürüdüm yer yer. Yarış sonunda da kısa bir tırmanış olunca da o tırmanışta 209 bpm maks. nabız gördüm! Tabi o tırmanış biraz daha uzun olsa, muhtemelen pilim bitmiş olurdu o anda. Bir başka arkadaşım da 150 - 160 bpm gibi nabızlarla tempolu bisiklet sürebilirken Granfondo Marmaris gibi bol tırmanışlı yarışlarda 220 - 230 bpm civarı nabız gördüğü oluyordu.
Fikrim, normal aktivitelerimizde bir maks. nabız görüyoruz ama bu bizim aslında ulaşabileceğimizden daha azı. Aslında kendimizi yeterince zorlamıyoruz. Yeterince zorladığımızda görüyoruz o tepe nabızları. Biraz antrenmansızlık da o maks. nabzı görmemizde işimizi kolaylaştırıyor.
Ciddi bir ölçüm düşünüyorsanız doktor kontrolünde yapın derim. En azından bir sıkıntı olursa, olabileceğiniz en iyi yerde olmuş olursunuz. O 209 nabzı gördüğüm koşu bittikten sonra hemen yere oturmuştum ve birkaç dakika boyunca kendimi baya kötü hissetmiştim. Ha başka zaman da kendimi o kadar zorlayamıyorum işte, nabız 203’ü geçene kadar pil bitiyor zaten. Ama sıcağın etkisi ile iyi yükseldi o gün nabız.

3 Beğeni